Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@22:47:22 GMT

افزایش تنش بین یونان و ترکیه

تاریخ انتشار: ۲۷ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۱۱۸۲۴۸

افزایش تنش بین یونان و ترکیه

آتن- ایرنا- به رغم سفر اخیر' رجب طیب اردوغان' رئیس جمهوری ترکیه به یونان و مذاکرات صورت گرفته بین مقامات آنکارا و آتن، تنش بین دو کشور بر سر حاکمیت دو قبرس و جزایر سنگی دریای مدیترانه ادامه پیدا کرد و افزایش یافت.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از آتن، گرچه انتظار می رفت با سفر رسمی دو روزه ' رجب طیب اردوغان' به یونان از دامنه تنش بین دو کشور که طی چند ماه گذشته رو به افزایش گذاشته بود، کاسته شود؛ ولی اظهارات دو طرف در دیدارهای رسمی باعث گردید که بیش از پیش اختلافات دو کشور آشکار شود و به دامنه آنها نیز افزوده گردد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


دراین اواخر یعنی طی سه و یا چهار ماه اخیر رفته رفته بر شدت اختلافات یونان و ترکیه که بخشی از آنها به دوران عثمانی برمی گردد و بخشی دیگر مربط به دوران معاصر می شوند افزوده شد. این اختلافات بخصوص بعد از تقاضای پناهندگی تعدادی از نظامیان ارتش ترکیه که متهم به شرکت درکودتای نا موفق این کشور بودند، رو به افزایش گذاشت.
**علت تنش های معاصر:
ترکیه در زمان کودتای نافرجام سال 2016 بر استرداد نظامیان پناهنده شده به یونان اصرار ورزید اما آتن با رد این تقاضای آنکارا، درخواست پناهندگی این نظامیان را که هشت نفر بودند به قوانین داخلی و بین المللی منوط کرد و آن را مساله قوه قضاییه یونان دانست و اعلام کرد که تنها مرجع تصمیم گیرنده درباره این پرونده، قوه قضاییه این کشور است و از ترکیه خواست درامور داخلی یونان دخالت نکند.
ادعای آنکارا مبنی بر اینکه مرزهای یونان و ترکیه نیازمند بازنگری هستند و قرارداد لوزان دارای مشکلاتی است؛ باعث خشم آتن شد و با عکس العمل شدید دولتمردان این کشور روبرو گردید. آنان این ادعای ترکیه را بی اساس و خلاف قوانین بین المللی اعلام کرده و گفتند، تحت هیچ شرایطی این توافقنامه قابل بحث نیست و از آنکارا خواستند که به توافقنامه های بین المللی احترام بگذارد.
این اواخر نیز روابط آنکارا و آتن پس از مدتی آرامش به علت وجود دیدگاه های مختلف که تا حدودی از گذشته نشات می گیرد و ریشه در دوران عثمانی دارد، مجددا دچار تنش شد.
مصاحبه اخیر رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه با تلویزیون خصوصی یونانی ' اسکای' که گزارش آن را دو روز قبل از سفر وی به آتن منتشر کرد و رئیس جمهور ترکیه طی این مصاحبه گفته بود: توافقنامه 1923 لوزان بین ترکیه و یونان به ضرر این کشور تنظیم شده و چون شامل مرور زمان شده است، خواستار بازنگری و اصلاح آن شده بود.
اردوغان مدعی شد که از انعقاد توافقنامه لوزان 93 سال می گذرد و خیلی از مسایل در سطح جهانی و منطقه ای تغییر کرده است و خود یونان نیز دیگر این توافقنامه را در قبال مسلمانان مقیم یونان اجرا نمی کند. بنابراین باید آن را براساس شرایط جدید تنظیم و اصلاح کرد.
با بیان این اظهارات در واقع توافقنامه لوزان که شرایط روابط مشترک، زندگی و فعالیت شهروندان باقی مانده در دو کشور پس از پایان حاکمیت عثمانی بر یونان را تعیین می کند، زیر سئوال رفت که باعث نگرانی دولتمردان یونان شد. مقامات یونانی پس از این اظهارات اعلام کردند که تحت هیچ شرایطی اجازه شک و تردید در مورد توافقنامه لوزان را نخواهند داد.
این در حالی است که پیشتر نیز وزارت امور خارجه ترکیه مدعی شده بود مرزهای دریایی بین یونان و ترکیه مشخص نشده است و تکلیف حاکمیت بر تعدادی از جزایر سنگی بین دو کشور معلوم نیست و 9 جزیره سنگی به ترکیه تعلق دارند.
در پی این اظهارات، وزارت خارجه یونان اعلام کرد: اینگونه اظهارات نه تنها به بهبود روابط دو کشور کمکی نمی کند، بلکه آن را وخیم تر خواهد کرد و یونان تحت هیچ شرایطی به هیچ کس اجازه نخواهد داد حاکمیت ملی کشور یونان بر مرزهای آبی و خاکی اش را زیر سئوال ببرد.
دولت یونان در این باره اعلام کرده بود: هیچ اختلاف و ابهامی در رابطه با مرزهای یونان و ترکیه وجود ندارد و تنها مساله ای که بایستی حل شود، مساله فلات قاره در مرزهای آبی دو کشور است که آن هم تنها توسط دادگاه بین المللی لاهه می تواند حل و فصل شود. بنابراین یونان به هیچ کشوری اجازه نخواهد داد که حاکمیت این کشور بر مرزهای دریایی و زمینی اش را زیر سئوال ببرد و با تمام قدرت از حاکمیت ملی و ارضی خود دفاع خواهد کرد.
** اختلافات قدیمی
بسیاری از اختلافات یونان با ترکیه به دوران عثمانی و تعیین مرزهای دو کشور بر می گردد. دو کشور تا کنون نتوانسته اند بر این اختلافات فائق آیند و هر از گاهی اختلافاتی همچون تعیین حاکمیت بر تعدادی از جزایر سنگی در دریای اژه و مدیترانه، تعیین مرز بین قاره فلات بین دو کشور و نحوه برخورد دو کشور با اقلیت های ارتدکس در استانبول و مسلمان در شمال یونان مطرح می شوند که به افزایش تنش بین دو کشور دامن می زنند.
گرچه اختلافات آتن وآنکارا به دوران حاکمیت عثمانی دریونان برمی گردد، ولی دو کشور در سال 1974 در مورد قبرس دچار اختلافات شدیدی شدند که نهایتاً منجر به درگیریهای نظامی بین دو کشور و تجزیه قبرس به دو بخش ترک نشین( شمالی) و یونانی نشین (جنوبی) گردید.
قبرس جنوبی و یونانی نشین توسط سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته می شود، عضو اتحادیه اروپا و واحد پولی اروپا( یورو) است، ولی بخش شمالی( ترک نشین) جزیره قبرس فقط توسط ترکیه به عنوان یک کشورمستقل به رسمیت شناخته می شود.
از سال 1974 تا کنون تمام تلاش های سازمان ملل متحد و دیگر جوامع بین المللی برای حل مساله قبرس و وحدت مجدد دو بخش این کشور که یکی از مشکلات اصلی و اختلافات بین آتن و آنکاراست، نتیجه ای در برنداشته است.
اخیرا پس از دعوت قبرس جنوبی از شرکت های خارجی برای انجام عملیات اکتشاف نفت و گاز در مرزهای آبی خود در دریای اژه، تنش بین آتن و آنکارا بشدت افزایش یافت و بارها ترکیه اعلام کرده است بخش جنوبی قبرس حق ندارد تا قبل از حل کامل مساله دو بخش یونانی نشین و ترک نشین قبرس، به تنهایی ازمنابع نفت و گاز این منطقه استفاده کند، زیرا قبرس شمالی( ترک نشین) نیز سهمی ازاین منابع دارد و این یکی از اختلافات جدید بین دو کشور است.
یونان مرتبا از نقض حریم هوایی و دریایی خود توسط جنگنده ها و کشتی های ارتش ترکیه خبرمی دهد و ترکیه نیز بارها یونان را به نقض حریم هوایی و دریایی خود متهم کرده است که این روند تقریباً حالت روزمره وعادی به خود گرفته است طوری که رسانه های خبری یونان گزارش دادند که حتی در زمان پرواز هواپیمای رئیس جمهور ترکیه به سوی یونان در هفته گذشته نیز ادامه پیدا کرد و جنگنده های ترکیه که اصرار به همراهی رئیس جمهور این کشور در فضای هوایی یونان را داشتند، با دخالت نیروی هوایی یونان مجبور شدند حریم هوایی این کشور را ترک کنند.
اروپام**462**
ناشر: مدنی
برای دریافت تازه ترین خبرهای بین المللی از ایران و جهان با استفاده از لینک زیر وارد کانال تلگرام ما شوید.
https://t.me/joinchat/AAAAAEAtzWzGcxcKfBowN

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۱۱۸۲۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۵ هزارمگاواتی ظرفیت تبادل برق با کشورهای همجوار

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از توانیر، مصطفی رجبی مشهدی در تشریح این خبر اظهار داشت: ما مرز مشترکی با اروپا نداریم، اما از طریق یک پست پیشرفته (بک تو بک) از طریق ترکیه تا ٦٠٠ مگاوات امکان تبادل انرژی با اروپا وجود دارد.

به گفته وی، در این خصوص پروتکل و توافقنامه‌ای بین شرکت مدیریت شبکه برق ایران و طرف ترکیه‌ای امضا شده که بر اساس آن پروتکل‌های فنی تنظیم شده تا طرح شکل اجرایی به خود گرفته و به نحو مطلوبی انجام شود. درمجموع برنامه این است که ابتدا برق به ترکیه و بعد از طریق این کشور به کشورهای اروپایی صادر و به همین طریق از اروپا به ترکیه و سپس به ایران وارد شود.

رجبی مشهدی اضافه کرد: آن چه به لحاظ مطالعاتی بررسی شده این است که ظرفیت تبادل برق با کشورهای همجوار تا ٣ هزار مگاوات وجود دارد، اما از طریق خطوط جدید که در برنامه‌های آینده مدنظر داریم، امکان تبادل برق با این کشورها تا ٥ هزار مگاوات قابل افزایش است.
وی با تاکید بر این که تبادل برق با کشورهای همجوار حتی می‌تواند به رفع ناترازی برق در فصل گرم سال از طریق واردات نیز کمک کند،

سخنگوی صنعت برق در همین زمینه خاطرنشان کرد: در چهار ماه گرم سال ما مشکل ناترازی برق داریم، اما در ٨ ماه باقیمانده امکان صادرات فراهم است، قطعاً این تبادل برق کمک می‌کند که ناترازی را هم در تابستان برطرف کنیم یعنی در تابستان برق وارد کنیم و در دوره‌هایی که کمبود نداریم برق را صادر کنیم، پس اتفاقاً تبادل و صادرات برق می‌تواند کمک کند که ناترازی را به حداقل برسانیم.

مدیرعامل شرکت توانیر در پایان از فراهم بودن امکان صادرات برق سرمایه گذاران بخش خصوصی از مسیرهای انتقال برق موجود تا سقف ٣٠٠ مگاوات (٥٠ مگاوات به افغانستان، ٥٠ مگاوات به پاکستان، ١٠٠ مگاوات به عراق و ١٠٠ مگاوات به ترکیه) خبر داد و تصریح کرد: سرمایه گذاران می‌توانند ٨ ماه برقشان را به این کشورها صادر و در ٤ ماه گرم سال نیز به داخل عرضه کنند.

کد خبر 6089957 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • مسائل مرزی میان دو کشور ایران و ترکیه بررسی شد
  • بررسی مسائل مرزی میان دو کشور ایران و ترکیه در مرز‌های شمال استان آذربایجان غربی 
  • اختلافات آشکار شد؛ درگیری لفظی محمد صلاح با یورگن کلوپ پیش از ورود به زمین + ویدئو
  • افزایش ظرفیت تبادل برق با کشورهای همجوار به ٥ هزار مگاوات
  • ظرفیت تبادل برق با کشور‌های همجوار به ۵ هزار مگاوات افزایش می‌یابد
  • افزایش ۵ هزارمگاواتی ظرفیت تبادل برق با کشورهای همجوار
  • ۵۶ درصد صادرات زنجان به کشور ترکیه اختصاص دارد
  • دیدار بلینکن با رئیس‌جمهور چین و تاکید بر حل اختلافات
  • سیاست بانک ترکیه تغییر نکرد
  • صادرات خودروی سواری از ترکیه طی ۳ ماه از ۲.۵ میلیارد دلار گذشت