Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تین نیوز»
2024-04-29@10:16:43 GMT

◄ بودجه ریلی؛ متناسب در قانون و تفاوت در عمل

تاریخ انتشار: ۲۹ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۱۵۵۷۵۳

◄ بودجه ریلی؛ متناسب در قانون و تفاوت در عمل

تین‌نیوز | 

در طول سال‌های گذشته اخبار مربوط به بودجه، و تصویب آن بین عموم مردم اهمیت و بازخورد خبری چندانی نداشت. مردم حتی به این اندازه، به تأثیر مباحث اقتصاد کلان، کاهش و افزایش قیمت دلار و درآمدهای نفتی کشور بر مقررات تنظیم بودجه نیز آگاه نبودند. امسال اما لایحه بودجه در زمانی توسط رییس‌جمهور به مجلس تقدیم شد که فرصت کافی برای نقد و بررسی آن وجود داشته باشد و به میزان کافی هم در شبکه‌های اجتماعی دست به دست شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این میان، بودجه حمل‌ونقل به‌ویژه حمل‌ونقل ریلی دچار نوساناتی شده که منجر شده تا فعالان بخش خصوصی و دولتی درباره آن به بحث بنشینند.

به گزارش تین‌نیوز، فرهنگ طلوعی رییس کارگروه واگن‌های لبه‌بلند در انجمن صنفی شرکت‌های حمل‌ونقل ریلی در تحلیل لایحه بودجه امسال گفت:  بالطبع قانون‌گذران و سیاست‌گذاران نیز بهتر از دیگران نسبت به مزیت‌ها و فواید حمل‌ونقل ریلی نسبت به سایر شقوق حمل‌ونقل، به‌ویژه در کشور ایران آگاه‌اند. گواه این مطلب نیز گنجاندن حمل‌ونقل ریلی در اولویت‌های برنامه‌ای و بودجه‌ای کشور است. به طوری‌که در بندهای 24 و 25 سیاست‌های کلی برنامه ششم توسعه ابلاغی مقام معظم رهبری بر آن تاکید شده و به تبع آن نیز در بندهای 52، 54، 57 و 58 برنامه قانون برنامه ششم به حمل‌ونقل ریلی پرداخته شده است. به‌گواه یکی از طراحان لایحه بودجه سال 1397، حمل‌ونقل ریلی از اولویت‌های بودجه‌ای دولت نیز بوده است.

کاهش 30 درصدی بودجه عمرانی

طلوعی ادامه داد: برای بررسی بهتر این موضوع و سنجش صحت و سقم آن ارقام مصوب و پیشنهادی بودجه سرمایه‌ای بخش ریلی در سالهای 96 و 97 در قالب جدول شماره (1) ذکر شده است. البته همواره بخشی از بودجه شرکت مادر تخصصی ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل کشور، صرف ساخت زیرساخت راه‌آهن می‌شود که به جهت عدم تفکیک سهم زیرساخت ریل از سایر شقوق حمل‌ونقل مبلغ تفکیکی آن مشخص نیست. لازم به ذکر است در سال 1397 کل بودجه شرکت مذکور مبلغ آن 23.745 میلیارد ریال پیش‌بینی شده است.

جدول شماره (1)

سال

بودجه مصوب

(هزار میلیارد ریال)

درصد تغییر

توضیحات

1396

23.073

-

طرح تملک دارایی‌های سرمایه‌ای شرکت راه‌آهن ج.ا.ا

1397

15.823

(30)

طرح تملک دارایی‌های سرمایه‌ای شرکت راه‌آهن ج.ا.ا

 

همانطور که مشاهده می‌شود سرمایه‌گذاری بخش ریلی (طرح تملک دارایی‌های سرمایه‌ای) در لایحه بودجه سال 97 با کاهش 30 درصدی نسبت به بودجه سال 96 همراه است. این امر به‌خوبی گویای عدم توجه کافی به اهداف برنامه‌ای در بخش ریلی است.

تحقق اندک ارقام بودجه

نکته مهم‌تر میزان تحقق ارقام بودجه است. همواره شکاف‌های قابل‌توجهی بین ارقام مصوب و ارقام تخصیص یافته در بودجه وجود دارد. جدول شماره (2) مقایسه‌ بودجه سرمایه‌ای مصوب و تخصیص یافته در بخش حمل‌ونقل کشور در سال‌های 93 و 94 را نشان می‌دهد. اعداد و ارقام حاکی از فاصله عجیب «حرف با عمل» و «بودجه با تخصیص» در کلیه شقوق حمل‌ونقل است. به طوری‌که در سال 1394 صرفاً 36 درصد از بودجه سرمایه‌ای بخش حمل‌ونقل محقق شده است.

جدول شماره (2)

موضوع

سال 1393

سال 1394 (هزار میلیارد ریال)

رشد

بودجه مصوب

5/41

9/55

8/34+

تخصیص بودجه

5/36

2/20

6/44-

میزان تحقق بودجه

9/87

1/36

---

 

فرهنگ طلوعی همچنین گفت: اگر چه در بودجه‌های سنواتی راهکارهای دیگر به‌جز طرح تملک دارایی‌های سرمایه‌ای، جهت سرمایه‌گذاری در بخش حمل‌ونقل درنظر گرفته شده است، موارد مذکور نیز یا محقق نشده و یا بسیار کمتر از پیش‌بینی محقق شده است. به طوری‌که در قوانین بودجه سنوات 1392 تا 1394 اعتبارات قابل‌توجهی برای توسعه زیرساخت‌های بخش حمل‌ونقل (اعم از ریلی، هوایی، جاده‌ای و دریایی) از محل انتشار اوراق مشارکت، تسهیلات صندوق توسعه ملی، تأمین مالی خارجی (فاینانس) و BOT در نظر گرفته شده بود، با استناد به گزارشات تفریغ بودجه دیوان محاسبات کشور، به‌دلیل عدم ارائه طرح توسط نهادهای ذی‌ربط و یا عدم تصویب طرح‌های ارائه شده، مورد استفاده قرار نگرفته است.

او افزود: تنها در سال 1393 به‌میزان 7/5 میلیارد دلار در قالب BOT با مدت 60 ماه در طرح توسعه حمل‌ونقل مسافر و بار توسط راه‌آهن از محل اعتبارات در نظر گرفته شده در قانون بودجه، سرمایه‌گذاری شده است. در لایحه بودجه سال 1397 نیز مبلغ 350 میلیون دلار تسهیلات از محل صندوق توسعه ملی جهت سرمایه‌گذاری در بخش ریلی درنظر گرفته شده است و امید می‌رود بر خلاف سال‌های قبل بخش خصوصی جهت سرمایه‌گذاری از آن بهره‌مند شود.

نتیجه‌گیری

طلوعی با بیان این که مقایسه سهم حمل‌ونقل کالا توسط ریل و جاده از کل حمل‌ونقل کالایی کشور نشان می‌دهد طی 20 سال گذشته میانگین سهم جاده‌ای 71 درصد و ریلی حدود 5 درصد است گفت: این شکاف بیان‌کننده این واقعیت است که برای تحقق سهم 30 درصدی حمل‌ونقل ریلی طی برنامه ششم توسعه، سهم اعتبارات سرمایه‌ای بخش ریلی نسبت به بخش جاده‌ای در بودجه‌های سالانه و نیز تسهیلات اعطایی جهت سرمایه‌گذاری بخش خصوی بایستی بسیار بالاتر باشد.

او افزود: همچنین فارغ از سهم هر یک از بخش‌های حمل‌ونقل، تحقق حمل حدود 200 میلیون تن بار از طریق راه‌آهن مستلزم سرمایه‌گذاری حدود 100 هزار میلیارد تومانی طی سال‌های برنامه ششم توسعه است. با فرض تأمین 20 درصد از سرمایه‌گذاری توسط دولت، طی هر سال دولت بایستی سالانه 4000 میلیارد تومان و بخش خصوصی نیز سالانه 16000 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری کند. این موضوع با اعداد و ارقام مصوب شده در لایحه بودجه –با فرض تخصیص آن- و نیز تسهیلات درنظرگرفته شده فاصله معناداری دارد.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به ساختار کنونی اقتصاد کشور بخش قابل‌توجهی از سرمایه‌گذاری‌های بخش خصوصی نیز مستلزم زمینه‌سازی توسط دولت به‌ویژه ازجمله در بخش ارائه تسهیلات از محل صندوق توسعه ملی و یا بانک‌ها است.

طلوعی افزود: ضروری است دولت و مجلس با توجه به سیاست‌های کلی برنامه ششم و در جهت بهره‌مندی از مزایای قابل‌توجه حمل‌ونقل ریلی بازبینی اساسی در توزیع منابع مالی و لحاظ منابع بیشتر به این بخش کلیدی داشته باشند.

منبع: تین نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۱۵۵۷۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مجلس بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ را بررسی می‌کند

به گزارش خبرنگار مهر، جلسات علنی مجلس شورای اسلامی در هفته جاری در روزهای یکشنبه، سه‌شنبه و چهارشنبه تشکیل می‌شود که مهم‌ترین دستورکار این جلسات به شرح زیر است:

گزارش کمیسیون تلفیق در مورد بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۳

گزارش کمیسیون اقتصادی درباره طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی (ایرادات شورای نگهبان)

گزارش کمیسیون اقتصادی درباره طرح اصلاح برخی از احکام مالیاتی جهت تسهیل فعالیت‌های اقتصادی کشور در سال جهش تولید با مشارکت مردم

گزارش کمیسیون اجتماعی درباره لایحه یک فوریتی پیشگیری از آسیب دیدگی زنان و ارتقای امنیت آنان در برابر سوءرفتار

گزارش کمیسیون انرژی درباره لایحه ارجاع اختلاف شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با شرکت بازرگانی دولتی هند (اس. تی. سی) به داوری

گزارش کمیسیون اجتماعی درباره طرح استفساریه ماده ۴۸ قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی به مقررات مالی دولت (۱)

گزارش کمیسیون اجتماعی درباره طرح استفساریه تبصره ۲ ماده واحده قانون اصلاح بند و ماده ۴۴ قانون برنامه پنجم توسعه

گزارش کمیسیون فرهنگی درباره لایحه موافقتنامه بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری پرتغال در حوزه‌های زبان، آموزش، فرهنگ، ورزش، جوانان، گردشگری و رسانه‌های جمعی

گزارش کمیسیون کشاورزی درباره طرح استفساریه جز یک بند الف ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰

گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درباره طرح تأسیس سازمان حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه

گزارش کمیسیون شوراهای درباره طرح اصلاح جدول حوزه‌های انتخابیه مجلس و تعداد نمایندگان آن‌ها

گزارش کمیسیون برنامه و بودجه درباره لایحه الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۳)

گزارش شور دوم کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه اصلاح ماده (۸) قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه

گزارش کمیسیون حقوقی و قضائی درباره طرح اصلح قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی

گزارش کمیسیون اجتماعی درباره لایحه اصلاح تبصره ۵ الحاقی به ماده واحده قانون سرباز قهرمان

گزارش کمیسیون اجتماعی درباره لایحه نحوه مدیریت تعارض منافع در انجام وظایف قانونی و ارائه خدمات عمومی

گزارش کمیسیون فرهنگی درباره لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در سازمان توسعه زنان سازمان همکاری‌های اسلامی

گزارش کمیسیون عمران درباره طرح الحاق ۷ تبصره به ماده ۷ اساسنامه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بابت تسهیل روند ساخت و ساز روستایی برای بومیان روستا و حمایت از دولت در جهت ساخت یک میلیون مسکن در سال

گزارش کمیسیون کشاورزی درباره لایحه پروتکل ارزیابی اثرات زیست محیطی فرامرزی الحاقی به کنوانسیون چهارچوب حفاظت از محیط زیست دریایی دریای خزر

گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح اصلاح موادی از قانون معادن کشور

گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درباره لایحه ارجاع اختلاف قراردادی با کشور سودان به داوری

گزارش کمیسیون مشترک درباره طرح نظام قانونگذاری، تعیین حدود اختیارت و صلاحیت مراجع وضع قوانین و مقررات

گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد طرح تأمین نیروی انسانی آموزش و پرورش

گزارش کمیسیون اقتصادی درباره لایحه موافقت نامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت ژاپن درباره کمک و همکاری متقابل اداری در امور گمرکی

گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور

بررسی طرح تشدید مجازات همکاری کنندگان با اقدامات کشورهای متخاصم علیه امنیت و منافع ملی

گزارش کمیسیون عمران در مورد طرح اصلاح ماده (۱۰۰) قانون شهرداری‌ها

گزارش کمیسیون آموزش و تحقیقات درباره طرح یک تبصره به ماده ۴ قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دوره‌های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور

گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد لایحه اصلاح قانون نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی ارتش جمهوری اسلامی ایران

گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد طرح اصلاح قانون بسیج سازندگی

گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح تبیین وضعیت شاخص‌های اقتصادی در پایان هر دولت

گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تأسیس شرکت‌های تعاونی توسعه و عمران شهرستانی و یا استانی

گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد لایحه اصلاح تبصره (۱) ماده (۲) قانون حمایت از هنرمندان، استادکاران و فعالان صنایع دستی

گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه مبارزه با قاچاق انسان و اعضای بدن و مجازات عبوردهندگان غیرمجاز افراد از مرزهای کشور

گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح قانونی استفساریه ماده (۶) قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور

گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد طرح ساماندهی نظارتی دانشگاه آزاد اسلامی

گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح ممنوعیت خروج مسئولین و مدیران نظام جمهوری اسلامی پس از اتمام مسئولیت از کشور تا سپری شدن مراحل قانونی

گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد لایحه اصلاح قانون به کارگیری سلاح توسط مأمورین نیروهای مسلح در موارد ضروری

گزارش کمیسیون انرژی در مورد طرح توسعه بهره برداری صلح آمیز از فناوری هسته‌ای

گزارش کمیسیون عمران درباره لایحه اصلاح قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت

گزارش رد کمیسیون آموزش و تحقیقات درباره طرح تبدیل وضعیت استخدامی معلمین

گزارش کمیسیون فرهنگی درباره لایحه نظام جامع باشگاه‌داری در جمهوری اسلامی ایران

گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درباره لایحه ارجاع اختلاف بین بانک توسعه صادرات ایران و شرکت اسپیتمن اویل تاجیکستان به داوری

گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درباره لایحه معاهده بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت مالزی در زمینه معاضدت حقوقی متقابل در امور کیفری

گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درباره لایحه موافقت‌نامه معاضدت حقوقی متقابل در امور مدنی و تجاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری هند

گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درباره لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقت نامه وین درباره تأسیس طبقه بندی بین المللی عناصر تصویری علائم و موافقتنامه استراسبورگ درباره طبقه بندی بین المللی اختراعات

گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درباره لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به سند ژنو موافقتنامه لیسبون درباره اسامی مبدا و نشانه‌های جغرافیایی

گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درباره لایحه موافقت‌نامه ترجیحی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اندونزی

موارد زیر نیز در دستور کار هفته آینده مجلس قرار دارد:

گزارش کمیسیون تلفیق درباره لایحه برنامه هفتم توسعه (اعاده شده از شورای نگهبان)

گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درباره نقض و استنکاف در اجرای قانون خرید تضمینی خرید محصولات کشاورزی با اصلاحات و الحاقات بعدی

گزارش کمیسیون انرژی در مورد اجرای ناقص تکالیف قانونی مربوط به جمع آوری گازهای همراه تولید نفت و مشعل

گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درباره عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به استفاده سوخت مازوت توسط نیروگاه‌ها

بررسی تقاضای عده‌ای از نمایندگان درباره رسیدگی به طرح ساماندهی و یکپارچه‌سازی اراضی کشاورزی و تعیین تکلیف آن پس از فوت مالک مطابق اصل ۸۵

گزارش رئیس دیوان محاسبات در مورد تفریغ بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور

کد خبر 6089580 زهرا علیدادی

دیگر خبرها

  • خبر مهم درباره زمان متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان
  • پانزدهمین اجلاس روسای راه‌آهن‌ کشورهای اکو برگزار می‌شود 
  • پانزدهمین اجلاس روسای راه‌آهن‌های کشور‌های اکو برگزار می‌شود
  • رشد اعتبارات هزینه‌ای عمومی دستگاه‌های فرهنگی متناسب با مأموریت‌های آنها بوده است
  • عواقب بند س تبصره ۶ قانون بودجه | وقتی برای معافیت‌ها سقف تعیین شود چه می‌شود؟
  • انتقاد آیت‌الله علم‌الهدی از وضعیت حمل‌ونقل هوایی و ریلی
  • «مشوق‌های مالیاتی هدفمند سرمایه گذاری» گامی مهم درجهت رونق تولید و افزایش مشارکت مردم
  • آغاز همکاری حمل ونقل بین المللی ایران و تاجیکستان از بندر چابهار کلید خورد
  • امکان خرید بلیت نیم‌بها از سامانه‌های حمل‌ونقل ریلی و هوایی برای معلولان شدید
  • مجلس بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ را بررسی می‌کند