Web Analytics Made Easy - Statcounter

ساعت24-دکتر محمد طبیبیان اقتصاددان مشهور ایران در یک نوشته هشداردهنده در صفحه تلگرام خود به مقامهای بانک مرکزی هشدار داه است احتمال خروج ارز از ایران برای خرید مسکن و زمین و سایردارایی ها درترکیه را درکانون توجه قرار دهند. او یکی از دلیل اصلی سقوط ارزش لیررا دستوراکید اردوغان برای کاهش نرخ بهره بانکی درشرایط رشد تورم می داند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او نوشته است :


"ترکیه که در بین اقتصاد های نو ظهور از بالاترین رشد اقتصادی بر خورداربوده اکنون با یک بحران اقتصادی روبرو است که از بازار ارز شروع شده است و لیر ترکیه را در معرض سقوط آزاد قرار داد. دلیل این بحران بدهکاری خارجی ترکیه و تامین رشد اقتصادی از منابع برون مرزی است و اقتصاد ترکیه  در شرایطی قراردارد  که حساب جاری و حساب مالی  اش  در رابطه با سایر کشور ها با کسری روبرو است. بانک مرکزی ترکیه فاقد ذخایر ارزی کافی برای مدیریت شرایط بحران است. دلیل دیگرشروع و تشدید سقوط لیر ترکیه  پافشاری اردوغان در پایین نگه داشتن نرخ بهره ابانکی در این کشور  در شرایطی است  که نرخ تورم امروز در ترکیه سه برابر هدف تعیین شده توسط بانک مرکزی برای نرخ بهره بانکی است اکنون این نگرانی مطرح است بحران سقوط ارزش لیر به سایر کشور ها از جمله کشور های اروپایی سرایت کند. پایین افتادن نرخ لیره ترک (حدود چهل در صد در ما ه های اخیر)ممکن است خروج ارز ازسوی ایرانیان برای برای خرید زمین و مسکن  و سایر دارایی ها  در ترکیه را تشدید کند. همچنین واردات ارزان قیمت از ترکیه، که به دلیل کاهش نرخ لیره ترک ارزان شده ممکن است برای بخش تولیدی تضعیف شده کشور هم شرایط نا مناسبی را به همراه بیاورد. به نظر می رسد مدیریت ارشد اقتصادی ایران مثل مدیر بانک مرکزی و مدیران وزارت صنعت معدن و تجارت باید به این رخداد با توجه بیشتری نگاه کنند.  " از سوی دیگر خرگزاری و رسانه هی بین الملللی نیز گزارش می دهند ، با ادامه سقوط ارزش لیر ترکیه، بانک مرکزی این کشور اعلام کرد مشکلی در تامین پول نقد برای بانک‌ها وجود ندارد.پس از این اطلاعیه لیر اندکی در مقابل دلار بهبود یافت و هر دلار آمریکا به ۶.۶۵ لیر رسید. پیش از این هر دلار آمریکا به ۷ لیر رسیده بود دویچه وله نیز نوشته است : رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، آمریکا را به جنگ اقتصادی با این کشور متهم کرده است. سیر سقوط لیره ترکیه همچنان ادامه دارد. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه حدود یک هفته پیش حدود اختیارات خود را به بانک مرکزی بسط داد. او مخالف افزایش نرخ بهره است؛ موضعی که نگرانی کارشناسان اقتصادی را برانگیخته است.قیمت پیاز در ترکیه سه برابر شده است. قیمت سیب‌زمینی هم همینطور. گوجه فرنگی هم نسبت به سال قبل به مراتب گرانتر است. ترکیه در دام تورم گرفتار شده است. نرخ تورم در ماه ژوئن ۱۵ درصد بود. مردم سخت زیر فشار هستند.یک شهروند ترکیه می‌گوید: «ما قادر به تهیه نیازمندی‌های خود نیستیم. ما نمی‌توانیم سفر کنیم. ما باید متأسفانه خیلی صرفه‌جویی کنیم.»این در حالی است که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ابقا شده‌ی ترکیه به مردم کشورش آینده‌ای طلایی را وعده داده و پس از انتخاب دوباره، قدرتمندتر از پیش شده است.او حال بر سیاست‌های بانک مرکزی نیز می‌تواند اعمال نفوذ کند، امری که کارشناسان اقتصادی آن را نگران‌کننده می‌دانند، از جمله آتیلا یسیلادا، کارشناس اقتصادی در موسسه Global Source Partners: «بگذارید صریح بگویم: نه تنها بانک مرکزی، بلکه تمامی نهادها و شهروندان کشورمان زیر نفوذ آقای اردوغان هستند. ما دیگر آزادی نداریم. ما دیگر نمی‌توانیم ساده‌ترین تصمیم‌ها را بدون اجازه‌ی آقای اردوغان بگیریم.»

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۱۲۰۳۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا ترکیه روابط تجاری با رژیم صهیونیستی را تعلیق کرد؟

کارشناس مسائل بین الملل با بیان این که ترکیه با قطع روابط تجاری با رژیم صهیونیستی و حمایت کامل از غزه می تواند روابطی را که از دست داده، احیا کند، گفت: به نظر می رسد اردوغان به دنبال این است به جای قطر، میانجی گری میان حماس و اسرائیل را به دست آورد و نقشی در این مساله ایفا کند.

به گزارش ایسنا، به دنبال فشارهای سیاسی درونی و بیرونی نسبت به سیاست‌های ترکیه در قبال جنایت‌های رژیم صهیونیستی، نهایتا این کشور تصمیم گرفت تا روابط اقتصادی و تجاری خود با رژیم صهیونیستی را قطع و یا به حالت تعلیق در آورد.

وزارت بازرگانی ترکیه تایید کرد که این کشور تجارت با رژیم صهیونیستی را به طور کامل به حالت تعلیق درآورده است و این تصمیم تا زمانی که از ارسال بی وقفه کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه اطمینان حاصل نشود، لازم الاجرا خواهد بود.

«رجب طیب اردوعان» رئیس‌جمهور ترکیه هم درباره این تصمیم گفت: ما می‌خواستیم بدون عجله روند را ارزیابی کنیم و این گام را برداشتیم. کل غرب برای اسرائیل کار می‌کند. آنها برای اسرائیل کار می‌کنند، به ویژه ایالات متحده. همانطور که آنها سرمایه‌های خود را بسیج کردند، مردم فلسطین محکوم به این شدند که در برابر بمب‌های اسرائیلی بمیرند. ما نتوانستیم در مقابل این امر کاری نکنیم، بنابراین گام‌هایی برداشتیم و این در را بستیم.

بر اساس آمار تجارت خارجی ترکیه که توسط اسپوتنیک تحلیل شده است، این کشور در سال ۲۰۲۳ به ارزش ۵.۴ میلیارد دلار کالا به اسرائیل صادر و ۱.۶ میلیارد دلار کالاهای اسرائیلی وارد کرده است.

«فرشید باقریان» در گفت‌وگو با ایسنا در تحلیل خود از قطع روابط تجاری ترکیه با رژیم صهیونیستی در پی تداوم جنایت‌های این رژیم در غزه اظهار داشت: این که هر دولتی روابطش را با اسرائیل به هر میزانی قطع یا کم کند و یا به حداقل برساند خبر خوشایندی است و چه بهتر که چنین اتفاقاتی تبدیل به یک مدل یا الگو در جهان شود.

وی افزود: این که اردوغان دیر تصمیم به چنین کاری گرفت جای انتقاد دارد و از این که به هر حال اقدام کرد هم جای تشکر دارد، رئیس‌جمهور ترکیه در سخنرانی اخیر خود خطاب به مردم و بخش‌های اقتصادی کشورش گفت این ضرر را تحمل کنید آنچه مهم است انسانیت است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل همچنین درباره این که چرا در این مقطع زمانی ترکیه چنین کاری را انجام داد؟ گفت: پس از شکست حزب اردوغان در انتخابات اخیر شهرداری‌ها در ترکیه، آن ها یکسری آسیب شناسی‌هایی را انجام دادند و این حرکت دلایل گوناگونی داشت؛ نخست این که حمایت کامل نسبت به مساله فلسطین نداشتند، مساله دیگر این که چون قطر تصمیم گرفت در میانجی‌گری صلح میان حماس و اسرائیل نقشی نداشته باشد، ترکیه تلاش می‌کند تا او این نقش را ایفا کند، قابلیتش را هم دارد، در واقع ترکیه به دنبال این است که برخی از پرستیژهای بین‌المللی از دست رفته‌اش را به دست آورد.

باقریان تصریح کرد: اگر حماس دفترش در قطر را به حالت تعلیق در آورد محل بعدی برای برگزاری اقدامات و گفت‌وگوها استانبول خواهد بود. به نظر می رسد اردوغان مجبور است در آینده نزدیک معادله ای در روابطش با آمریکا، حماس و یا اسرائیل برقرار کند، معادله‌ای که درصدهای آن را اردوغان تعیین می‌کند.

وی در ادامه یادآور شد: در دوره‌ای که اسرائیل نسل‌کشی انجام می‌داد روابط اقتصادی و تجاری ترکیه با این رژیم برقرار بود و بسیاری از مسلمانان از درون جامعه ترکیه دور شدند لذا حمایت از غزه و قطع حمایت از اسرائیل می‌تواند روابطی که از دست داده را احیا کند.

تظاهرات چهار روزه در ترکیه علیه تجارت با رژیم اسرائیل


این کارشناس مسائل بین الملل با طرح این پرسش که آیا قطع روابط تجاری ترکیه با اسرائیل تداوم خواهد داشت یا خیر؟ گفت: تمام این موضوعات به کریدور گاز مربوط است زیرا در تاریخ ۲۴ می قرارداد گازی با انگلیس به اتمام می‌رسد و ترکیه تلاش دارد این قرارداد گازی جدید را دنبال کند که می‌تواند با چند کنسرسیوم انجام شود، در واقع اگر بازبینی در قرارداد گازی انجام شود ترکیه یکی از طرف‌های خواهان آن خواهد بود.

باقریان همچنین به اهداف اردوغان از قطع روابط تجاری با اسرائیل اشاره کرد و گفت: این تحولات به پایان نسل کشی و برقراری آتش بس ارتباط دارد، این که آمریکا بتواند با اعمال فشار، برقراری آتش بس را فراهم کند خیلی زیاد است و ترکیه هم تلاش می کند هر چه زودتر به آتش بس برسند.


انتهای پیام

دیگر خبرها

  • چرا ترکیه روابط تجاری با رژیم صهیونیستی را تعلیق کرد؟
  • نقدینگی کنترل نمی‌شد، گرفتار ابَر تورم می‌شدیم
  • حراج سکه بانک مرکزی؛ بهترین پیشنهاد برای خرید سکه دولتی
  • گلایه مردم از اقساط سنگین وام خرید خانه
  • اطمینان خاطر فعالان اقتصادی با ابزار‌های موثر بانک مرکزی
  • هشدار نگران‌کننده یک اقتصاددان نسبت به تشدید تورم/ نرخ واقعی تورم کشور چه عددی است؟
  • روزگار سپری شده اسکناس ایرانی
  • بانک مرکزی وضعیت ارزی کشور را بهبود بخشید
  • تولیدکنندگان آلومینیوم مواد اولیه را به قیمت دلار ۶۰ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری می‌کنند
  • سیاست ارزی غلط بانک مرکزی باعث کم اثر شدن رشد اقتصادی/قیمت کالاهای اساسی با قیمت ارز آزاد مچ شده است