Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@20:38:56 GMT

شهر بی اتاق! - یحیی معماری*

تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۵۳۱۸۶

شهر بی اتاق! - یحیی معماری*

ساوه - ایرنا - بر اساس تقسیمات جغرافیایی و تایید وزارت کشور،‌ ساوه به دلیل بهره مندی از شاخص های اقتصادی و موقعیت استراتژیک تحت عنوان «شهرستان ویژه» تعیین شده است.

با نگاهی کلی به سیمای شهرستان ساوه در می یابیم که افزون بر 500 کارخانه و واحد صنعتی بزرگ و کوچک در بزرگترین شهر صنعتی کشور (کاوه)، منطقه ویژه اقتصادی و نیز چند شهرک صنعتی دیگر در غرق آباد،‌ نوبران و‌ احمد آباد فعالیت دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وجود کارخانه های صنعتی فعال در زمینه تولیداتی چون خودرو و قطعات وابسته آن،‌ مواد غذایی،‌ داروسازی،‌ لوازم خانگی و غیره در شهرستان ساوه باعث شده که از دیرباز سیمای یک قطب صنعتی مهم در جغرافیای اقتصادی کشور از این منطقه ترسیم شود.
اهمیت واحدهای تولیدی در زمینه اشتغال نیروهای انسانی به طور مستقیم و حجم بالای نیروهایی که در مشاغل پایین دست و غیرمستقیم در صنایع ساوه فعال هستند،‌ تا آنجاست که حدود 50 درصد از کل اشتغال استان مرکزی که اصالتا یک استان صنعتی - تولیدی محسوب می شود در این منطقه وجود دارد.
محصولات صنعتی و تولیدی ساوه علاوه بر اینکه در بسیاری از موارد نیازهای داخلی را تامین می کنند،‌ به بسیاری از کشورهای خارجی از جمله عراق، افغانستان،‌‌ ترکیه،‌ کشورهای شمالی حاشیه خزر،‌ کشورهای حوزه خلیج فارس و حتی برخی کشورهای اروپایی صادر می شود و سالانه حجم چشمگیری ارز از این صادرات نصیب کشورمان می شود.
اما با وجود تاریخ نسبتا بلند و قدمت زیاد فعالیت صنعتگران در شهرستان ساوه،‌ هنوز یک پاشنه آشیل یا خلاء بزرگ در بخش صنعت و تولید ساوه وجود دارد و آن هم نبود تشکلی به نام اتاق بازرگانی،‌ صنایع و معادن و کشاورزی است که در سالهای اخیر از سوی تولیدکنندگان،‌ صادرکنندگان و هم مسئولان این شهرستان بارها مطالبه شده است ولی تاکنون گوش شنوایی از مرکز استان و نیز پایتخت این خواسته را نشنیده است.
اکنون صاحبان کارخانه های تولیدی،‌ تجار و صنعتگران ساوجی برای انجام اموری که مرتبط با شرح وظایف اتاق های بازرگانی است ناگزیرند هفته ای یک یا چند بار مسافت 160 کیلومتری تا اراک و بالعکس را سفر کنند که نارضایتی آنها را در پی داشته و بارها در نشست هایی که با حضور مسئولان استانی،‌ شهرستانی و حتی کشوری در ساوه برگزار شده،‌ درخواست کمک برای ایجاد اتاق بازرگانی در این شهرستان ویژه را داشته اند.
حجم تولیدات و نیز شمار واحدهای صنعتی در ساوه با بسیاری از استان های کشور برابری می کند و چه بسا بیشتر هم باشد اما سئوال اینجاست که چرا باید این شهرستان از وجود اتاق بازرگانی محروم باشد؟
البته در شهرستان ساوه علاوه بر ظرفیت های حوزه صنعت و تولید،‌ نباید از توانمندی های شگرف در زمینه تولیدات بخش های کشاورزی و معدنی هم غافل شد.
سالانه افزون بر 70 نوع محصول کشاورزی با ظرفیتی حدود 650 هزار تن در ساوه تولید می شود و این شهرستان در زمینه اقلامی چون انار،‌ طالبی و حتی گندم از مناطق پیشتاز کشور و استان مرکزی به حساب می آید.
در شهرستان ساوه همچنین حدود 70 معدن رو باز با تنوع منابع معدنی از قبیل سنگ گچ، سیمان، آهک، نمک باریت و فلزات (مانند آلومینیوم، روی، سرب) تا سنگ های ساختمانی (تراورتن، مرمریت) و خاک صنعتی چینی وجود دارد و دست کم 2 هزار نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم در این حوزه فعالیت می کنند.
«ایجاد هماهنگی و همکاری بین بازرگانان و صاحبان صنایع، معادن و کشاورزی در اجرای قوانین مربوطه و مقررات جاری مملکتی»؛ این تعریفی از وظایف اتاق های بازرگانی است که در ماده پنجم قانون اتاق ایران به آن اشاره شده است.
زمانی می توان به مزیت های ایجاد اتاق بازرگانی،‌ صنایع و معادن و کشاورزی در شهرستان ساوه و در سوی دیگر به خسارت های خلاء این تشکل مدنی و بخش خصوصی که بازوان توانمند دولت برای اجرای سیاست ها و برنامه های اقتصادی محسوب می شود،‌ پی برد که برخی دیگر از وظایف این تشکل را بررسی کنیم.
در ذیل همان ماده پنجم قانون اتاق ایران برخی از ظرفیت ها و شرح وظایفی که اتاق های بازرگانی می توانند انجام دهند،‌ آمده است که به چند مورد از آنها اشاره می کنیم:
1 - ارائه نظر مشورتی در مورد مسائل اقتصادی کشور اعم از بازرگانی، صنعتی و معدنی و مانند آن به قوای سه گانه.
2 - همکاری با دستگاه های اجرایی و سایر مراجع ذیربط به منظور اجرای قوانین و مقررات مربوط به اتاق.
3 - ارتباط با اتاق سایر کشورها و تشکیل اتاق های مشترک و کمیته های مشترک با آنها براساس سیاستهای کلی نظام جمهوری اسلامی ایران.
4- تشکیل نمایشگاه های تخصصی و بازرگانی داخلی و خارجی با کسب مجوز از وزارت بازرگانی و شرکت در سمینارها و کنفرانسهای مربوط به فعالیت های بازرگانی، صنعتی، معدنی و کشاورزی اتاق در چارچوب سیاستهای نظام جمهوری اسلامی ایران.
5 - کوشش در راه شناسایی بازار کالاهای صادراتی ایران در خارج از کشور و تشویق و کمک به موسسات مربوطه با هدف شرکت در نمایشگاه های بازرگانی داخلی و خارجی.
البته هشت وظیفه دیگر در ذیل ماده یاد شده آمده است که در سایت اتاق ایران قابل دستیابی است.
در فاضله 40 کیلومتری شرق ساوه،‌ شهرستان زرندیه وجود دارد که این شهرستان نیز با داشتن صنایع مهم و تولیدات چشمگیر (افزون بر 350 کارخانه و واحد صنعتی) و نیز رتبه نخست استان مرکزی در زمینه تولید محصول پسته و محصولات گلخانه های متعدد از قطب های تولیدی محسوب می شود بنابراین وجود یک اتاق بازرگانی برای مدیریت حوزه های صنعتی،‌ معدن و کشاورزی این 2 شهرستان می تواند مزیت های فراوانی داشته باشد.
به یقین توجه مسئولان عالیرتبه دولت و تصمیم گیران اقتصادی و تجاری کشور برای استقرار اتاق بازرگانی در شهرستان ساوه و پوشش شهرستان زرندیه منجر به پیشبرد،‌ تسهیل،‌ رونق تولید و صادرات و افزایش اشتغال هرچه بیشتر در این مناطق خواهد شد.
ساوه به زودی به خط ریلی کشور متصل خواهد شد که فاصله این شهرستان تا مرکز کشور و حتی شهرهای غربی و مناطق مرزی و بازارچه های صادراتی را به کمترین زمان خواهد رساند.
علاوه بر این فاصله کم این شهرستان تا فرودگاه بین المللی امام خمینی (حدود 60 کیلومتر) و امکان بهره گیری از خدمات کارگو ترمینال این فرودگاه و حتی فرودگاه پیام کرج و البته وجود آزادراه های مساعد برای ترانزیت کالا و غیره از قابلیت های بسیار با ارزش در زمینه توسعه صادرات است.
در پایان باید این نکته را عنوان کرد که هرچند زیرساخت های تولیدی،‌ ترانزیتی، گمرک و غیره فراوانی در ساوه وجود دارد اما زمانی می توان حداکثر بهره وری از این ظرفیت ها را داشت که یک مغر متفکر به نام اتاق بازرگانی را در این شهرستان داشته باشیم تا با همفکری،‌ تشریک مساعی و هم افزایی حاصل از توان دولت و بخش خصوصی بتوان بهترین خروجی و نتیجه را ایجاد کرد.
*خبرنگار ایرنا
1772

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد اتاق بازرگاني ساوه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۵۳۱۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایجاد فضایی برای حضور شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی در خوارزم ازبکستان

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، همایش بین المللی فرصت های صادراتی شرکت های فناور و دانش بنیان در کشورهای آسیای میانه به‌ویژه ازبکستان به میزبانی پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس و همکاری اتاق بازرگانی ایران و ازبکستان، دوشنبه۱۰ اردیبهشت‌ماه در سالن جابرحیان دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد. 

فریدالدین نصریف، سفیر کشور ازبکستان ضمن خوشامدگویی و تشکر از هیئت‌های ایرانی در این همایش، گفت: سال گذشته رویداد دیدار علمی رئیس جمهور ایران از تاشکند انجام شد. 

 نصریف درباره دیدار ها و فعالیت های بازرگانی و علمی دو کشور توضیح داد: تبادلات کالا بین دو کشور  ایران و ازبکستان، در سال گذشته به بیش از ۵ میلیارد دلار رسیده است. 

وی ادامه داد: برای سال آینده به دنبال افزایش این مبلغ به میران ۱ میلیارد دلار هستیم.

سفیر کشور ازبکستان یادآوردشد: برای رسیدن به چنین هدف بزرگی  در فضای اقتصادی و بازار فناورانه دو کشور، همکاری تمام کشورهای دخیل بسیار مهم است. 

نصریف با اشاره به بازدید وزیر صمت وقت ایران از جمهوری تاشکند در سال گذشته، گفت: در بازدید وزیر صمت از  کشور ازبکستان، هیئتی از شرکت‌های دانش‌بنیان ازبک در این رویداد حاضر شدند و سرمایه گذاری و صادرات بین دو کشور مورد بررسی قرار گرفت. 

وی ادامه داد: در جریان بازدیدهای دو‌کشور ایران و ازبکستان از دستاوردهای فناورانه یکدیگر، بیش از ۵۰ کشور دانش بنیان ازبکستانی در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ حضور پیدا کردند. 

نصریف به نماینده‌های کشور ازبکستان که در نمایشگاه ایران اکسپو۲۰۲۴، حضور یافتند، استره کرد و گفت: معاون وزیر سازمان انرژی اتمی ازبکستان، معاون اتاق بازرگانی این کشور در ایران اکسپوی امسال حضور دارند.

سفیر کشور ازبکستان در ادامه به حضور نمایندگان ایرانی در رویدادهای علمی ازبکستان اشاره کرد و‌گفت: در جریان نشست تاشکند، سید رسول  موسوی، نماینده وزارت خارجه ایران به‌عنوان نماینده ایران حضور خواهد داشت.

سفیر کشور ازبکستان در ‌پایان، از تمام شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور ایرانی درخواست حضور و شرکت در رویداد علمی و اقتصادی پیش‌روی کشور ازبکستان را اعلام کرد و ادامه داد: در‌منطقه خوارزم ازبکستان، فضایی مناسب  برای حضور شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان ایرانی تدارک دیده شده است تا بتوانند پروژه‌های خود را در این منطقه شروع و به مرحله تجاری‌سازی برسانند. 

اتاق‌های مشترک بازرگانی برای توسعه روابط تجاری ایران با کشورهای دیگر

در ‌قسمت‌ بعدی این رویداد بین‌المللی، موسی آقایی، رئیس اتاق بازرگانی ایران در باره مهم‌ترین وظایف اتاق های مشترک بازرگانی ایران با کشورهای دیگر گفت: بسترسازی برای حضور شرکت‌های دانش بنیان ایرانی در بازارهای جهانی، از جمله مهم‌ترین کارکردهای اتاق‌های بازرگانی مشترک است. 
وی افزود: در‌همین جهت به دنبال ایجاد این فرصت  مناسب در آسیای میانه با همکاری کشور ازبکستان و دانشگاه تربیت مدرس بوده‌ایم.

آقایی، به دستاوردهای تجاری میان دو کشور ایران و ازبکستان، اشاره کرد و گفت:  تاکنون ۸۵میلیارد دلار دستاورد روابط تجاری کارساز با ازبکستان شده است. 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، محورهای تخصصی که در جلسات B2B همایش بین‌المللی فرصت های صادراتی شرکت های فناور و دانش بنیان در کشورهای آسیای میانه به‌ویژه ازبکستان، قطعات صنعتی، تولید لبنیات، مواد شیمیایی و پتروشیمی، نفت ‌و گاز، دارویی، بهداشتی و الکترونیک ، از جمله حوزه‌های مورد بحث در این جلسات بودند. 

همچنین، نمایندگانی از شرکت‌های دانش‌بنیان ازبکستانی از‌جمله مناطق بخارا، تاشکند و خوارزم در این همایش بین‌المللی حضور پیدا کردند. 
علاوه‌براین، براساس اعلام کارگزران پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت‌مدرس، تاکنون حدود ۳۵۰ میلیون دلار صادرات از ایران به کشور ازبکستان، داشته‌ایم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • پایان اجلاس اتاق‌های بازرگانی مجمع گفتگوی همکاری آسیا در اصفهان
  • برنامه های متنوعی برای تسهیل تبادلات مالی با چین داریم
  • انعقاد تفاهم‌نامه همکاری زنجان با سوریه
  • بخش‌خصوصی به‌شرط وجود زیرساخت‌ها، تجارت خارجی کشور را توسعه می‌دهد
  • رشد اقتصادی در گرو صلح جهانی است
  • اثرگذار بودن برگزاری نشست‌های اصفهان درتوسعه همکاری‌های تجاری
  • موضوعات مشترک کشور‌های عضو ACD پیگیری شود
  • اثرگذار بودن برگزاری نشست‌ها درتوسعه همکاری‌های تجاری
  • ایجاد فضایی برای حضور شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی در خوارزم ازبکستان
  • موضوعات مشترک کشورهای عضو ACD پیگیری شود