Web Analytics Made Easy - Statcounter

مساجد، علاوه بر آنکه یاد و نام بلندمرتبه خداوند را در دوران تضعیف هویت‌های معنوی و گسست‌های فرهنگی، زنده نگه می‌دارند، ظرفیتی مردم‌نهاد برای پیشبرد بسیاری از مشارکت‌های نیکوکاری، خیرخواهانه و کاهش آسیب‌های اجتماعی هستند. امروز با وجود استقرار نظام دینی در ایران، اهمیت این کانون توحیدی به خوبی تبیین نشده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از این رو و در امتداد گفت‌وگو‌های ایکنا با فعالان مسجدی، با میثم لطیفی، رئیس دانشکده معارف اسلامی و مدیریت دانشگاه امام صادق(ع) و از پایه‌گذاران هسته علمی مسجد در این دانشگاه به گفت‌وگو پرداختیم، حاصل گفت‌وگوی این فعال مسجدی با ایکنا در روزی که مشت‌های گره کرده آزادی‌خواهان جهان، آزادی مسجد‌الاقصای شریف را فریاد می‌زنند، به همراهان همیشگی رسانه قرآن ارائه می‌شود:

*چه انگیزه‌ای باعث شد تا با وجود مشغله کاری و دارابودن مسئولیت در دانشگاه، فعالیت علمی و ترویجی برای مسجد را در دستور کار خود قرار دهید؟

اعتقاد دارم گر بخواهیم به سمت تمدن سازی اسلامی حرکت کنیم، آنگونه که در بیانیه گام دوم انقلاب نیز اشاره شده است، به تقویت خانواده و مسجد نیازمندیم. انگیزه من برای ورود به مسئله مسجد، دو مقایسه‌ای بود که در ذهنم پررنگ شد، یکی مقایسه وضعیت امروز مساجد با صدر اسلام و دیگری مقایسه وضعیت مساجد کشورمان در مقایسه با کشورهای اسلامی، تاریخ اسلام نشان می‌دهد مسجد در حوزه‌های انسان سازی، جامعه سازی و تمدن سازی محوریت داشته اما امروز این محوریت تا حد زیادی از بین رفته است. نکته دیگر اینکه احساس کردم دیگرکشورهای اسلامی حتی کشوری لائیک مثل ترکیه، توجه بهتری از ما به مسجد دارند و به آن در ساخت فرهنگ مملکت خود توجه کرده‌اند.

بعضی معتقدند مدل زندگی شهری جدید به گونه ای نیست که مردم چندنوبت در مسجد دور هم جمع شوند، بلکه در منزل یا نمازخانه محل کار خود به نماز بپردازند. با چه دلیلی می‌توان ادعا کرد که مسجد امروز هم می‌تواند محوریت تمدن اسلامی باشد؟

به همان نسبتی که تکنولوژی پیشرفت کرده، دسترسی به مسجد نیز آسان‌تر شده و خدماتی که مسجد ارائه می‌کند، ارتقاء پیدا کرده است، دسترسی به مساجد در گذشته سخت بود و گسترش و تجهیز آن مشکل بود، اما مدل زندگی شهری جدید اتفاقاً استفاده از مسجد را تسهیل کرده است. البته لازم است همانطور که در برنامه ریزی و مبلمان شهری به آتش نشانی‌ها، بیمارستان‌ها، پارک‌ها و ... توجه می‌کنیم، به جانمایی مساجد نیز توجه کنیم. یک لازمه دیگراین است که ما اساساً در بلندمدت باید به سمتی حرکت کنیم که ساعات کاری‌مان متناسب با بوم جامعه دینی باشد و با ویژگی‌های فیزیولوژیک و متابولیسم انسان منطبق شود، کارشناسان هیچگاه نمی‌گویند که خواب ظهر خوب است، بلکه بهترین خواب را خواب شب و بهترین زمان بیدارشدن را صبح زود می‌دانند.

زندگی مدرن ما را از وضعیت طبیعی خود خارج کرده است و در شهرهای بزرگ، شاهدیم که مردم، شب‌ها بیداری طولانی مدت دارند و احتمالاً قضاشدن بسیاری از نمازصبح‌ها به این دلیل باشد، در حالی که آموزه‌های دینی ما و اوقات نماز با طبیعت و زیست بوم انسان و سلامتی او کاملاً منطبق است. این توجه به ساعت خواب و کار، از نگاه اقتصادی نیز که البته من نمی‌خواهم به آن دامن بزنم، روی کارایی افراد تأثیر می‌گذارد. یک نکته هم یادآوری کنم، طبق گزارش‌هایی که مؤسسات معتبر اعلام می‌کنند 80 درصد مردم دنیا دیندار اند، البته با تعابیری که خودشان از دین دارند، اما به هر حال اتصالی که به منبع ماورائی و باوری که دارند باعث می‌شود ساعاتی را در طول روز برای خلوت و عبادت مدنظر قرار دهند و به عبادتگاه‌ها، معابد و کلیسا بروند. اینگونه نیست که تصور کنیم فقط مسلمان‌ها وقتی را به عبادت اختصاص می‌دهند.

*چه لزومی دارد این اختصاص وقت برای عبادت، در مسجد باشد؟ مثلاً چرا در خانه نباشد؟

در جامعه مدرن با مشکلی به نام بی‌هویت شدن آدم‌ها مواجه هستیم، حتی دیگر همسایه‌ها از یکدیگر بی‌اطلاع‌اند، این مشکل در شهرک‌ها دوچندان است، یکی از کارکردهای مهم مسجد در روزگار ما می‌تواند ایجاد هویت اجتماعی و انسجام ملی باشد. مساجد هستند که تک تک افراد را به یک جماعت تبدیل می‌کند و نقش اساسی در ساخت هویت جمعی دارند، همین هویت جمعی خیلی اوقات باعث می‌شود افراد سمت گناه و خطا نروند، اینکه می‌بینند همه همدیگر را می‌شناسند، دزد از داخلشان در نمی‌آید، اگر هم کسی می‌خواهد این کار را بکند باید به محله دیگر برود، چون همه همدیگر را می‌شناسند، هیچ کدام از مجموعه‌های فرهنگسرا، سرای محله و حتی مدرسه نمی‌توانند این کارکرد هویت بخشی جمعی را مثل مسجد داشته باشند.

حدیثی از امام مجتبی(ع) وجود دارد که می‌فرمایند: وقتی شما برای نماز به مسجد مراجعه می‌کنید هشت اتفاق برایتان می‌افتد: فهم آیات الهی، دوستی، دانش، رحمت، سخنی که به راه راست هدایت کند، سخنی که از پستی برهاند، ترک گناه از خوف و شرم از خدا؛ در این حدیث به شکل غیرمستقیم به تقویت ارتباطات اجتماعی در مسجد اشاره شده است. یک پایان‌نامه‌ای در دانشگاه تربیت مدرس چند سال پیش انجام شد که جوهره اشتغال بانوان چیست؟ در این پایان نامه که یک خانمی آن را انجام داده بود و من استاد راهنما بودم، مطرح شده بود: بر خلاف اینکه تصور می‌شود اشتغال زنان، جنبه اقتصادی دارد، مسئله اصلی آنان ارتباطات اجتماعی است، دوست دارند ببینند، دیده شوند، صحبت کنند و ...، دقت کنید چقدر این سازوکار را به طور طبیعی و روان در مساجد برای زنان داشته‌ایم اما امروز از آن غافل شده‌ایم. مسئله ازدواج در گذشته بسیار راحت از طریق مسجد حل می‌شد، مسئله خدمت رسانی اجتماعی، تعلیم و تربیت، پاسخ به سؤالات شرعی، آماده شدن برای امور نظامی و ... همه در مسجد انجام می‌شد اما امروز با کم‌رنگ شدن این کارکردها، مسجد تبدیل به یک معبد و صرفاً محل نمازخواندن شده است، عنایت کنید مسجد کوفه که زائران از آن بازدید می‌کنند بخش‌های مختلفی دارد و نشان از کارکردهای مسجد در صدر اسلام دارد، هیچ بعید نیست که یکی از تأکیدات ائمه(ع) برای استحباب و اهمیت نمازخواندن در مسجد کوفه همین باشد که ببینیم این مسجد چه کارکردهایی برای مردم داشته است و اهمیت کارکردهای مسجد را دیابیم.

*از نظر شما، امروزه چه فعالیت‌هایی در مسجد با اهداف دینی سازگار است و به جامعه فایده می‌رساند؟

به نظر می‌رسد اگر کارکردهای مسجد به درستی احیا شود، هیچ فقیری در آن محله، گرسنه به بالین نخواهد رفت، مسجد در شکل‌گیری اقتصاد مقاومتی و تربیت اجتماعی بسیار می تواند مؤثر باشد. هر کار خیری در مسجد پسندیده است اما یک کارهایی اصلاً نباید در مساجد انجام شود و یک رویکردهایی نباید وجود داشته باشد که به آن‌ها اشاره می‌کنم.

بعضی مشکلات مساجد، مشکلات رفتاری است، مثلاً گاهی اوقات مساجد قومیتی می‌شوند و در تهران هم نمونه‌های آن وجود دارد، این موضوع باید مدیریت شود و از آن اجتناب کرد. یکی دیگر از مشکلات ما تزئینات بیش از حد بعضی مساجد است، ما در روایات هم داریم که مسجد باید آراسته باشد اما نه اینکه شبیه معابد هندو و کلیسا شود، وقتی مسجد ما پر زرق و برق شود نگران سرقت محتویاتش می‌شویم و درب آن را می‌بندیم! در حالی که مسجد باید در طول روز به روی مردم گشوده باشد.

یکی دیگر از مشکلات این است که گاهی اجازه نمی‌دهیم که فعالان محله با سلایق مختلف در مسجد فعالیت کنند و فکر می‌کنیم مسجد فقط برای ماست، نکته دیگر اینکه مطهر و پاکیزه نگاه داشتن مسجد، امر مهمی است، چند سال پیش یک جریانی راه افتاد که گفتند معتادان را شب‌ها در مسجد جای دهید، این حرف، مکافات و تبعاتی به دنبال دارد، باید به سمت این برویم که بهزیستی و شهرداری حتماً فکری به حال معتادانی که جای خواب ندارند، بکنند اما مثلاً در شأن نیست که معتادی با مواد مخدر وارد مسجد شود و آن را زیر فرش مخفی کند که بعداً استفاده کند، آن وقت دیگر کدام خانواده‌ای جرئت می‌کند فرزندش را به مسجد بفرستد؟ گاهی اوقات می گویند همه مشکلات را با مسجد حل کنیم، این درست نیست، مسجد باید یک قرارگاه فرهنگی، تربیتی و سیاسی برای محله باشد اما این قرارگاه نمی‌تواند همه مشکلات را حل کند، امام جماعت و هیئت امنا، اختیارات و توان محدودی دارند، اما همین که اهالی مسجد، شأن قرارگاهی برای آن قائل باشند و نظام نیز در سیاست‌گذاری‌های خود به آن توجه کند، خود به خود خیلی از مشکلات محله حل می‌شود.

*ما امروز به موازات مساجد، حسینیه‌ها و مزارهای مذهبی را داریم که نسبت به چند دهه قبل بسیار توسعه یافته‌اند، آیا فعالیت در این مجموعه‌ها از فعالیت در مسجد تمرکززدایی می‌کند؟

اساساً در ادبیات دینی چیزی به نام مصلی، تکیه، حسینیه، مهدیه و زینبیه نداریم، این‌ها امور مستحدثه هستند و تازه درست شده‌اند اما در جای خود لازم و ظرفیت‌های خوبی هستند، ما باید بتوانیم از این ظرفیت‌های جدید برای تقویت مسجد استفاده کنیم. وجو حسینیه در کنار مسجد خوب است این که بخواهیم مکانی را در مقابل مسجد عَلَم کنیم، مورد قبول نیست. یک زمانی هیئت‌هایی بدون توجه به مسجد پاگرفت که اقدام خوبی نبود، البته الان خیلی از آن‌ها در مسیر درستی قرار گرفته‌اند و با محوریت مسجد فعالیت می‌کنند.

در روایت آمده است که مسجد، هم پاک است و هم پاک کننده، پاک بودنش قابل فهم است اما پاک کننده بودنش چه معنایی دارد؟ یعنی انحرافات را از آدم‌ها و فعالیت‌ها حتی فعالیت‌های مذهبی از بین می‌برد. مطلوب این است که عزاداری‌ها در مسجد انجام شود چراکه علاوه بر تقویت جایگاه مسجد، امام جماعت می‌تواند بر آن نظارت تخصصی و فنی داشته باشد و جلوی خیلی از بی‌قاعدگی‌ها را بگیرد.

اعتقاد ما این است اموری که می‌خواهند رنگ و بوی دینی داشته باشند حتماً با محوریت مسجد فعالیت کنند، البته برای تحقق این مهم، امام جماعت و هیئت امنا نیز باید گشودگی و همکاری لازم را داشته باشند.

*اگر بخواهید برای تقویت جایگاه مساجد در جامعه، راهکار عملیاتی ارائه دهید چه پیشنهادی دارید؟

من احساس می‌کنم ارکان حوزه علمیه، هنوز نسبت به جایگاه مسجد، دقت و اهتمام لازم را ندارند. از مجموع 80 هزار مسجدی که در کشور موجود است، فقط حدود 25 هزار مسجد امام جماعت دارد، مسجد بدون امام جماعت مثل کشتی بدون ناخداست...

*اما مسئولان امور مساجد گفته‌اند یکی از افتخارات ما این است که دیگر مثل زمان حکومت سابق، مسجد بدون امام جماعت نداریم.

امکان ندارد، طبق آماری که همین دوستان امور مساجد در اختیار ما قرار دادند، تنها حدود 25 هزار مسجد در کشور امام جماعت دارد و بعضی از آن‌ها نیز امام جماعتشان دائمی نیست، شاید آماری که به آن اشاره کردید صرفاً مربوط به استان تهران باشد. اولین راهکار عملیاتی من همین است که حوزه علمیه توجه به مساجد را در اولویت خود قرار دهد، دومین راهکار تقویت ارتباط بین مدارس و مساجد است، الان در بعضی شهرستان‌ها و بعضی مناطق تهران با همت معلمان پرورشی و یا مدیران، ارتباط خوبی بین دانش‌آموزان و مسجد به وجود آمده است اما نیاز به تقویت دارد. در منطقه سعادت آباد تهران، بسیاری از خانواده‌ها را سراغ دارم که متقاضی‌اند تا ارتباط مسجد و مدرسه تقویت شود، زیرا بازدارندگی مسجد از آسیب‌های اجتماعی را درک کرده‌اند و بخش‌هایی از جامعه نسبت به برکات حضور در مسجد، نسبت به قبل آگاه‌تر شده است. راهکار سوم من نیز تقویت الفت بین همه تشکل‌های فعال در مسجد است، به خصوص اگر کانون فرهنگی و هنری مسجد، امام جماعت و هیئت امنا خوب کار کنند، یک جهش مبارکی را شاهد خواهیم بود.

گفت‌وگو از مجتبی اصغری

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری بین المللی قرآن ایکنا مسجد لطیفی سنگر مسجد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۹۳۴۰۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کج‌سلیقگی‌ مدیران فرهنگی نوجوانان را از مسجد فراری کرد

کوروش زارعی در نشست خبری جشنواره تئاتر بچه‌های مسجد گفت: یکی از دلایلی که نوجوانان ما از مسجد فراری شدند به خاطر کج سلیقگی‌هایی است که در مسجد رخ می‌دهد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نشست رسانه‌ای پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر مردمی «بچه‌های مسجد» صبح امروز با حضور کوروش زارعی مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری و سیدمصطفی موتورچی دبیر این جشنواره در سالن طاهره صفارزاده حوزه هنری برگزار شد.

زارعی با اشاره به برگزاری این جشنواره در شهر یزد گفت: شعار این جشنواره «خانه هنرم مسجدم» است؛ ما از 4 سال پیش که سیزدهمین جشنواره را در قزوین برگزار کردیم به این نتیجه رسیدیم که جشنواره تئاتر بچه‌های مسجد نیازمند بازنگری است و باید سند تحول و چشم‌اندازی برای آن طراحی شود. به همین دلیل، به مدت سه سال جشنواره را تعطیل کردیم و چشم انداز 9 ساله تئاتر مسجد را طراحی کردیم که مبنای برگزاری رویداد 2-3 سال اخیر نیز همین چشم انداز است.

اقدام زیبای بچه مسجدی‌های قم به مناسبت روز معلم

زارعی تاکید کرد: اکنون در سال چهارم این چشم‌انداز هستیم و فکر می‌کنیم بعد از 4 سال کار زیربنایی توانستیم به نقطه خوبی برسیم. بچه‌های مسجد از سراسر ایران در این رویداد حضور دارند و انگیزه خوبی در بین آنان ایجاد شده است. آنها به شکوفایی رسیدند و فکر می‌کنم خروجی خوبی خواهند داشت.

مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری با اشاره به برگزاری دوره‌های تخصصی کارگردانی تئاتر گفت: سال گذشته در مشهد دوره پیشرفته کارگردانی تئاتر را برگزار کردیم. قرار است خروجی‌های این دوره طرح‌های خود را ارائه بدهند و اگر تایید شود، بودجه ساخت نمایش دریافت خواهند کرد. با این کار کارگردانان جدیدی را در عرصه هنرهای نمایشی وارد کار خواهیم کرد که حتما انرژی جدیدی خواهند بود.

او درباره طراحی چشم‌انداز 9 ساله بچه‌های مسجد توضیح داد: این کار برای این بود که بچه‌ها را به رشد خوبی برسانیم تا در جشنواره‌های معتبر دیگر تئاتر مثل جشنواره‌های مقاومت، ایثار و حتی بین‌المللی فجر حضور پیدا کنند و کارهایشان دیده شود. جشنواره تئاتر بچه‌های مسجد امسال خروجی بیش از 800 گروه نمایشی از سراسر کشور است که 200 تای آنها روستایی هستند. هدف ما در چشم انداز این است که تئاتر را به روستاها بکشانیم و از این طریق استعدادیابی کنیم. اکنون 3-4 گروه برگزیده که در یزد حضور دارند، روستایی‌اند و حتما هنرشان به جامعه تئاتر کشور معرفی خواهد شد.

سید مصطفی موتورچی دبیر جشنواره تئاتر بچه‌های مسجد در بخش دیگری از این نشست خبری گفت: پانزدهمین جشنواره تئاتر مسجد در شرایطی برگزار خواهد شد که فراخوانی منحصرا برای جشنواره امسال صادر نشده است. دلیل این موضوع این است که در 3 سال گذشته رویدادهای تولیدی متعددی در دفاتر مساجد سراسر کشور با عنوان «محرابیان» برگزار شده و جشنواره امسال محلی برای نمایش نیروهای تربیت شده از طریق همین رویداد است.

وی ادامه داد: در این رویداد، نوجوانان علاقه‌مند به تئاتر در قالب یک گروه کار خود را از مساجد محله‌شان شروع می‌کردند و آرام آرام به رویدادهای استانی می‌رسیدند. در نهایت، با رقابت این گروه‌ها و معرفی برگزیدگان، 3 اثر به عنوان برگزیده هر روستا معرفی می‌شدند. این رویداد به مدت دو سال برگزار شد و هر استان تاکنون 6 گروه برتر معرفی کرده است. این نمایش‌ها در ابتدا به صورت غیرحضوری بازبینی شدند و 42 اثر به بازبینی حضوری رسیدند. در اواسط فروردین ماه نیز بازبینی‌های حضوری انجام شد و در نهایت به 14 نمایش رسیدیم که از روزهای 18 تا 20 اردیبهشت ماه در بافق یزد به نمایش درمی‌آیند.

موتورچی با تاکید بر پیش زمینه‌های کار هنری در مساجد گفت: معتقدیم تربیت مربی، پیش زمینه کار هنری در مساجد است. به همین دلیل، همزمان با رویداد تولیدی محرابیان، سلسله دوره‌های تربیت مربی هم برگزار شد و مربیان هر استان و استان‌های همجوار گرد هم آمدند. سه سال پیش با 200 مربی کار خود را آغاز کردیم و اکنون به 800 مربی رسیده‌ایم که به معنای 800 گروه است. علاوه براین، پیش زمینه دیگر، توجه به نمایشنامه مناسب جهت اجرا در مساجد است. در اجرای تئاتر در مساجد باید به پارامترهایی مثل تک جنسیتی بودن، زمان نمایش، مخاطب خاص آن و .... توجه داشت. بر همین اساس، تاکنون سه دوره نمایشنامه نویسی «گلدسته‌ها» برگزار شده است که  خروجی آن 150 نمایشنامه مسجدی است. باید تاکید کنم تمام 14 گروهی که در جشنواره امسال حضور دارند، همه این مراحل را پشت سر گذاشته‌اند.

وی داوران این دوره از جشنواره را معرفی کرد و گفت: خانم‌ها اعظم بروجردی، الهام چرخنده و وفا طرفه داوران این دوره از جشنواره تئاتر بچه‌های مسجد هستند.

کوروش زارعی در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: در جشنواره بچه‌های مسجد، آن چیزی که در دستور کار خودمان قرار دادیم، «گروه محوری» است. عمده جشنواره‌ها رویکردهای فردگرایی دارند اما ما اصل و اساس کار این جشنواره را بر گروه بودن بچه‌ها قرار دادیم. بر همین اساس نیز جایزه‌های ارزشمند جشنواره به گروه‌ها تعلق می‌گیرد. با این کار می‌خواهیم به بچه‌ها یاد بدهیم که تئاتر کار فردی نیست و گروهی است و اگر بتوانید گروه موفقی داشته باشید تئاتر بهتری روی صحنه خواهید برد.‌

وی درباره جایزه ویژه این جشنواره گفت: جایزه ویژه جشنواره جایزه ویژه فرج الله سلحشور است؛ هنرمند نام آشنایی که فعالیت هنری خود را از مسجد شروع کرد. این جایزه از این پس در جشنواره خواهد بود و به یک گروه برتر که اجرای‌ خوبی از نظر ساختاری داشته باشند و مسجدی باشند و در دوره‌‌های ما حضور پیدا کرده باشند اهدا می‌شود.

زارعی درباره انتخاب داوران زن در جشنواره امسال نیز گفت: هدف این بود تا جایگاهی برای داوران زن قایل شویم و از هنرمندانی که با تجربه و تحصیل کرده هستند استفاده کنیم. نمی‌شود که داوران جشنواره همیشه مردان باشند، در حالی که زنان هنرمند ما نیز از توانمندی‌های بسیار خوبی برخوردار هستند.

او درباره جزییات مراسم افتتاحیه و اختتامیه نیز بیان کرد: مراسم افتتاحیه را در کنار مزار شهدای گمنام شهر بافق برگزار خواهیم کرد و اجراها و مراسم اختتامیه نیز در امامزاده عبدالله است.‌ این مکان محل برگزاری مسابقه برای نمایش در برابر دیدگان داوران است و هر گروه بعد از این اجرا 3 اجرای دیگر نیز در مساجد شهر یزد و بافق خواهد داشت.

موتورچی درباره جوایز جشنواره نیز توضیح داد و گفت: در بخش بازیگری، از 7 نفر از بازیگران زن و آقا برتر تقدیر می‌کنم و رتبه بندی نخواهیم داشت. ما همیشه گفته‌ایم که در این جشنواره گروه محوری مهم است و به همین دلیل 5 جایزه گروهی با رویکردهای مختلف می‌دهیم. علاوه براین، دو مراسم  پاسداشت خواهیم داشت. جایزه کارگردانی و تولیدات بصری نیز خواهیم داشت. باید اشاره کنم که در مجموع نزدیک به 300 میلیون جایزه می‌دهیم که جایزه 5 گروه برتر و جایزه فرج الله سلحشور بیشترین مقدار را به خود اختصاص داده است. براین اساس، هرکدام از گروه‌های برگزیده 10 میلیون و گروه برگزیده جایزه سلحشور نیز 20 میلیون تومان هدیه دریافت خواهند کرد.

زارعی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران مبنی بر اینکه آیا اجرای نمایش در مسجد کیفیت اجرا در سالن را دارد یا خیر، گفت: بگذارید سوالی را مطرح کنم و آنهم این است که آیا اجرای  تئاتر‌ در گاراژ یا پارکینگ به اندازه اجرا در یک سالن همراه با نورپردازی کیفیت دارد؟ پاسخ منفی است اما فراموش نکنید که در اروپا و آمریکا، اجرای نمایش در کارخانه‌های متروکه و گاراژها نیز برگزار می‌شود. جشنواره بچه‌های مسجد یک جشنواره محیطی است و سالهاست که در همه دنیا تئاترهای محیطی برگزار می‌شود. بنابراین اجرای نمایش در مساجد شوآف نیست. این جشنواره شکلی از تئاتر خلاق است و به گروه یاد می‌دهد که می‌توان یک نمایش را بدون نورپردازی و لباس‌های آن چندانی برگزار کرد. بنده معتقدم اگر گروهی بتواند با همین امکانات کم با مخاطب ارتباط برقرار کند و در دل اجرای خود مفاهیم مورد نظرش را آموزش بدهد موفق است. ما بچه‌ها را با دست خالی بار می‌آوریم تا اگر روزی به تالار وحدت رفت بداند دستاوردش از کجا بوده است.

مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری در واکنش به صحبت یکی از خبرنگاران مبنی بر فاصله گرفتن مساجد از اجرای برنامه‌های فرهنگی در سالیان اخیر گفت: به نظرم این موضوع تحت تاثیر کج سلیقگی مدیران فرهنگی و از سویی دیگر کج سلیقگی در هیئت امنا مساجد رخ داده است. فراموش نکنید که دوره اول جشنواره بچه‌های مسجد را در سال 1374 برگزار کردیم اما بی تدبیری و مسیر غلط فرهنگی این جشنواره را به مدت دو دهه تعطیل کرد. این جشنواره به جایی رسیده بود که سومین جشنواره معتبر تئاتر کشور بود اما تعطیل شد. یکی از دلایلی که نوجوانان ما از مسجد فراری شدند به خاطر کج سلیقگی‌هایی است که در مسجد رخ می‌دهد و بچه‌ها را از مسجد رانده می‌شوند. اگر تاکیدات موکد رهبر انقلاب در سال‌های اخیر نبود وضعیت بدتر بود. شاید یکی از دلایلی که باعث شد در سال‌های اخیر ضربه‌های فرهنگی از سوی نوجوانان بخوریم به این دلیل است که بچه‌ها از مسجد رانده شدند. ما می‌خواهیم به بهانه تئاتر و فعالیت‌های هنری دوباره پایشان را به مساجد باز کنیم.

انتهای پیام/

 

دیگر خبرها

  • چرایی اهمیت مشارکت در دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم 
  • مسجد و هویت‌بخشی به محله
  • جامعه ما با شبیخون فرهنگی دشمن روبروست/پاسدار و نگهبان مساجد، علما و طلاب هستند
  • کج‌سلیقگی‌ مدیران فرهنگی نوجوانان را از مسجد فراری کرد
  • کانون‌های مساجد ظرفیت مؤثری برای غنی‌سازی اوقات فراغت هستند
  • برگزاری جشنواره سراسری تئاتر مردمی بچه‌های مسجد در بافق
  • با این راهکار استرس را از خود دور کنید
  • برگزاری خیمه‌های عزاداری صادق آل محمد در ۴۰۰ مسجد منتخب تهران
  • برگزاری مراسمات عزاداری سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع) در گیلان
  • برگزاری مراسمات عزاداری سالروز شهادت حضرت امام جعفر صادق (ع) در گیلان