Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-27@17:33:31 GMT

کودکانی که خیلی زود مرد می‌شوند

تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۳۰۰۵۷

کودکانی که خیلی زود مرد می‌شوند

درحقیقت کودکان کار تاوان سختی را که به سبب معضلات اجـتـمـاعـی گـریـبـان‌گـیـر خـانـواده‌هـایـشـان شـده، مـی‌پـردازند. این کودکان قربانی معضلات اجتماعی همچون فقر، اعتیاد و طلاق شده‌اند. آنان کودکانی هستند که دنیای معصومانه کودکی را رها کرده‌ و به دنیایی قدم نهاده‌اند که بی‌رحم است.
کودکان کار در حاشیه همین خیابان‌ها و محیط کار، تبعیض را درک می‌کنند و با بـی‌توجهی‌ها، کدورت‌ها، بی‌تفاوتی‌ها و حقارت‌ها بزرگ می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آن‌ها کینه‌ای را نسبت به جامعه در درون خود جمع می‌کنند که شاید سال‌ها بعد از زبانشان شنیده شود.

به بهانه 22 خرداماه، روز جهانی منع کار کودکان به سراغ جواد نجفی چالشتری، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی چهارمحال و بختیاری و آرزو محمودیان کارشناس ارشد مشاوره در دانشگاه شهرکرد رفتیم تا در خصوص این کودکان بیشتر بدانیم و بیاموزیم.
جواد نجفی چالشتری، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایکنا از چهارمحال و بختیاری، با اشاره به تبیین کودک کار در نظام حقوقی کشور، اظهار کرد: کودکان زیر 18 سال که به دلیل وجود مشکلات اقتصادی خانواده اعم از بیماری یا اعتیاد والدین و سایر مشکلات، ناگزیر از کار و درآمدزایی هستند، کودکان کار نامیده می‌شوند.
وی با بیان اینکه میان «کودک کار» و «کودک خیابانی» تفاوت وجود دارد، تصریح کرد: کودک خیابانی از وجود خانواده بهره‌مند نیست و در واقع، توسط خانواده خود رها شده و یا یتیم شده‌ است و بدون هیچ یک از اعضای خانواده، زندگی خود را ادامه می‌دهد و خیابان محل کار و زندگی او تلقی می‌شود.
شناسایی 103 کودک کار در چهارمحال و بختیاری
نجفی با اشاره به آمار کودکان کار استان، گفت: در چهارمحال و بختیاری 103 کودک کار شناسایی شده‌ است که از این تعداد، 78 نفر پسر و 23 دختر هستند، ضمن اینکه کودک خیابانی در استان، به ندرت وجود دارد.
وی با یادآوری وجود متولی رسمی و اجرایی برای این کودکان، بیان کرد: در آیین‌نامه «ساماندهی کودکان کار و خیابانی» مصوب وزیران در سال 1384، اصطلاحات مربوط به کودک کار و خیابانی تبیین شده و شرح وظایف هر کدام از دستگاه‌های متولی در امر ساماندهی این کودکان نیز به تفصیل بیان شده است.
نجفی با برشمردن نهادهای متولی کودکان کار بر اساس آیین‌‎نامه مذکور، گفت: نیروی انتظامی، دادگستری، اداره تعاون، دانشگاه علوم پزشکی، بیمه تأمین اجتماعی و خدمات درمانی، هلال احمر، آموزش و پرورش، صدا وسیما و بهزیستی هر کدام سهمی را در امر شناسایی و رسیدگی به این کودکان بر عهده دارند.
وی با تشریح وظایف هر کدام از این نهادها در امور مربوط به کودکان کار و خیابانی، یادآوری کرد: این نهادها همواره در تعامل با یکدیگر قرار دارند و بر اساس وظایف تعریف شده عمل می‌کنند، مثلا آموزش و پرورش امر تحصیل کودکان کار بازمانده از تحصیل را پیگیری می‌کند و دانشگاه علوم پزشکی در حوزه درمان و مراقبت بهداشتی آن‌ها تلاش می‌کند.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی در ادامه یادآور شد: در همین خصوص، صدا و سیما اقدامات فرهنگی-تبلیغی و ارتقای سطح آگاهی خانواده‌ها را بر عهده دارد، کمیته امداد به حمایت مادی و معنوی از خانواده‌های آسیب‌پذیر می‌پردازد و هر کدام از نهادهای متولی بر اساس وظیفه ذاتی خود، در این راستا تلاش می‌کنند.
نجفی با تأکید بر اینکه وجود آیین‌نامه و تلاش متولیان در راستای ساماندهی کودکان کار و خیابانی به معنای از بین رفتن این پدیده در جامعه نیست، گفت: همه دستگاه‌ها تلاش می‌کنند تا آسیب‌ها کم شود، آموزش‌های لازم و اقدامات بیمه‌ای و درمانی و توانمند سازی نیز در این خصوص به کودکان شناسایی شده، ارائه می‌شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: به دلیل وجود مشکلات اقتصادی، نگاه خانواده‌ها به این سمت می‌رود که کودک نیز در درآمدزایی نقش ایفا کند و تا زمانی که این مشکلات گریبانگیر جامعه است، پدیده کودکان کار و خیابانی نیز غیر قابل اجتناب است.
در ادامه آرزو محمودیان کارشناس ارشد مشاوره در دانشگاه شهرکرد با ارائه تبیین واژه «کودکان کار»، اظهار کرد: این اصطلاح به کودکان کارگری اطلاق می‌شود که به صورت مداوم و پایه‌ای به خدمت گرفته می‌شوند به طوری که از رفتن به مدرسه و سایر موهبات دوران کودکی باز می‌مانند و سلامت جسمی و روحی آن‌ها همواره در خطر است.
محمودیان با اشاره به عوامل گسترش پدیده کودکان کار، تصریح کرد: فقر و عقب‌ماندگی اقتصادی خانواده، محیط عاطفی نامناسب خانوادگی، آسیب‌پذیری خانواده، اعتیاد و مهاجرت از مهم‌ترین این عوامل هستتد.
آسیب‌های اجتماعی تحمیل شده بر کودکان کار
وی با اشاره به آسیب‌های اجتماعی که کودکان کار متحمل می‌شوند، گفت: این کودکان از آسیب‌پذیرترین قشر جامعه‌اند و همواره در معرض خطراتی چون اعتیاد، انواع خشونت‌های خانوادگی و اجتماعی مانند خودزنی، خودکشی، قتل، تجاوز و ...، ابتلا به بیماری‌های جسمی و جنسی، افسردگی و سایر آسیب‌ها قرار دارند.
کارشناس ارشد مشاوره در دانشگاه شهرکرد با تأکید بر نقش سازنده برخورد و تعامل مثبت مردم با این کودکان، بیان کرد: مردم باید حساب این کودکان را از متکدیان و مجرمان جدا کنند، از تحقیر و سرزنش این کودکان بپرهیزند، این کودکان را در مشاغل پرخطر به کار نگمارند و از تفاخر و خودنمایی و یا کمک مستقیم پولی به این کودکان پرهیز کنند.
محمودیان به راهکارهای کاهش آمار کودکان کار و خیابانی اشاره کرد و افزود: توانمندسازی این کودکان و خانواده‌هایشان مهم‌ترین کاری است که باید در این زمینه صورت بگیرد و در این راستا همکاری نهادهای دولتی و مردمی مرتبط با این امر، بسیار مهم و راهگشاست.
وی نقش مشاور و مددکار اجتماعی را نیز در این خصوص یادآور شد و گفت: مهم‌ترین وظیفه مشاور در کنار نگهداری این کودکان در مراکز مرتبط مانند مراکز 21 تا 45 روزه، همانا ارجاع دادن آن‌ها و خانواده‌هایشان به نهادها و سازمان‌های متولی دیگر است.
کارشناس ارشد مشاوره در دانشگاه شهرکرد خاطرنشان کرد: ارجاع این کودکان به مراکز نگهداری شبانه‌روزی بلندمدت و میان‌مدت، تخصیص بسته‌های حمایتی مادی و معنوی، ارجاع به مراکز خدمات بهداشتی-درمانی و ارائه خدمات آموزشی، فرهنگی و ... از مهم‌ترین وظایف مشاور و مددکار اجتماعی در قبال این کودکان است.

گزارش از: خدیجه نادری‌بنی

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری بین المللی قرآن ایکنا چهارمحال و بختیاری کودکان کار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۳۰۰۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محیط شهری باید برای کودکان شور و نشاط داشته باشد

سخنگوی شورای اسلامی اراک گفت: فضاهای شهری امروز به طور کامل پاسخگوی نیازهای کودکان نیست، محیط شهری باید برای کودکان شور و نشاط داشته باشد.

عباس خسروانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در مرکزی اظهار کرد: یکی از شاخصه‌های شهر دوستدار کودک توجه مدیریت شهری به تمایلات ورزشی و نیازهای حرکتی گروه‌های سنی کودکان و نوجوانان است که در شهرهای بزرگ و به‌دلیل سبک زندگی کم تحرکی که حاکم شده بسیار ضروری است و مورد تاکید شورای شهر قرار دارد.

وی افزود: یکی از رویکردهای ما در شورای شهر، تحقق برنامه شهر فعال است که ارتباط مستقیمی با کودکان دارد و یکی از مؤلفه‌های آن بازی و ورزش‌هاست که برای کودکان بسیار جذاب است که به افزایش میزان تحرک آنها در شهر کمک خواهد کرد و ما در سیاست‌گذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها به این مهم توجه خواهیم کرد.

رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر اراک تصریح کرد: فضاهای شهری امروز به‌طور کامل پاسخگوی نیازهای کودکان نیست، محیط شهری باید برای کودکان شور و نشاط داشته باشد.

خسروانی با تاکید بر اینکه ما در شورا و شهرداری همه تلاش خود را برای توسعه زیرساخت‌ها به منظور تحرک هر چه بیشتر کودکان در شهر انجام خواهیم داد، گفت: افزایش فضای‌های ورزشی با رویکرد محله‌ای مانند احداث زمین‌های چمن ورزشی، ورزش‌های پارکی، ایستگاه‌های ورزش صبحگاهی و برگزاری جشنواره بازی_ورزش‌های کودکان در محلات و برای کودکان خاص همچنان در دستور کار شورا قرار دارد.

وی افزود: ایجاد فضای مناسب همراه با امکانات در پارک‌ها برای ورزش‌هایی شامل والیبال و بسکتبال و دوچرخه سواری و اسکیت برد و تسریع در احداث پارک آبی از دیگر پیشنهادات اعضای در نشست پارلمان کودک بود که مورد بررسی قرار خواهند گرفت.

سخنگوی شورای اسلامی کلان‌شهر اراک تاکید کرد: شهر فعال، با حضور کودکان فعال، یک منبع سرمایه‌گذاری در پیشرفت هرچه بیشتر سرمایه‌های انسانی شهر است.

خسروانی افزود: سیاست ما در شورا این است که برای گسترش میزان تحرک جسمی در سطح شهرها، باید محله محور برنامه‌ریزی و کار کنیم تا شهروندان به خصوص کودکان و نوجوانان برای ورزش کردن، نیاز خاصی به وسیله نقلیه و طی مسافت طولانی و هزینه کرد مالی نداشته باشد و بتواند در محله خودش با امکانات ورزشی که در دسترس دارد فعالیت کند به گونه‌ای که یکی از مهمترین دغدغه کودکان در پارلمان کودک همین در دسترس بودن امکانات ورزشی بود.

وی افزود: امسال هم شورا و شهرداری برای اوقات فراغت برنامه‌های بسیار خوبی تدوین کرده که از طریق رسانه‌ها اطلاع رسانی شده و کودکان و نوجوانان اراکی می‌توانند از برنامه‌های فرهنگی ورزشی که تدارک دیده شده بهره مند شوند.

سخنگوی شورای اسلامی کلان‌شهر اراک اظهار کرد: اعضای پارلمان کودک در نشست با مدیر کل ورزش و جوانان استان، دغدغه‌های ورزشی خود را مطرح کردند و ایده‌های بسیار ارزشمندی ارائه شد.

کد خبر 748116

دیگر خبرها

  • تاثیر اسباب بازی در نبوغ و رشد کودکان
  • چرا کودکان فرانسوی به خوش رفتار و مؤدب بودن مشهورند؟
  • ۴۲ هزار کودک سرطانی در «محک» در حال درمان هستند
  • راهکارهای جایگزین تنبیه بدنی در کودکان
  • نگاهی به کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان»/ شما خدا را می‌شناسید؟
  • دومینوی آسیب‌
  • شناخت زودهنگام اختلالات رشد، موثر بر عملکرد فردی و اجتماعی کودک در آینده
  • همایش روز جهانی اتیسم در رشت
  • محیط شهری باید برای کودکان شور و نشاط داشته باشد
  • سینمای سیار کودک و کارگاه آموزش رایانه در خاش افتتاح شد