Web Analytics Made Easy - Statcounter

برای چهاردهمین نشست راهبرد، سراغ «کرسی‌های آزاداندیشی» رفتیم. یکی از مهم‌ترین مطالبات رهبر انقلاب از دانشجویان که به اندازه‌ی بقیه‌ی مطالبات ایشان مورد توجه قرار نگرفته و تا حد زیادی مغفول مانده.

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ جنبش دانشجویی در گذشته چه عملکردی داشته؟ جنبش دانشجویی در آینده چه عملکردی باید داشته باشد؟ این دو سوال را بارها از خودمان می‌پرسیدیم و به دنبال پاسخی کامل و همه‌جانبه برایشان بودیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای رسیدن به پاسخ سوال اول، مجموعه گفتگوهای «خط‌‌ کش» را آغاز کردیم. گفتگوهایی صریح با ادوار جنبش دانشجویی درباره کارنامه عملکرد تشکل‌ها و گروه‌های دانشجویی در سال‌های پس از پیروزی انقلاب.  سوال دوم اما هنوز پاسخی نداشت. «راهبرد» پاسخ ما به سوال دوم است.  اگر در «خط‌کش» به گذشته نگاه می‌کردیم، در «راهبرد» نیم‌نگاهی به آینده داریم. مسائل کلان کشور را روی میز می‎‌گذاریم و از فعالین جنبش دانشجویی می‌خواهیم درباره‌شان تبادل نظر کنند تا «راهبرد»ی برای کنش‌گری جنبش دانشجویی در آن مساله خاص، پیدا کنیم.

  برای چهاردهمین نشست راهبرد، سراغ «کرسی‌های آزاداندیشی» رفتیم. یکی از مهم‌ترین مطالبات رهبر انقلاب از دانشجویان که به اندازه‌ی بقیه‌ی مطالبات ایشان مورد توجه قرار نگرفته و تا حد زیادی مغفول مانده. معین رضیعی دبیر سیاسی انجمن اسلامی مستقل دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی، محمدامین اسکندری مسئول واحد سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه خوارزمی و علی بزرگ‌خو دبیر سیاسی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه امیرکبیر برای چهاردهمین نشست راهبرد مهمان ما بودند. 

لزوم وجود جریان آزاد اندیشی و کرسی‌های آزاد اندیشی در دانشگاه‌ها چیست؟

محمدامین اسکندری: بحث و گفتگو همیشه معجزه می‌کند یکی از قالب‌های خاص از گفتگو که در فضای آکادمیک بازخورد بیشتری دارد کرسی‌های آزاد اندیشی است و بنا بر اثر گذاری که دانشگاه روی جامعه دارد گسترش فضای کرسی‌های آزاد اندیشی در فضای آکادمیک دانشگاه به ملزوماتی نیاز دارد.

معضلی که در حال حاضر گریبان دانشگاه را گرفته است، معضل سطحی نگری است که با رشد و ترویج کرسی‌های آزاد اندیشی باعث می‌شود که دانشگاه و دانشجویان از سطحی نگری و عدم ورود تخصصی به مباحث فاصله بگیرند.

کرسی‌های آزاد اندیشی بستری را مهیا می‌کند که دانشجویان بر مبنای استدلال و منطق از تفکرات خود دفاع کنند، قالبی که جذابیت بیشتری به نسبت سخنرانی‌ها دارد که یک مکالمه یک طرفه و با محتوا از پیش تعیین شده است.

در قالب گفت‌وگوهای شکل گرفته بین افراد در کرسی‌های آزاد اندیشی که بر محور استدلال و منطق است، محتوا تولید می شود و باتوجه به رکن اصلی کرسی که آزاد اندیشی است به دور از وابستگی و تعصب باعث می‌شود تا اثرگذاری محتواها نیز بیشتر شود.

کرسی‌های آزاد اندیشی به خاطر تاثیر گذاری مثبتی که در جامعه دارد فضای نقادانه را چارچوب بندی می‌کند و با کنترل فضای فکری جامعه و دانشگاه از بروز و شیوع هیجانات و عقاید فکری بی‌پشتوانه جلوگیری می‌کند.

به نوعی کرسی‌های آزاد اندیشی حاشیه اطمینان برای عقاید و تفکرات دانشجو است که به شکل صحیح شکل بگیرد و از ظهور حوادثی که در سال‌های ۸۷ و۸۸ و ۹۶ رخ داد ممانعت کند.

یکی از رسالت‌های انقلاب شکست دوگانه خفقان و آزادی افراطی تفکرات بی‌پشتوانه غرب بود که در فضای فکری و عقیدتی کشور حاکم شده بود، انقلاب خواهان ایجاد یک بستر برای گفتگوی آزاد بر مبنای منطق و اصول بود که از طریق دیالکتیکی که در این بستر شکل می‌گیرد حقیقت بر افراد مشخص شود.

کنترل فضای رادیکالی در بستر دانشگاه نیز یکی از مزیت‌های ترویج کرسی‌های آزاد اندیشی است، دانشجویان ذاتاً به دلیل سن و شرایطشان دارای افکار رادیکال می‌باشند، کرسی‌های آزاد اندیشی باعث می‌شود تا با فضای منطقی و اصولی از فضای صرف رادیکالی فاصله بگیرند.

علی بزرگخو: در مبانی اسلام مفهوم رشد حاصل برآیند خیر با شر است به نوعی می‌شود گفت که از تقابل بین دو گزاره خیر و شر برآیندی حاصل می‌شود که منجر به رشد و تعالی است، حضرت علی نیز در یکی از فرمایش‌های خود چنین تعبیری دارند که تضارب آرا منجر به تولید محتوا می‌شود.

کرسی‌های آزاد اندیشی نیز با تقابل افکاری که در گفتگو‌ها به وجود می‌آورد و تضارب آرا که شکل می‌گیرد تولید محتوا می‌کند و با توجه به استدلال‌های منطقی که در ارائه مباحث صورت می‌گیرد اثر گذاری قابل توجهی را هم بر مخاطبان به وجود می‌آورد.

با پیشرفت علم و گسترش تمدن‌ها تفکرات و عقاید مختلفی بر اساس این شرایط شکل می‌گیرد و دانشگاه نیز به عنوان مبدأ تحولات فکری در جوامع تاثیر پذیری قابل‌توجهی دارد به همین عنوان پدیده کرسی‌های آزاد اندیشی می‌تواند بهترین بستر برای کنترل رشد جریانات فکری بی‌پایه و اساس در فضای گفتمانی جامعه در دانشگاه‌ها را باشد.

معین رضیعی: کرسی‌های آزاد اندیشی بستری است که به پیشرفت و تعالی منجر می‌شود. نکته‌ای که در مبحث کرسی‌های آزاد اندیشی عمدتاً مغفول مانده‌است و در تعاریف هم اشاره‌ای به آن نشده است اصل آزاد اندیشی است.

در دانشگاه‌ها عمدتاً به مباحث سیاسی روز پرداخت می‌شود و اثری از کرسی‌های آزاد اندیشی با موضوع علوم انسانی و علوم پایه وجود ندارد.

یکی از دلایل مغفول ماندن اصل اندیشیدن آزادانه در کرسی‌های آزاد اندیشی به عدم آموزش مناسب در این فضا بر می‌گردد. آخرین آیین‌نامه‌ای که در سال ۹۳ توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی صادر شد آموزش کاملاً نادیده گرفته شده است.

کرسی‌های آزاد اندیشی که صرفاً نام آزاد اندیشی را یدک می‌کشند به فضایی در دانشگاه‌ها تبدیل شده است برای تخلیه هیجانات سیاسی دانشجویان که بدون هیچ اطلاع و آموزش کافی به برگزاری آن اقدام می‌کنند و عمدتا در قالب‌های رایج مناظره و تریبون آزاد تشکیل می‌شود که از محتوای مناسبی نیز برای مخاطبان برخوردار نیست.

در بیانات رهبری در خصوص کرسی‌های آزاد اندیشی برگزاری کرسی‌های نظریه پردازی که نیاز به آموزش و تعلیم دارد تاکید شده است ولی در آیین نامه اشاره‌ای به این مقوله نشده و بستری نیز در دانشگاه‌ها برای برگزاری چنین کرسی‌هایی وجود ندارد.

تعریف شما از کرسی‌های آزاد اندیشی چیست؟

معین رضیعی: مناظره‌ها و تریبون‌های آزاد یکی از قالب‌های کرسی‌های آزاد اندیشی است و به بستری که افراد نظرات خود را آزاد و بدون لکنت بیان می‌کنند و اجازه داده دارند تا تفکرات و گفتمان‌های متفاوت و متضاد را در کنار هم و بر اساس منطق و به دور از هیجانات بیان و بررسی کنند را می‌توان کرسی های آزاد اندیشی نامید.

علی بزرگخو: کرسی‌ آزاد اندیشی یک فرهنگ است، فرهنگی که به طرف مقابل اجازه می‌دهد تا بدون هتک حرمت، عقاید خود را آزادانه بیان کند و در فضای نقادانه بر اساس استدلال و منطق قرار دیالکتیک صورت پذیرد.

محمدامین اسکندری: گفتگویی کرسی آزاد اندیشی است که آزادانه و بدون وابستگی بیان شود بدون تعصبات بر اساس منطق واستدلال به گفتگو پرداخته شود.

تحلیل شما از وضعیت فعلی کرسی‌های آزاد اندیشی در دانشگاه‌ها چگونه است؟

معین رضیعی: وضعیت کرسی‌های آزاد اندیشی وضعیت مطلوبی نیست و بر اساس آمارهای غیرموثقی که وجود دارد نزدیک به ۵ درصد از برنامه‌های فرهنگی در سطح دانشگاه‌های کشور به کرسی‌های آزاد اندیشی اختصاص یافته است که عمدتا نیز در قالب‌های رایج مناظره سیاسی و تریبون آزاد با موضوع‌های غیر کاربردی منحصر شده است.

یکی از عمده ترین دلایل ضعف در اجرا برگزاری کرسی‌های آزاد اندیشی به عدم وجود آیین نامه جامع و کامل دانست.

اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل یک سند گفتمان کرسی‌های آزاد اندیشی را تهیه کرده است که به معاونت‌های وزارت بهداشت و علوم تحویل داده که در آن مشکلات و عیوب آیین نامه گوشزد شده و راه حل نیز برای بهبود این فضا در دانشگاه‌ها را ارائه داده است.

از جمله مشکلاتی که در آیین‌نامه وجود دارد دستوری بودن آن است که باعث می‌شود قدرت عمل از دانشجویان گرفته شود و آن‌ها را در بند گرفتن مجوزهای متفاوت برای برگزاری یک کرسی گرفتار می‌کند. البته این معضل گریبان عمده فعالیت‌های فرهنگی دانشجویان در دانشگاه‌ها را می‌گیرد.

جهت تسهیل روند مجوز دهی و خروج از فضای دستوری آیین نامه، در سند گفتمان کرسی‌های آزاد اندیشی پیشنهادی وزارتین ارائه کرده ایم که با حضور نمایندگان تشکل های دانشجویی در جلسات فرهنگی و ارتباط بیشتر با بدنه دانشجو و رعایت حقوق آنها این معضل را برطرف کنند

جهت بالا بردن سطح کرسی‌های آزاد اندیشی در دانشگاه‌ها و آموزش صحیح دانشجویان در این حوزه پیشنهادی به وزارت علوم و بهداشت در جهت استفاده از نیروی هیات علمی در دانشگاه‌ها دادیم که با استفاده از آنها فضای آزاد اندیشی و نظریه پردازی به خصوص در علوم انسانی و پایه به خوبی مدیریت شود.

دلیل عمده این پیشنهاد نیز در منحصر شدن تعداد محدودی از اساتید برجسته در فضای کرسی‌های آزاد اندیشی بود که به خاطر محدود بودن آنها و عدم توانایی حضور در تمامی دانشگاه‌ها، دانشگاه‌هایی که در مناطق دور افتاده از مرکز کشور و پایتخت قرار دارند از حیث برخورداری از اساتید با استفاده از هیئت علمی برخوردار شوند.

علی بزرگخو: کرسی‌های آزاد اندیشی در حال حاضر در مرحله انکار قرار دارد. به دلیل عدم فرهنگ سازی صحیح در قبال پذیرش نظر مخالف و تحمل نقد عمدتاً از جانب افراد چنین رویکردی مشاهده می‌شود.

یکی از لزوم شکل گیری بستر کرسی‌های آزاد اندیشی ایجاد فرهنگ نقدپذیری است اما در وضعیت فعلی نظرات توسط افراد یا نقد نمی‌شود و یا در صورت نقد شدن نیز تمام تفکرات طرف مقابل نفی می‌شود.

در دانشگاه‌ها اولویت در نقد کردن است و در همین مرحله نیز باقی مانده است، نقد صحیح و بدون تعصب نیز شکل نمی‌گیرد و روحیه نقد پذیری نیز وجود ندارد و این مسئله باعث می‌شود تا از رقبتی جهت پرداختن به کرسی‌های آزاد اندیشی وجود نداشته باشد و برای ایجاد چنین فضای باید در مرحله اول انتقاد پذیری و شیوه صحیح لحن انتقاد آموزش و فرهنگ سازی شود.

محمدامین اسکندری: در دانشگاه اولویت اول از برگزاری حداقلی که صورت می‌گیرد از کرسی‌های آزاد اندیشی، ایجاد فضای ملتهب و متشنج است که با دستاویز شدن به این فضا نظرات مخالف را سرکوب کنند و این رویکرد یک رویکرد کاملا سیاست‌زده است که متاسفانه در دانشگاه‌ها رواج دارد و کرسی‌ها به یک شوی سیاسی تبدیل شده که به جای برگزاری جلسات بررسی و تحلیل اندیشه‌های متفاوت و مسائل ریشه‌ای به برگزاری جلسات سطحی و سیاست زده پرداخته می‌شود.

سطحی شدن محتوای کرسی‌ها و عبور از مباحث تخصصی یکی از معضلات در حال حاضر کرسی‌های آزاد اندیشی در دانشگاه هاست و عدم غنای محتوایی نیز از تبعات آن است که به عدم تاثیرگذاری نیز منجر می‌شود.

رویکرد منفعلانه و سلبی مسئولین دانشگاه و وزارت علوم و بهداشت در قبال برگزاری کرسی‌های آزاد اندیشی با استرس دانشجویان از ورود به چنین قالبی از برنامه‌های علمی در دانشگاه‌ها منجر می‌شود که دانشجویان و تشکل‌های دانشجویی را در دانشگاه‌ها به برگزاری جشن‌ها و عبور از فضای محتوایی سوق دهد.

یکی از اصول مغفول مانده فضای دیالکتیکی در کرسی‌های آزاد اندیشی و عدم پذیرش صدای مخالف است و از دیگر مسئله‌هایی که نمود بسیار زیادی دارد به روز نبودن موضوعات است که از دغدغه‌های دانشجوها فاصله دارد و برای تولید محتوا و خط‌دهی باید به موضوعات روز جامعه رسیدگی شود.

راه حل شما برای ترویج کرسی‌های آزاد اندیشی در دانشگاه‌ها چیست؟

محمدامین اسکندری: ساختارها و آیین نامه‌ها روی افراد و تشکل‌ها اثر می‌گذارد و برای ایجاد فضای آزاد اندیشی، آیین‌نامه‌ها و مسئولین برنامه‌ای جهت بهبود این فضا را ندارند، در این قبال دانشجویان و تشکل‌های دغدغه مند باید به صورت آتش به اختیار عمل کنند و ساختار مشخص و اصولی از کرسی‌های آزاد اندیشی را در دانشگاه ها اجرا کند.

کرسی‌های آزاد اندیشی باید قالب علمی به خود بگیرد و در جلسه کرسی‌های آزاد اندیشی داورها باید به عنوان یک کارشناس علمی در جلسه حاضر شوند و نه صرفاً مانند تریبون‌های آزاد به عنوان یک فرد که زمان را محاسبه می‌کند.

فیلتری برای ورود به کرسی‌های آزاد اندیشی مشخص شود و افرادی که از سطح علمی مشخص و قابل قبولی جهت ارائه نظرات خود دارا نمی‌باشند را در جلسه دعوت کرد و مانند تریبون‌های آزاد فضای نا مشخصی برای ارائه مطالب وجود نداشته باشد.

با فرهنگ سازی و شروع نهضت آزاد اندیشی و فرهنگ کتابخوانی کرسی آزاد اندیشی می‌تواند جریان سازی بسیار مفیدی را در خصوص فضای فکری در دانشگاه‌ها داشته باشد و دانشگاه نیز با این رویکرد می‌تواند مرجعیت از دست رفته خود را به دست آورد.

معین رضیعی: در وضعیت فعلی متولی کرسی‌های آزاد اندیشی مشخص نیست، کرسی‌های آزاد اندیشی باید در حوزه‌های علوم انسانی در دانشگاه‌ها رونق پیدا کند.

چهره‌های شاخص با عقاید و تفکرات مشخص در دانشگاه‌ها حضور پررنگ دارند و کرسی‌های آزاد اندیشی به آنها منحصر شده است برای عبور از این مسئله باید از ظرفیت هیئت‌های علمی به خوبی استفاده شود.

اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل برای پیشرفت در فضای کرسی‌های آزاد اندیشی در دفاتر خود نشریه‌ای را منتشر می‌کند که با محوریت شفافیت در فضای گفتمانی و ترویج فضای آزاد اندیشی گام بلندی در جهت ترویج فضای آزاد اندیشی در دانشگاه‌ها ایجاد کرده است.

یکی دیگر از فعالیت‌های اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل در فضای کرسی آزاد اندیشی، سلسله جلسات میز شفافیت است که با حضور دانشجویان و نمایندگان مجلس در دانشگاه‌ها رویکرد و گفتمان غالب آنها در خصوص اتخاذ آرا در صحن مجلس به نقد و بررسی توسط دانشجویان گذاشته می‌شود.

علی بزرگخو: برای کرسی‌های آزاد اندیشی باید قالبی طراحی شود و اصلاح ساختاری صورت بگیرد که اولاً آموزش و فرهنگ سازی مناسبی در این خصوص ایجاد شود که مباحث به شکل صحیح به گفتگو گذاشته شود و به دور از وابستگی و پیش فرض‌های ذهنی و خارج از فضای ملتهب و مجادله‌ای به مباحثه پرداخته شود.

نکته‌ای که در قبال نقد در کرسی‌های آزاداندیشی باید توجه شود این است که نقد صرفاً یک گذرگاه است ولی مقصد نیست بنابراین رویکرد کرسی‌های آزاد اندیشی باید از فضای صرفاً نقادانه فاصله بگیرد و به سمت ارائه راهکار جدید و تولید محتوا قدم بردارد.

کرسی‌های آزاداندیشی در مرحله اول باید مسائل را نقد و بررسی کنند در مرحله آخر به ارائه راهکار و پیشنهاد و مطالبه بپردازد تا بتواند به موثر واقع شود.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: راهبرد کرسی های آزاد اندیشی راهبرد دانشجویی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۶۳۶۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

باید فضای تبلیغی و محیطی تهران در قُرُق نمایشگاه بین‌المللی کتاب باشد

به گزارش قدس آنلاین به نقل از ستاد خبری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شامگاه یک‌شنبه، (۱۶ اردیبهشت‌ماه) با همراهی یاسر احمدوند رئیس سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران و اعضای شورای سیاست‌گذاری این نمایشگاه از روند آماده‌سازی نمایشگاه در مصلی امام خمینی(ره) بازدید کرد و در جریان آخرین اتفاقات نمایشگاه کتاب تهران قرار گرفت.

افزایش دو برابری کتابفروشان در بخش مجازی نمایشگاه کتاب تهران

در ابتدا، علی رمضانی قائم مقام و سخنگوی نمایشگاه گزارشی از روند آماده‌سازی نمایشگاه ارائه کرد و گفت: سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران امسال در ۱۵۰ هزار متر مربع فضای مصلی امام خمینی(ره) گسترده است و ۲۷۰۰ ناشر و ۳۶۰ کتابفروشی در آن مشارکت دارند؛ مشارکت کتابفروشان در بخش مجازی نمایشگاه نسبت به سال گذشته دوبرابری است.

قائم مقام نمایشگاه از شروع بارگذاری آثار ناشران بخش مجازی در سایت این رویداد خبرداد و افزود: کار نمایشگاه در بخش مجازی یک روز پیش از بخش فیزیکی آغاز خواهد شد. هماهنگی با شرکت پست و بانک ملی به عنوان کلان‌ دستگاه‌های همکار نمایشگاه به‌خوبی پیش رفته است و فرماندهی انتظامی کشور همانند سال‌های گذشته عهده‌دار نظم و امنیت نمایشگاه است.

او با بیان اینکه ۵۰ مهمان خارجی به دعوت نمایشگاه کتاب تهران در این رویداد حاضر خواهند شد، گفت: ناشران و اهالی اندیشه و قلم از ۲۵ کشور در بخش بین‌الملل نمایشگاه فعالیت موثر و فعال خواهند داشت. پیرنگ اصلی نمایشگاه کتاب امسال موضوع فلسطین است و دانشجویان فلسطینی برای اولین‌بار در نمایشگاه به صورت مستقیم با مردم به گفت‌وگو می‌پردازند و خودشان به شبهات مردم پاسخ می‌دهند.

در ادامه ناصر کنعانی، مریم‌سادات ظهوریان، مهدی رمضانی، نادر قدیانی، فتح‌الله فروغی، ابراهیم کریمی، مهدی فقیهی نژاد و اسماعیل جانعلی‌پور به عنوان اعضای شورای سیاست‌گذاری سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به طرح پیشنهاداتی پرداختند.

نمایشگاه کتاب تهران چهره واقعی مردم ایران است

یاسر احمدوند رئیس سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با بیان اینکه علیرغم تمام تلاش‌ها خودمان را بدهکار شان فرهنگی مردم ایران می‌دانیم و برای ارتقا سطح کمی و کیفی نمایشگاه کار می‌کنیم، عنوان کرد: حمایت و  پیگیری‌های مجدانه و دلسوزانه همراه با نکته‌سنجی وزیر محترم موجب قوت و توسعه نمایشگاه خواهد شد.

او نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را چهره واقعی مردم ایران دانست و افزود: نمایشگاه کتاب تهران میزبان تمام سلایق، اقوام، مذاهب و ادیان و تفکرها است و ما وظیفه داریم این سرمایه بزرگ اجتماعی و ملی را در چشم جهان به نمایش بگذاریم.

نمایشگاه کتاب صفحه پرشوری از دوره رونق فرهنگ است

سپس، اسماعیلی از شورای سیاست‌گذاری نمایشگاه کتاب تهران بخاطر اهتمام و همت در پیگیری مسائل این رویداد مهم فرهنگی قدردانی کرد و با بیان اینکه در آستانه افتتاح نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران اوضاع وفق مراد و وفق اهداف ترسیم شده پیش رفته است، گفت: نمایشگاه کتاب در دوره سی و پنجم یک دوره کم‌نظیر را به لحاظ آمار و ارقام و کمیت و کیفیت را برای اصحاب فرهنگ و ادب کشورمان ایجاد خواهند کرد.

او با تاکید براینکه تمهیدات و پشتیبانی لازم از نمایشگاه کتاب تهران درحال انجام است، اشاره کرد: نمایشگاه کتاب تهران متعلق به جریان فرهنگ و ادب کشور است و وظیفه ما نهایتاً حمایت و تسهیل‌گری از این فرایند است. کشورمان به‌لحاظ حوزه فرهنگی قابل مقایسه با بسیاری از جوامع و کشورهای جهان نیست. تقریباً در وزارت فرهنگ روزی بدون برگزاری رویدادهای فرهنگی نداریم و روزانه میزبان برگزاری جشنواره‌های متعدد شهرستانی، استانی، منطقه‌ای و ملی هستیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نمایشگاه کتاب را صحنه پرشوری از دوره رونق و شکوفایی حوزه فرهنگ دانست و ادامه داد: در طول یک سال گذشته برای برگزاری این نمایشگاه تلاش کردیم بخش مهمی از نیازها را مورد توجه قرار دهیم و ضمن اذعان به ضعف‌های موجود اما تلاش شد وضعیت را به صورتی قابل اتکا و افتخار تغییر دهیم.

اسماعیلی از آماده‌سازی کارخانه جدید کاغذ برای تامین نیازهای کشور در زمینه کتاب‌های درسی خبر داد و افزود: در مضوع تامین کاغذ و کتاب‌های درسی در آستانه تکمیل و افتتاح کارخانه جدید کاغذ هستیم که به‌زودی به بهره‌برداری خواهد رسید و ظرفیت کاغذ تحریر به ۱۳۰ هزار تن خواهد رسید.

او نشر کودک و نوجوان را مسئله مهم و کلیدی دانست و با تاکید براینکه در این زمینه آماده حمایت از ناشران و مخاطبان خواهیم بود، گفت: نکته مهم چند ماموریت ویژه است که رهبر معظم انقلاب بر آن تاکید داشتند؛ بحث ترجمه آثار فاخر فارسی به زبان‌های خارجی با استفاده از کسانی است که تسلط به زبان اصلی دارند. خوشبختانه برنامه ویژه‌ای برای این موضوع تدارک دیده شده که حمایت می‌کنیم. امسال تلاش شد بتوانیم فضای حمایتی را افزایش دهیم؛ دانشجویان، طلاب و اساتید و اعضای هیات علمی در موضوع حمایتی پوشش داده شدند و در دولت منتظر تامین اعتبار هستیم تا عدد خوبی دیگری را جذب کنیم و آن را به بخش دیگری از جامعه وارد کنیم که هدف ما کارمندان دولت، محصلین دوره دوم دبیرستان است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بر لزوم گسترش شبکه کتابفروشان تاکید کرد و گفت: ابلاغ خوبی در این زمینه از سوی معاون اول رئیس‌جمهور صورت گرفت که کمک کننده است و در جلسه با استانداران بر لزوم اجرایی شدن آن تاکید کردیم. ما در نمایشگاه کتاب تهران به دنبال تغییر حال فرهنگی مردم هستیم و قصد نداریم نمایشگاه صرفا یک رویداد و محل فروش کتاب باشد بلکه باید محل رفت و آمد اصحاب فرهنگ و هنر باشد.

اسماعیلی تاثیرگذاری کمیته فرهنگی نمایشگاه با برگزاری جلسات شعر و مسابقه را مورد تاکید قرار داد و با بیان اینکه حتما باید فضای تبلیغی و محیطی تهران در قُرُق نمایشگاه کتاب باشد تا مردم احساس شور و نشاط فرهنگی داشته باشند، افزود: نمایشگاه کتاب تهران باید یک اتفاق فرهنگی بزرگ و با خاطره مثبت و متعالی باشد تا توانمندی حوزه فرهنگی برای حل مسائل نمایان شود.

او بازدید رهبر انقلاب از نمایشگاه سال گذشته را مورد اشاره قرار داد و با بیان اینکه معظم‌له از روند نمایشگاه ابراز رضایت داشتند که مایه افتخار است، گفت: نظرسنجی مردمی از نمایشگاه کتاب باید روزانه برگزار شود تا بهترین شرایط را در نمایشگاه ایجاد کنیم و برای این کار به بهترین نقدها که اشکالات ما را بگویند، جایزه می‌دهیم تا فضای پذیرش نقد به فرهنگ تبدیل شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دغدغه مهم مردم در زمینه کتاب را قیمت آن دانست و با تاکید براینکه در این زمینه باید سامانه‌های حمایتی را افزایش داد، گفت: در طراحی صورت گرفته نمایشگاه کتاب تهران در سال ۱۴۰۴ نقطه و قله کمیت و کیفیت و واگذاری امور به بخش‌های مردمی و ناشرین ترسیم شده است که امیدواریم به بهترین شکل محقق شود.

سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت (۱۴۰۳) در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار می‌شود.

صبا کریمی

دیگر خبرها

  • آمادگی گروه معماری دانشگاه آزاد برای طراحی ساخت ۵۰ هزار واحد مسکن
  • آمادگی گروه معماری دانشگاه آزاد برای طراحی ساخت ۵۰ هزار مسکن کارکنان و اساتید
  • باید فضای تبلیغی و محیطی تهران در قُرُق نمایشگاه بین‌المللی کتاب باشد
  • دانشگاه با فرهنگ‌سازی در جامعه خودباوری را به منصه ظهور برساند
  • نشست هم اندیشی مدیرکل اتباع استانداری البرز با اساتید دانشگاه های استان
  • امضای تفاهم‌نامه همکاری دانشگاه آزاد کرمانشاه با شرکت بهره‌برداری نفت و گاز غرب
  • فرهنگ سازی به زمان نیاز دارد
  • نشریات دانشجویی روایتگر صادق جنبش‌های دانشگاه‌های غربی از وضعیت غزه باشند
  • نشست هم‌اندیشی نمایندگان مجلس با هیات رییسه دانشگاه مازندران
  • هم اندیشی بین المللی اصحاب ادیان و مساله غزه برگزار می شود