Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا؛‌ تجارت خارجی روسیه در سال ۲۰۱۴ با کاهش جهانی قیمت نفت و پس از آن اعمال تحریمهای غرب با بحران روبه‌رو شد. در این شرایط مسکو افزون بر تاکید بر تامین نیازهای خود از بازار داخل در پی افزایش تجارت با کشورهای آسیایی و خاورمیانه برآمد، این اتفاق فرصت بزرگی را برای همسایگان این کشور از جمله ایران فراهم کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ابتدا به نظر می‌رسید تعاملات سیاسی مناسبی که بین تهران و مسکو وجود دارد زمینه‌ساز مبادلات تجاری در شرایط جدید باشد، اما با آمدن اولین گروه کارشناسی روسیه به ایران برای آغاز تبادلات تجاری بیشتر مشخص شد، روس‌ها برای واردات کالا از ایران سخت‌گیر هستند و بسیاری از محصولات کشاورزی ما در سطح و انتظار آن‌ها نیستند.

با این حال در حال حاضر ایران به روسیه میوه‌جات، خشکبار، سبزیجات، پسته و انگور صادر می‌کند، اما در میان آن‌ها به نظر می‌رسد محصولات آبزی‌پروری از شانس بیشتری برای توسعه تجارت و افزایش سهم در بازار روسیه برخودار باشند. اما به رغم استقبال روس‌های سخت‌گیر از محصولات آبزی‌پروری ایران، آنچنان که انتظار می‌رفت صادرات این محصولات تا امروز توسعه پیدا نکرده است، چرایی این موضوع و اقدام انجام شده برای افزایش سهم ایران از بازار روسیه را از نبی‌اله خون میرزایی، معاون وزیر جهادکشاورزی و رئیس سازمان شیلات ایران، پیگیر شدیم. در ادامه مشروح گفت‌وگوی ایلنا با وی را می‌خوانید؛

*به رغم اینکه ایران در آغاز بحران روسیه به دنبال سهم خواهی بالایی از بازار مصرف روسیه به ویژه در محصولات کشاورزی بود، اما گزارش‌ها حاکی از عدم موفق ما است، چرایی عدم موفقیت ایران در بازار روسیه را بفرمایید.

بازار روسیه یکی از بازارهای پرظرفیت و در دسترس ما است و هم اکنون نیز از کشور ما محصولات متنوع کشاورزی از جمله گونه‌های مختلف آبزیان به روسیه صادر می‌شود. اما برای توصیف بازار روسیه باید کلمه خاص را به کار برد به این معنا که روس‌ها سلایق خاص و استانداردهای ویژه‌ای دارند و باید محصولات مورد نیاز آن‌ها را مطابق با درخواست‌شان تولید کنیم. رقابت نیز در بازار روسیه بسیار بالا است و ما باید محصولات خود را با قیمتی عرضه کنیم که توان رقابت داشته باشند.

*حدود ۵ سال از آغاز بحران روسیه با اروپا و امریکا می‌گذرد آیا این زمان برای شناخت سلایق و خواست روس‌ها و افزایش سهم ایران از بازار مصرف مواد غذایی آن‌ها کافی نیست؟

برای افزایش سهم خود از بازار روسیه نیاز به برنامه زمانی داشتیم تا پشتوانه صادراتی خود را قوی‌تر کنیم به طور مثال؛ در ماهی قزل‌آلا روس‌ها ماهیانی با وزن بالا می‌خواهند به همین دلیل باید فرصتی به مزارع داده شود تا ماهی سفارشی روس‌ها و مطابق با سفارش آن‌ها را تامین کنند.

*آیا تا امروز موفق به امضاء قرارداد پایدار و بلند مدت با روس‌ها برای تامین محصولات آبزی‌پروری شده‌‌ایم؟

قراردادهای میان مدت برای صادرات ماهانه ۲۰ تا ۳۰ تنی داشته‌ایم. علاوه بر آن به طور مشخص دو قرارداد انعقاد شده که یکی از قراردادهای برای صادرات حدود ۶۰۰ تن ماهی قز‌ل آلا (ماهانه ۵۰ تن) به مدت یکسال است. قرار داد دیگری نیز به میزان یک هزار و ۲۰۰ تن در دست مذاکره است تا صادرات ماهی قزل‌آلای کشور به صورت پشتوانه‌دار و به صورت مداوم، با کیفیت مطلوب به دست روس‌ها برسد.

*یکی از مشکلات مطرح شده درباره دلایل کاهش توان رقابتی ایران در بازار مصرف محصولات کشاورزی روسیه تعرفه بالای این کشور برای محصولات ایرانی است.

این موضوع را تائید نمی‌کنم که تعرفه‌های وارداتی برای محصولات ما بالاتر است. حداقل درباره محصولات آبزی‌پروری تعرفه‌ای که روس‌ها برای ما تعیین کرده‌اند بالاتر از سایر کشورها نیست.

* در صورت رفع موانع مورد بحث و افزایش تقاضای روس‌ها برای واردات قزل‌آلا از ایران توان ما برای توسعه بازار صادراتی به روسیه چقدر است؟

ظرفیت‌سازی در پرورش ماهی قزل‌آلا در کشور به نحوی است که هر زمانی که تصمیم به صادرات بگیریم، می‌توانیم به سرعت اقدام به صادرات کنیم تنها باید طول مدت پرورش را افزایش دهیم تا به وزن بالای مورد تقاضای روس‌ها برسد. نگرانی از برهم ریختن بازار داخل نیز نداریم چراکه به جهت ظرفیت‌سازی که انجام شده حجم کلی تولید، توان آن را دارد که هم نیاز داخلی را تامین کند و هم صادرات انجام شود.

*همانطور که مطلع هستید یکی از چالش‌های تولید قزل‌آلا تامین نهاده‌های وارداتی از جمله تخم چشم زده است که اخیرا بحث‌های زیادی درباره آن پیش آمده است این موضوع مانعی برای توسعه صادرات نیست؟

همانطور که گفتید توسعه صادرات باید با توجه به توان تامین نهاده‌های تولید باشد چراکه باید امکان تامین نهاده‌ها را داشته باشیم. یکی از نکاتی که اکنون نیز برای ما مشکل ساز شده و از سوی تولیدکنندگان تحت فشار هستیم این است که چرا تخم چشم‌زده ماهی را وارد می‌کنیم، درحالی که اگر به دنبال تقویت صادرات هستیم باید یک بخشی از نهاده‌ها از طریق واردات تامین شود. با افزایش تولید و صادرات در مظان این اتهام قرار می‌گیریم که چرا نهاده اولیه‌ی بیشتری وارد کشور می‌شود؟

*آیا تکیه بر توان تولید داخلی نمی‌تواند حلال این مشکل باشد؟

ما نیز امیدواریم هم زمان با توسعه صادرات، توان تولید و تامین نهاده از داخل کشور را افزایش دهیم کما اینکه در همین زمینه میزان تولید تخم چشم زده به نسبت سال‌های گذشته افزایش یافته است به نحوی که میزان تامین این نهاده از منابع داخلی در سال ۹۶، ۱۳درصد از کل نیاز کشور بود، در سال گذشته این میزان به ۲۵ درصد رسید و در سال‌های آینده نیز افزایش پیدا خواهد تا جایی که بتوانیم تمام نیاز خود را از منابع داخلی تامین کنیم.

*میگو از دیگر محصولات آبزی‌پروری ایران است که مورد پسند و استقبال روس‌ها قرار گرفته، در زمینه توسعه صادرات این محصول چه کرده اید؟

در مورد میگو نیز روسیه بازار خاصی دارد. در گذشته عمده میگوی مصرفی روسیه از چند منبع مشخص تامین می‌شد از جمله از کشور اوکراین و کشورهای حوزه اسکاندیناوی که میگوهای ریز سردآبی را به صورت آمده و پخت شده به روسیه صادر می‌کردند. با محدود شدن این منابع در پی بحران روسیه با اتحادیه اروپا و امریکا، روس‌ها به دنبال منابع جدید جایگزین برای تامین نیاز خود بودند. در زمینه میگو کشور ما در مسیر رو به رشدی قرار گرفته است و توسعه سریع پرورش میگو منجر به این شده که ما نیز به دنبال بازارهای جدید برای عرضه محصول خود باشیم که یکی از بازارهای هدف ما روسیه است.

*اما در ارتباط با میگو توسعه بازار صادراتی در روسیه قابل قبول نیست.

برای میگو هم نیاز داشتیم تکنولوژی خود را با نیاز روس‌ها تطبیق دهیم، مانند روش‌های انجمادی مورد نظر روس‌ها که باید به صورت تک‌فریز باشد. خیلی از واحدهای ما در دو سال اخیر به این روش انجمادی تجهیز شده‌اند. این اتفاق نتایجی مثبتی نیز برای ما به همراه داشته است یکی از آثار توسعه صادرات انتقال تکنولوژی به کشور است که ما خود را با استاندارد روز دنیا تطبیق دهیم. موضوع دیگر درباره میگو، تقاضا برای میگوی پخت شده است که در حال حاضر ۳ واحد را داریم که می‌توانند میگوی پخته را به صورت مکانیزه تولید کنند تا توان صادراتی با این ویژگی نیز فراهم شود.

*آیا برای صادرات میگو به روسیه موفق به امضاء قرارداد بلند مدت و پایدار شده‌ایم؟

به طور مشخص یک شرکت برای صادرات به روسیه برنامه‌ریزی کرده و از طرف سازمان دامپزشکی به دستگاه‌های نظارتی روسیه برای انجام ریجستر معرفی شده است تا در لیست صادراتی میگو به این کشور قرار گیرد. اگر این شرکت موفق به ورود به این عرصه شود توان صادرات پایدار سالانه حدود ۲ هزار تن به روسیه دارد.

*به عنوان آخرین سوال میزان صادرات آبزیان به کشور روسیه در چندماهه اول سال چقدر بوده است؟

آمار دقیق صادرات را باید از طریق گمرک دریافت کنیم، متاسفانه یکی از مشکلات ما این است که آمار گمرک ایران به روز نیست و اعلام آمار را با تاخیر انجام می‌دهد. شاید تا هفته آینده بتوانیم آماری را از گمرک دریافت و آن را اعلام کنیم.

گفت‌وگو از سپیده قاسمی

منبع: ایلنا

کلیدواژه: ایران تجارت روسیه کشاورزی محصولات کشاورزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۴۳۸۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عزم هیئت الجزایری برای توسعه همکاری فناورانه با ایران


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری فناکمال حمنی، که در راس یک هیئت تجاری برای شرکت در نمایشگاه ایران اکسپو به تهران سفر کرده است در حاشیه بازدید از توانمندی‌های شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی در خانه نوآوری و فناوری (IHIT) گفت: تمام قسمت‌ها برای من جذاب بود ولی قسمت تجهیزات پزشکی بیشتر توجه من را به خود جلب کرد.

وی اظهار کرد: علاوه بر سطح بالای فناوری ، صمیمیت و خلوصی که در ایرانی‌ها دیدیم؛ عزم ما را بیش از پیش برای توسعه همکاری‌ها با ایران جزم کرد. به گفته او، امروز نمایندگان الجزایر شاهد آمادگی ایرانی‌ها برای انتقال فناوری به تمام نقاط جهان بودند و از این میزان امادگی ایرانیان بسیار حیرت زده شدند.

 

وی ضمن اعلام خرسندی از بازدید دستاورد‌های ایرانی گفت: اقتصاد ایران بسیار پیشرفته است؛ بطور مثال شتابدهنده خطی پزشکی امید. تاکنون فناوری ساخت این دستگاه در انحصار آمریکا، انگلیس و چین بوده است و ایران چهارمین کشور در جهان است که توانسته است این فناوی دقیق، پیچیده و حساس را بومی سازی کند.

وی اضافه کرد: به گفته مسئولین هزینه خرید این دستگاه از خارج از کشور حدود یک و نیم میلیون دلار ارز از کشور خارج می‌کرد که اکنون با یک سوم این قیمت، این دستگاه در اصفهان ساخته شده است و این امر نشاندهنده قدرت ایرانی است.

دیگر خبرها

  • ارزش ۲ هزار و ۲۱۰ میلیاردی پرورش ماهی در قفس قشم
  • محصولات داخلی قابل عرضه در بازار داخلی و خارجی است
  • ایران اکسپو سکوی صادرات دانش‌بنیان‌ها
  • آفریقا، هدف ویژه صادراتی روغن موتور ایران
  • عزم هیئت الجزایری برای توسعه همکاری فناورانه با ایران
  • مهم‌ترین گام‌ توسعه‌ای‌ اکوسیستم فناوری اتصال دانش‌بنیان‌های ایرانی به بازار‌های جهانی است
  • مهم‌ترین گام‌توسعه‌ای‌ اکوسیستم فناوری اتصال دانش‌بنیان‌های ایرانی به بازار‌های جهانی است
  • تن ماهی و رب گوجه چند درصد گران می‌شود؟
  • استقبال تجار خارجی از محصولات کرمان در نمایشگاه ایران اکسپو ٢٠٢۴
  • تسریع و تسهیل انواع تست کمک‌فنر‌ها با تولید مولتی‌تستر ایرانی ممکن شد