Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-26@00:10:28 GMT

درد گرانی بر دندان اردبیلی‌ها

تاریخ انتشار: ۱۶ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۳۶۸۱۴

درد گرانی بر دندان اردبیلی‌ها

البته به دلیل نبود پوشش بیمه‌ای برای خدمات درمانی دندان‌پزشکی، هزینه‌های بالا در شرایط اقتصادی موجود و نبود آگاهی برای حفظ سلامت دهان و دندان باعث تهدید سلامت در این حوزه شده است. این شرایط در استان اردبیل هم مانند بسیاری از استان‌های کشورمان حاکم است و هزینه‌های گران مردم را از پیگیری درمان‌های مربوط به دهان و دندان منصرف می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هر چند آمار دقیقی از وضعیت بهداشت دهان و دندان در استان وجود ندارد، به اذعان دندان‌پزشکان اردبیلی وضعیت بهداشت و سلامت در این حوزه مطلوب نیست و اغلب مراجعه‌کنندگان آن هم در زمان حاد از جلمه خرابی و درد پس از معاینه، بیش از ۵ دندان برای ترمیم دارند. بی‌شک مشکلات مالی و گران بودن هزینه‌های درمانی را می‌توان مهم‌ترین دلیل اولویت نبود سلامت دهان و دندان ذکر کرد که گاه به دلیل این مشکل بیماران به دندان‌پزشکان تجربی با هزینه کمتر مراجعه می‌کنند و نتیجه کار غیرتخصصی تهدید سلامت بیماران است.  

خدمات ساده دندان‌پزشکی هم گران است 

یکی از مراجعه‌کنندگان به مطب دندان‌پزشکی می‌گوید: هزینه ترمیم دندان بسیار بالاست و حداقل باید ۵۰۰ هزار تومان هزینه بپردازیم؛ البته سایر خدمات ساده مربوط به دندان هم بالا رفته است و برای کشیدن یک دندان ساده بسته به نوع کلینیک یا مطب هم باید ۱۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان هزینه کنیم.   «مرضیه اکبرنژاد» می‌افزاید: گرانی باعث شده است مردم فقط در حالت اضطراری که مشکل غیرقابل تحمل پیش می‌آید به دندان‌پزشکی مراجعه کنند. من خودم برای کشیدن دندان و پروتز متحرک به دندان‌پزشک تجربی مراجعه و حداقل نصف هزینه را پرداخت کردم. اما برای مراحل درمانی مانند ترمیم و عصب‌کشی مجبور به حضور در مطب دندان‌پزشکی شدم. برای ۲ دندان که عصب‌کشی و روکش شد بیش از ۴ میلیون تومان پرداختم که بی‌شک در توان مالی من و بسیاری از مردم این شهر نیست.  

یکی دیگر از شهروندان که با کودک خود در مطب حضور یافته است، می‌گوید: در یکی از کلینیک‌ها فرزند خود را برای ترمیم دندان بردم اما بعد از ترمیم، درد آن قطع نشد. بعد از مدتی به دندان‌پزشکی مراجعه کردم و بعد از عکسبرداری متوجه شدیم دکتر قبل از رفع کامل پوسیدگی اقدام به پر کردن دندان کرده است. بعد از گذشت مدتی پوسیدگی به اعصاب دندان رسیده و حالا باید هزینه‌ چندین برابری برای آن بپردازم.

دندان هم قابل بازگشت نیست و باید جایگزین یا کشیده شود. یک شهروند اردبیلی هم تعرفه‌های سنگین دندان‌پزشکان را از دلایل عمده گسترش بیماری‌های دهان و دندان در اردبیل و تأخیر و توقف درمان عنوان می‌کند و می‌گوید: در مراجعه به دندان‌پزشکان مختلف با شرایط تخصصی مختلف و حتی یکسان با تعرفه‌های متفاوتی در تمام تعرفه‌های جزئی و حتی جراحی مواجه می‌شویم که علت آن برای بیماران مشخص نیست.   «امیر محمدی» با بیان این‌که پزشکان این حوزه هیچ توضیحی به بیمار نمی‌دهند، عنوان می‌کند: تنها دلیل پزشکان برای این تفاوت قیمت‌ها کیفیت مواد استفاده‌شده برای درمان است آن هم در حالی که شهروندان به درستی نمی‌توانند نسبت به چنین ادعایی مطمئن باشند.  

فرهنگ‌سازی برای حفظ سلامت

متخصص درمان ریشه و اعصاب دندان در این باره می‌گوید: تجربه کاری ثابت کرده است شهروندان از راه‌های حفظ سلامت دهان و دندانشان آگاهی کافی ندارند. آن‌ها حتی با وجود مشاهده مشکل هم مراجعه به دندان‌پزشکی را به تاخیر می‌اندازند که این تاخیر منجر به افزایش هزینه‌ها می‌شود.   «رباب فرهنگ» ادامه می‌دهد: آگاهی از سلامت دهان و دندان می‌تواند از هزینه‌های تحمیلی بکاهد که باید آموزش آن از سوی آموزش و پرورش در سنین پایین‌تر جدی گرفته شود.  فرهنگ درباره عواقب بیماری‌های دهان و دندان بیان می‌کند: نبود سلامت دندان می‌تواند بر دستگاه گوارش و دیگر اعضای بدن تاثیر بگذارد؛ به همین دلیل باید در این زمینه اقدامات لازم برای مراجعه سر وقت به پزشک انجام شود تا مشکلات حادتر چه در حوزه دندان یا سایر اعضای بدن ایجاد نشود.  

فرهنگ با بیان این‌که مردم باید بین کار تخصصی و غیرتخصصی و موقت تفاوت قائل شوند، تاکید می‌کند: فرهنگ کار تخصصی در اردبیل هنوز جا نیفتاده است. گاه حتی پزشکان در حوزه غیرتخصصی خود هم خدمات درمانی ارائه می‌دهند. در حالی که امروزه تخصص حرف اول را می‌زند و اگر به دانش احترام بگذاریم باید هم بیماران و هم پزشکان سایر حوزه‌ها ارجاع به پزشک متخصص مورد نیاز در همان حوزه را در اولویت قرار دهند. این امر در مرحله اول می‌تواند از تحمیل هزینه‌های اضافی درمان‌های بعدی جلوگیری کند.

این دندان‌پزشک با اشاره به مراجعه شهروندان به پزشکانی که در حوزه درمان دندان تبحر کافی را ندارند، اظهار می‌کند: بارها تجربه کرده‌ایم دندان سالمی که با اندک ترمیم امکان درمان داشته است به دلیل تخصصی انجام نشدن کار پس از مدتی به طور کامل از بین رفته و جبران این خسارت به دندان غیرممکن شده است. در بسیاری از موارد نیاز به ایمپلنت (کاشت دندان) داریم که هزینه آن (مبلغی در حدود ۲ تا ۴ میلیون تومان) بسیار بالاتر از ترمیم ساده اولیه است.  

پلمب ۲ واحد متخلف

در روزهای گذشته دانشگاه علوم پزشکی اردبیل از پلمب ۲ واحد دندان‌پزشکی متخلف در اردبیل خبر داده است که نشان می‌دهد هزینه‌های گران گاه بیماران را به بیراهه‌ها سوق می‌دهد. مدیر نظارت امور درمان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با تاکید بر این‌که به هیچ وجه اجازه تهدید سلامت جامعه را به متخلفان و سودجویان نمی‌دهیم، اظهار می‌کند: بازرسان اداره نظارت بر درمان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در روزهای گذشته از واحدهای دندان‌پزشکی بازدید کرده‌اند که در این چند روز ۲ واحد متخلف شناسایی و پلمب شده‌اند.

«روزبه مقدم» با بیان این‌که این افراد دارای مدرک تحصیلی زیردیپلم و دیپلم و بدون تحصیلات تخصصی پزشکی بوده‌اند، می‌افزاید:  این افراد با دایر کردن مطب، خدمات درمانی را ارائه می‌کردند که بعد از شناسایی به مراجع قضایی معرفی شدند. مشکلات و عوارض ایجادشده از سوی این مراکز بسیار بالاست و با وجود این‌که در ابتدا و در ظاهر با هزینه کمتر درمان انجام می‌گیرد، به دلیل نبود تخصص هزینه‌های آتی بسیار بیشتر و گاه آسیب وارده جبران‌ناپذیر است. استفاده از چنین خدمات درمانی در اکثر موارد باعث هزینه‌بر بودن روند درمان و تأخیر در بازگشت وضعیت بیمار به بهبودی
کامل می‌شود.  

مقدم در مورد تفاوت قیمت‌ها در واحدهای مختلف دندان‌پزشکی اظهار می‌کند: تفاوت قیمت‌ها در واحدهای مختلف دندان‌پزشکی به دلیل متفاوت بودن مواد مورد استفاده است و تعرفه کاملا مشخص در این زمینه نمی‌توان ارائه کرد، چراکه به مانند دیگر رشته‌های پزشکی در دندان‌پزشکی معاینه و تشخیص محض انجام نمی‌شود. مراحل درمانی نیز در واحدها با استفاده از مواد و تجهیزات مختلف انجام می‌شود که نحوه کار در تغییر تعرفه تاثیر می‌گذارد.

وی می‌افزاید: البته این نحوه کار نباید باعث شود اوضاع قیمت‌ها چنان آشفته شود که نتوان کنترل کرد بلکه تیم‌های نظارتی مدام در حال بازرسی واحدهای دندان‌پزشکی هستند و علاوه بر بازرسی‌ها در صورت شکایت شهروندان موارد بررسی و با متخلفان برخورد می‌شود. این مسئول تاکید می‌کند: شهروندان در صورت مشاهده تخلف گرانی یا نبود تخصص موارد را به سامانه گزارش دهند. مقدم به شهروندان توصیه می‌کند در انتخاب پزشک دقت داشته باشند و برای صرفه‌جویی در هزینه‌ها از مراجعه به افراد غیرمتخصص جلوگیری ‌کنند. وی تاکید می‌کند: شهروندان می‌توانند در صورت مشاهده مراکز متخلف و بروز هر گونه مشکل در ارائه خدمات درمانی از سوی پزشکان به سامانه ۱۹۰ وزارت بهداشت اطلاع‌رسانی کنند.  

خدمات رایگان دندان‌پزشکی به مناطق محروم

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با اشاره به مشکلات مالی بیماران دهان و دندان عنوان می‌کند: از سال گذشته دو دستگاه خودروی سیار به صورت کلینیک دندان‌پزشکی، مجهز به امکانات درمانی برای ارائه خدمات  رایگان در مناطق محروم و روستاهای دورافتاده در خدمت مردم قرار گرفته و درروزهای گذشته شاهد اعزام تیم دندان‌پزشکی در قالب اردوی جهادی به روستاهای سرعین بودیم که امیدواریم این اقدامات هم تاثیر پیشگیرانه در تحمیل هزینه‌ها داشته باشد و هم آگاهسازی و فرهنگسازی در زمینه توجه به مشکلات دهان و دندان باشد.

«قدرت اخوان اکبری» می‌افزاید: در کنار توجه به خدمات مراقبتی اولیه سلامت دهان، خدمات دندان‌پزشکی در برنامه تحول را به صورت هدفدار با اولویت بیشتر برای دانش‌آموزان ابتدایی سطح استان در نظر گرفته‌ایم. وی با بیان این‌که استان اردبیل از جمله استان‌های با شیوع بالای پوسیدگی دندان است، عنوان می‌کند: کنترل آسیب پوسیدگی دندان مداخلات ویژه می‌طلبد به طوری که این شاخص در گروه سنی ۶ سال و به عبارتی دندان‌های شیری به مراتب نامطلوب‌تر است و ما مدارس را محور پیشگیری قرار داده‌ایم.

اخوان اکبری اظهار می‌کند: رسیدن به یک شاخص کنترل پوسیدگی پایدار جز با مراقبت‌های دهان و دندان ادغام یافته در مراقبت‌های اولیه بهداشتی و توجه به ایجاد رفتارهای مثبت سلامت دهان و دندان، کنترل پلاک بسیار دقیق در گروه‌های سنی پایین، کنترل مصرف مواد قندی و افزایش استحکام دندان‌ها با فلورایدتراپی و فیشور سیلانت‌تراپی امکان‌پذیر نیست. بر این اساس با همکاری آموزش و پرورش استان اردبیل و واحد بهداشت دهان و دندان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل این طرح در برخی شهرستان‌ها مانند نمین اجرا شده و امسال در مدارس دیگر شهرستان‌ها هم اجرا می‌شود. این مسئول تاکید می‌کند: خدمات دندان‌پزشکی در برنامه تحول استان به صورت هدفدار با اولویت بیشتر برای دانش‌آموزان ابتدایی در نظر گرفته شده است.

آموزش و حمایت؛ اولویت حفظ سلامت

در شرایط اقتصادی موجود که بسیاری از ضروریات از اولویت خانواده‌ها کنار گذاشته شده است و هزینه سنگین درمان از توان خانواده‌ها خارج شده است بهترین راه برای حفظ سلامت دهان و دندان ارائه آموزش به کودکان است تا از همان دوران ابتدایی سلامت دندان‌هایشان را حفظ کنند. این آموزش می‌تواند در مهدهای کودک و مدارس انجام شود؛ همچنین باید با همکاری علوم پزشکی و نهادهای مسئول اقدامات بازدارنده پوسیدگی دندان مانند فلورایدتراپی و فیشورسیلنت برای دانش‌آموزان به صورت مستمر انجام شود. علاوه بر این‌ها نیاز به بازنگری در قانون پوشش بیمه‌ای برای هزینه بهداشت دهان و دندان به شدت احساس می‌شود تا این خدمات گران موجب حذف شدن مراجعه به دندان‌پزشکان و تهدید بیشتر سلامت جامعه نباشد.

کد خبر 454170 برچسب‌ها استان اردبیل

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: دندان پزشکی سلامت دهان و دندان استان اردبیل ترمیم دندان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل پوسیدگی دندان دندان های شیری استان اردبیل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۳۶۸۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چگونگی استفاده بیماران از سامانه انتظامی نظام پزشکی

به گزارش خبرگزاری مهر، عبدالکریم مباشر جنت گفت: نزدیک به یک سال است مرکز آمار و فناو ری اطلاعات و معاونت انتظامی سازمان نظام پزشکی به صورت شبانه روزی در حال تولید و طراحی سامانه جامع انتظامی هستند، این سامانه در بلند مدت امکان پاسخگویی به نیازمندی‌های حوزه سلامت الکترونیک کشور را در جهت احقاق حقوق جامعه پزشکی و مردم فراهم می‌کند.

وی افزود: تمامی فرآیندهای رسیدگی و دادرسی در معاونت انتظامی سازمان نظام پزشکی به شکل جامع در قالب این سامانه انجام خواهد شد. بیماران پس از ثبت پرونده شکایت خودشان، کد منحصر به فردی را دریافت می‌کنند و روند پیشرفت طرح شکایت از طریق همین کد قابل پیگیری است همچنین افرادی که از آنها شکایت شده است می‌توانند وضعیت پرونده شأن را به صورت بر خط و در لحظه پیگیری کنند.

جنت با اشاره به حجم شکایت‌ها و پرونده‌های مورد بررسی کارشناسی و ارجاع شده در سازمان نظام پزشکی، گفت: با گسترش سامانه جامع انتظامی و قابلیت استفاده بر خط مراجعین در ۲۲۲ نظام پزشکی کشور شاهد نظارت عالی، وحدت رویه و دیتا بیس هایی خواهیم بود که می‌تواند در سیاست گذاری ها کمک کند. از طرفی می‌توانیم زحمات هیأت‌های انتظامی نظام پزشکی‌های سراسر کشور را به صورت جامع رصد و ارزیابی کنیم و در جاهایی که نیاز به کمک بدنه کارشناسی در شهرهای مختلف است، از ظرفیت موجود به صورت بر خط استفاده کنیم.

مدیر مرکز آمار و فناوری اطلاعات سازمان نظام پزشکی با بیان اینکه نسخه اولیه سامانه جامع انتظامی قابلیت توسعه و اضافه شدن جزئیات بیشتری را دارد، درباره اینکه آیا کاربران در هنگام استفاده از این سامانه باید هزینه هم پرداخت کنند، اظهار داشت: خیر. هزینه‌ها طبق روال سابق ادامه دارد و هیچ هزینه اضافی تحمیل نخواهد شد بلکه این سامانه به دلیل کاهش رفت و آمد مراجعین برای کسب اطلاع از روند پرونده و نیز حذف یا کاهش فرایندهای کاغذی و سنتی منجر به کاهش قابل توجه هزینه‌ها خواهد شد.

جنت با بیان اینکه رسیدگی به پرونده‌های انتظامی در سازمان نظام پزشکی تنها شامل اعضای سازمان نیست و پرونده سایر حرف پزشکی نیز در سازمان مورد رسیدگی قرار می‌گیرد، خاطر نشان کرد: برای این افراد تسهیلاتی هم در نظر گرفته شده است. از طرفی دسترسی به احراز هویت افراد از طریق وب سرویس‌های مستقر در نهادهای حاکمیتی از جمله سازمان ثبت احوال، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و به طور کلی نهادهایی که برای احراز هویت افراد مانند پنجره هوشمند دولت الکترونیک تعریف شده است، در زیر ساخت‌های سامانه جامع انتظامی در نظر گرفته شده است.

مدیر مرکز آمار و فناوری اطلاعات سازمان نظام پزشکی در پایان تاکید کرد: تمامی نگهداری داده‌ها و سرورها به منظور حفظ امنیت داده‌ها توسط سازمان نظام پزشکی کشور انجام می‌شود، امیدواریم این سامانه در جهت کمک به مردم و جامعه پزشکی باشد.

کد خبر 6086730 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • باکتری‌های درون دهان از تعداد کل انسان‌های زمین بیشتر است!
  • اجرای پویش سلامت دهان و دندان از ۱۷ اردیبهشت
  • چگونگی استفاده بیماران از سامانه انتظامی نظام پزشکی
  • ۳ مرکز جامع سلامت خانواده در همدان کلنگ‌زنی و افتتاح شد
  • برگزاری «پویش سلامت دهان و دندان» ۱۷ تا ۱۹ اردیبهشت
  • متن گزارش کمیسیون بهداشت درباره دلایل کمبود و گرانی دارو
  • فلوراید تراپی بیش از ۷۶ هزار نفر از دانش آموزان روستایی خوزستان
  • دانش آموزان روستایی خوزستان فلوراید تراپی شدند
  • «پویش سلامت دهان و دندان» ۱۷ تا ۱۹ اردیبهشت برگزار می‌شود
  • پس لرزه های گرانی و کمبود دارو در صحن مجلس /حاجی دلیگانی: سهم بیماران از پرداخت هزینه ها ۳۰ درصد بود نه ۵۰ درصد!