Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ايتنا»
2024-04-29@06:58:07 GMT

همه‌چیز درباره «دیپ‌فیک»

تاریخ انتشار: ۱۷ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۵۱۲۳۱

همه‌چیز درباره «دیپ‌فیک»

ایتنا - نکته منفی در مورد ویدئوهای دیپ فیک این است که هر کسی می‌تواند به تولید آن بپردازد؛ در نتیجه همیشه امکان سوءاستفاده از چنین ویدئوهایی وجود دارد و نمی‌توان به سادگی به محتوای آنها اعتماد کرد.

دیپ‌فیک، نوعی فناوری مبتنی بر هوش مصنوعی است که برای تولید یا تغییر محتوای ویدئو به کار می‌رود و می‌تواند نتیجه‌ای را ارائه دهد که با حقیقت تفاوت دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این فناوری از سال ۲۰۱۷ و با اقدام یک کاربر که از آن برای تغییر چهره افراد مشهور و قرار دادن آنها در فیلم‌های غیراخلاقی استفاده کرده بود، بر سر زبان‌ها افتاد.

با گسترش استفاده از "دیپ‌فیک"، متخصصان حوزه فناوری، در مورد پیامدهای منفی احتمالی آن هشدار داده و بر لزوم احتیاط در مورد آن تاکید می‌کنند.

ساخت ویدئوهای دیپ‌فیک
ویدئوهای "دیپ‌فیک"، با استفاده از دو سیستم مبتنی بر هوش مصنوعی ساخته می‌شوند که "تولیدکننده"(generator) و "تفکیک‌کننده"(discriminator)  نام دارند. در فرآیند تولید ویدئوی دیپ‌فیک، تولیدکننده، یک ویدئوی غیرواقعی را تولید می‌کند و سپس تفکیک‌کننده، واقعی یا غیرواقعی بودن آن را تشخیص می‌دهد. هر بار که تفکیک‌کننده، ویدئویی را غیرواقعی تشخیص دهد، سرنخی به تولیدکننده ارائه می‌کند، تا نکات در ساخت ویدئوی بعدی رعایت شوند.

تولیدکننده و تفکیک کننده به همراه یکدیگر، یک "شبکه مخالف مولد"(GAN) را شکل می‌دهند. نخستین گام برای شکل‌گیری یک شبکه مخالف مولد، شناسایی خروجی مورد نظر و ایجاد یک مجموعه داده آموزشی برای تولید کننده است. هنگامی که تولیدکننده بتواند سطح قابل قبولی از خروجی را ایجاد کند، امکان انتقال ویدئوها به تفکیک‌ کننده فراهم می‌شود.

همزمان با افزایش مهارت تولیدکننده در ایجاد ویدئوهای تقلبی، تفکیک‌کننده نیز در بررسی آنها مهارت پیدا می‌کند. متقابلا هر قدر تفکیک‌کننده در بررسی مهارت یابد، تولیدکننده نیز در ایجاد ویدئو ماهر می‌شود.
تغییر محتوای ویدئوها تا به امروز، کار بسیار دشواری بوده است اما از آنجا که ویدئوهای "دیپ‌فیک" با کمک هوش مصنوعی تولید می‌شوند، به مهارت قابل توجهی که برای تولید یک ویدئوی واقعی به کار می‌رود، نیازی ندارند.

ابزاری در دست سودجویان
نکته منفی در مورد ویدئوهای دیپ فیک این است که هر کسی می‌تواند به تولید آن بپردازد؛ در نتیجه همیشه امکان سوءاستفاده از چنین ویدئوهایی وجود دارد و نمی‌توان به سادگی به محتوای آنها اعتماد کرد. در واقع، می‌توان گفت که اگرچه دیپ فیک، یک فناوری کارآمد با ویژگی‌های مثبت به نظر می‌رسد اما می‌تواند پیامدهای منفی بسیاری را در حوزه‌های گوناگون از فناوری گرفته تا سیاست به همراه داشته باشد.

اگر دیپ‌فیک در دست افراد سودجو قرار گیرد، امکان رخ دادن هر پیامد منفی وجود خوهد داشت. برای مثال، چنین افرادی به سادگی می‌توانند از این ابزار برای تخریب نام شرکت‌های بزرگ استفاده کنند یا در حوزه سیاست، به راحتی می‌توان دیپ فیک را برای از بین بردن محبوبیت یک شخصیت سیاسی به کار گرفت و تصویری کاملا غیرواقعی از وی به نمایش گذاشت. بدین ترتیب، دیپ‌فیک به راحتی می تواند یک نام آشنا و مشهور را در حوزه تجارت، فناوری یا سیاست از بین ببرد.

مصاحبه‌های صورت گرفته با متخصصان فعال در حوزه فناوری، اهمیت رعایت اخلاقیات را در مورد پژوهش‌های هوش مصنوعی نشان می‌دهند. متخصصان باور دارند که خطرات گوناگون این حوزه از جمله آسیب‌های امنیتی باید به دقت شناخته شوند و موسسات فعال در حوزه فناوری، نسبت به آموزش نیروها اقدام کنند تا بتوانند به سادگی از عهده مقابله با خطرات دیپ‌فیک برآیند.
 
در هر حال، مقابله با دیپ‌فیک، کار ساده‌ای نخواهد بود. اگرچه ابزارهایی برای شناسایی با دیپ‌فیک ابداع شده و یا در حال ارائه هستند اما دیپ‌فیک، فناوری قدرتمندی است و مقابله با آن، به یک فرآیند بررسی طولانی نیاز دارد.

نگرانی متخصصان در مورد دیپ‌فیک، دلایل گوناگونی دارد. ابزار تولید ویدئو که از کیفیت بالایی نیز برخوردار هستند، بیش از پیش در اختیار جامعه قرار دارند. جوامع کنونی می‌توانند اطلاعات را به سرعت دریافت و منتقل کنند اما هیچ کس برای تشخیص ویدئوهای ساخته شده با دیپ‌فیک آموزش ندیده است. هنگامی که یک متن تغییر یافته را می‌خوانیم، می‌توانیم با بررسی مفهوم، علائم نگارشی و کلمات به تغییر آن پی ببریم اما تشخیص محتوای یک ویدئوی تغییر یافته با دیپ‌فیک، کار ساده‌ای نیست.

ویدئوهای دیپ‌فیک که تولید آنها در سال ۲۰۱۷ صورت می‌گرفت، به دانش بالایی در زمینه علوم رایانه، رایانه‌های بسیار قوی و داده های گسترده نیاز داشتند اما در حال حاضر، هر کس می‌تواند با یک رایانه که قدرت کافی برای کار کردن با این فناوری را دارد، به تنظیم ابزار دیپ‌فیک بپردازد و ویدئوی مورد نظر خود را تولید کند.

مهم‌ترین نکته برای تشخیص ویدئوهای دیپ فیک، زمان است. زمان می‌تواند به کسب مهارت کافی برای تشخیص بهتر ویدئوها کمک کند. همان‌گونه که فتوشاپ در آغاز کار، به این اندازه شناخته شده نبود و کاربرد نداشت، دیپ‌فیک نیز به مرور زمان، مراحل تکامل را طی خواهد کرد و به همین میزان، درک متخصصان در مورد این فناوری و نحوه تشخیص ویدئوهای تولید شده با آن نیز بهبود خواهد یافت.

پروفسور "رابرت فوئل"(Robert Foehl)، استاد دانشگاه اوهایو گفت: حتی اگر تشخیص ویدئوهای غیر واقعی از ویدئوهای واقعی ممکن شود، آسیب‌های آن در زمینه اخلاقی و انسانی به قوت خود باقی خواهند ماند. بزرگترین خطر ویدئوهای تولید شده با دیپ‌فیک، این است که کاملا تشخیص ناپذیر هستند؛ در نتیجه جامعه نمی‌تواند به سادگی به آنها اطمینان کند و تردید افراد جامعه در مورد آنها از بین نمی‌رود.

فناوری کارآمد
اگرچه به موارد بسیاری از جنبه‌های منفی دیپ‌فیک اشاره شد اما این فناوری، از کاربردهای مثبت هم خالی نیست. یکی از این نمونه‌های مثبت، ویدئویی بود که دیوید بکام را در حال آگاه کردن مردم درباره بیماری مالاریا و نحوه محافظت در برابر این بیماری نشان می‌داد. در این ویدئو، از ۹ زبان گوناگون استفاده شد تا پیام مورد نظر، در سطح گسترده‌تری منتقل شود. چنین ویدئویی، هم کارایی مفیدی برای جامعه است و هم دستاورد مثبتی برای افراد مشهور حاضر در ویدئو به شمار می‌رود.

از دیپ‌فیک می‌توان برای بهبود سیستم آموزشی نیز استفاده کرد. تصور کنید که دانش‌آموزان درکلاس فیزیک، انیشتین را در مقابل خود ببینند که نظریه نسبیت را برای آنها توضیح می‌دهد. چنین کاری، به درک بهتر درس، خلاقیت دانش‌آموزان و نشاط کلاس کمک بزرگی خواهد کرد.

دیپ‌فیک می‌تواند در حوزه تجارت و بازار نیز ابزار کارآمدی باشد و برای آموزش کارمندان و حتی کمک به مشتریان به کار رود. شرکت‌ها و فروشگاه‌ها می‌توانند از چهره افراد مشهور برای معرفی محصول خود به مشتریان استفاده کنند.

در حوزه رسانه نیز می‌توان از دیپ‌فیک برای اصلاح ویدئوی مصاحبه‌ها استفاده کرد. بدین ترتیب، اصحاب رسانه در مورد بروز اشتباهات احتمالی در مصاحبه‌ها نگران نخواهند بود و در صورت لزوم می‌توانند آنها را به سادگی و با سرعت اصلاح کنند.

دیپ‌فیک می‌تواند در پزشکی نیز حضور موثری داشته باشد. بیماران مبتلا به مشکلاتی مانند "اسکلروز جانبی آمیلوتروفیک" (ALS) که قادر به صحبت کردن نیستند، می‌توانند ویدئوهایی از خود را در حال صحبت کردن ببینند و امید بیشتری به ادامه درمان پیدا کنند. افرادی که در اثر بروز مشکلاتی مانند سکته، قدرت سخن گفتن و برقراری ارتباط را از دست داده‌اند نیز می‌توانند از مزایای دیپ‌فیک بهره‌مند شوند. در هر حال، به کار بردن دیپ‌فیک در این زمینه باید با رعایت کامل اصول اخلاقی و قانونی صورت بگیرد تا موجب آسیب رسیدن به بیمار نشود.
 
دیپ‌فیک در کمین امنیت سایبری
امنیت سایبری، قطعا یکی از حوزه‌هایی است که در معرض تهدید دیپ‌فیک قرار دارد. فناوری هوش مصنوعی که در توانایی فعالیت دیپ‌فیک نقش دارد، به شکل‌گیری حملات بزرگ سایبری نیز کمک خواهد کرد. شاید یکی از مهم‌ترین دلایل بروز این خطرات، پیشرفت شبکه‌های مخالف مولد و کاهش موانع استفاده از هوش مصنوعی باشد.
سازمان‌ها باید برای پیشگیری از بروز چنین حملاتی، بررسی‌های گسترده‌ای برای محافظت از شبکه‌ها انجام دهند و جنبه‌های اخلاقی لازم را ارائه کنند تا بتوانند از عهده محافظت از اطلاعات مهم و محرمانه برآیند.

مهار خطرات دیپ‌فیک
خطر اصلی دیپ‌فیک این است که می‌تواند به درک نادرست ختم شود و هر شکلی به خود بگیرد؛ در نتیجه متخصصان این حوزه باید توانایی تشخیص خود را بهبود ببخشند تا بتوانند از خطرات آن در امان بمانند. شرکت‌ها باید نکاتی که در مورد آنها و کارمندانشان در اینترنت منتشر می‌شوند، بررسی کنند. شبکه‌ها و وب‌سایت‌ها در حال حاضر، محتوای منتشر شده را کنترل می‌کنند؛ در نتیجه شرکت‌ها می‌توانند این محتوا را شناسایی، بررسی و درصورت لزوم حذف کنند. در هر حال، حتی با این روش هم تشخیص دیپ‌فیک دشوار خواهد بود و روش ساده‌ای برای تشخیص آن وجود نخواهد داشت. به علاوه، این کار، به تحلیل‌گرانی نیاز دارد که محتوا را مورد ارزیابی دقیق قرار دهند.

منبع: ايتنا

کلیدواژه: دیپ فیک امنیت سایبری ویدیو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.itna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ايتنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۵۱۲۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رونمایی از هفت محصول دانش بنیان کشاورزی در دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی خراسان رضوی

 


مجتبی خیام نکویی  در مراسم رونمایی از طرحهای شرکت‌های دانش بنیان و فناور  گفت: برای اینکه بخش کشاورزی به مفهوم واقعی کلمه تحول پیدا کند و به امنیت غذایی پایدار دست پیدا کنیم، مهمترین مولفه حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان است. ما ایجاد حدود ۱۰۰ شرکت دانش‌بنیان را در هر یک از دهکده‌های فناوری و نوآوری پیش‌بینی کردیم که شاید فعال‌ترین دهکده ما از نظر تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان و فعالیت‌ها در خراسان رضوی باشد.

او با اشاره به رونمایی تعدادی از دستاوردهای شرکت‌های دانش‌بنیان افزود: این دستاوردها می‌تواند تحول چشمگیری در کل کشور اعم از ساخت تجهیزات، دستگاه‌های ماشین‌آلات کشاورزی، تولید کود و سم و سایر فراورده‌ها ایجاد کند. آنچه برای ما مهم بود و امروز پایلوت آن را به شکل وسیع مشاهده کردیم، تولید نان کامل است که استان خراسان رضوی ظرفیت دارد پایلوت این موضوع را در مدت زمان کوتاهی فراگیر کند و ما تا پایان سال آینده شاهد این موضوع باشیم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: با این کار قسمت اعظم نانوایی‌های خراسان رضوی نان کامل تولید می‌کنند. اگر در تولید نان کامل با همکاری بخش خصوصی، شرکت‌های دانش‌بنیان، اتحادیه نانوایان و همه تشکل‌ها موفق شدیم این موضوع را به فرهنگ غالب تبدیل کنیم، مهمترین گام اساسی را در ارتقاء سلامت مردم برداشتیم.

نکویی بیان کرد: اگر نان کامل در سبد غذایی مردم ما قرار بگیرد، می‌تواند ۳۰ تا ۴۰ درصد بیماری‌ها را از بین ببرد، بنابراین اهتمام سازمان تات(سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی) این است که همه نوع حمایتی را انجام دهد تا این اتفاق در کل کشور انجام شود. خوشبختانه استان خراسان رضوی در این موضوع از همه استان‌ها جلوتر است.

او تصریح کرد: ما نیازمند یک بسته سیاستی هستیم تا تولیدکنندگان نان این ظرفیت را داشته باشند که وقتی نان‌ را در اختیار مردم قرار می‌دهند از نظر اقتصادی برای آن‌ها به صرفه باشد. از همه افرادی که می‌توانند در تولید نان کامل به ما کمک کنند، درخواست کمک می‌کنیم و آن‌ها را در پارک علم و فناوری و دهکده‌های فناوری مورد حمایت ویژه قرار می‌دهیم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه ما حدود ۶۲۱ شرکت دانش‌بنیان را در مجموعه بخش کشاورزی داریم، تاکید کرد: این تعداد نسبت به ۱۰ هزار شرکت دانش‌بنیان کل ۷ درصد بوده، در حالی که انتظار ما ۲۰ درصد است. برای ایجاد انگیزه نیازمند حمایت‌های ویژه نسبت به بقیه حوزه‌ها هستیم. ما برای تجاری‌سازی یافته‌های تحقیقاتی و انتقال رایگان ۴۰۰ فناوری که در مجموعه سازمان تحقیقات و آموزش و ترویج قرار دارند، به شکل رایگان زمین در اختیارشان قرار می‌دهیم.

نکویی اظهار کرد: با صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری ‌توافق کردیم که بتوانیم امسال به شکل ویژه‌تر در حوزه امنیت غذایی از شرکت‌های دانش بنیان حمایت کنیم.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان رضوی مشهد

دیگر خبرها

  • بومی سازی کاتالیست‌هایی که در تولید بنزین استفاده می‌شود
  • هوش مصنوعی جهت‌گیری سیاسی افراد را از روی چهره تشخیص می‌دهد
  • کرمانشاه صاحب «سرزمین اقتصاد دیجیتال» می‌شود
  • استقرار اتاق‌های بازرگانی فناوری در پارک فناوری بین‌المللی ایران
  • بر مدار تراشه؛ ریز اما قلب تکنولوژی
  • جمهوری اسلامی تحریم‌ناپذیر است
  • متخصص حوزه انفورماتیک سلامت بیان کرد؛ نقش آزمایشگاه های پزشکی هوشمند در تشخیص بیماری ها
  • تشخیص سرطان و بافت‌های بیماری‌زا با مواد رادیواکتیو توسط محققان کشور
  • رونمایی از هفت محصول دانش بنیان کشاورزی در دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی خراسان رضوی
  • پیگیری پروژه‌های مهم اقتصاد دیجیتال در استان کرمانشاه