Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@19:57:40 GMT

«منظومه حیدربابا» حاصل نبوغ ذاتی شهریار است

تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۵۲۰۳۲

«منظومه حیدربابا» حاصل نبوغ ذاتی شهریار است

«مصطفی قلی‌زاده علیار» روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: شاعران متعدد ترک زبان در کشورهای مختلف از منظومه حیدربابای استاد شهریار تاثیر پذیرفته‌اند.

وی در خصوص رمز ماندگاری منظومه حیدربابا اظهار داشت: محور قرار گرفتن محبت انسانی در کنار ارتباط نزدیکی اشعار این مجموعه با تجربه‌های دوران کودکی، استفاده بهینه از ضرب‌المثل‌ها، آداب و رسوم ،عزا، عروسی، سوگواری ماه محرم، شیوه زندگی مردم روستایی و دیگر نمادها از عوامل ماندگاری منظومه حیدرباباست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی اظهارداشت: ۷۶ بند این منظومه را می‌توان به عنوان تابلویی از زندگی روستایی، مادربزرگ و پدربزرگ‌ها، ناکامی‌های گذشته، نکوهش تمدن غرب و فقر و تنگدستی عنوان کرد.

این شاعر و محقق با بیان اینکه معتبرترین نسخه صوتی حیدربابای شهریار در ارومیه بوده است گفت: این صدا که امروز مورد استفاده قرار می‌گیرد برای نخستین بار در سال ۱۳۴۹ شمسی در سومین سفر استاد شهریار به ارومیه تهیه شد و فرزند استاد شهریار شاهد این ادعاست.

قلی‌زاده ادامه داد: لهجه، لحن، صوت و شیوه خوانش اصلی «حیدربابا» با صدای خود استاد شهریار در این نسخه موجود است.

وی با بیان اینکه اشعار ترکی شهریار با لهجه مادری وی سروده شده است افزود: برخی افراد در ایران، جمهوری آذربایجان و ترکیه اشعار ترکی شهریار را از لهجه اصلی خارج کرده و سعی می‌کنند با دستور زبان آن را به نگارش درآورند در حالیکه شعر شاعر باید با لهجه اصلی خود وی نوشته و خوانده شود.

وی اضافه کرد: خارج کردن منظومه حیدربابا از لهجه اصلی خود خیانت کردن در حق خالق اثر است.

سیدمحمد حسین بهجت تبریزی متخلص به شهریار در سال ۱۲۸۵ شمسی در یکی از روستاهای تبریز متولد شد، ذوق شاعری از اوان کودکی در وی نمایان شد و او در ۱۳ سالگی شعرهایش را با تخلص «بهجت» در مجله ادب به چاپ رساند.

شهریار بعدها با تفال (فال گرفتن) از دیوان حافظ تخلص «شهریار» را برگزید و در نهایت نامش با این تخلص در تاریخ ادبیات ایران ماندگار شد.

دفتر شعر او در سال ۱۳۰۸ با مقدمه ملک‌الشعرای بهار، سعید نفیسی و پژمان بختیاری منتشر شد.

شهریار از معدود شاعرانی است که به ۲ زبان ترکی و فارسی سروده‌های درخشانی دارد و سرودن مجموعه «حیدربابا» یکی از مهمترین عواملی بود که باعث جهانی شدن این چهره برجسته ادبی ایران شد.

سیدمحمد حسین بهجت تبریزی (شهریار) روز ۲۷ شهریورماه سال ۱۳۶۷ شمسی به علت بیماری در بیمارستان مهر تهران دعوت حق را لبیک گفت.

۸۱۳۵/۶۱۸۵/

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ارومیه شعر و ادب فارسی فرهنگ و ارشاد اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۵۲۰۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

2 مدال نقره و برنز، حاصل تلاش اسکواش‌بازان کشورمان

به گزارش "ورزش سه" و به نقل از تسنیم، در روز پایانی مسابقات بین‌المللی اسکواش قطر جونیور نمایندگان ایران در رده‌های سنی مختلف به مصاف رقبای خود رفتند و موفق به کسب 2 مدال نقره و برنز شدند.

در فینال کمتر از 19 سال محمد چنگانیان با شکست مقابل حریف کویتی خود به مدال نقره دست پیدا کرد. در دیگر بازی امروز در رده سنی کمتر از 13 سال، امیر رضا الوانساز برای کسب مدال برنز رو در روی محمد مأمون‌خان پاکستانی قرار گرفت و حریف خود را مغلوب کرد و صاحب مدال برنز شد.

باربد چاوشی نیز در رده سنی کمتر از 17 سال برای کسب مقام سومی این رقابت‌ها نتیجه را به عبدالله علی از کشور کویت واگذار کرد و چهارم شد. همچنین در رده سنی 19 سال، سیدمبین سیدان برای کسب عنوان سومی به مصاف عبدالرحمان المغربی از کشور کویت رفت و او نیز در جایگاه چهارم قرار گرفت.

دیگر خبرها

  • 2 مدال نقره و برنز، حاصل تلاش اسکواش‌بازان کشورمان
  • رزرو شهریار مغانلو برای پرسپولیس!
  • شهریار سپاهان برای لیگ برتر آبروداری می‌کند
  • برنامه «ماه‌ترین پلاس» به سراغ پدران می‌رود
  • میرزا مهدی آشتیانی؛ جمع بین نبوغ و تبحر
  • برقراری ۱۷ هزار تماس تلفنی با مرکز ارتباطات اورژانس
  • یک نشانه مهم زوال عقل در سالمندان
  • اظهارات وزیر کشور رئیسی درباره گشت ارشاد: وظیفه ذاتی پلیس است
  • علی دایی شهریار باقی می ماند اگر به فوتبال برنگردد
  • زمینه‌های فرهنگ‌سازی حجاب؛ گرایش ذاتی به حیا و خانواده‌دوستی