Web Analytics Made Easy - Statcounter

چهارمین قسمت از ویژه‌برنامه «مداد قرمز» با حضور مجید شاکری چهارشنبه ۱۶ بهمن از شبکه چهار سیما پخش شد.  به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، مجید شاکری در ابتدای این برنامه گفت: مهم‌تر از توسعه، نحوه توسعه است. در این برنامه بیشتر از کار‌های گریفین استفاده خواهم کرد. گریفین از کشور‌های مختلف طی دهه‌های مختلف داده‌هایی را کنار هم گذاشته و راهبرد‌های توسعه پیشنهاد داده است و به ما می‌گوید بعضی از این راه‌حل‌ها محکوم به این است که خون‌بها داشته باشد و بعضی خیر.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



این استاد دانشگاه افزود: ما در دولت‌های مختلف رویکرد‌های مختلفی نسبت به توسعه را در پیش گرفته‌ایم. از برنامه سوم به بعد برنامه توسعه ما اقتصادی-اجتماعی است. در توسعه اقتصادی-اجتماعی لایه‌هایی مثل توزیع ثروت و دسترسی به آموزش و ... هم بررسی می‌شود. در شاخص HDI بیشترین آمار رشد در جهان را بعد از انقلاب داشته‌ایم. در استراتژی توسعه مبتنی بر کمونیسم، برابری را به‌عنوان شاخص توسعه در نظر می‌گیرند که من از این الگو استفاده می‌کنم.

وی ادامه داد: گریفین روش‌های توسعه را به ۵ دسته تقسیم می‌کند. یکی از آن‌ها را به‌عنوان استراتژی توسعه پولی مطرح می‌کند که تقریباً شبیه به همین الگویی است که به آن نئولیبرال می‌گوییم و در مکتب شیکاگو دیده می‌شود. این رویکرد خون‌بها می‌خواهد و قطعاً در تقابل با مفهوم عدالت است. سؤالات بنیادینی وجود دارد که این رویکرد نتوانسته به آن‌ها پاسخ دهد. مثلاً در خصوصی‌سازی اگر شرکتی را فروختید می‌خواهید با آن چه‌کار کنید؟ این سؤالی است که تا آخر باقی می‌ماند.

مجید شاکری اضافه کرد: مدل دیگری از توسعه به تعبیر گریفین استراتژی بازار باز است که جهت‌گیری آن افزایش صادرات است. این رویکرد هم می‌تواند موجب عدالت و هم بی‌عدالتی شود. استراتژی توزیع مجدد هم داریم به این معنا که زمین‌ها مجدداً باز توزیع شود. مثل‌اینکه عواید ناشی از یارانه پنهان را بین همه توزیع کنیم. استراتژی دیگر انقلاب سبز است که با سرمایه‌گذاری بر کشاورزی به توسعه اقتصادی فکر می‌کند که این رویکرد بدون باز توزیع به نتیجه نمی‌رسد. استراتژی دیگر سوسیالیستی است که از روز اول مبتنی بر عدالت آغاز شده است.

وی سپس گفت: بنابراین توسعه در تضاد با عدالت نیست و بستگی دارد که شما چه انتخابی کنید. بستگی دارد به این‌که شما مسیرتان را چگونه می‌نویسید و آیا اساساً مسیری دارید؟ بعضی فکر می‌کنند بدون کنار آمدن با آمریکا و اسرائیل به توسعه نمی‌رسیم که اشتباه است. الگوی توسعه ما باید مبتنی بر یک فهم بین‌الاذهانی در مراکز قدرت باشد که به‌راحتی به دست نمی‌آید. راحت نیست، اما ممکن است. هم‌صنف‌های من علاقه‌مند نیستند که خود را درگیر اجرائیات روی زمین کنند.

مجید شاکری تأکید کرد: تا سال ۲۰۰۸ رشد اقتصادی ایران با ترکیه و مالزی تقریباً در یک نقطه هستند، اما از این سال به بعد آن‌ها پیشرفت می‌کنند و ما به قهقرا می‌رویم. این اتفاق به دلیل تحریم‌های جدید است و ما نیامدیم فکری برای این شرایط کنیم و بر اساس این شرایط برنامه‌مان را عوض کنیم. فشار بر طبقات ضعیف خیلی ناشی از خواست و انتخاب دولت‌ها نبوده است. مثلاً این‌که بگوییم شوک‌های ارزی به دلیل خواست نئولیبرال‌ها بوده صحیح نیست. ما در هرچند دوره یک شوک شدید داریم که به طبقات ضعیف فشار می‌آورد و از یک شوک ارزی شروع می‌شود.

وی همچنین اظهار داشت: این شوک ارزی در دولت‌های مختلف خواست دولت‌ها نبوده و به آن‌ها شوک وارد شده است. یک دلیل این است که تجربه نداشته‌ایم. همچنین تجمیع تجربه در کشور ما رخ نمی‌دهد. مثلاً ما تجربه تأمین مالی عمومی نداشته‌ایم. یا مثلاً از تجربه برجام چیزی نگذشته است و به‌جای بدی دارد می‌رسد، اما ما همچنان داریم همان حرف‌ها را تکرار می‌کنیم.

مجید شاکری در ادامه گفت: وقتی آمریکایی‌ها دسترسی ما به ارز را می‌بندند نرخ ارز افزایش پیدا می‌کند و این مسئله خواست و برنامه دولت‌ها نبوده است. اگر تصمیم به تجمیع تجربه نداریم باید به سراغ استفاده مستشاری از دیگران برویم. ما به‌طور دائم با سؤالات و ریسک‌های تکرارشونده‌ای مواجهیم که علت یکسانی هم دارند. سیاست ارزی دولت‌های مختلف ما ارتباط به نیاز ساختار و استقلال ایران نداشته است. می‌خواهیم واقعیاتمان را بر اساس چیز‌هایی که در کتاب‌ها خوانده‌ایم عوض کنیم نه این‌که چیز‌هایی که در کتاب‌ها خوانده‌ایم را بر اساس واقعیاتمان عوض کنیم.

وی خاطرنشان کرد: مالیات، مذاکره، گران کردن انرژی و ... ابزار است و این‌که ما اول کدام ابزار را می‌خواهیم برداریم به این بستگی دارد که بدانیم چه می‌خواهیم. نمی‌دانیم چه می‌خواهیم، چون به تجربیات قبل از خود نگاه نمی‌کنیم. ما نه‌تن‌ها بین دولت‌ها بلکه درون دولت‌هایمان هم تجمیع تجربه نداریم. دولت‌هایمان همه سعی‌شان را می‌کنند تا بگویند همه کاری که دولت‌های قبلی کرده‌اند غلط بوده است؛ بنابراین تصور اینکه یک استراتژی یکسان نئولیبرال وجود داشته و ما بر اساس آن عمل کرده‌ایم درست نیست. در ۶ سال اول دولت‌ها خواسته‌اند مثل دولت قبل نباشند، اما در دو سال آخر مانند دولت قبلشان عمل کرده‌اند. فکر می‌کنند اول باید آواربرداری کنند درصورتی‌که این‌طور نیست و همه دولت‌ها اقدامات خوبی هم داشته‌اند.

مجید شاکری سپس اظهار داشت: اخیراً شخصی گفت که ۶۰ درصد اقتصاد در اختیار نهاد‌های انتصابی است. بر اساس نسبت دارایی نهاد‌ها این مسئله را بررسی کردم. برآورد من این نتیجه را داشته که در بدترین حالت نسبت دارایی‌های نهاد‌های انتصابی به کل دارایی‌های موجود در اقتصاد به‌جز بخش خصوصی، زیر ۸ درصد است. بعد از من هم بررسی دیگری انجام شده که تقریباً همین نتیجه را داده است. درحالی‌که نهاد‌های اصلی ناظر در بخش ارتباطات، بازار پول، بازار سرمایه و ... در اختیار دولت است. همچنین عدد دارایی‌های غیرمنقول دولت ایران حدود ۱۸ هزار هزار میلیارد تومان است.

وی در پایان گفت: در پاسخ به این‌که آیا وضع موجود درست می‌شود می‌گویم قطعاً؛ فارغ از این‌که بخواهم امید بی‌دلیل بدهم. ما دچار سرگیجه استراتژیک هستیم. برای وضع موجود راه‌حل‌های ایجابی زیادی داریم. از راه‌حل خیلی دور نیستیم، اما دچار یک کلان‌تصویرِ کش‌آمده هستیم. این کلان‌تصویر در سال ۹۵ قبل از آمدن ترامپ تمام شده است و نیامدیم یک کلان‌تصویر جدید برای خودمان در نظر بگیریم و کلان‌تصویر قبلی را داریم کش می‌دهیم که ربطی به واقعیات موجود ندارد و این نشان می‌دهد دچار سرگیجه هستیم. ما از سال ۱۳۹۰ دچار مشکلاتی شده‌ایم و این دوره ۱۰ ساله مسئله ماست و نه تمام دوران بعد از انقلاب.

«مداد قرمز» به تهیه‌کنندگی و کارگردانی علی خواجه و دبیری مجتبی طالقانی در گروه فرهنگ و اندیشه شبکه چهار سیما برای پخش در شب‌های دهه فجر آماده شده است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: شبکه چهارم سیما صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران دولت های مختلف دولت ها نبوده تجمیع تجربه مجید شاکری کلان تصویر داشته ایم مداد قرمز عوض کنیم بر اساس نهاد ها راه حل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۸۲۰۲۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

باهنر: مجلس باید حداقل دو فراکسیون اقلیت و اکثریت داشته باشد /ضرورت ندارد تمام تصمیمات مجلس جناحی باشد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، محمدرضا باهنر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ، درباره اولویت کاری مجلس دوازدهم، گفت: پیگیری برنامه هفتم توسعه مهمترین اولویت مجلس آینده است و مقام معظم رهبری هم سیاست‌های کلی آن را ابلاغ کردند.

وی در گفتگو با ایرنا افزود: ناگفته نماند که مجلس یازدهم برای اتمام برنامه هفتم توسعه تلاش کرد و تقریبا آماده است تا مجلس دوازدهم آن را پیگیری کند. از طرفی برنامه هفتم توسعه برای رسیدن به اهدافش نیاز به حکمرانی خردمندانه دارد. برنامه‌ای که سه محور دارد. نخست رشد اقتصادی که متوسط باید ۸ درصد شود و دوم: تک رقمی شدن تورم. حداکثر بعد از ۵ سال باید به عدد تک رقمی دست یابیم و سوم: در ضریب جیینی ما، تفاوت در آمد دهک اول با دهم باید کاهش پیدا کند.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: اگر مجلس دوازدهم این سه نکته را ساماندهی کند، در واقع به اصلی ترین وظیفه خود عمل کرده است.

باهنر درباره آرایش سیاسی در مجلس آینده نیز گفت: مجلس باید حداقل دو فراکسیون اقلیت و اکثریت داشته باشد. فراکسیون اکثریت هم باید زمینه را برای رقابت فراکسیون اقلیت فراهم کند.

همچنین تصمیمات مجلس بالای ۸۰ دردصد غیر جناحی است و ضرورت ندارد تمام تصمیمات مجلس جناحی باشد؛ اختلاف و رقابت‌های جناحی سرجای خود اما هدف باید در جهت کمک به دولت مستقر باشد تا کارها پیش برود.

وی تصریح کرد: متاسفانه بعضی مواقع، مجلس رقابت‌های جناحی خود را در همه بخش‌ها توسعه می‌دهد در حالی که این رقابت‌ها اصلا ضرورت ندارد. مجالس مستقر باید از دولت مستقر حمایت کنند و دولت هم باید با مجلس همراهی کند و قرار نیست قوا برعلیه همدیگر باشند.

رئیس جبهه پیروان خط امام و رهبری تصریح کرد: این تعامل است که کشور را در مسیر توسعه قرار می‌دهد و اگر قرار باشد رقابت‌های غیر ضرور و تخریبی وارد میدان شود، کار متوقف و زیان‌ها زیاد می‌شود. به همین جهت تعامل باید جزو برنامه‌های اصلی دولت و مجلس باشد و بعد از پایان رقابت‌ها باید رفاقت و همگرایی حاکم باشد.

به گزارش ایرنا، انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار شد و از میان کاندیداهای حاضر در عرصه رقابت ۲۴۵ نفر به مجلس راه یافتند و سرنوشت ۴۵ کرسی باقی مانده در دور دوم انتخابات که در ۲۱ اردیبهشت برگزار می‌شود، روشن خواهد شد.

طبق اعلام وزارت کشور تعداد رأی صحیح مأخوذه در حوزه انتخابیه تهران ۱ میلیون و ۵۶۹ هزار و ۸۵۷ رأی بود از بین نامزدها تعداد ۱۴ نفر به طور مستقیم وارد مجلس شدند و ۳۲ نفر دیگر نیز به مرحله دوم انتخابات راه یافتند که برای تصدی ۱۶ کرسی باقی مانده بهارستان در ۲۱ اردیبهشت به رقابت خواهند پرداخت.

آخرین جلسه مجلس یازدهم ۲ خرداد تشکیل و مراسم افتتاحیه مجلس شورای اسلامی در دوره دوازدهم، ۷ خرداد ماه با حضور مسئولان کشوری و لشکری و با پیام مقام معظم رهبری برگزار می‌شود.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900146

دیگر خبرها

  • بررسی پدیده «پولشویی» در «مدار بسته» تلویزیون
  • بیمه البرز، حامی چهل و چهارمین دوره جام جهان پهلوان تختی
  • حضور و اراده مردم در سرنوشت کشور بزرگترین پدیده انقلاب اسلامی
  • رئیس دانشگاه آزاد اسلامی مهمان «بی واسطه» شد +فیلم
  • توسعه تجارت انرژی در کنار پیوستن به بریکس و شانگهای زمینه‌ساز رشد اقتصادی کشور شد
  • باهنر: مجلس باید حداقل دو فراکسیون اقلیت و اکثریت داشته باشد /ضرورت ندارد تمام تصمیمات مجلس جناحی باشد
  • نگاهی به مسائل اجتماعی و فرهنگی در مجموعه «خط روی خط»
  • بدقولی کنداکتوری تلویزیون این بار با برنامه «هفت»
  • گلایه از عدم حضور هیئت دولت در بخش بسطام/برنامه ریزی سفر خوب نبود
  • عرضه زمین راهگشا برای استفاده از ظرفیت‌های مردمی در ساخت مسکن است