Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-28@23:38:49 GMT

بررسی عوامل مؤثر بر اختلال یادگیری در کودکان

تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۲۲۲۱۶۵

بررسی عوامل مؤثر بر اختلال یادگیری در کودکان

ایسنا/خراسان رضوی اختلال یادگیری به معنی اختلال در یک یا چند فرآیند پایه روان‌شناختی است که درک و فهم یا استفاده از زبان گفتاری یا نوشتاری را در بر می‌گیرد.

والدین، مربیان و پژوهشگران از همان اوایل دوره‌ پیش دبستانی شاهد سردرگمی برخی از دانش آموزان در مهارت‌های خواندن و نوشتن هستند که به عنوان تکلیف به آنها داده می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اختلال یادگیری به معنی اختلال در یک یا چند فرآیند پایه روان‌شناختی است که درک و فهم یا استفاده از زبان گفتاری یا نوشتاری را در بر می‌گیرد. اختلال یادگیری با پیشرفت ضعیف در مهارت‌های تحصیلی بر اساس سن، تحصیلات و هوش همراه است و  بخش عمده‌ای از دانش آموزان با اختلال یادگیری، از نظر تحصیلی عقب‌تر از دانش آموزان هم سن خود هستند. محققان در پژوهشی با عنوان «نکته‌های کابردی برای آموزش دانش‌آموزان با اختلال یادگیری» به این موضوع پرداخته‌اند.

در این پژوهش‌ها  که توسط سیده سمیه جلیل آبکنار و محمد عاشوری، انجام شده، آمده است: «با شناخت دانش آموزان دارای اختلال یادگیری وانجام اقدامات مناسب برای کمک به این دانش آموزان می‌توان از بروز مشکلات تحصیلی متعدد پیشگیری نمود. در آموزش دانش‌آموزان با اختلال یادگیری، نیاز است از روش‌های آموزشی مناسبی استفاده شود اگر روش تدریس مناسبی مورد استفاده قرار گیرد و کودک نتواند چیزی را یاد بگیرد، می توان گفت این کودک دچار اشکال در یادگیری است. کودکانی که محرومیت‌های محیطی دارند در خطر اختلال یادگیری قرار دارند و گمان می‌رود زیربنای عملکرد این کودکان می‌تواند یک رشته تجربیات محیطی باشد و محور اصلی این ناتوانی‌ها، نارسایی‌های توجه است. دست کم برخی از کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری با محرک‌های نامربوط حواسشان پرت می‌شود و قادر نیستند توجه خود را به محرک اصلی معطوف کنند».

بر اساس این پژوهش: «انتظار عمده از کودکان سنین مدرسه این است که آنان دانش‌آموزانی درس خوان و موفق باشند. درجه موفقیت تحصیلی به نوبه خود توسط مدرسه‌ای که کودک در آن درس می‌خواند و با توجه به انتظارات و احتیاجات مدرسه و محیط زندگی تعریف و ارزشیابی می‌شود. یادگیری نوعی مفهوم فرضی است و به فعالیت‌هایی دلالت می‌کند که آن را فقط از طریق مشاهده تغییراتی که به دنبال رویدادهایی به نام کارآموزی، تدریس یا تجربه در نحوه عمل یا کارکرد فرد بروز می‌کند می‌توان استنباط نمود». 

کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به اختلال خواندن قرار دارند

نویسندگان این مقاله می گویند: «اختلال خواندن به طور قابل ملاحظه در موقعیت تحصیلی یا فعالیت روزمره که مستلزم خواندن است مشکل ایجاد می‌کند. کودکان مبتلا به اختلالات خواندن غالباً سابقه اختلال تکلم زبان و هجی کردن دارند. اختلال در خواندن با نقص توانایی برای شناخت واژه‌ها، خواندن کند و نادرست، فهم ضعیف در غیاب هوش پایین یا نقص حسی قابل ملاحظه مشخص است. این اختلال موجب پیشرفت پایین‌تر از حد مورد انتظار کودک در خواندن باتوجه به سن، آموزش و هوش او می‌شود. زمینه خانوادگی ممکن است نقشی در به‌وجود آمدن اختلال خواندن در کودک داشته باشد و غالباً این اختلال به همراه اختلال در بیان نوشتاری، ریاضیات یا اختلالات ارتباطی همراه است. کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به اختلال خواندن قرار دارند. تشخیص اختلال یادگیری در سال‌های قبل از ورود به مدرسه کار دشواری است و در بیشتر موارد شروع اختلال یادگیری در فاصله زمانی پیش از دبستان تا کلاس دوم مشخص می‌شود».

نارسی شدید، کودکان را در خطر ابتلا به اختلالات خواندن در مقایسه با کودکان رسیده و دارای وزن طبیعی قرار می‌دهد

در این مقاله آمده است: «مطالعات در زمینه علوم اعصاب شناختی و روانشناسی اعصاب نشان می‌دهند که فرآیند رمزبندی و حافظه کاری ممکن است در مقایسه با توجه و حافظه دراز مدت زمینه‌های ضعف بیشتری در کودکان مبتلا به اختلالات خواندن فراهم کند. وزن بسیار پایین در هنگام تولد و نارسی شدید، کودکان را در خطر ابتلا به اختلالات خواندن و سایر اختلالات یادگیری، در مقایسه با کودکان رسیده و دارای وزن طبیعی، قرار می‌دهد. خواندن مستلزم داشتن مغزی تکامل یافته و به قدر کافی سالم است تا بتواند اطلاعات ورودی را از سیستم‌های پردازش مختلف ادغام کرده و محرک‌های مزاحم را به زمینه ذهن براند».

محققان دریافته‌اند: «در کودکان مبتلا به فلج مغزی، مصروع، کودکان دچار سوءتغذیه و کودکان دارای نارسی در هنگام تولد که هوش طبیعی دارند میزان بروز اختلال خواندن بالاتر است. کودکان مبتلا از نظر تمرکز دچار مشکل می‌شوند و میزان توجه باریک‌تری دارند. خصوصیت عمده اختلال در خواندن عملکرد آشکارا ضعیف در مهارت‌های خواندن است که پائین‌تر از ظرفیت هوشی فرد است. سایر خصوصیات ویژه مشتمل بر مسائلی مربوط به فراخوانی و به خاطر آوردن، ردیف کردن حروف چاپی و کلمات، پردازش دستورالعمل‌های پیچیده دستوری، استنتاج و استنباط است».

بر اساس این پژوهش: «کودکان مبتلا به اختلال خواندن در زمان قرائت اشتباهات متعدد انجام می‌دهند که این اشتباهات با حذف، افزودن یا دگرگون ساختن کلمات ظاهر می‌شود. کودکان مبتلا به اختلال در خواندن در تفکیک بین حروف از نظر شکل و اندازه دچار اشکال هستند به خصوص حروفی که فقط از نظر جهت‌یابی فضایی و طول خطوط باهم تفاوت دارند. سرعت قرائت آنها  کم  یا با حداقل فهم همراه است. اکثر این کودکان توانایی متناسب با سن برای رونویسی از متون مکتوب را دارند اما تقریباً همه آنان در هجی کردن ضعیف هستند. گاهی این کودکان حروفی را که باید خوانده شود پس و پیش می‌خوانند، که علت آن عدم تثبیت کامل حرکات تعقیبی چشم به راست است».

در این کتاب روانشناسی آمده است: «مشکلات خواندن ممکن است در درجه اول ناشی از اختلال کلی در عملکرد هوشی باشد که در عقب‌ماندگی ذهنی دیده می‌شود و می‌توان آن را با یک آزمون میزان شده هوش ارزیابی نمود. ضعف مهارت‌های خواندن به علت بی‌کفایتی آموزشی را می‌توان با تحقیق در مورد پیشرفت سایر محصلان کلاس به کمک یک آزمون میزان شده خواندن مشخص نمود. مسائل مربوط به اختلال خواندن غالباً با سایر اختلالات هیجانی و رفتاری به‌خصوص اختلال بیش فعالی همراه با کمبود توجه و افسردگی کودکان و نوجوانان همراه می‌گردد. حتی بدون کمک خصوصی بسیاری از کودکان مبتلا به اختلال خواندن ممکن است اطلاعات کمی در مورد زبان چاپی در دو سال اول دبستان بدست آورند. در سال‌های آخر کلاس اول برخی از آنها خواندن چند کلمه را آموزش می‌بینند، اما اگر کمک خصوصی فراهم نشود این کودکان از نظر خواندن دچار ناتوانی باقی خواهند ماند. اگر آموزش کمکی به موقع شروع شده باشد، گاهی می‌توان این اختلال را اواخر سال اول یا دوم دبستان قطع کرد. اکثر کودکانی که به تطابق نسبی دست یافته‌اند از خانواده‌هایی برآمدند که از نظر اجتماعی-اقتصادی در وضع مساعدی قرار داشته‌اند». 

بر اساس این پژوهش: «برای درمان این اختلال روشی توصیه می‌شود که در آن به صورت سیستماتیک چندین حس بکار گرفته می‌شود. فلسفه این روش و روش‌های مشابه این است که مشکلات کودکان در کار با حروف و سیلاب‌ها پایه ناتوانی آنها در خواندن است. بنابراین اگر طرز کار با حروف به آنان یاد داده شود، خواندن را نیز یاد خواهند گرفت. ضمیمه کردن آموزش مهارت‌های اجتماعی به عنوان یک جزء برنامه درمانی برای کودکان مبتلا به اختلالات خواندن حائز اهمیت است». 

توصیه‌های لازم برای والدین در این مقاله به شرح ذیل آمده است:

به وسیله‌ متخصص از سلامتی چشم و گوش کودک مطمئن شوید. در منزل کتاب یا روزنامه بخوانید و سعی کنید فرزندتان علاقه شما را در خواندن ببیند. مطالب درسی را به واحدهای کوچکتر تقسیم کنید. 

منابع:

*آبکنار، سیده سمیه جلیل و عاشوری، محمد. (1392).  «نکته‌های کابردی برای آموزش دانش‌آموزان با اختلال یادگیری». شماره3. صص 31 - 35.

 *کاپلان و سادوک. مترجم پورافکاری، نصرت الله. (1376). «خلاصه روانپزشکی علوم رفتاری و روانپزشکی بالینی». جلدسوم. صص 350-360.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی آموزش اختلال یادگیری كودكان کودکان مبتلا به اختلال اختلال خواندن ابتلا به اختلال بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۲۲۲۱۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مزیت خرید کتاب الکترونیک چیست؟

در عصر دیجیتال امروزی، کتاب‌های الکترونیکی به‌طور فزاینده‌ای در بین خوانندگان محبوب شده‌اند. چاپ دیجیتال مدتی است که رواج پیدا کرده و گسترده شده است. اگرچه کتاب‌های چاپ شده با جلد گالینگور به دلیل اصالت و احساس در دست داشتن یک کتاب واقعی طرفداران زیادی دارد، کتاب‌ الکترونیک از نظر سهولت حمل بسیار کاربردی‌تر هستند. اجازه دهید در ادامه برخی از مزایای کتاب‌های الکترونیکی را با هم ببینیم.

مزایای کتاب الکترونیک

کتاب‌های الکترونیکی مزایای زیادی نسبت به کتاب‌های چاپی دارند. آنها مقرون‌به‌صرفه، راحت، قابل حمل و سازگار با محیط زیست هستند. آنها همچنین چندین گزینه سفارشی‌سازی، ویژگی‌های دسترس‌پذیری، دانلود کتاب صوتی و عناصر چندرسانه‌ای را ارائه می‌کنند که در کتاب‌های چاپی در دسترس نیستند. علاوه بر این، کتاب‌های الکترونیکی مزایای متعددی را برای یادگیری و آموزش فراهم می‌کنند. درحالی‌که کتاب‌های چاپی همیشه پیروان وفاداری خواهند داشت، مزایای کتاب‌های الکترونیکی آن‌ها را به جایگزینی جذاب برای خوانندگان تبدیل می‌کند.

داشتن یک کتابخانه روی یک دستگاه الکترونیک

کتاب‌های الکترونیکی قابل حمل و سبک هستند. به جای حمل چندین کتاب حجیم، یک کتابخوان الکترونیکی می‌تواند هزاران کتاب الکترونیکی را در خود جای دهد که باعث صرفه‌جویی در فضا می‌شود. یک دستگاه برای خواندن هر تعداد کتاب که می‌خواهید کافی است. به‌ویژه دانشجویان بیشترین بهره را از آن می‌برند. زیرا مجبور نیستند هر روز یک کیف پر از کتاب حمل کنند. این امر به کاربر اجازه می‌دهد تا کتاب‌های زیادی را در دستگاه ذخیره کند.

قابل دسترس در همه جا

کتاب‌های الکترونیکی را می‌توان دانلود و برای استفاده‌های بعدی ذخیره کرد. همچنین می‌توان کتاب‌ الکترونیک را با خود حمل کرد و در هر زمانی آن‌ها را بخواند. افراد می‌توانند در خانه و حتی در سفر مطالب آموزشی را مرور کنند. برخی از کتاب‌خوان‌های الکترونیکی دارای گزینه دسترسی آفلاین هستند که به افراد امکان می‌دهد حتی در صورت عدم اتصال به اینترنت از آن استفاده کنند.

برخلاف کتاب‌های چاپی که باید از کتابفروشی سفارش داده یا خریداری شوند، خوانندگان می‌توانند به‌راحتی در هر زمان و هر مکان اقدام به خرید کتاب الکترونیک کنند.

به روز رسانی آسان

محتویات کتاب‌های الکترونیکی عمدتا مبتنی بر فضای ابری هستند. به این معنی که می‌توان آن را در هر زمان به‌روزرسانی کرد. نویسندگان و ناشران همیشه می‌توانند اطلاعات به‌روز را اضافه کنند و آخرین محتوای دیجیتال را در اختیار کاربران قرار دهند. این امر باعث صرفه‌جویی در هزینه‌های چاپ مجدد و زمان درگیر در فرآیند می‌شود.

محتوای قابل اشتراک گذاری

محتویات کتاب‌ الکترونیک را می‌توانید با چندین کاربر به اشتراک بگذارید. ویژگی اجتماعی کتاب‌های الکترونیکی امکان اشتراک‌گذاری و پسندیدن محتوا را فراهم می‌کند که در مورد کتاب‌های چاپی امکان‌پذیر نیست. شما می‌توانید انواع کتاب‌های الکترونیکی را همزمان با افراد زیادی به اشتراک بگذارید.

تجربه واقعیت افزوده

واقعیت افزوده، تجربه کتاب‌های الکترونیکی را به سطحی کاملا جدید رسانده است. اکنون می‌توان متون و تصاویر را با یک تصویر سه‌بعدی تقویت شده که بر روی صفحه نمایش کاربر ظاهر می‌شود، جاسازی کرد. خوانندگان می‌توانند یک مدل سه‌بعدی کامپیوتری از تصویر را مشاهده کنند که خواندن و یادگیری را تجربه‌ای بسیار فراگیرتر می‌کند. بسیاری از موسسات و سازمان‌های آموزشی این فناوری را در کتاب‌های الکترونیکی خود به کار می‌گیرند تا تجربه کاربر را افزایش دهند.

راحتی در خواندن

این روزها کتاب‌ الکترونیک دارای ویژگی‌هایی است که می‌توانید روشنایی صفحه را بر اساس زمان روز و بسته به ترجیحات خود تنظیم کنید. بسیاری از کتاب‌خوان‌های الکترونیکی حتی ویژگی‌هایی را در تاریکی مطالعه کرده‌اند، با نورهایی که به چشمان شما فشار نمی‌آورند و همچنین باعث ایجاد مزاحمت برای اطرافیان شما نمی‌شوند. کاربران حتی می‌توانند فونت متن را تغییر دهند. آن‌ها می‌توانند اندازه فونت را افزایش یا کاهش دهند. اساسا کتاب‌های الکترونیکی تضمین می‌کنند که به چشمان شما آسیبی وارد نمی‌شود.

قابلیت صوتی کتاب‌ الکترونیک

برخی کتاب‌های الکترونیکی دارای ویژگی‌های تبدیل متن به گفتار یا خواندن با صدای بلند هستند. این امر به افراد امکان می‌دهد اگر برای خواندن کتاب‌های الکترونیکی بیش از حد شلوغ هستند، مثلا در حین رانندگی یا در حین انجام برخی کارها، به آن گوش دهند. این ویژگی کتاب صوتی همچنین برای کودکان و بزرگسالان دارای ناتوانی یادگیری یا اختلال بینایی مفید است. همچنین برای کمک به کاربر در درک نحوه تلفظ یک کلمه خاص مفید است.

عناصر تعاملی

گنجاندن ویژگی‌های تعاملی در کتاب‌های الکترونیکی، تجربه خواندن را جذاب‌تر می‌کند. کتاب‌های الکترونیکی را می‌توان با صدا و فیلم جاسازی کرد. پیوندهای خارجی را می‌توان برای ارائه اطلاعات اضافی گنجاند. کاربر حتی می‌تواند یک صفحه خاص از کتاب‌ الکترونیک را نشانه‌گذاری کرده یا یک کلمه را به روشی سریع و بدون زحمت پیدا کند. همچنین به کاربران اجازه می‌دهد تا حاشیه نویسی کنند. چندین ویژگی تعاملی از این دست وجود دارد که می‌توان آن‌ها را برای بهبود تجربه کلی خواندن گنجاند.

کتاب‌های الکترونیکی سازگار با محیط زیست هستند

آن‌ها فرآیند چاپ کاغذ را کاملا حذف و در هزینه چاپ برای ناشران صرفه‌جویی می‌کنند. تقریبا 2.2 میلیون کتاب هرساله با استفاده از حدود 3 میلیون درخت منتشر می‌شود. اگر قرار بود این کتاب‌های کاغذی با یک کتاب دیجیتال جایگزین شود، می‌توان تمام آن درختان را از قطع شدن نجات داد. جدای از قطع درختان، با حمل مواد اولیه، فرآیند تولید و حمل‌ونقل نهایی بر میزان تولید کربن نیز اضافه می‌کند. تمام این فرآیندها را می‌توان با کمک کتاب‌ الکترونیک حذف کرد.

مقرون‌به‌صرفه بودن در دراز مدت

برخی از مردم ممکن است احساس کنند که از آنجایی که این یک فناوری جدید و دستگاه جدید است، هزینه آن به وضوح بیشتر از کتاب‌های چاپی خواهد بود. اما، کاملا برعکس است. قیمت کتاب‌های الکترونیکی به‌ویژه در فیدیبو بسیار کمتر از کتاب‌های چاپی است؛ بدون جلد شومیز، بدون چاپ کاغذ، بدون هزینه بسته بندی، بدون حمل‌ونقل.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900572

دیگر خبرها

  • تداوم طرح«بازی یادگیری»در استان تهران/‏تأمین مسکن معلمان بررسی شد
  • قتل دختر اصفهانی مبتلا به اتیسم به دست مادرش
  • مزیت خرید کتاب الکترونیک چیست؟
  • شانس درمان کودکان مبتلا به سرطان در ایران ۷۰ درصد است
  • لوسمی رایج‌ترین سرطان کودکان/ ۶۵ تا ۷۰ درصد کودکان مبتلا به سرطان در ایران درمان می‌شوند
  • بررسی علت بازماندگی از تحصیل ۲۰ گویه در خوزستان
  • شناخت زودهنگام اختلالات رشد، موثر بر عملکرد فردی و اجتماعی کودک در آینده
  • همایش روز جهانی اتیسم در رشت
  • نماز خواندن یک دانشجوی مسلمان بعد از دستگیری در حضور پلیس آمریکا
  • ۱۰۰ کودک مبتلا به اوتیسم در نیشابور شناسایی شدند