Web Analytics Made Easy - Statcounter

آفتاب‌‌نیوز :

فاطمه شریفی، کارشناس روابط بین الملل در یادداشتی با عنوان "چرا معافیت بشردوستانه آمریکا از رژیم تحریم‌ها علیه ایران ادعایی بیش نیست؟" نوشت: هم زمان با شیوع گسترده ویروس کرونا، تحریم‌های اقتصادی آمریکا که منجر به محدودیت‌های بانکی بین‌المللی شده‌اند، توان کشور را برای تأمین مالی واردات اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی و همچنین جذب کمکهای بشردوستانه تا حد زیادی محدود کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مسئله ای که این روزها کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز بر آن پافشاری می کند و بر ضرورت رفع تحریم‌ها علیه ایران به منظور کمک در مبارزه با ویروس کرونا تأکید می کند. میشل باچله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در این باره تصریح می کند که «معافیت‌های اعمال‌شده توسط دولت ترامپ برای خارج کردن اقلام پزشکی از شمول این تحریم‌ها بسیار ضعیف هستند و تنها رفع یا تعلیق تحریم‌ها است که می‌تواند اثرات واقعی داشته باشد.» دیده بان حقوق بشر نیز نظری مشابه دارد و اعلام کرده که «تحریم‌های اقتصادیِ گسترده که توسط آمریکا اعمال‌شده بر توان دولت ایران در پاسخ مناسب به پیامدهای فزاینده همه‌گیری بیماری کرونا اثر منفی می‌گذارند. آمریکا باید برای گسترش مجوزهایش معافیت از تحریم‌ها را در اولویت قرار دهد تا دسترسی ایران به منابع بشردوستانه حیاتی در جریان این همه‌گیری را تضمین کند.»
این در حالی است که ایالات متحده مدعی شده که معافیت‌هایی برای واردات بشردوستانه در رژیم تحریم‌هایش ایجاد کرده است. این ادعا انطباقی با واقعیت ندارد، چرا که عملا از سال 2018 و خروج آمریکا از برجام شرکت‌ها و بیمارستان‌های ایران در خرید داروهای حیاتی و تجهیزات پزشکی از خارج با مشکل مواجه شده اند. پژوهش دیده‌بان حقوق بشر در اکتبر ۲۰۱۹ نیز به این نتیجه رسید که این معافیت‌ها در عمل نتوانسته اند عدم تمایل شدید بانک‌ها و شرکت‌های آمریکایی و اروپایی را برای ریسک رفع کنند و آنها بواسطه ی معامله با ایران، خود را در معرض اقدام حقوقی و تحریم در نتیجه صادرات یا تأمین مالی کالاهای بشردوستانه آمریکا می بینند. تحریم های مالی مانند سد عمل می کند و تفاوتی ما بین کالای بشردوستانه و غیر از آن قائل نمی شوند.
به طور مثال وزارت خزانه‌داری در ۲۰ سپتامبر 2019 بانک مرکزی ایران را تحریم کرد، این امر اقدامی بود که تجارتِ بشردوستانه با ایران را تهدید جدی کرد و معافیتِ اقلام دارویی و پزشکی را بی معنی ساخت. هر چند در ۶ مارس دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا (اوفک) راهنمایی منتشر کرد که بر اساس آن تراکنش‌های شامل سرمایه‌های ارزی خارجی ایران در صورت استفاده برای خرید کالاهای بشردوستانه با تحریم آمریکا مواجه نخواهند شد، اما به دلیل تحریم‌ها علیه بانک مرکزی ایران، دسترسی ایران به ارز را برای خرید تجهیزات پزشکی در بازارهای بین‌المللی را بیش از پیش محدود کرده است. البته هر شرکت خارجی که بخواهد با ایران در این زمینه تعامل داشته باشد، باید اجازه اوفک را دریافت کند که روند تجارت را با مشکل مواجه می سازد.
مجوز اوفک تنها شامل شرکت های آمریکایی نمی شود، هر شرکتی در هر نقطه از جهان که تنها 15 درصد سهام آمریکایی داشته باشد، باید برای فروش محصولات خود به کشورهای تحت تحریم، مجوز دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا یا همان اوفک را اخذ کند. با توجه به اتفاقات پس از جنگ جهانی دوم و سیطره نظام سرمایه داری آمریکا بر جهان، شاید کمتر شرکتی در جهان باشد که برای تجارت با ایران نیازی به گرفتن چنین مجوزی نداشته باشد.
در خصوص اقلام بشر دوستانه هم اوفک مجوزهایی عمومی صادر کرده است که اجازه نمی دهد «تجهیزات پزشکی پایه‌ای، داروها و مواد خوراکی مشخص به ایران» بدون نیاز به مجوزهای مشخص صادر شود. این بدان معنی است که برخی از تجهییزات لازم برای مبارزه با ویروس مانند تجهیزات ضدعفونی کننده و ماسکهای تنفسی با پوشش کامل، نیازمند مجوز مخصوص هستند که این کشور از اعطای آن سر باز می زند.

بحث داروها، نیز تحت مقررات صادراتی آمریکا تعریف می شود که نیاز به مجوز دارد و شامل دو بخش داروهای بدون نیاز به مجوز و داروهای نیازمند مجوز و وسایل پزشکی است. واکسن‌ها، محصولات بیولوژیک و شیمیایی و تجهیزات پزشکی از جمله تدارکات پزشکی، وسایل، تجهیزات، آمبولانس مجهز و وسایل حمل تجهیزات تست پزشکی هم در این زمره می گنجند. این به این معنی است که تجهیزات لازم برای مبارزه با این ویروس، از جمله دستگاه‌های تنفسی، سی‌تی اسکن، تجهیزات آلودگی‌زدایی و ماسک‌های تنفسی نیازمند مجوز مخصوص هستند. در این باره واشنگتن پست گزارش داده که تعداد مجوزهای مخصوصی که اوفک برای صادرات داروها و وسایل پزشکی مشخص به ایران صادر کرده است در دوران ترامپ به شکل محسوسی افت کرده است و از بیش از ۵۰ درصد تقاضاها در سه ماه اول سال ۲۰۱۶ به ۱۰ درصد در سه ماه اول سال ۲۰۱۹ تنزل یافته است. دیده‌بان حقوق بشر نیز در این باره اعلام کرده است که «اگر مجوزهای بیشتری مورد موافقت قرار نگیرند یا مقررات برای شمول این تجهیزات در مجوزهای عمومی تغییر نکنند، ایرانی‌ها شاید نتوانند به تجهیزات پزشکی و داروهای مورد نیازشان برای مقابله با بیماری کرونا در زمانی قابل قبول دست یابند.»
کمیته بین‌المللی صلیب سرخ ، سازمانی غیردولتی که با مجوز اوفک در ایران فعالیت می‌کند نیز در این باره تصریح کرده که کمک‌های بین‌المللی (دارو و تجهیزات پزشکی) به ایران، به دلیل نامشخص بودن موضوعات حقوقی مرتبط با تحریم‌ها با مشکل مواجه شده است.

همه‌ی اینها وجه اولیه تحریم ها در زمان شیوع کروناست، اما این تحریم ها وجه ثانویه ضد حقوق بشری دیگری نیز دارد که در پیامدهای عظیم اقتصادی ناشی از قرنطینه و تعطیلی کسب و کارها خلاصه می شود. این وضعیت در زمان شیوع ویروس کرونا به شدت معیشت و سلامت مردم را هدف قرار می دهد که بر خلاف تمام موازین حقوق بشری مانند کرامت انسانی، حق حیات و امنیت شخصی است. طبق حقوق بین الملل کشور یا ائتلافی از کشورها که تحریم‌های اقتصادی اعمال می‌کنند، باید اثرات حقوق بشری آن را بر جمعیت مورد تحریم، مخصوصاً کالاهای اساسی برای زندگی از جمله دارو و غذا را در نظر بگیرد. اما این مورد به هیچ وجه در مورد ایالات متحده صدق نمی کند و این کشور بدون در نظرگرفتن این موارد، رژیم تحریمی خود را پیش می برد و از در معرض خطر قرار دادن جان انسانها ابایی ندارد، فقط در حرف مدعی دفاع از حقوق بشر است.

منبع: خبرگزاری ایسنا

منبع: آفتاب

کلیدواژه: آمریکا تحریم های آمریکا علیه ایران تجهیزات پزشکی تحریم ها علیه بین المللی رژیم تحریم حقوق بشر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۷۱۵۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟

به گزارش همشهری آنلاین از نیویورک، «ودانت پاتل» معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه شنبه به وقت محلی در نشستی خبری در پاسخ به پرسشی درباره برخی گزارش ها درباره احیای مذاکرات رفع تحریم ها و مذاکرات مستقیم میان تهران – واشنگتن گفت: « من در مورد راه‌های ارتباط خود با ایران اظهار نظر نمی‌کنم اما باید بگویم ما در حال مذاکره مستقیم با ایران در نیویورک یا هر جای دیگری در مورد برجام نیستیم.»

پیش از این، یک منبع آگاه در گفت‌وگو با ایرنا درباره برخی ادعاها درخصوص مذاکرات مستقیم نمایندگان ایران و آمریکا گفت: هیچ مذاکره مستقیمی بین ایران و آمریکا برقرار نیست و تبادل پیام‌ها صرفا در چهارچوب تعریف شده در جریان می‌باشد.

وی تاکید کرد: مذاکرات رفع تحریم با کشورهای عضو برجام توسط علی باقری کنی به عنوان مذاکره کننده ارشد هسته ای جمهوری اسلامی ایران دنبال می‌شود.

«ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز سوم اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ درخصوص وضعیت مذاکرات رفع تحریمها گفت: جمهوری اسلامی ایران برای تأمین حقوق ملت، به ویژه در موضوع رفع تحریم های ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران همواره از همه ظرفیت های دیپلماتیک خود استفاده کرده است.

او تصریح کرد: کسی که زیر میز دیپلماسی زد، نه جمهوری اسلامی ایران، بلکه آمریکا بود. شرکای آمریکا در توافق برجام هم نتوانستند به تعهدات خود عمل کنند و خلاء خروج غیر قانونی آمریکا از توافق برجام را جبران کنند.

سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت: لذا جمهوری اسلامی ایران مطابق خط مشی حکیمانه ای که مقام معظم رهبری تبیین و امر فرمودند، در مسیر بی اثر سازی تحریم ها حرکت کرده و در این مسیر توفیق های زیادی به دست آورده است.

کنعانی ادامه داد: موضوع رفع تحریم‌های ظالمانه در حاشیه نشست‌های بین‌المللی و در دیدار با طرفهایی که در موضوع برجام و مذاکرات رفع تحریم های ظالمانه می‌توانند ایفای نقش کنند یا نقش تعریف شده و سازمانی دارند مطرح می شود، دیدگاه ها شنیده می شود و دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران ارائه می گردد.

تارنمای محافظه کار واشنگتن فری بیکن فروردین ماه امسال اعلام کرد: دولت جو بایدن معافیت‌های تحریمی را که به ایران اجازه می‌دهد در چارچوب برجام وارد همکاری‌های هسته‌ای با طرف‌های بین‌المللی شود، تمدید نکرده است.

دولت بایدن اجازه داده است که مجموعه ای از معافیت های تحریمی که به ایران و روسیه اجازه می دهد،همکاری مشترک داشته باشند، منقضی شود اما به اجرای آن تحریم ها متعهد نمی شود.

واشنگتن آخرین بار آگوست ۲۰۲۳ این معافیت‌ها را تا ابتدای سال ۲۰۲۴ تمدید کرده بود و این معافیت‌ها اکنون منقضی شده‌اند.

«متیو میلر» سخنگوی وزارت امور خارجه درباره علت منقصی شدن این معافیت های تحریمی حرفی نزد اما به واشنگتن فری بیکن گفت که مقامات همچنان «در حال بررسی معافیت‌ها به عنوان بخشی از روند بررسی منظم هستند» و اظهارنظر عمومی پس از تصمیم‌گیری بعنوان بخشی از آن بررسی ارائه خواهد شد.

معافیت‌های تحریمی ایران در چارچوب برجام صادر می‌شود و دولت‌های آمریکا هر ۶ ماه موظف به تمدید آن بوده‌اند.

بر اساس متن برجام، کشورهای امضا کننده آن متعهد شده بودند که با ایران در حوزه‌ همکاری هسته‌ای صلح‌آمیز از جمله در پروژه‌های رآکتور تحقیقاتی اراک و تاسیسات فردو همکاری کنند.

در دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ این معافیت‌ها به دلیل خروج آمریکا از برجام لغو شد اما جو بایدن پس از ورود به کاخ سفید اعلام کرد که این معافیت‌ها را صادر خواهد کرد.

به گزارش ایرنا، ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریم‌های ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.

اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورای‌عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت گرفت.

دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد اما تاکنون دربرابر هرگونه اقدام معتبر برای جبران رفتار نادرست گذشته کوتاهی کرده و سیاست های فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ را در پیش گرفته است.

دولت بایدن که مدعی رویکرد دیپلماسی در قبال ایران و تلاش برای بازگشت به برجام بوده، تاکنون نه تنها موفق به بازگشت به برجام نشده است بلکه پی در پی به بهانه های برنامه دفاعی بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران از جمله موشکی بالستیک، پهپادی، هسته ای و حقوق بشر تحریم هایی را علیه ایران وضع کرده است.

کد خبر 846806 برچسب‌ها توافق هسته‌ای ایران خبر ویژه ایران و آمریکا

دیگر خبرها

  • اقدامات آمریکا در دهه‌های اخیر نمایشگاهی از جنایات جنگی است
  • بیانیه ستاد حقوق بشر در واکنش به اقدام متزورانه آمریکا در انتشار گزارش موهوم وضعیت حقوق بشر
  • واکنش نماینده ایران به کشف گور‌های جمعی در خان یونس
  • هیاهو برای هیچ؛ آمریکا گردان اسرائیلی را تحریم نمی‌کند
  • سفیر ایران در ژنو: نسل‌کُشی در غزه را فوراً متوقف کنید
  • واکنش نماینده ایران به کشف گورهای جمعی در خان یونس
  • واکنش ایران به ادعای آمریکا علیه اشخاص و شرکت‌های ایرانی درباره فعالیت‌های سایبری
  • واکنش وزارت خارجه به اتهام تازه آمریکا علیه ایران
  • آمریکا: در حال مذاکره مستقیم با ایران نیستیم
  • واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟