Web Analytics Made Easy - Statcounter

علیرضا رزم حسینی روز سه‌شنبه در نشست کارگروه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید خراسان رضوی که با حضور مدیرعامل صندوق توسعه ملی در محل اتاق بازرگانی مشهد برگزار شد افزود: در استانها همکاری به نسبت نزدیکتری بین مدیران استانی و ارکان حکومتی وجود دارد که کار را تسهیل و خطاها را کمتر می‌کند.

وی ادامه داد: نظام اداری در کشور به‌ گونه‌ای است که بین استانداران استانها برای جذب بهتر منابع رقابتی وجود ندارد لذا توسعه اتفاق نمی‌افتد یعنی صندوق توسعه ملی سپرده‌ها را در اختیار بانکهای عامل قرار می‌دهد و آنها تصمیم گیرنده هستند که این منابع در استانها به چه نحو توزیع و چه طور تقسیم کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

استاندار خراسان رضوی گفت: اشکال اینجاست که نورچشمی‌ها سهم استانها را دریافت می‌کنند و دیگران در بوروکراسی اداری رها می‌شوند، در حالی که سهم هر استان باید از کل پولی که به بانکهای عامل اختصاص می‌یابد مشخص شود.

رزم حسینی افزود: نمونه این اشکال در تبصره ۱۸ قانون بودجه مشخص شد، سازمان برنامه و بودجه تسهیلات تبصره ۱۸ را با وزارتخانه‌ها بسته است، مثلا به وزارت جهاد کشاورزی گفته که سهم شما از تسهیلات تبصره ۱۸ این قدر است و بعد وزارت کشاورزی  ۳۰ درصد از سرجمع سهم خراسان رضوی را کسر کرده تا به هر کس که مطالبه کرد بدهد و البته من این موضوع را حتما پیگیری خواهم کرد.

هر سال از محل تبصره ۱۸ قانون بودجه، منابع مالی در قالب تسهیلات با کارمزد مشخص برای طرحهای اقتصادی دارای توجیه اقتصادی اعم از صنعتی، معدنی و کشاورزی پرداخت می‌شود که برای هر استان از این محل، اعتباراتی اختصاص می‌یابد.

این تبصره به دولت اجازه می‌دهد برای مردمی‌شدن اقتصاد، حداکثرسازی مشارکت اقتصادی، بهره‌گیری مؤثر از ظرفیت‌های عظیم جمعیت فعال کشور (جوانان، زنان و دانش‌ آموختگان دانشگاهی) و برای بهره‌برداری مؤثر از مزیت‌های نسبی و رقابتی مناطق در پهنه سرزمینی ایران اسلامی(با اولویت مناطق روستایی و عشایری و محروم) نسبت به برنامه‌ریزی و سیاست گذاری مناسب برای ایجاد فرصت های شغلی جدید و پایدار در منطقه و شناسایی استعدادها و قابلیت‌های مناطق، از طریق حمایت‌های نهادی، اعتباری، آموزشی و اجرایی، اقداماتی را براساس سیاست‌های مصوب شورای‌عالی اشتغال انجام دهد.

وی ادامه داد: وقتی در سالهای ۹۵، ۹۶ و ۹۷ پی در پی متوسط پرداخت تسهیلات بانکی ۷۰۰ هزار میلیارد تومان است باید بررسی شود که این میزان تسهیلات به چه کسانی پرداخت شده و آن افراد چه تعهداتی در مقابل این تسهیلات داده‌اند.

استاندار خراسان رضوی گفت: ایران کشوری ثروتمند است و نمونه آن خراسان رضوی است که رتبه دوم یا سوم کشور را در سپرده‌های بانکی دارد اما ۳۰ درصد از این سپرده‌های بانکی صرف اجرای پروژه‌ها شده و ۲۰ درصد هم دائما تسهیلات را تمدید کرده اند و بعد گفته می‌شود که ۵۰ درصد منابع بانکی خراسان رضوی در داخل خود استان هزینه شده است در حالی که این طور نیست.

رزم حسینی افزود: از آنجا که توزیع سپرده‌ها و منابع مالی ناعادلانه بوده و جذب مراکزی شده که هیچ کدام مسوولیت اجتماعی در مقابل این منابع ندارند این امر باعث شده است که کشور ۲۵ میلیون حاشیه نشین داشته باشد و سالانه ۲۵۰ هزار نفر از روستاییان به شهرها مهاجرت کنند و ضریب جینی ایران بالاترین ضریب در خاورمیانه باشد.

وی اضافه کرد: ۹۵ درصد از اقتصاد خراسان رضوی متعلق به بخش خصوصی است اما سهم این استان از منابع صندوق توسعه ملی که باید اسیر بخش خصوصی باشد کمتر از استانی است که اقتصاد آن متکی به بخش دولتی است و این اشکال باید برطرف شود.

استاندار خراسان رضوی تعیین سهم هر استان از منابع صندوق توسعه ملی متناسب با ظرفیتهای آن و نظارت بر حسن مصرف این منابع را خواستار شد و گفت: ۱.۵ میلیارد دلار منابع صندوق توسعه روستایی در بین بانکها توزیع شد که همه آن به سمت تامین سرمایه در گردش واحدها سوق یافت و به هیچ وجه به توسعه روستا کمک نکرد.

رزم حسینی افزود: خراسان رضوی قابلیت خلق پول و جذب پول مضاعف را دارد، این استان در صورتی که منابع صندوق توسعه ملی به صورت عادلانه توزیع شود می‌تواند سالانه پنج میلیارد دلار صادرات داشته باشد.

درخواست تامین منابع مالی ۱۵۱ طرح از محل صندوق توسعه ملی

استاندار خراسان رضوی در این نشست از صندوق توسعه ملی درخواست کرد که منابع مورد نیاز ۱۵۱ طرح به میزان بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد ریال و اشتغال ۵۰ هزار نفر را تامین کند.

رزم حسینی گفت: باتوجه به شرایط ویژه خراسان رضوی ایجاب می‌کند که صندوق توسعه در خصوص منابع ارزی و ریالی، سهمیه‌ای خاص برای این استان در نظر گیرد و به دستگاه‌های اجرایی و بانکهای استان جهت استفاده بهتر از این فرصت اطلاع رسانی شود.

وی افزود: تشکیل کمیته ویژه استان خراسان رضوی در صندوق توسعه ملی جهت بررسی پرونده‌های ارجاعی این استان به بانکهای عامل برای ثبت پذیرش و تسریع در صدور مصوبه هم ضروری است.

استاندار خراسان رضوی گفت: با توجه به افزایش چشمگیر هزینه‌های تولید و از طرفی محدودیت منابع صندوق توسعه ملی پیشنهاد می‌شود منابع داخلی بانک به منظور رفع پروژه‌های معرفی شده دو برابر سهم صندوق توسعه در نظر گرفته شود.

رزم حسینی افزود: باتوجه به رویه موجود از آنجا که سهم بیشتری از منابع به مناطق کم برخوردار تخصیص داده می‌شود و با عنایت به تجربه بانکها از آنجایی که ظرفیت پذیرش و بودجه‌های تخصیصی در مناطق کم برخوردار پایین است به استانهایی مثل خراسان رضوی که توانایی بالقوه بالایی در جذب این بودجه دارند ولی شامل مناطق کم برخودار نیستند بودجه بیشتری تخصیص داده شود.

وی ادامه داد: با توجه به این که در معرفی اصناف به بانکها مقرر شده بود، اصناف تولیدی معرفی شوند گاهی سازمان صنعت، معدن و تجارت کسبه‌ای را معرفی می‌ کند که امکان محاسبه نسبت مالکانه یا نرخ بازده و سودآوری آنان و ثبت در سامانه های مربوطه ممکن نیست.

استاندار خراسان رضوی ارایه یک راهکار ویژه و یا تدوین رویه چگونگی پذیرش درخواست شرکتهای متقاضی منابع ارزی را نیز خواستار شد.

رزم حسینی افزود: باتوجه به عدم اختصاص بودجه تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۹۹ و ابلاغ بانکها به منظور تحقق بخشیدن به شعار سال که به نام سال جهش تولید نام‌گذاری شده ضرورت دارد در این خصوص تسریع شود.

برچسب‌ها صندوق توسعه ملی وزارت جهاد کشاورزی علی‌رضا رزم‌حسینی خاورمیانه

منبع: ایرنا

کلیدواژه: صندوق توسعه ملی وزارت جهاد کشاورزی خاورمیانه صندوق توسعه ملی وزارت جهاد کشاورزی خاورمیانه منابع صندوق توسعه ملی استاندار خراسان رضوی رزم حسینی منابع مالی تبصره ۱۸ سپرده ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۵۹۵۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میزان خاموشی برق خراسان رضوی به ۸۶ دقیقه کاهش یافت

احمد اسدی گفت: میزان خاموشی سالانه در استان برای سال ۱۴۰۲ نیز رقم ۸۶ دقیقه ثبت شده، اما امسال هدف گذاری این شرکت، رقم ۷۹ دقیقه در سال تعیین شده است.

وی بیان کرد: در این راستا تلاش می شود گروه های خط گرم فرمان از نزدیک توسعه یابند و گروههای خط گرم راه دور شهرستانها فعال تر عمل کنند تا بتوان با ادامه این روند چشم انداز شرکت توزیع نیروی برق استان مبنی بر رسیدن به عدد ۷۰ دقیقه در پایان سال ۱۴۰۴ را محقق کرد.

معاون بهره برداری و دیسپاچینگ شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی گفت: در تابستان ۱۴۰۲ با انجام برنامه های کنترل و مدیریت بار، اوج مصرف و پیک بار استان به میزان هزار و ۵۴۰ مگاوات ثبت شد، این در حالی بود که نیاز مصرف مشترکین شرکت توزیع نیروی برق استان حدود هزار و ۷۰۰ مگاوات پیش بینی شده بود.

وی بیان کرد: با توجه به گرمای هوا در تابستان پارسال ۱۳ روز عبور از محدوده پیک بار اتفاق افتاد و ۲۷ روز نیز مصرف در محدوده اوج بار واقع شد.

اسدی با تاکید بر آمادگی مدیریتهای برق شهرستانها برای کنترل پیک بار تابستان سال ۱۴۰۳ گفت: پستهای فوق توزیع دارای بارگذاری بالای ۷۰ درصد (پربار) مشخص شده و لازم است به منظور کاهش بار پستهای فوق توزیع مذکور برنامه ریزی لازم برای جابجایی بار بر روی پست فوق توزیع مجاور انجام گیرد.

وی در خصوص عملکرد بهره برداری از نقاط تحت اتوماسیون شبکه توزیع برق خراسان رضوی در سال ۱۴۰۲ اظهار کرد: مجموع فرامین موفق صادر شده در سال گذشته ۲۴ هزار و ۱۷ مورد بود که از این تعداد ۱۴ هزار و ۵۶۵ مورد در زمان پیک بار قرار داشت.

اولویت شرکت توزیع برق خراسان رضوی برای مدیریت بار

معاون بهره برداری و دیسپاچینگ شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی گفت: بررسی مشکلات شبکه فشار متوسط، اجرای طرحهای سرمایه ای گذر از پیک بار، کنترل بار پستهای توزیع عمومی و فیدرهای فشار ضعیف، پیگیری رفع نواقص احتمالی نقاط اتوماسیون شبکه، لزوم مکاتبه با مشترکین حساس و مهم برای پیش بینی نصب مولد اضطراری از اولویتهای این معاونت برای مدیریت بار امسال دانست.

وی شناسایی عیوب شبکه و بررسی افزایش علل خاموشی و عملکرد «فیدرهای» ۲۰ کیلوولت به صورت ریشه ای و برنامه ریزی به منظور سرویس خطوط با اولویت فیدرهای پرعارضه، شناسایی کانونهای خطر و مناطق آسیب پذیر شبکه، اصلاح و بازسازی هدفمند تاسیسات را از موضوعاتی برشمرد که باید برای افزایش قابلیت اطمینان و پایداری شبکه های توزیع رعایت شود.

اسدی اظهار کرد: رعایت مواردی از جمله بهسازی شبکه و تجهیزات فرسوده به منظور پایداری شبکه با استفاده از ظرفیت اعتبارات طرح بهارستان، پیگیری تعمیر و بازسازی تجهیزات آسیب دیده و برگشت آنها به شبکه (لجستیک معکوس)، مدیریت بر اعمال خاموشی های با برنامه ضروری است.

وی در حوزه نصب سامانه های خورشیدی پشت بامی اظهار کرد: شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی به عنوان نخستین استان در کشور با بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ تقاضا در ۲۹ شهرستان، کار نصب سامانه های خورشیدی را آغاز کرد و تاکنون هزار و ۱۷۷ سامانه در شهرستانهای مختلف نصب کرده است.

شمار مشترکان شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی در سال ۱۴۰۲ یک میلیون و ۴۴۴ هزار و ۴۰۵ مشترک بود که از این تعداد ۸۳.۳۳ درصد مشترکان خانگی، ۲.۸۹ درصد مشترکان عمومی، ۱.۴۶ درصد مشترکان کشاورزی، ۵۹ صدم درصد مشترکان صنعتی و ۱۰.۹۳ درصد مشترکان سایر مصارف هستند.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان رضوی مشهد

دیگر خبرها

  • تقویت زیرساخت‌های شرق کشور، همکاری‌های اقتصادی ایران و افغانستان را به دنبال دارد
  • پرداخت ۱۷۰۰ همت تسهیلات به واحدهای تولیدی کشور
  • ارائه نوآوری‌های صندوق توسعه فناوری‌های نوین در تامین مالی فناوری در اینوتکس ۲۰۲۴
  • تأمین مالی  ۲ میلیارد دلاری  برای انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان
  • تأمین مالی حدود ۲ میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی برای انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان
  • تخصیص ۲ میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی برای انتقال آب خلیج فارس
  • تخصیص ۲ میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی برای انتقال آب خلج فارس
  • میزان خاموشی برق خراسان رضوی به ۸۶ دقیقه کاهش یافت
  • توسعه ۳۰۰ هزار هکتار اراضی؛ افزایش سه میلیون تنی محصولات کشاورزی
  • اجرای نوبت‌دهی الکترونیکی در پایانه‌های بار سراسر کشور در راستای توزیع عادلانه