Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-07@09:43:56 GMT

میان مباحث الهی، دینی و طبیعیات گسست به‌وجود آمده است

تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۳۱۰۹۸۳

میان مباحث الهی، دینی و طبیعیات گسست به‌وجود آمده است

به گزارش خبرگزاری مهر، غلامرضا جلالی، عضو هیئت علمی گروه هنر و تمدن اسلامی پژوهشکده اسلام تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اظهار کرد: برخی از آیات قرآن نشان می‌دهد که انسان با توجه به جایگاهش به‌عنوان «خلیفه‌الله» بر روی زمین است، خداوند در آیه ۱۶۵ سوره انعام می‌فرماید: «وَهُوَ الَّذِی جَعَلَکُمْ خَلَائِفَ الْأَرْضِ» بدین منظور که هر کسی که قابلیت لازم را پیدا کند، باید احکام الهی را بر روی زمین دنبال کند و به نوعی باید شریعتی را اجرا کند که معادل با عالم تکوین است، زیرا اگر ما قانون و شریعت را دنبال کنیم که با تکوین ارتباطی نداشته باشد، در نتیجه با تخریب تکوین مواجه خواهیم شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از این رو، بحث کرونا در حقیقت به نوعی از تفرقات انسان حکایت می‌کند که آن‌را به وجود آورده که متأسفانه این آفرینش او باعث آفت و خرابی شده است. البته همچنین با توجه به اینکه ما برخی از برنامه‌های طبی و اقدامات اکتشافی را در خصوص مسئله زیست محیطی و زیستی دنبال می‌کنیم، نتیجه می‌گیریم که این نوع پدیده‌ها به هر طریقی می‌توانند ایجاد شوند.

جلالی گفت: اگر نگاهی به تاریخ بشریت داشته باشیم، متوجه می‌شویم که به هیچ عنوان نمی‌توان پدیده‌ای مانند کرونا را پیدا کرد که به‌صورت جهانی فراگیر باشد و از این رو می‌توان گفت که این پدیده، پدیده جدیدی است و نشان می‌دهد خداوند امانتی را در حفظ حیات برای او قائل شده و او را به‌عنوان خلیفه خود در نگه‌داری از محیط زیست قرار داده است. متأسفانه انسان نتوانسته با معادلات خود در اکوسیستم حیات خود عمل کند و اکوسیستم طبیعی را تخریب کرده که این تخریب‌ها سبب شده که ما با پدیده‌های غیرطبیعی از جمله کرونا روبه‌رو شویم که جسم، روح، جامعه و تمدن‌های ما آمادگی برای پذیرش اینگونه بلایا را ندارد.

وی اظهار کرد: توجه ما باید از یک سو از مجرای قرآن به حاکمیت پروردگار باشد و اینکه ما براساس اراده خداوند به‌عنوان موجودی که از جایگاه ویژه‌ای برخوردار هستیم بر روی کره خاکی آمده‌ایم تا به نوعی تعادل را بر محیط زیست حاکم کنیم و از طرفی نیز عمل صالح ما می‌تواند به نوعی مجرای این موضوع باشد اما، شاهد هستیم که متأسفانه بین مباحث الهی، دینی و طبیعیات یک نوع گسست به وجود آمده است.

عضو هیئت علمی پژوهشکده اسلام تمدنی بیان کرد: امروزه افرادی که در حوزه‌های دینی فعالیت دارند و به‌دنبال دانش دینی هستند، به نوعی هیچ ارتباطی میان مسئله امانت خدا و نگه‌داری از محیط زیست و آیات الهی نمی‌دانند، اما این در حالی است که افرادی، هم در گذشته و هم امروز حضور داشته و دارند که در تلاش بوده‌اند تا میان بحث‌های طبیعی و الهی رابطه‌ای را ایجاد کنند. همچنین افرادی مانند حاج ملاهادی سبزواری را داریم که ایشان نیز در آثار خود تلاش کرده است که میان دین و علوم طبیعی ارتباط برقرار کند، ابوعلی سلماسی نیز یکی دیگر از دانشمندانی است که در تقسیم علوم همواره علوم طبیعی را در کنار علوم باطنی و شرعی و همچنین علم پزشکی را نیز در ردیف فقه قرار داده است. از این نوع تفکر دینی می‌توان دریافت که ایشان به طبیعت به منزله امر مادی نگاه نمی‌کرد، بلکه آن را یک امر فرهنگی می‌دانست.

رابطه بین دین، طبیعت و انسان

وی گفت: در واقع ما اگر بخواهیم چالش جدی با برخی از آفت‌ها داشته باشیم باید علم و دانش خود را از مجرای دین نسبت به کائنات و پدیده‌ها افزایش دهیم و اگر به طبیعت به‌عنوان امر فرهنگی بنگریم می‌توانیم برنامه‌ها و همچنین نظافت و حفاظت محیط زیست را به‌گونه‌ای دنبال کنیم که منتهی به پدیده‌های مخرب نباشد؛ لذا این امر بعضاً به بحث کلان تمدنی ما باز می‌گردد، اگر با نگاه تمدنی به دین و محیط زیست و به انسان نگاه نکنیم از طرفی رابطه بین انسان، دین و محیط زیست را نمی‌توانیم پیدا کنیم و از سوی دیگر نیز رابطه بین انسان، دین و بهداشت را نیز نمی‌توانیم به‌درستی درک کنیم.

جلالی بیان کرد: ارتباط تنگاتنگی بین این مقوله‌ها وجود دارد و سبب حفظ نوع انسان در جهان طبیعت می‌شود و حفظ انسان به‌عنوان یک موجود طبیعی به تمام موجودات طبیعی ربط پیدا می‌کند و ما نمی‌توانیم طبیعت را تخریب کنیم تا انسان را حفظ کنیم که البته این نکته را باید توجه داشت که این اتفاق هم رخ داده و طبیعت به خاطر انسان مخرب شده است.

وی گفت: امروزه در دوره‌ای زندگی می‌کنیم که طبیعت از روح خود جدا شده و خالق طبیعت از طریق انسان متجاوزگر خسران دیده، دیده نمی‌شود و به نوعی خداوند از میان علوم طبیعی و فضاهایی که انسان ساخته، پرداخته و تمدن‌هایی را که به وجود آورده است غایب شده و از این رو، کار دین و آموزش‌های دینی پیوند مجدد از یک مجرا و مجدد بین دین و علوم طبیعی است و ما در شرایط کنونی می‌توانیم این موضوع را به نوعی درس عبرتی برای خود بدانیم.

قطع صله رحم بشر با طبیعت

وی بیان کرد: در واقع باید این نکته را مورد توجه قرار داد که متأسفانه ما این بحث‌ها را در بحث‌های تفسیری، فقهی و کتاب‌های کلامی کم داریم. اما این در حالی است که میان عرفا به این مباحث توجه شده و آن‌ها گفته‌اند که انسان باید با طبیعت صله‌رحم داشته باشد، اما برخی از رفتارهای او نشان می‌دهد که با طبیعت صله‌رحم خود را قطع کرده است و در اینجا این موضوع به ذهن می‌رسد که چطور انسان می‌تواند صله رحم خود را قطع کند که این امر در نهایت به عذاب فردی و اجتماعی او منتهی می‌شود.

عضو هیئت علمی گروه هنر و تمدن اسلامی ادامه داد: ما در برخی از احادیث قدسی داریم که انسان باید با طبیعت صله رحم کند نه اینکه این رابطه را قطع کند و صله رحم بدین منظور است که انسان باید جایگاه طبیعت را بشناسد و آن را حفظ کند و همچنین ما باید بدانیم که حتی تعادل زیستی و مزاج ما از طبیعت است، به‌گونه‌ای که اگر می‌خواهیم که تعادل مزاجی داشته باشیم، این امر در طبیعتی که ما در آن زندگی می‌کنیم مربوط می‌شود. همچنین با وجود این موضوع نیز سلامتی ما به سلامتی محیط ارتباط پیدا می‌کند. بنابراین روح انسانی متأثر از میزان اعتدال مزاجی انسانی است و مزاج انسانی هم یک امر طبیعی است و عدم طبیعت حتی بر روی روان و فیزیک انسان نقش‌آفرین است و امراضی می‌تواند به وجود آید که شاید انسان قادر به وجود آوردن آن نباشد.

نمی‌توانیم با علوم عقلی به سراغ طبیعت برویم

وی با بیان اینکه باید درباره کرونا به حقایق بیشتر توجه کنیم، تأکید کرد: کرونا فرصتی را فراهم آورده که متوجه شویم ما نمی‌توانیم با علوم عقلی سراغ طبیعت رویم؛ چرا که علوم طبیعی خود راه ویژه خود را طی می‌کند. بسیاری از شخصیت‌های فلسفی و علمی ما از مجرای عقل با طبیعت برخورد کرده‌اند، در حالی که علوم عقلی طبیعت را نادیده می‌گیرد و طبیعت راه خاص خود را دارد و باید نوع ارتباطمان از طریق مجرای علوم طبیعی رخ دهد و طبیعت باید از مجرای علوم طبیعی راه خود را طی کند. با وجود این ما به علوم عقلی و طبیعی توجه نداریم و با این موضوعات به‌صورت انتزاعی برخورد کرده‌ایم و به این موضوعات اهمیت نمی‌دهیم، در حالی که غربی‌ها در نقطه مقابل ما قرار دارند و طبیعت‌شناسان ماهری هستند، اما طبیعت را از روح آن جدا کرده‌اند و بر این باورند که خدایی در طبیعت حضور ندارد.

جلالی تأکید کرد: امروزه ما در شرایطی قرار داریم که این بلا به‌صورت فراگیر و جهانی عمل می‌کند و برای آگاهی انسان‌ها این بلا می‌تواند برای افرادی که اهل تقوا باشند و به واقعیات هستی توجه دارند، مفید باشد. پس باید ضعف‌های خود را به حداقل برسانیم و برای پیروزی خودمان بر جهان طبیعت و … جهاد پیشه کنیم که امروزه با به وجود آمدن این بیماری، انسان باید واقعیت‌های جهان را ببیند و از کنار این پدیده‌های تأثیرگذار به راحتی عبور نکند و آن‌ها را نادیده نگیرد.

کد خبر 4950934

منبع: مهر

کلیدواژه: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تمدن اسلامی علوم اسلامی ویروس کرونا معرفی کتاب امام خمینی ره کنفرانس بین المللی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی فعالیت های قرآنی معرفی نشریات قرآن نژادپرستی مجمع عالی حکمت اسلامی انجمن علوم سیاسی ایران سازمان تبلیغات اسلامی ایالات متحده آمریکا مهدویت علوم طبیعی علوم عقلی محیط زیست پدیده ها صله رحم بر روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۱۰۹۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم کاهش آسیب‌های اجتماعی برای رسیدن انسان به جایگاه خلیفة‌اللهی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمدرضا ولیلو سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان‌غربی در نخستین همایش منطقه‌ای «حجاب، عفاف و زیست عفیفانه» که به میزبانی واحد ماکو برگزار شد، اظهار کرد: نگاه اسلام به بشریت یک نگاه تعالی‌بخش است که انسان را به عروج می‌رساند.

وی با بیان اینکه گاهی در مسیر حرکت انسان به سعادت، کوتاهی‌هایی وجود دارد که می‌تواند او را دچار لغزش کند، افزود: انسان خلیفة‌الله است، یعنی خداوند بار امانت خود را بر دوش انسان گذاشته و او برای اینکه بتواند بار امانت الهی را به دوش بکشد، باید از لغزش‌ها به دور باشد.

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان‌غربی عنوان کرد: اینکه بگوییم حجاب سخت‌گیری است حرف درستی نیست؛ بلکه حجاب یک سهل‌گیری است که طی مسیر برای رسیدن به سعادت دنیوی و اخروی انسان را هموار کرده و او را در برابر لغزش‌ها ایمن می‌کند.

ولیلو با اشاره به تشکیل خانواده و ایجاد محیط امن و سالم برای جوانان به‌عنوان یکی از معیار‌های مفید رسیدن به سعادت، تبیین کرد: تشکیل خانواده به دنبال خود، عشق، محبت، فرزندآوری و امید به زندگی را در انسان تقویت می‌کند.

وی با اشاره به اینکه مسائل جنسی نمی‌تواند محور روابط اجتماعی باشد، بر لزوم مصون ماندن از آسیب‌ها در مسیر رسیدن به سعادت و دستیابی به آرامش روحی و روانی تأکید کرد و ادامه داد: تفاوت جامعه جنسی غربی با جامعه الهی در این است که در جامعه الهی باید مسیررسیدن به سعادت را هموارتر کنیم تا انسان به مقام خلیفة‌اللهی برسد و جامعه برای رسیدن به رشد و تعالی نیاز به سلامت جسمی و روانی دارد.

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان‌غربی از برگزارکنندگان نخستین همایش منطقه‌ای «حجاب، عفاف و زیست عفیفانه» تقدیر و ابراز امیدواری کرد که برگزاری این همایش در پاسخ به نیاز‌های جامعه مؤثر واقع شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • لزوم کاهش آسیب‌های اجتماعی برای رسیدن انسان به جایگاه خلیفة‌اللهی
  • مساله حجاب، دستور الهی است
  • لزوم ورود حوزه علمیه به عرصه درختکاری و حفظ منابع طبیعی
  • خداوند برای انسان‌ها رستگاری می‌خواهد
  • مردمی‌سازی منابع طبیعی با توجه به طبیعت، اقتصاد و امور اجتماعی
  • ادامه تورهای گردشگری‌ طبیعی به محیط زیست آسیب می‌رساند
  • انسان چقدر زمین نیاز دارد ؟ از زبان الهی قمشه ای بشنوید (فیلم)
  • حجاب برای حفظ مقام و جایگاه زن است
  • حرکت جالب گاو‌ها هنگام بارش باران در روستای توآباد + فیلم
  • حوزه‌های علمیه مهمترین نقش تربیتی را در جامعه دارند