Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا - هفدهمین دوره جایزه ملی تعالی سازمانی با اعطای تقدیرنامه 4 ستاره به شرکت بیمه رازی همراه بود. این برای نخستین بار است که یک شرکت بیمه می تواند گواهینامه ای در این سطح را دریافت کند.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از روابط عمومی بیمه رازی؛ در چارچوب برنامه‌های توسعه صنعتی و به منظور ارتقای سطح بهره وری و توسعه تعالی در شرکت‌ها و سازمان‌های ایرانی، معرفی الگوی ملی تعالی سازمانی و ارزیابی سازمان‌ها با حمایت وزارت صنایع و معادن وقت از سال 1382 آغاز شد و به پشتوانه وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و به همت مرکز تعالی سازمانی سازمان مدیریت صنعتی، این روند همچنان تداوم دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


خبرنگار پایگاه خبری خرد و کلان درباره چرایی حضور شرکت بیمه رازی در این دوره از جایزه، چگونگی دریافت جایزه و نیز برنامه های پیش روی شرکت در این حوزه با «مهدی ملکی» معاون برنامه ریزی و نوآوری و «علیرضا مشکلاتی» مدیر برنامه ریزی و تحول این شرکت به گفت و گو نشست.
شرکت بیمه رازی پیش از این هم جایزه تعالی سازمانی را دریافت کرده بود؟
مشکلاتی: بله. بیمه رازی در سال های 1391 و 1392 در پروسه دریافت جایزه شرکت کرده و موفق شده بود تقدیرنامه های دو ستاره و سه ستاره را دریافت کند. این بار اما موفق شد تقدیرنامه چهار ستاره را دریافت کند که بالاترین امتیاز در سطح تقدیرنامه می باشد. نکته قابل توجه اینکه بیمه رازی اولین شرکت بیمه خصوصی کشور است که موفق به دریافت تقدیرنامه در سطح 4 ستاره شده است.
اهمیت دریافت این جایزه در چیست؟
ملکی: این جایزه بر اساس یک چهارچوب بنا شده که در آن موضوعات مالی، منابع انسانی و پشتیبانی دیده می شود. زیربنای آن هم از دو بخش اصلی «توانمندسازها» و «نتایج» تشکیل شده است. این مدل بر مبنای مدل جایزه تعالی اروپا طراحی شده و بسیار جامع است.
کسی که می خواهد سازمانی را مدیریت کند، باید یک مدل ذهنی برای این کار داشته باشد، پس چه بهتر که یک روش امتحان شده موفق را در نظر بگیرد. من عمیقا معتقدم که این مدل برای اداره بهتر یک سازمان موثر است و به مدیران آن حقیقتا کمک می کند.
هدف ما هم از شرکت در این دوره جایزه، صرفا دریافت جایزه تعالی سازمانی نبود، بلکه قصد داشتیم سازمان را بر اساس الزامات ابلاغی، بهتر از پیش اداره کنیم. البته دریافت جایزه هم مکمل این فرایند بود.
مشکلاتی: یکی از مهمترین الزامات پیاده سازی صحیح این مدل آن است که رهبران و مدیران ارشد سازمان خود الگو بوده و نقش فعال در پیاده سازی این سیستم داشته باشند. خوشبختانه در بیمه رازی این وضعیت حاکم است و از شخص مدیرعامل تا کارشناسان، به واسطه همدلی و حمایت و کار تیمی، موفق به اجرای صحیح فرایندهای مورد نظر در قالب مدل شدند.
فرایند پیاده سازی الزامات سازمانی برای شرکت در ارزیابی جایزه چگونه بود؟
ملکی: این پروسه طی دوره ای چند ماهه و با دقت و نکته سنجی تمام انجام شد. در بهمن ماه سال گذشته هم ارزیابان جایزه، سه روز در شرکت مستقر شدند، با تیم های درون سازمانی جلسه گذاشتند و مصاحبه کردند. تیم ها هم موارد مد نظر را ارائه و اقدامات سازمان را به بهترین شکل ممکن ارائه کردند. نتیجه همه این اقدامات هم دریافت این جایزه ارزشمند در سطح تقدیر نامه چهار ستاره بود.
مشکلاتی: زمانی که شرکت بیمه رازی تصمیم گرفت در هفدهمین دوره جایزه ملی تعالی سازمانی شرکت کند، هدف گذاری برای ارتقای سطح شرکت نسبت به سالهای گذشته انجام شد. بر همین اساس، از مشاور زبده در این حوزه کمک گرفتیم و آرایش عملیاتی شرکت در قالب 9 تیم با حضور کارشناسان، مدیران، معاونین و شخص مدیرعامل شکل گرفت. تعداد زیادی دوره های آموزشی برگزار شد تا آشنایی با مفاهیم و الزامات و قوانین مدل تعالی سازمانی صورت گیرد.
در عمده این جلسات و کارگاه های آموزشی، مدیرعامل و معاونان هم حضور داشتند و این حضور باعث ایجاد انگیزه بیشتر برای همکاران بود. پس از اتمام دوره های آموزشی، دوره های خود ارزیابی برگزار شد تا با کمک تیم های تعالی، تصویری از وضعیت و جایگاه فعلی سازمان در قالب معیارهای مدل تعالی سازمانی شکل بگیرد. با این اقدام، سازمان در می یابد که در حوزه های مختلف از جمله سرمایه انسانی، رهبری، استراتژی، فرایندها، خدمات و محصولات (توانمند سازها در مدل تعالی سازمانی) در چه وضعیتی قرار دارد و نقاط قوت و ضعف آن در حوزه های نامبرده چیست.
این اتفاق در کارگروه ها افتاد و هر کارگروه با توجه به ماهیت و معیارهای خود، سازمان را ارزیابی کرد. پس از مشخص شدن نقاط قوت و ضعف، پروژه های بهبود در هر بخش تعریف و عملیاتی شد. پس از طی این مراحل و مشخص شدن رویکردهای سازمان، فرایند تدوین اظهارنامه آغاز شد و در نهایت سند اظهارنامه سال 1398 به دبیرخانه جایزه ملی تعالی سازمانی ارسال شد.
اکنون که شرکت بیمه رازی این جایزه را دریافت کرده است، چه تغییری در خط مشی آن رخ خواهد داد؟
مشکلاتی: رویکرد سازمانها برای پیاده سازی مدل های تعالی سازمانی و استانداردهای کیفیت و … می تواند متفاوت باشد. بعضی به دریافت گواهینامه و تقدیر نامه ها بسنده می کنند و بعضی به جاری سازی و اثر گذاری مدل در فرایندهای سازمان توجه بیشتر دارند.
تمام تلاش ما در شرکت بیمه رازی اجرای درست و عمیق خواسته های مدل تعالی سازمانی و مشاهده بهبود مستمر فعالیت ها در تمام لایه های سازمان خواهد بود که امیدواریم با تعهد بالایی که مدیران ارشد سازمان به اجرای این سیستم ها دارند، این مهم به نحو مطلوب اجرایی شود.
از نظر بنده آنچه که می تواند به عنوان یک ماموریت جدید بعد از دریافت جایزه تعریف شود، تعهد به نگهداشت و ارتقای این سیستم در سازمان است. زنده نگهداشتن این سیستم ها قطعا با صرف انرژی بیشتر و تعهد مضاعف امکان پذیر خواهد بود. به طور کلی، رویکرد شرکت ما باید اصلاح فرایندها با استفاده از نتایج حاصل شده از دریافت این جایزه باشد که این طور هم هست و همین مطلب باعث شده که ما تصمیم بگیریم در فرایند دریافت جایزه سال 1399 هم شرکت کنیم.
اثر دریافت این جایزه و اصلاحات اعمال شده ناشی از دریافت آن بر فرایند فروش و ارائه خدمات شرکت چیست؟
مشکلاتی: مدل جایزه تعالی سازمانی حوزه های مختلف سازمان از جمله کیفیت خدمات ارائه شده را مورد ارزیابی قرار می دهد. به عنوان نمونه ارزیابی میزان رضایت ذینفعان سازمان از خدمات دریافت شده برای شرکت های بیمه اهمیت زیادی دارد و شرکت بیمه رازی هم با شناخت نقاط قابل بهبود خود در این حوزه برای پیاده سازی سیستم های مرتبط با این مباحث برنامه ریزی کرده است.
نتیجه محور بودن و ارزیابی و اصلاح اقدامات جاری سازمان و در حقیقت جاری کردن منطق رادار در تک تک فرایندهای سازمان می تواند مهمترین دستاورد مدل تعالی سازمان برای شرکت بیمه رازی باشد.
برای این که شرکت بتواند در دوره جدید، جایزه را در سطح بالاتری دریافت کند، چه اقداماتی انجام خواهد شد؟
ملکی: لازم است تاکید کنم که مدل تعالی سازمانی در بیمه رازی جاری شده است. یکی از ویژگی های این مدل این است که هر چه بهتر اجرایی شود، ارزیاب نیز میزان رسوخ آن در سازمان را بهتر درک می کند و در نتیجه بلوغ در تعالی سازمانی رخ خواهد داد.
البته «تعالی» یک مسیر است و تمامی ندارد، در نتیجه بیمه رازی با قوت این مسیر را ادامه خواهد داد و همه ذینفعان از نتایج آن بهره خواهند برد.
مشکلاتی: ما از حدود یک ماه پیش اقدامات لازم در این زمینه را آغاز کردیم. ترکیب تیم های تعالی سازمانی مشخص شدند و برای توسعه و یادگیری در سطح سازمان نفرات جدید به تیم ها اضافه شدند تا با استفاده از تجربه همکارانی که قبلا در این فرایند حضور داشتند با قدرت و دقت بیشتری فرایند تعالی در سال جاری ادامه پیدا کند. ما اطمینان داریم امسال، شرایط بهتری برای شرکت ایجاد خواهد شد.

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: مدل تعالی سازمانی ملی تعالی سازمانی مدل تعالی سازمان دریافت این جایزه شرکت بیمه رازی دریافت جایزه جایزه تعالی پیاده سازی برای شرکت تیم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۳۷۹۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این اتوبوس شمیران به در و دیوار می‌خورد

همشهری آنلاین- شهره کیانوش راد: شمیرانی‌هایی که قصد زیارت شهر ری را داشتند یا کاسبانی که می‌خواستند اجناس مورد نیاز مغازه‌های خود را از تهران تهیه کنند باید قبل از روشن شدن هوا با گاری و درشکه به تهران می رفتند تا بتوانند همان روز و قبل از تاریکی هوا به شمیران برگردند.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

وقتی اتوبوس و تاکسی به خیابان‌های تهران آمد، شمیرانی‌ها از این وسیله حمل و نقل عمومی بی‌نصیب نماندند. سال ۱۳۲۴ شرکت خصوصی «عدل» متعلق به حاج عباس دواچی با ۶ اتوبوس تاسیس شد و یک اتوبوس برای جابه‌جایی مسافران بین تهران و شمیران، اختصاص داده شد. این وسیله نقلیه یا به اصطلاح اتو عدل، اتوبوسی بود که می‌توانست مسیر پر شیب تهران به سمت شمیران را بالا بیاد.

اردشیر کاوه، متولد ۱۳۳۷ است و از شنیده هایش درباره این اتوبوس برایمان می گوید: «قبل از آمدن اتوعدل، تک و توک خودرو میان شمیران و تهران تردد می کرد اما با آمدن اتوعدل، تردد آسان‌تر شد. اتوعدل از ایستگاه باغ همایون به طرف خیابان پهلوی سابق حرکت می کرد و به سر پل تجریش (گوگل) می‌آمد و ابتدای میدان قدس (روبه روی ساختمان شهرداری منطقه یک) توقف می‌کرد که به این محل ایستگاه می‌گفتند. وقتی نیمی از صندلی‌ها پر می شد، اتوبوس حرکت می کرد. صندلی ها ابتدا چوبی بود و بعدها فلزی شد.»

سال ۱۳۲۵ با واگذاری شرکت اتو عدل به فرج الله عباسپور، صادق اسکوی و محمود تابنده دایره کار حمل و نقل اتوبوسرانی در شمیران گسترده‌تر شد و یک اتوبوس نیز از سر پل تجریش (گوگل) به ده اوین و درکه برای تردد مسافران اختصاص یافت. سید مهدی اعرابی، پژوهشگر شمیران می‌گوید: «اتوبوس هایی که با نام «عدل» از تجریش به سمت محله اوین حرکت می کردند، پس از رسیدن به میدان قهوه خانه پایین، از خیابان هایی که امروزه شهید اعرابی و شهید احمد پور نام دارند، به سمت درکه می‌رفتند.

محل استقرار این اتوبوس ها در میدان سرپل تجریش بود و از ساعت ۶ صبح تا ۶ بعد از ظهر، هر یک ساعت به طرف اوین حرکت می کردند. اوایل این اتوبوس ها دارای شماره نبودند و بر روی شیشه آنها تابلویی با نام اوین نصب شده بود. مسیر جاده خاکی، کم عرض و پر شیب کوچه باغ های اوین موجب می شد تا هنگام تردد اتوبوس ها گرد و خاک به هوا بلند شود و سر و صدایی زیادی به گوش برسد. حرکت اتوبوس وقتی سخت تر می شد که خودرویی از مقابل و سر راه اتوبوس قرار می گرفت. آنوقت بود که در این جاده کم عرض، اتوبوس به در و دیوار می خورد تا بتواند راهی برای حرکت باز کند.»

اتوعدل‌ها ۱۵ صندلی چوبی و فقط یک در برای سوار و پیاده شدن مسافران داشتند. در تصویر به یادگار مانده از دهه ۲۰ می‌توان اتوعدل، این وسیله نقلیه پرکاربرد آن روزها را مشاهده کرد. به گفته اعرابی، بعدها با تاسیس شرکت واحد اتوبوسرانی، خط ۱۰۱ برای اوین و خط ۱۰۲ برای درکه اختصاص یافت. در عکس به یادگار مانده از آن دوران اتوبوس عدل که در محدوده باغ فردوس ثبت شده، راننده و چند نفر دیگر دیده می شوند. نفر وسط نشسته مرحوم هوشنگ عباسپور که یکی از اولین رانندگان اتوبوس شهری تهران و شمیران است دیده می‌شود.

اتو عدل، اتوبوسی که به شمیران می آمد کد خبر 847372 برچسب‌ها همشهری محله اتوبوس - شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه خودرو - تاکسی، اتوبوس و مینی‌بوس حمل و نقل شهری

دیگر خبرها

  • پروژه دریافت لیست هوشمند حق بیمه کارگاه‌ها در استان فارس آغاز شد
  • تجلیل از کارگرانی که چرخ تولید را به حرکت درآوردند
  • تمدید زمان ارسال درخواست تسهیلات حمایتی شرکت های دانش بنیان
  • یک جایزه دیگر برای مل بروکس/ پیبادی تجلیل می‌کند
  • نقص فنی در ترمز مینی بوس در هوره حادثه آفرید
  • حادثه رانندگی در شهر هوره
  • اهل سنت بر اساس روش و سیره امام صادق(ع) حرکت کرده است
  • استفاده محققان از باد به عنوان ابزاری برای جابجایی اشیا
  • حرکت دومین محموله ریلی افغانستان از مسیر ایران به ترکیه
  • این اتوبوس شمیران به در و دیوار می‌خورد