Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-29@00:02:25 GMT

سناریوهای چهارگانه درباره ترافیک دیپلماتیک عراق

تاریخ انتشار: ۳۰ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۶۸۷۲۲۰

سناریوهای چهارگانه درباره ترافیک دیپلماتیک عراق

به گزارش الف٬ روز گذشته یکشنبه ۱۹ جولای ۲۰۲۰ برابر با ۲۹ تیر ۱۳۹۹ «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران در راس هیئتی وارد عراق شد.

آقای ظریف بعد از ورود به بغداد، طی گفتگو با خبرنگاران اهداف سفر یک روزه خود را به عراق بررسی مسائل دوجانبه میان دو کشور از جمله تجاوزات و تحرکات اخیر آمریکا در منطقه اعلام کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ضمن تبریک تشکیل دولت جدید عراق با نخست‌وزیری «مصطفی الکاظمی» اظهار داشت که در حال حاضر عراق می‌تواند نقش برجسته‌ای در امنیت و ترتیبات منطقه خلیج فارس داشته باشد. وزیر خارجه ایران خاطرنشان کرد که جمهوری اسلامی ایران همواره بر همکاری منطقه ای تاکید داشته و پیشنهادهای مختلفی را برای پیشبرد این همکاری ها مطرح کرده که آخرین مورد آن طرح «صلح هرمز» یا «طرح امید»بوده که رئیس جمهوری محترم ایران مطرح کرده است.

اما پیش از این نیز خبر سفر قریب الوقوع مصطفی الکاظمی به تهران و واشنگتن و ریاض خبرساز شده بود. بر همین اساس برخی گمانه‌زنی‌ها در خصوص هم‌زمانی این سفرها با سفر وزیر امور خارجه ایران به بغداد مطرح می‌شود؛ به ویژه اینکه الکاظمی امروز دوشنبه ۲۰ جولای ۲۰۲۰ وارد عربستان شد.

البته محمدجواد ظریف همان ابتدا در جمع خبرنگاران اعلام کرد که این سفرها ارتباطی به یکدیگر ندارند و دیدار وی با مقامات عراقی فرصت مناسبی برای انجام هماهنگی‌های بیشتر پیش از سفر نخست‌وزیر عراق به تهران انجام شده است. آقای ظریف علاوه بر آن تاکید کرد که یکی از مهم‌ترین محورهای سفر وی به بغداد پیگیری پرونده شهادت سردار سپهبد «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» و هم‌رزمانشان به دست تروریست‌های آمریکایی است.

با این وجود رسانه‌‌های خارجی بلافاصله شروع به گمانه زنی و ترسیم سناریوهای مختلف برای این سفر یک روزه وزیر خارجه ایران به عراق کردند:

- اولین و بارزترین سناریویی که در این میان مطرح شده  این است که این دیدارها با توجه با تلاقی سفر ظریف اول با زمان مذاکرات استراتژیک بغداد و واشنگتن و دوم سفر قریب‌الوقوع مصطفی الکاظمی به آمریکا٬ شاید بتواند ماهیت حضور ایران در این مذاکرات را مشخص کند. برخی نیز معتقدند ممکن است این سفر به مثابه میانجی‌گری عراق برای مذاکره میان تهران و واشنگتن باشد.

- سناریوی بعدی را مسئولان عراقی ترسیم می‌کنند. به اعتقاد آنها این سفر با هدف تاکید بر روابط میان ایران و عراق و تقویت آن و نیز برطرف کردن برخی شک و شبهه‌ها در خصوص دور شدن عراق از محور ایران پس از انتصاب مصطفی الکاظمی، به نخست وزیری عراق انجام شده است. آنها می‌گویند سفر محمد جواد ظریف به بغداد و دیدار وی با مسئولان عراقی به منظور فرستادن این پیام به کشورهای حاشیه خلیج فارس به ویژه عربستان است که تهران آماده دستیابی به تفاهمات و توافقات بر اساس میانجی‌گری عراق است؛ بنابراین سفر وزیر خارجه ایران از این مسئله دور نیست و عراق به خوبی این امکان را دارد که این نقش را ایفا کند و به نفع عراق نیست که با یک محور علیه محور دیگری باشد.

- سناریوی سوم را برخی کارشناسان مطرح می‌کنند مبنی بر اینکه شاید سفر یک مقام ارشد ایرانی در این بازه زمانی به عراق و با توجه به فاصله یک روزه آن با سفر مصطفی الکاظمی به عربستان٬ بتواند به نوعی سازش و آشتی میان تهران و ریاض بیانجامد. این کارشناسان خوشبین هستند که نخست‌وزیر عراق پیامی را با این مضمون برای عربستان ببرد و مقدمه‌ای برای حل و فصل بخش مهمی از اختلافات منطقه‌ای باشد.

البته در این میان هستند کسانی که معتقدند آشتی میان تهران و ریاض بدون دخالت و رضایت آمریکا ممکن نیست؛ اما اگر عربستان بتواند مانند برخی کشورهای عربی موضع نرم‌تری در قبال کشورهای منطقه پیش بگیرد٬ حل اختلافات آن با ایران دور از انتظار نیست.

- آخرین سناریو مربوط به جنگ یمن می‌شود. با توجه به اینکه ایران به عنوان عضو اصلی محور مقاومت٬ خواستار پایان دادن به تجاوزات داخلی و خارجی علیه کشورهای منطقه بوده و جنگ ائتلاف عربی به رهبری عربستان ضد یمن از ۵ سال گذشته تاکنون از دغدغه‌های اصلی آن به شمار می‌آید٬ ممکن است یکی از محورهای سفر وزیرخارجه آن به عراق٬ مقدمه‌ای برای پایان دادن به جنگ یمن با وساطت مصطفی الکاظمی باشد.

در میان سناریوهای مطرح شده٬ سناریوی اول یعنی وساطت عراق برای مذاکره میان ایران و آمریکا به ویژه با توجه به اینکه آقای ظریف یکی از محورهای سفرهای خود را بررسی و پیگیری جنایت‌‌های واشگتن در منطقه اعلام کرده٬ بسیار بعید به نظر می‌رسد؛ اما به اعتقاد بسیاری احتمال اجرای ۳ سناریوی بعدی وجود دارد.

با این وجود تاکنون تهران و بغداد موضع گیری رسمی در خصوص سفر وزیر خارجه ایران به عراق و اینکه آیا واقعا این سفر برای میانجیگیری مصطفی الکاظمی میان ایران و عربستان صورت گرفته نداشته‌اند. البته مسئولان عراقی از جمله نمایندگان ائتلاف فتح چنین سناریویی را تکذیب کرده و گفتند ایران هیچ پیامی برای ارسال به عربستان از طریق عراق مطرح نکرده است.

همچنین همانطور که گفتیم مسئولان ایرانی و شخص محمد جواد ظریف نیز با تکذیب این ادعا تاکید کردند که این سفر هیچ ارتباطی به سفرهای بعدی نخست وزیر عراق به ایران و عربستان و آمریکا ندارد.

در پایان با وجود همه این حدس و گمان‌ها باید منتظر نتایج و سیگنال‌های سفر مصطفی الکاظمی به ریاض و پس از آن تهران و نیز اتفاقاتی که بعد از آن در منطقه رخ خواهد داد باشیم.

منبع: الف

کلیدواژه: وزیر خارجه ایران مصطفی الکاظمی نخست وزیر سفر وزیر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۸۷۲۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اسرائیل در باتلاق غزه/ ایران در حال توسعه‌ روابط دیپلماتیک با آسیا

کارشناس مسائل سیاسی و بین‌الملل گفت: اینکه بعد از پاسخ تنبیه ایران به اسرائیل، رییس‌جمهور و مسئولان برای گسترش روابط دیپلماتیک ایران در آسیا به پاکستان سفر می‌کنند، در حالی که نخست وزیر اسرائیل در باتلاق جنگ غزه زمین‌گیر شده است، نشان دهنده اقتدار کشور است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محمد مرندی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری درباره دستاوردهای سفر رئیس‌جمهور به پاکستان و سریلانکا و پیام این سفر به جهان در پی تحولات منطقه اظهار کرد: بعد از حمله تروریستی رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق و دریافت پاسخ از سوی جمهوری اسلامی ایران فضای مثبتی نسبت به کشورمان در جهان عرب و اسلام و حتی در کشورهای غربی و در محافل مختلف ایجاد شد.

وی با اشاره به تبلیغات وسیع علیه ایران در منطقه و جهان در راستای اجرای پروژه انزوای جمهور اسلامی افزود: فصل جدید از مقاومت از ۷ ماه پیش آغاز شد، از همان زمان نگاه‌ها به جمهوری اسلامی ایران در منطقه و جهان تغییر کرده است، با آغاز موج جدید مبارزات جبهه مقاومت، مردم منطقه از جمله مردم پاکستان دیدند که کشورهای دیگر کاری برای مردم غزه انجام ندادند و فقط ایران بود که از جبهه مقاومت حمایت می‌کند، همین امر موجب شد بسیاری از هجمه‌ها علیه ایران خنثی شود و نگاه‌ها تغییر پیدا کند.

تأثیر عملیات وعده صادق در ارتقای جایگاه ایران در افکار عمومی پاکستان

این استاد دانشگاه در ادامه عنوان کرد: بعد از اینکه ایران پاسخ سنگینی به رژیم صهیونیستی داد باز هم تغییر دیگری ایجاد شد و نگاه‌ها به کشورمان مثبت شد که در سفر رئیس‌جمهور به پاکستان مشهود بود، تا جایی که در فرودگاه مسئولان حفاظت پاکستان ابراز احساسات می‌کردند با وجود اینکه کارشان چیز دیگری بود، حتی در بین مردم، نخبگان و رسانه‌ها نگاه مثبت به جمهوری اسلامی در پی عملیات وعده صادق مشهود بود.

مرندی تاکید کرد: گفت‌وگو کردن در چنین فضایی امتیازات خاص خود را دارد، گرچه سفر رئیس‌جمهور به پاکستان سنگین و فشرده بود اما برای آیت‌الله رئیسی مهم بود که مردم پاکستان ببینند چگونه جمهوری اسلامی ایران و ملت ما برای آن‌ها احترام ویژه‌ای قائل هستند.

سفر رئیس‌جمهور به پاکستان بعد از عملیات وعده صادق اثبات اقتدار ایران است / اسرائیل در غزه زمین‌گیر شده است

وی این سفر را در راستای ایجاد همگرایی بین ایران و پاکستان فرصتی مغتنم خواند و گفت: اینکه بعد از پاسخ تنبیه ایران به اسرائیل، رئیس‌جمهور و مسئولان به کار عادی خود می‌پردازند و سفر می‌کنند و کارهای کشور را پیش می‌برند، نشان‌دهنده اقتدار کشور است در حالی که نخست وزیر اسرائیل درگیر جنگ در غزه بوده و به خاطر مشکلات فوق‌العاده زمین گیر است.

کارشناس مسائل سیاسی و بین‌الملل درباره تاکید ویژه رئیس جمهور به اشتراکات فرهنگی، مذهبی، ادبی و دانشگاهی بین ایران و پاکستان اظهار کرد: اشتراکات فرهنگی و مذهبی ایران و پاکستان قطعاً در مبادلات اقتصادی و حتی امنیتی دو کشور تأثیر مثبتی دارد سال‌ها تلاش شد تا شکاف بین مردم ایران و پاکستان ایجاد شود اما سفر رئیس‌جمهور به شهرهای مختلف پاکستان و دیدار با علمای شیعه و سنی و دانشجویان و اساتید این کشور بلاشک تأثیر مثبتی در روابط دو جانبه این کشورها دارد.

مرندی تصریح کرد: اتفاق مهمی که رخ داد این بود که مردم پاکستان دیدند چگونه بر خلاف تبلیغاتی که علیه کشورمان می‌شود تنها ایران است که از فلسطین با شدت تمام حمایت کرده و می‌کند و این موضوع تحول مهمی را در جامعه پاکستان به وجود آورد.

کد خبر 748059

دیگر خبرها

  • معاون وزیر کشور: در حال رایزنی هستیم تا امکان ورود زائران ایران به عراق با خودرو شخصی فراهم شود
  • جزئیات توافق آمریکا و عربستان برای سازش میان ریاض و تل‌آویو
  • ظرفیت های استان تهران برای تعامل اقتصادی با «واسط»عراق مهیا است
  • انعقاد پیوند خواهرخواندگی میان دو بندر مهم ایران و کوبا
  • آمادگی ایران برای تعمیر هواپیما و صدور خدمات مهندسی به کوبا
  • خداحافظی سرد با بلینکن در چین+ عکس
  • ایران بازار عراق را از دست می‌دهد؟ | واکنش معاون وزیر صمت به رقابت ترکیه با ایران در بازار عراق
  • اسرائیل در باتلاق غزه/ ایران در حال توسعه‌ روابط دیپلماتیک با آسیا
  • آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟
  • وزیر دفاع پاکستان: هیچ مانعی نباید روند تکمیل پروژه خط لوله گاز ایران و پاکستان را متوقف کند