Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-29@23:38:19 GMT

مردم با خرید اوراق نفتی از دولت سود خواهند کرد یا ضرر؟

تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۹۷۸۶۳۸

مردم با خرید اوراق نفتی از دولت سود خواهند کرد یا ضرر؟

ساعت 24-حسینی سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان نفت و گاز و پتروشیمی گفت: با توجه به اینکه بسیاری از کارشناسان بازار نفت معتقدند، طلای سیاه در یکی، دو سال آینده روند صعودی خواهد گرفت و دیگر در کانال ۳۰، ۴۰ دلاری نخواهد بود، این موضوع می‌تواند بسیار جذاب باشد، چرا که نفت تا سطح ۶۰ دلاری نیز تا یک سال آینده رشد خواهد کرد و به نوعی می‌توان گفت با یک افزایش ۵۰ درصدی روبرو می‌شود، که به طور قطع این مسئله خریداران نقت از دولت را به بازدهی مناسبی خواهند رساند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دولت قرار است اوراق سلف موازی با پشتوانه نفت خام را عرضه کند. بر این اساس دولت می‌خواهد در این طرح ۲۲۰ میلیون بشکه در فاصله یک‌ساله پیش‌فروش کند؛ یعنی به‌طور میانگین روزی ۶۰۰ هزار بشکه. اگر دولت موفق شود که تمام حجم پیش‌بینی شده را به فروش رساند، با قیمت‌های فعلی ارز سنا و نفت سنگین ایران، حدود ۱۹۰ هزار میلیارد تومان تامین مالی می‌شود.


 در این اوراق، ریسک نوسان قیمت دلار و نفت وجود دارد، اما دولت در این مورد تضمین می‌دهد که سرمایه‌گذاران در هیچ شرایطی متضرر نمی‌شوند و حداقل به میزان سقف سود سپرده بانکی نفع می‌برند. همچنین اوراق سلف موازی این امکان را به خریداران می‌دهد که در صورت نیاز، آن را در بازار ثانویه به فروش برسانند. در شرایط فعلی، حتی اگر دولت به میزان نصف حجم پیش‌بینی‌شده، موفق به تامین مالی از این محل شود، می‌تواند سایه کسری بودجه را از متغیرهای پولی بردارد.

این طرح برای مردم سودآور است
حمید حسینی سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان نفت و گاز و پتروشیمی در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه پیش‌فروش نفت به مردم اقدام درستی است که از سوی دولت دنبال می‌شود، اظهار داشت: ایده فروش نفت یک بار در دولت احمدی‌نژاد و یکبار دیگر هم در سال ۹۴ مطرح شد، اما هر بار بنا به دلایلی این موضوع به محاق رفت، اما امروز به دلیل وضعیت کشور، به نظر می‌رسد بالاخره طلسم خرید نفت به وسیله مردم شکسته خواهد شد.

حسینی افزود: در حال حاضر نقدینگی بسیار زیادی در دست مردم قرار دارد که این موضوع می‌تواند به افرایش تورم دامن زد، از سوی دیگر وضعیت بازارهای سرمایه نیز بسیار ریسکی است، مسکن، طلا، ارز، سکه و خودرو طی این مدت با افزایش بسیاری روبرو بودند و به نظر می‌رسد سرمایه‌گذاری در این بازارها با توجه به قیمت‌هایی که در آن‌ها وجود دارد، از ریسک بسیار زیادی برخوردار است و می‌تواند برای بسیاری از افراد دردسر آفرین باشد.

بیشتر بخوانید:"گشایش اقتصادی"، برای دولت یا مردم؟

وی گفت: به طور مثال با توجه به اینکه امروز قیمت طلا در بازارهای جهانی در محدوده ۲ هزار دلاری قرار دارد، ریسک خرید آن بالا است، زیرا اگر یک دفعه خبر کشف واکسن کرونا اعلام شود، به احتمال زیاد قیمت‌ها خواهد ریخت، یا اینکه در مورد نرخ دلار در بازار داخل نیز در روزهای اخیر نوسان دلار بسیار زیاد بوده و کمتر کسی الان برای سرمایه گذاری در این قیمت‌ها به سراغ ارز می‌رود، به طور کلی وقتی که بازاری یک رشد شارپی را تجربه می‌کند، برای مدتی دچار رکود و نوسان قیمت خواهد شد و ریسک حضور در آن بازار افزایش می‌یابد، بنابراین در چنین شرایطی کسی به سراغ این بازارها نخواهد رفت.

این فعال بخش خصوصی بیان داشت: بورس نیز که این روزها به عنوان برترین بازار از نظر بازدهی به شمار می‌آید، این چند روزه به دلیل رسیدن شاخص کل به کانال ۲ میلیونی به نظر می‌رسد چند وقتی را نوسانی خواهد بود و دیگر رشد گذشته را تجربه نمی‌کند، بنابراین در چنین شرایطی فروش نفت به مردم می‌تواند بسیار جذاب باشد و باعث خواهد شد سپرده از بانک‌ها خارج شود، زیرا با توجه به نرخ تورم حداقل ۴۰ درصدی و نرخ سود بانکی حداکثر ۲۰ درصدی، مردم در ابتدای کار ۲۰ درصد ارزش پول خود را از دست خواهند داد به دلیل بهره منفی سود سپرده بانکی، اما افرادی که نفت از دولت بخرند به دو دلیل می‌تواند در به سود مناسب و مطمئن و کم ریسکی دست پیدا کنند.
 

به نظر می رسدطلسم فروش نفت به مردم شکسته خواهد شد

دو دلیل جذابیت اوراق نفتی
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان نفت و گاز و پتروشیمی اضافه کرد: با توجه به اینکه بسیاری از کارشناسان بازار نفت معتقدند، طلای سیاه در یکی، دو سال آینده روند صعودی خواهد گرفت و دیگر در کانال ۳۰، ۴۰ دلاری نخواهد بود، این موضوع می‌تواند بسیار جذاب باشد، چرا که نفت تا سطح ۶۰ دلاری نیز تا یک سال آینده رشد خواهد کرد و به نوعی می‌توان گفت با یک افزایش ۵۰ درصدی روبرو می‌شود، که به طور قطع این مسئله خریداران نفت از دولت را به بازدهی مناسبی خواهند رساند.

حسینی ادامه داد: از سوی دیگر با توجه به اینکه این اوراق سلف نفتی ارزی خواهد بود، خریداران نیز می‌توانند از افزایش نرخ ارز نیز طی یک سال آینده منتفع شود، به نظر می‌رسد نرخ ارز نیمایی برای تبدیل دلار به ریال در این مسئله در نظر گرفته شود و با توجه به اینکه در حال حاضر نرخ ارز نیمایی حدود ۱۸ هزار تومان است، به احتمال زیاد این نرخ در سال آینده به بالای ۲۰ هزار تومان خواهد رسید که در نهایت این موضوع به نفع خریداران خواهد بود.

این کارشناس نفت با تاکید بر اینکه در مجموع مردم می‌توانند با خرید این اوراق به سود خوبی دست پیدا کنند، یادآور شد: اگر مردم حتی طلا و ارز خود را تبدیل به ریال کرده و این اوراق را تملک کنند، به دلیل اینکه اوراق مورد اشاره ارزی خواهند بود، در نهایت ارزش پول آن‌ها نیز حفظ خواهد شد و در سررسید اوراق نیز مطمئن باشند، از خرید این اوراق بسیار منتفع می‌شوند.

حسینی با اشاره به اینکه دولت با فروش نفت به مردم می‌تواند کسری بودجه خود را جبران نماید، گفت: به دلیل اینکه ما نمی‌توانیم نفت خود را به فروش برسانیم، در نتیجه درآمدمان نیز با کاهش روبرو شده، در این رابطه با فروش نفت به مردم اولا می‌توان کسری بودجه دولت را جبران کند و دوما با این منابع بسیاری از طرح‌ها و پروژه‌های نیمه تمامی که در سطح کشور وجود دارد را می‌توان به اتمام رساند و از این طریق اشتغالزایی کرد.

منبع: فرارو

منبع: ساعت24

کلیدواژه: فروش نفت به مردم نظر می رسد سال آینده خواهد شد قیمت ها یک سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۷۸۶۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جهش ۴۳درصدی تولید طلای سیاه ایران در دولت سیزدهم

تولید نفت ایران در حالی در اسفند پارسال به روزانه ۳ میلیون و ۵۰۸ هزار بشکه رسید که این رقم در ابتدای دولت سیزدهم روزانه ۲ میلیون و ۴۴۱ هزار بشکه بوده است و این حکایت از افزایش ۴۳درصدی دارد.

به گزارش شانا، ایران یکی از بزرگ‌ترین دارندگان منابع هیدروکربوری در جهان به‌ شمار می‌رود، تا آنجا که از نظر داشتن مجموع ذخایر نفت خام و گاز طبیعی در میان کشورهای جهان، رتبه نخست به ایران می‌رسد. بااین‌حال، در دهه‌های گذشته هر زمان که فشار تحریم‌ها علیه صنعت نفت ایران بیشتر شده، تولید نفت و به دنبال آن درآمدهای نفتی ایران نیز با چالش همراه بوده است.

اما در دولت سیزدهم و با وجود تنگ‌ترشدن حلقه تحریم‌های نفتی علیه ایران، تولید نفت نه‌تنها محدود نشده، بلکه با افزایشی بیش از یک میلیون بشکه در روز همراه بوده است. تولید نفت ایران که در دولت گذشته و پس از خروج آمریکا از برجام به‌شدت افت کرده و به ۲ میلیون و ۴۴۱ هزار بشکه در روز رسیده بود، با فعال‌شدن دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم در زمینه بازاریابی‌های تازه و تکیه بر توان ایرانی برای توسعه میدان‌های مشترک و مستقل نفتی در اسفند ۱۴۰۲ به ۳ میلیون و ۵۰۸ هزار بشکه در روز رسید.

درواقع، دولت سیزدهم توانست در ۳۰ ماه بیش از یک میلیون و ۵۰ هزار بشکه معادل ۴۳.۷درصد به تولید نفت ایران بیفزاید و با توجه به اینکه ظرفیت پالایش پالایشگاه‌های کشور و مصرف داخلی نفت خام تا حدودی ثابت بوده، این افزایش تولید صرف صادرات و افزایش درآمدهای نفتی ایران شده است.

احیای ظرفیت تولید نفت خام با تکمیل طرح‌های ناتمام

اگرچه بخشی از این افزایش تولید مربوط به احیای ظرفیت ازدست‌رفته به‌واسطه تحریم‌ها در دولت گذشته بوده، اما توسعه و بهره‌برداری از طرح‌های نفتی نیز نقشی مهم در این زمینه ایفا کرده که توسعه، نگهداشت و افزایش ظرفیت تولید از میدان‌های نفتی کشور با اولویت میدان‌های مشترک در اولویت است.

در این زمینه، از ابتدای استقرار دولت سیزدهم تاکنون ۱۳۲ طرح کلان ناتمام در صنعت نفت به ارزش ۲۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار تکمیل شده؛ البته این تمام ماجرا نیست و برای تداوم روند افزایش تولید نفت در کشور و توسعه توان چانه‌زنی ایران در بازارهای جهانی نفت عملیات اجرایی ۵۰ طرح کلان تازه به ارزش ۴۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار هم آغاز شده است.

از مهم‌ترین این طرح‌ها می‌توان به تکمیل و راه‌اندازی فاز اول طرح توسعه میدان‌های نفتی سپهر و جفیر با تولید روزانه ۴۸ هزار بشکه نفت‌خام با تکیه بر توان بخش خصوصی ایرانی و استفاده حداکثری از ظرفیت پیمانکاران داخلی اشاره کرد.

با توسعه کامل این میدان با سرمایه‌گذاری ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار که از میدان‌های مستقل نفتی کشور است، تولید روزانه نفت در این میدان به ۱۱۰ هزار بشکه خواهد رسید.

همچنین در این زمینه، تکمیل و بهره‌برداری از هشت طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت (میدان‌های اسفند و سیوند، دانان، نرگسی، سعادت‌آباد، نفت شهر، کبود، لالی آسماری و منصوری آسماری) با مجموع افزایش تولید روزانه ۴۸ هزار بشکه نفت‌خام با سرمایه‌گذاری ۴۰۰ میلیون دلار در دولت سیزدهم انجام شد.

بهره‌برداری از طرح افزایش تولید نفت‌خام از میدان‌های چشمه خوش، دالپری و پایدار شرق با مشارکت شرکت‌های روس و ایرانی نیز از دیگر اقدام‌های دولت سیزدهم برای افزایش ظرفیت تولید نفت بوده است.

تضمین تولید پایدار نفت با امضای قراردادهای جدید نفتی

با هدف افزایش ظرفیت تولید نفت در ایران، قراردادهای تازه هم امضا شد که در سال‌های آینده تولید پایدار نفت خام ایران را تضمین خواهد کرد.

مهم‌ترین این قراردادها، قرارداد توسعه یکپارچه میدان نفتی مشترک آزادگان با شرکت دشت آزادگان اروند بود که پارسال امضا شد. با اجرای این قرارداد، افزایش ظرفیت تولید نفت‌خام این میدان مشترک به ۵۵۰ هزار بشکه در روز می‌رسد.

به‌منظور رسیدن به این هدف، سرمایه‌گذاری ۱۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلاری پیش‌بینی شده است و برای اجرای آن از همه ظرفیت‌های ملی و توان شرکت‌های صاحب صلاحیت داخلی استفاده خواهد شد. این میدان مهم‌ترین مخزن جوان (گرین‌فیلد) و کمترتوسعه‌یافته کشور است که ظرفیت بالایی برای افزایش تولید نفت کشور دارد.

افزون بر امضای قرارداد توسعه یکپارچه میدان آزادگان و تا زمان آغاز اجرای این طرح، گام نخست توسعه میدان نفتی مشترک آزادگان جنوبی با قدرتی بیشتر در دولت سیزدهم پیگیری شده است.

تا آنجا که پیشرفت فیزیکی بیش از ۸۵درصدی در گام نخست توسعه میدان نفتی مشترک آزادگان جنوبی، افزایش ۷۰درصدی ناوگان حفاری فعال در این میدان و تکمیل و بهره‌برداری از ۶۰ حلقه چاه با افزایش تولید روزانه ۶۰ هزار بشکه در دولت سیزدهم، از جمله این دستاوردهاست که به افزایش تولید نفت از این میدان انجامید.

اقدام عملی وزارت نفت برای افزایش ظرفیت تولید

امضای قرارداد توسعه میدان مشترک سهراب با هدف دستیابی به تولید ۳۰ هزار بشکه در روز نفت خام با شرکت دانا انرژی، با برآورد سرمایه‌گذاری ۸۴۰ میلیون دلار و نیز در این دولت انجام شد، همچنین بهره‌برداری از این میدان با تولید روزانه ۲ هزار بشکه، در بهمن ۱۴۰۲ آغاز شد.

براساس پیش‌بینی‌ها، در مرحله نخست توسعه انتظار می‌رود تولید این میدان به روزانه ۳۰ هزار بشکه برسد و در طول ۲۰ سال قرارداد این میدان، انتظار تولید تجمعی ۱۶۰ میلیون بشکه نفت می‌رود. این قرارداد با هدف تولید تجمعی ۱۶۰ میلیون بشکه نفت‌خام از میدان مشترک نفتی سهراب امضا شد.

امضای قرارداد گام دوم توسعه میدان نفتی آذر با سرمایه‌گذاری بیش از یک میلیارد دلار به‌مدت ۲۰ سال با حجم تولید برآورده تجمعی اضافی حدود ۱۷۷ میلیون بشکه نفت‌خام نیز از دیگر قراردادهای وزارت نفت در دولت سیزدهم با هدف افزایش تولید است.

این طرح به‌منظور برداشت حداکثری از میدان مشترک آذر، تسریع در تکمیل فازهای توسعه میدان، هدایت نقدینگی کشور به طرح‌های منتخب نفت و گاز و با حداکثر سوددهی، استفاده حداکثری از ظرفیت شرکت‌های ایرانی اکتشاف و تولید (E&P)، ایجاد اشتغال و توسعه زیرساخت‌های اجتماعی و اقتصادی استان ایلام در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت.

گام دوم توسعه میدان نفتی مسجدسلیمان با سرمایه‌گذاری ۲۶۰ میلیون دلار، از دیگر قراردادهای صنعت نفت است که در دولت سیزدهم امضا شد و به‌مدت ۱۴ سال با هدف تولید تجمعی اضافی حدود ۲۱ میلیون بشکه نفت‌خام اجرایی خواهد شد.

امضای قرارداد توسعه میادین نفتی سومار، سامان و دلاوران با دو شرکت‌ ایرانی با سرمایه‌گذاری ۲۴۵ میلیون دلار به‌مدت ۲۰ سال با میزان تولید تجمعی حدود ۴۰.۴ میلیون بشکه نفت‌ خام نیز در این دولت انجام شده است.

همکاری برای تولید صیانتی از میدان‌های مشترک

در دولت سیزدهم، توسعه میدان‌های نفتی از مرزهای کشور فراتر رفته و ایران با هدف تولید حداکثری و البته صیانتی نفت به دنبال همکاری‌های مشترک با کشورهای همسایه است. در این زمینه، امضا و اجرای تفاهم‌نامه همکاری مشترک در میادین هنگام بین ایران و عمان در دولت سیزدهم انجام شد.

این میدان، تنها میدان مشترک ایران و عمان است و در تنگه هرمز در بخش شرقی خلیج فارس و ۴۵ کیلومتری جزیره قشم واقع شده است. بخش ایرانی این میدان «هنگام» و بخش عمانی «بوخای غربی» نامیده می‌شود. مخزن اصلی این میدان سازند سروک و از سنگ‌های کربناته تشکیل شده است. سیال این مخزن نفت سبک است. براساس این اعداد و ارقام مربوط به نفت درجا و ذخیره قابل برداشت، این میدان یک میدان کوچک به‌ شمار می‌آید. همچنین از نظر ویژگی‌های سنگ، مخزن تولیدی این میدان به‌عنوان یک مخزن متراکم (با تخلخل کم) و دارای نفوذپذیری کم تا متوسط شناخته می‌شود.

طبق گزارش‌های رسمی، هرکدام از دو کشور ایران و عمان در بخش‌های مربوط به خود اقدام‌هایی برای توسعه میدان انجام داده‌اند که به تولید منجر شده‌اند؛ اما در هر دو حالت، تولید از آن بخش‌ها به‌دلیل موارد فنی بعد از مدتی با کاهش مواجه شده است.

بنابراین مطرح‌شدن موضوع توسعه یکپارچه این میدان و تفاهم‌نامه امضاشده فرصت مناسبی برای استفاده از مزایای این الگو از توسعه است تا ایران از آن برای توسعه دیگر میدان‌های مشترک توسعه‌نیافته استفاده کند.

تقویت حضور شرکت‌های دانش‌بنیان در افزایش تولید نفت

توسعه میدان‌های نفتی و بهره‌برداری از آن‌ها تنها مسیری نبود که وزارت نفت در دولت سیزدهم با هدف افزایش تولید طی کرد. در کنار این اقدام، احیای چاه‌های نفتی که در گذشته به دلیل نبود فناوری، سرمایه‌گذاری مورد نیاز و یا کاهش تکلیفی تولید نفت در زمان تحریم بسته شده بودند یا بازدهی آن‌ها کاهش یافته بود در دستور کار وزارت نفت قرار گرفت.

درواقع طرح پیشران احیای چاه‌های بسته و کم‌بازده با هدف توسعه فناوری‌های بهبود تولید نفت خام از طریق ایجاد محیط کسب‌وکار فناورانه، استفاده از ظرفیت شرکت‌های فناور و با هدف اشتغال‌زایی و کارآفرینی، ذیل پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت طراحی و ایجاد شد.

در این زمینه، درمجموع ۱۲ قرارداد احیای چاه‌های بسته و کم‌بازده با شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان و تخصیص ۳۰ حلقه چاه امضا و تنفیذ شد و پیش‌بینی می‌شود نخستین برداشت از این چاه‌ها در نیمه نخست امسال انجام شود.

با این اقدام‌ها، وزارت نفت توانست در دولت سیزدهم ظرفیت تولید نفت را به پیش از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌ها برساند و این در حالی است که همچنان دور تازه‌ای از تحریم‌ها به صنعت نفت کشور تحمیل می‌شود.

در کنار افزایش تولید نفت، صادرات نیز جانی تازه‌ گرفت و ایران توانست نفت تولیدی خود را به هر کشوری که می‌خواهد صادر کند. صنعت نفت در این دولت نه‌تنها متوقف نشد، بلکه با تکیه بر توان داخلی، اجازه نداد تحریم مانعی بر سر معیشت مردم باشد.

حوری قاسمی

دیگر خبرها

  • انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران تمدید شد
  • جهش ۴۳درصدی تولید طلای سیاه ایران در دولت سیزدهم
  • فروش بیش از ۵۲۶ میلیارد و ۹۷۲ میلیون تومان فرآورده‌های نفتی
  • فلاحت پیشه: نه‌تنها از منابع فروش نفت نفعی برای مردم حاصل نشد؛ بلکه دولت دست در جیب مردم کرده است
  • بیشترین فروش فراورده‌های نفتی کرمانشاه در مرز پرویزخان انجام شده است
  • واریز ۵۲۷ میلیارد تومان به خزانه دولت از محل فروش سوخت در مرز کرمانشاه
  • تزریق ۲,۹۰۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت برای حمل‌ونقل اصفهان
  • تبدیل شدن به شریک تجاری جدید نفتی با عرضه نفت به پالایشگاه های کوچک و سهامداری در پالایشگاه های فراسرزمینی
  • تبدیل شدن به شریک تجاری جدید نفتی با تکیه بر عرضه نفت به پالایشگاه های کوچک و سهامداری در پالایشگاه های فراسرزمینی
  • سابقه چندساله رشد تولید با مشارکت مردم در صنعت نفت