Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@00:01:41 GMT

موسیقی بختیاری گنجینه فرهنگی تاریخی خوزستان است

تاریخ انتشار: ۱۵ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۱۸۹۶۷۴

موسیقی بختیاری گنجینه فرهنگی تاریخی خوزستان است

کاظم پوره شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به پژوهش و تحقیق در خصوص موسیقی بختیاری در استان خوزستان اظهار داشت: هدف از پژوهش و تحقیق برای شناخت موسیقی بختیاری ، معرفی هنر موسیقی آئینی ، فرهنگ بومی ، آوازهای محلی است تا این نوع موسیقی سنتی و محلی به نسل‌های آینده منتقل شود . 

دستگاه‌های موسیقی بختیاری

پوره گفت : موسیقی بختیاری در دستگاه های شور ، شوشتری ، ماهور و کرد بیات نواخته می شود .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد : در مجالس عروسی نوازنده ، مقامی را بانام « سربُردار » به معنی «سربلند کن ببین چه خبر است» می‌نوازد .

این پژوهشگر موسیقی بختیاری با اشاره به  انواع ریتم و مقام نوازی در موسیقی بختیاری گفت :  موسیقی محلی در قوم لربختیاری از «چوپی یک ، ۲ و سه »، «دستمال بازی» و رقص دسته جمعی «۲پا ، سه پا »، چهار دستمالی ، گوشه دهکردی ، مجسمه تشکیل شده است .

پوره ادامه داد :از سازهای مورد استفاده در موسیقی بختیاری می‌توان به کرنا و سورنا و در برخی مواقع کمانچه اشاره کرد ؛ نوازندگان نی به ۲ شکل  «کنار لب» که موسیقی چوپانی نام دارد وبه صورت آکادمیک این ساز را می‌نوازند .

موسیقی سوزناک بختیاری

پوره موسیقی محلی بختیاری را در ۲بخش «موسیقی سوزناک» و «موسیقی شاد» عنوان کرد و افزود : موسیقی سوزناک بختیاری سینه به سینه از اجداد به نسل بعد منتقل شده است ، این موسیقی نغمه ها و آوازهایی هستند که مادران و پدران وقایع و اتفاقات روز و احساسی خود را با نوایی آهنگین می‌خواندند.

وی افزود : موسیقی بختیاری در مراسم‌ی مثل «خون بس» به این گونه است که نوازنده غم و غصه خود را در شعر و نوای موسیقی به شکل سوزناک در آواز می‌خواند .

این محقق موسیقی استان خوزستان ادامه داد : یک نوع موسیقی سوزناک بختیاری مربوط به طایفه «خدرسرخ» در دستگاه شور خوانده می‌شود که همزمان در حین خواندن وارد دستگاه شوشتری می‌شود و مجدد به دستگاه شور برمی‌گردد  که این تغییر دستگاه موسیقی نیاز به یک تجربه و دانش موسیقیایی دارد و نوازنده باید بتواند این تکنیک را به خوبی اجرا کند.

پوره افزود : ازانواع موسیقی سوزناک بختیاری ، لالایی‌های مادرانی است که با اشاره به مشکلات روزمره برای کودکان خود آواز می‌خوانند ، این نوع موسیقی در طوایف بختیاری با شیوه‌های گوناگون خوانده می‌شود ، لالایی برای کودکان با این مضامین مثل « لالالا گرگ کالی کُرمه نخوری تا مِنِ مالی» « لالالا گرگ پیر دندون دراز کُرمه نَخُوری تا بعد نماز» می خواندند .

وی گفت : نوعی آواز در موسیقی بختیاری است که هنگام شکار خوانده می شود ، فرد شکارچی هنگام موفقیت در شکار لقبی به نام آن حیوان شکار شده مثل خرس، گرگ یا حیوانات درنده را می‌گرفت.

موسیقی شاد بختیاری

پوره موسیقی شاد بختیاری را متنوع عنوان کرد و اظهار داشت : در فرهنگ بختیاری مراسم عروسی از مراسم‌های خاص و موسیقیایی است که در وصف عروس و داماد خوانده می‌شود ، نواختن موسیقی با سازهای سرنا و کرنا در مجالس شادی با رقص‌های مختلف مقامی همراه است که با فرهنگ این قوم عجین شده است .

وی ادامه داد : موسیقی بختیاری از غنای بالایی برخوردار است ، هنگام نواختن موسیقی ،  نوازنده متناسب با حضور مهمانانی که از سایر اقوام عرب ، ترک قشقایی و ... هستند گوشه موسیقی خود را تغییر داده و به افتخار حضور آن شخص موسیقی قوم میهمان را می‌نوازد.

این محقق موسیقی از نوازندگی ساز نی در میان قوم لر اشاره کرد و افزود : در این نوع نوازندگی افرادی که عاشق می‌شدند با نواختن نی با مخاطب ذهنی خود حرف می زنند و مدحی در وصف معشوقه خود می نوازند .

جایگاه موسیقی بین المللی بختیاری

پوره از اجرای موسیقی بختیاری در ارکستر سمفونیک گفت و اظهار داشت : با نت نویسی موسیقی بختیاری برای اجرا در ارکستر سمفونیک ، این موسیقی را در برخی از کشورهای اروپایی اجرا کرده‌ام .

این نوازنده با بیان اینکه اگر ترانه‌های بختیاری به نسل های آینده منتقل نشوند فراموش خواهند شد گفت : ترانه‌های محلی به طور کلی بیشتر توسط زنان و دختران قوم خوانده می‌شود، در این نوع ترانه خوانی  جمع حاضر تک خوان را همراهی می‌کنند ، شعر این ترانه‌ها در وصف یک موضوع خاصی است ، از ترانه‌های معروف بختیاری می‌توانیم به «شیرین شیرین» ، «حناحنا» ، «نی‌نای» ، «آهای گل» و ... اشاره کرد .

وی ادامه داد :مجموعه‌ای از اشعار و ترانه‌های ماندگار بختیاری را که بخش عمده آن از زنده یاد «حاجت پوره» ، «علی محمد وفایی» و «مهر علی نجاتی» می‌باشد ، بررسی و نت نویسی کرده ام .

این پژوهشگر موسیقی تالیف کتاب موسیقی و ترانه‌های بختیاری را در کارنامه خود دارد که در این خصوص اظهار کرد : کتاب موسیقی و ترانه‌های بختیاری، اولین کتاب تخصصی در زمینهٔ شناخت و پژوهش در زمینهٔ موسیقی بختیاری است . 

پوره نوازندهٔ پیانو، ردیف‌دان، آهنگساز، پژوهشگر و نویسندهٔ کتاب موسیقی و ترانه‌های بختیاری است ، کتاب تخصصی شناخت و پژوهش در زمینهٔ «موسیقی بختیاری» و «هویت موسیقی شوشتر» را تالیف کرده است .

وی شاگرد «حسین دهلوی» ، «پرویز مشکاتیان» و «فرهاد فخرالدینی» است که در سبک‌های «موسیقی سنتی ایرانی» و «موسیقی کلاسیک» با سازهای محلی و پیانو به صورت تخصصی فعالیت کرده است .

برچسب‌ها موسیقی سنتی ایرانی چهارمحال وبختیاری کنسرت موسیقی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: موسیقی سنتی ایرانی چهارمحال وبختیاری کنسرت موسیقی موسیقی سنتی ایرانی چهارمحال وبختیاری کنسرت موسیقی موسیقی بختیاری خوانده می شود

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۸۹۶۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرحله استانی دومین جشنواره سرود فجر بسیج در بوشهر برگزار شد

به گزارش خبرنگار مهر، مهدی عالی زاده جمعه شب در جمع خبرنگاران اظهار داشت: مرحله استانی دومین جشنواره سرود فجر بسیج با حضور ۱۰ گروه دختر و ۱۰ گروه پسر و حضور پرشور خانواده‌ها و مسئولان استانی در ۲ نوبت صبح و بعد از ظهر در روز جمعه هفتم اردیبهشت ماه در حسینیه عاشقان ثارالله بوشهر برگزار شد.

معاون فرهنگی هنری سپاه امام صادق علیه‌السلام استان بوشهر افزود: این جشنواره که توسط خانه سرود و موسیقی مرکز آفرینش‌های فرهنگی هنری بسیج استان بوشهر برگزار شد، در ۲ بخش سرودهای ملی و محلی گروه‌های سرود دختر و پسر استان آثار تولیدی یا بازخوانی خود را به صورت زنده در حضور داوران این جشنواره به اجرا گذاشتند.

وی افزود: «امید مهرنیا»، مسئول خانه سرود و موسیقی مرکز آفرینش‌های فرهنگی هنری سازمان بسیج مستضعفین، مهمان و داور ویژه این جشنواره بود که آقایان «اکبر ابراهیمی» مسئول موسیقی صدا و سیمای مرکز بوشهر و «فرهی» وی را در امر داوری همراهی کردند.

معاون فرهنگی هنری سپاه امام صادق علیه‌السلام استان بوشهر بیان کرد: یکی از برنامه‌های جانبی این جشنواره را، برگزاری دوره توانمندسازی مربیان و سرپرستان گروه‌های سرود استان بود که توسط مسئول خانه سرود و موسیقی بسیج در سالن ۲۲ بهمن سپاه امام صادق علیه‌السلام استان بوشهر برگزار شد.

معاون فرهنگی هنری سپاه امام صادق علیه‌السلام استان بوشهر گفت: در مراسم ویژه ای که در آینده برگزار خواهد شد برگزیدگان سرود دختر و پسر در بخش‌های ملی و محلی، تک خوان برتر پسر و همخوان برتر دختران، رهبر برتر با حضور مسئولان استانی معرفی و تجلیل خواهند شد.

وی گفت: همچنین گروه‌های برتر نیز به مرحله کشوری اعزام خواهند شد

.

کد خبر 6089387

دیگر خبرها

  • پارک شهدای سنندج به پاتوق فرهنگی تبدیل می‌شود
  • ترانه‌ کودکانه «ببعی تو بازیگوشی» اینستاگرام را منفجر کرد + ویدئو
  • برگزاری روز ملی خلیج‌فارس با نمایشگاه اسناد و نقشه‌های تاریخی در بندر ماهشهر
  • گیاهان خوراکی خودرو؛ گنجینه‌ای ارزشمند در چهارمحال و بخیاری
  • سنندج؛ خاستگاه فرهنگ و هنر اصیل ایرانی
  • مرحله استانی دومین جشنواره سرود فجر بسیج در بوشهر برگزار شد
  • چادگان؛ نگین گردشگری اصفهان
  • سطح مبارزه علیه آفت سن گندم به یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار رسید
  • آغاز جشنواره «شب های موسیقی تاک» در ملایر 
  • راهیابی هنرمندان چهارمحال و بختیاری به جشنواره ملی موسیقی خلیج فارس