Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه بین‌الملل خبر‌گزاری فارس، «محمد جمشیدی»، عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در هجدهمین برنامه از سلسله پیش‌رویدادهای همایش بین‌المللی «افول آمریکا؛ روند گذشته و تحولات آینده» طی سخنانی به بررسی نشانه‌های افول آمریکا پرداخت.

این پیش‌همایش با عنوان «آمریکا در گذار؛ چشم‌انداز‌های سیاست خارجی ایران» به میزبانی مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری، با حضور جمعی از اساتید، پژوهشگران و اصحاب رسانه در تهران برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جمشیدی در ابتدا با بررسی ابعاد افول آمریکا گفت: «افول آمریکا دو بُعد اساسی دارد، یکی افول قدرت و دیگری نظم بین‌المللی است که هر کدام از این دو بعد، دارای تبعاتی هستند. اگر صرفاً قدرت آمریکا کاهش یافته ولی نظم آمریکایی در سر جای خودش باقی مانده باشد، تبعات خاص خود را دارد و بالعکس. اگرچه آمریکا قدرتی است که فاصله‌ بیش‌تری با دیگر قدرت‌ها دارد، اما اگر نظم آمریکایی در کار نباشد، آمریکا به قدرتی در کنار دیگر قدرت‌ها تبدیل شده و نظام موازنه قوا حاکم می‌شود.»

جمشیدی در ادامه افزود: «امروز افول آمریکا در هر دو بُعد، یعنی هم در قدرت و هم در نظم بین‌المللی را شاهد هستیم و بر اساس تئوری چرخه‌های قدرت، در همه ابعاد و معیارها ایالات متحده با افول و چین با رشد مواجه است.»

وی همچنین گفت: «محوریت غرب در مدیریت تحولات بین‌المللی که از دهه ۱۷۵۰ آغاز شده به تدریج در حال از دست رفتن است. منطقه خاورمیانه یکی از عرصه‌هایی بوده که به افول آمریکا سرعت بخشیده و ورود آمریکا به حوزه امنیتی خاورمیانه بعد از یازدهم سپتامبر و ناکامی‌هایی که در پی آن در جنگ افغانستان و عراق رخ داده، کمک کرده است که ضعف اقتصادی آمریکا به یک عامل کاهش قدرت این کشور بدل شود.»

محمد جمشیدی در ادامه صحبت‌های خود، به نقش جمهوری‌ اسلامی ایران در افول آمریکا اشاره کرد و گفت: «ایران نیز نقش مهمی در کمک به افول آمریکا ایفا کرده و خواسته یا ناخواسته در چالش‌های جدی برای آمریکا اثرمند بوده است.»

وی در این خصوص گفت: «وقتی درباره دستاوردهایمان به لحاظ منطقه‌ای صحبت می‌کنیم، باید از موضع پیروزی به این دستاوردها بنگریم چرا که‌ پیروزی‌های امنیتی و راهبردی گوناگونی به دست آورده‌ایم. باید این پیروزی‌ها را گسترش دهیم و درک درست را به جامعه و مسئولین نسبت به وضعیت جایگاه کشورمان در تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی منتقل کنیم.»

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در ادامه با اشاره به دوران افول آمریکا و نقش ایران در اتخاذ سیاست‌های مرتبط افزود: «دوره گذار و افول آمریکا دوره‌ای نسبتاً طولانی مدت و همراه با چالش‌هایی است که در دوران چالش باید سیاست خارجی پویاتر و کارآمدتری داشته باشیم. آن چه که در منطقه جدید نیاز داریم حائز مؤلفه‌های خاصی است. آمریکا نسبت به مسأله افول آگاهی دارد و اسنادی که در دوران اوباما و ترامپ درباره راهبردها و استراتژی‌های نظامی و دفاعی آمریکا منتشر شد، بر این حقیقت دلالت دارند که رقابت قدرت‌ها در حال رشد است و این رشد رقابت‌ها دلیلی بر افول آمریکا به حساب می‌آید.»

وی افزود: «از این سو شاهد هستیم که رقابت میان قدرت‌های بزرگ در حال ظهور و بروز است و از سوی دیگر، تغییر در تمرکز راهبردی آمریکا در حال وقوع است. تغییر در تمرکز راهبردی آمریکا یعنی آمریکا آگاهی دارد که در دوران جدیدی به سر می‌برد و به راهبردهای جدید نیاز دارد.»

جمشیدی همچنین درباره اهمیت منطقه غرب آسیا برای آمریکا گفت: «می‌دانیم در سیاست خارجی آمریکا، خاورمیانه اولویت کم‌تری برای آمریکا دارد و اولویت راهبردی ایالات متحده، معطوف به شرق آسیا است. علت آن ناتوانی آمریکا در جنگ‌های خاورمیانه است؛ در واقع تیپ جنگ‌ها در این منطقه از جنسی هستند که از نظر آمریکا قابل پیروزی نیست.»

وی گفت: «مشکلات منطقه پایانی ندارد و چالش‌های این منطقه ممکن است دهه‌ها طول بکشد، از این رو آمریکایی‌ها تلاش می‌کنند خود را در این باتلاق گرفتار نکنند. از سویی می‌دانند سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران آن‌ها را در منطقه گرفتار کرده است. آمریکا به دنبال رهایی از این منطقه است و از طریق تغییر شرکا، دکترین‌ها و راهبردهایش این ضرورت را دنبال می‌کند.»

جمشیدی افزود: «در این شرایط جدید شاهد این هستیم که افول آمریکا به لحاظ امنیتی به وقوع پیوسته است و در عین حال تاکتیک‌هایی را هم برای عبور از این بحران اتخاذ می‌کند.»

وی در ادامه با اشاره به سیاست‌هایی که ایران بهتر است در مواجهه به چالش‌های منطقه‌ای اتخاذ کند، گفت: «ما در سیاست خارجی‌مان باید نسبت به فضای امنیتی‌تر و تنش‌زاتر آگاهی داشته باشیم و برای مواجهه با این چالش‌ها یک مجموعه ابزارها و راهبردهای امنیتی در اختیار داشته باشیم. در شرایط جدید، راهبردها و سیاست‌های خارجی مورد استفاده تا کنون، کفایت نمی‌کند و باید ابزارهای متنوع‌تر و جدیدتری را برای تحقق راهبردهایمان به دست آوریم.»

جمشیدی افزود: «منطقه‌ای که آمریکا در حال افول است و دیگر بازیگران منطقه‌ای از صلاحیت و توانایی لازم برای عهده‌داری نقش راهبردی در منطقه برخوردار نیستند، ایران می‌تواند با به کارگیری ابزارها و سیاست‌های کارآمد نقش مهمی را در منطقه و فراتر از آن ایفاگر شود.»

جمشیدی همچنین با اشاره به سیاست‌هایی که آمریکا در اعمال تحریم علیه ایران دنبال کرده گفت: «سیاست‌های مهار و تحریم ایران از سوی آمریکا، یکی از راهبردهایی است که ایالات متحده برای مواجهه با این چالش و جلوگیری از افول دنبال می‌کند. ترجیح دادن هژمونی آمریکا بر فضای پر چالش امروز، نگاهی کوته بینانه و ناشی از تنبلی است.»

وی در پایان همچنین درباره درگیری احتمالی آمریکا و ایران در منطقه افزود: «آمریکا اگر بخواهد با ایران به صورت نظامی درگیر شود، اهداف استراتژیک خود را زیر سؤال برده و اگرچه قدرت نظامی برتری دارد، به هر حال جنگی بی پایان خواهد بود و ایران می‌تواند منطقه را به درگیری بی پایان با آمریکا وارد کند.»

جمشیدی خاطر نشان کرد: «بنابراین پیگیری سیاست‌های مهار و رخ‌دادهای منطقه‌ای یکی از تبعات افول آمریکا است و باید در مقابله با این آفت‌ها در سطح کلان سیاستی و امنیتی تقویت شویم تا بتوانیم بر این خطرات که ناشی از افول آمریکا است فائق آییم و در مقابل سیاست‌های تند آنها اثرمند و کارآمد عمل کنیم.»

گفتنی است همایش بین‌المللی «افول آمریکا؛ روند گذشته و تحولات آینده» به همت پژوهشکده مشترک شهید صدر (ره) دانشگاه جامع امام حسین (ع) و دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام، و با همکاری بیش از بیست دانشگاه و نهاد پژوهشی در تاریخ ۶ آبان ماه برگزار خواهد شد. علاقه‌مندان می‌توانند جهت کسب اطلاعات بیشتر، به تارنمای همایش به نشانی www.usdecline.info  و صفحات مجازی دبیرخانه همایش در رسانه‌های اجتماعی به آدرس usdecline @ مراجعه نمایند.

انتهای پیام/ 

منبع: فارس

کلیدواژه: ایران محمد جمشیدی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران افول آمریکا افول آمریکا سیاست خارجی بین المللی منطقه ای چالش ها قدرت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۴۲۴۱۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انصاری نیک: «خلیج فارس» هویت ایران و یکی از پایه های قدرت تمدنی کشور است/ غرب نمی خواهد در منطقه امنیت برقرار باشد، زیرا امنیت ضامن توسعه است


به گزارش خبرآنلاین به نقل از روابط عمومی پتروشیمی بندرامام، انصاری نیک در جلسه صبحگاهی شرکت با گرامیداشت یازدهم اردیبهشت ماه روز جهانی کار و کارگر گفت: «این روز را خدمت کارگران عزیز تبریک می گوییم. انشاا… منابع انسانی در حوزه کارگران اخبار خوبی برای این گروه داشته باشد و تصمیمات خوبی گرفته شود. در بازدید که با کارگران و پیمانکاران صحبت می کنیم، از حقوق هایشان می پرسیم و معمولا حقوق هایی که به ما گزارش داده می شود متناسب نیست. باید پیگیری شود تا هر پیمانکاری به بندر امام می آید حقوق هایشان از حداقلی که در بندر امام تعیین می شود کمتر نباشد و به آنان بگویید ما به کارگرها ۳۰ یا ۴۰ درصد بالاتر از مصوبه اداره کار حقوق می دهیم و این کف پرداختی کارگران در بندر امام است. این نکته ای بسیار مهم است که باید اجرا شود.»
وی ادامه داد: «تلاش بر این است که محیط های کارگاهی‌مان را به حداقلی از استاندارد های کیفی برسانیم و محیط کار محیطی باشد که برای ما آموزنده باشد. استاندارد های جهانی را داشته باشد. حساسیت ها نسبت به اتفاقات را بالا ببرید. در مورد اتفاقاتی که رخ می دهد تجزیه و تحلیل داشته باشید به سایت بروید و بازدید کنید و سوال کنید، در این پرسش و پاسخ ها مسائل بسیاری روشن می شود. هر روز می توان چنین مواردی داشت. کار مدیران محترم همین است، ما کاری مهمتر از این نداریم. بسیاری از مسائل و کار های مهم را می توان به این طریق روزانه حل کرد.»
ایشان در ادامه با گرامیداشت روز ملی خلیج فارس افزودند: «در روز خلیج فارس کتابی را به مناسبت ۵۰ سالگی شرکت چاپ کردیم. خلیج فارس هویت ایران است. یکی از پایه های قدرت تمدنی هر کشوری دریا است. در کشور هایی که دریا و خلیج وجود ندارد آن کشورها از نظر راهبردی مشکل دارند. ما روز خلیج فارس را در تقویممان نامگذاری کردیم، این به دلیل تهدیدی است که برخی دولت‌ها برای ما ایجاد کردند. عده ای در تاریخ به دنبال تحریف هستند از جمله قدرت های غربی که از ۲ هزار سال پیش با ما دشمنی دارند و با هویت و فرهنگ ما دشمنی دارند و این ادامه‌دار بوده و هیچ گاه قطع نشده است.»

مدیر عامل شرکت پتروشیمی بندرامام در ادامه سخنان خود و گرامی‌داشت روز ملی خلیج فارس تصریح کرد: «کتاب هایی که نوشته شده، اتفاقات و خبرهایی که رخ داده است و تجزیه ها از جمله جداسازی بحرین از ایران مسئله‌ای است که قالبا کشور های غربی پشت آن بودند. غرب دست بردار نیست و این خصومت تمام نشده است. شعار هایی که امروز در کشور های خلیج فارس داده می شود نیز از این جنس است. غرب به دنبال آن است که مجموعه تمدنی اسلامی و همسایه های قدیمی را به جان هم بیاندازد.

اختلاف را ایجاد می کنند تا وارد منطقه شوند و سو استفاده کنند و قدرت های منطقه را به چالش کشیده، تضعیف کرده و به زیر یوق خود ببرند. اتفاقاتی که امروز در سیستان و بلوچستان رخ می دهد بی ارتباط به این موضوع نیست. غرب نمی خواهد در این منطقه امنیت برقرار باشد زیرا امنیت ضامن توسعه است. بدون توسعه می توانند مردم را از بدنه کشور اصلی جدا کنند. یک کشور به این صورت تضعیف می شود. باید بدانیم که اگر هوشیار نباشیم، بقیه با ما چه کار می کنند.»

دکتر انصاری نیک خطاب به مدیران حاضر در جلسه تاکید کرد: «تمام افراد این جمع تحصیلکرده، کارکرده و اهل دانش و فن هستند. در جامعه ایرانی اگر چنین طیف هایی نسبت به این مسائل بی اطلاع باشند از بقیه چه انتظاری می رود؟! به مناسبت این روز وظیفه خود دانستم که به جهت هوشیاری، این موارد را بیان کنم. باید نسبت به تمدن و فرهنگ و هویت تاریخی‌مان حساس باشیم، باید یاد بگیریم، مطالعه کنیم و به بچه هایمان یاد بدهیم و آن ها را هم آگاه کنیم. باید به دوستان و بستگان و دیگر کسان‌مان این مسائل را یادآوری کنیم. این مسائل را می شود از غربی ها هم یاد گرفت، آن ها بسیار حساس هستند و این موارد را مکتوب می کنند تا ماندگار شود و بعد به آن استناد می کنند. این مستند ها فشار هایی در آینده نزدیک یا دور برای ما هستند. غرب واژه سازی می کند، کار فرهنگی و تاریخی می کند.»

نایب رئیس هیات مدیره شرکت پتروشیمی بندرامام ادامه داد: «خلیج فارس فرصتی برای ما است، ضمن اینکه سیاست های کشور به سمت اقتصاد دریا پایه است. این موضوع در اسناد بالا دستی مطرح و تصویب شده است.

پتروشیمی بندر امام به عنوان مجموعه ای اقتصادی می توند برای آینده آگاه باشد و از ظرفیت ها و فرصت های این حوزه استفاده کند. مطالعات راهبردی را بخوانید و ببینید چه ظرفیت ها و چه امتیازاتی برای ما وجود دارد و می توانیم چه نقشی داشته باشیم در این زمینه باید توجه داشت و این موضوع را دنبال کرد.»

46

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901189

دیگر خبرها

  • شکست ائتلاف غربی در تغییر معادلات با انصارالله
  • فیلم/رهبر انقلاب: نحوه رفتار آمریکا در مسئله غزه اثبات حقانیت موضع ایران در بی‌اعتمادی به آمریکا است
  • اسرائیل در گرداب
  • دروغگویی BBC برای خون‌شویی
  • علم‌الهدی: دستاورد‌های دولت برای مردم ملموس نیست / در شرایط فعلی کشور نیازمند بکارگیری قدرت اقناع هستیم تا حقیقت موضوع برای مردم تشریح شود
  • در حمله به اسرائیل، از لایه پدافندی ناتو عبور کردیم 
  • انصاری نیک: «خلیج فارس» هویت ایران و یکی از پایه های قدرت تمدنی کشور است/ غرب نمی خواهد در منطقه امنیت برقرار باشد، زیرا امنیت ضامن توسعه است
  • ریشه‌های تروریست‌پروری در سیاست‌های غرب؛ ترور برای بقا!
  • پیروزی بدون جنگ
  • اشغال‌گران از سیاست مداخله در افغانستان و منطقه دست برنمی‌دارند