Web Analytics Made Easy - Statcounter

در طول دو هفته‌ی اخیر، موضوع خلع ید «یونس ژائله» از شرکت «کشت و صنعت مغان» مطرح شده است. خلع یدهایی که به عقیده‌ی برخی کارشناسان بیش از آنکه در راستای پیشرفت اقتصاد کشور باشد، برای قدرت نمایی در درگیری‌های سیاسی و یا همسو با موج رسانه‌ای شکل گرفته است.
بازپس‌گیری‌ها برای تقابل سیاسی است
دکتر «مرتضی افقه»، اقتصاددان، درباره‌ی این بازپس گیری‌ها به انصاف نیوز گفت: در بازپس گیری‌ها بیش از آنکه مردم در نظر باشند برای تقابل‌های سیاسی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به هرحال دلیل هرچه که باشد این نوع بازپس گیری باعث عدم استقبال سرمایه‌گذاران از واگذاری‌های بعدی و فراری دادن سرمایه از بخش تولید است.
او افزود: کل فضای کشور در راستای فراری دادن سرمایه و سرمایه دار است. کل فضای کشور ضد توسعه است و همه‌ی ساختارها اینگونه شکل گرفته‌اند. اصل واگذاری‌ها از زمان آقای رفسنجانی در روال معمول که کشورهای دیگر تجربه کرده‌اند پیش نرفت و با رانت همراه شد. به نظر می‌رسد خیلی از خریداران به دنبال راه اندازی واحد تولیدی نیستند بلکه به دنبال استفاده از رانت و تسهیلات ناشی از خرید آن واحد تولیدی هستند.
افقه درباره‌ی خدشه وارد شدن به اعتبار دولت با این بازپسگری‌ها ادامه داد: ما از آمریکا گله می‌کنیم که چرا وقتی پای برجام را امضا کرده، بعد از آن خارج شده؟ ولی حاکمیت خودمان پای تعهدی که با بخش خصوصی امضا کرده نمی‌ایستد و زیر آن می‌زند. این باعث می‌شود وجه‌ی حاکمیت بین سرمایه‌گذاران واقعی خراب شود.
وقتی شرکت‌ها ورشکسته‌اند باید ارزان فروخته شوند
یکی از ایراداتی که معمولا درباره‌ی واگذاری شرکت‌هایی که این اواخر موضوع خلع‌یدشان مطرح است، این است که گفته می‌شود این شرکت‌ها ارزان فروخته شده‌اند. اما سرمایه‌گذارانی که این واحدها را خریده‌اند و حالا ممکن است از آنها خلع ید شوند چه مشکلی دارند؟
افقه که دکتری اقتصاد از دانشگاه بیرمنگام دارد در پاسخ به سوالی درباره‌ی «ارزان فروختن» این شرکت‌ها پاسخ داد: من انتقادی به بخش خصوصی ندارم که آمده و این واحدها را خریده است. من زمانی که در استانداری خوزستان بودم با این مسائل مواجه بودم. چون اکثر شرکت‌های واگذار شده ورکشسته و زیان‌ده بودند و کسی که می‌خواست این را بخرد یکی از شرط‌هایش این بود که مثلا این شرکت این تعداد نیروی اضافی دارد و من باید آنها را اخراج یا بازخرید کنم. در آن زمان اداره کار اجازه این کار را نمی‌داد.
او با اشاره به وضع بد شرکت‌های دولتی گفت: وقتی شرکت‌ها ورشکسته و زیان‌ده هستند و به این مرحله رسیدند باید به خریدار امتیازهای ویژه‌ای را داد تا سرمایه‌گذار ترغیب شود این واحدها را بخرد. سرمایه‌گذار هم حتما خبر دارد که آن شرکت چه وضعی دارد و احتمالا به اهدافی این واحد را می‌خرد که نزدیک به اهداف واگذار کننده نیست. این نوع واگذاری در شرایط ضد تولید فعلی باعث رونق اقتصاد نمی‌شود.
یکی دیگر از ایرادات وارد به سرمایه‌گذاران بخش‌خصوصی در واگذاری‌ها بیکار شدن بخشی از نیروی کار کارخانه‌ها است. این عضو هیات علمی دانشگاه اهواز در این مورد گفت: بیکاری حاصل از واگذاری غیرقابل پیشگیری است. وقتی نیروی کار مازاد است باید آن بخش مازاد حذف شود تا تولید بالا برود. بنابراین اگر قرار است تولید بالا برود باید مازاد نیرو را حذف کرد. اصل واگذاری‌ها خوب است ولی وقتی حاکمیت اینچنین است و ساختارهای حاکم بر آن ضد توسعه است بخش خصوصی هم نمی‌تواند تولید کند.
مرتضی افقه شرایط فعلی کشور را دلیل اصلی این نابسامانی‌ها خواند و گفت: باید تولید سودآور باشد که واگذاری‌ها نتیجه دهد. چون ما در جهت سودآوری تولید حرکت نمی‌کنیم اگر این واحدها دست دولت بماند فقط زیان می‌دهد و فرسوده می‌شود و اگر هم واگذار شود حتی اگر بخش‌خصوصی هم به قصد تولید آمده باشد این ساختارهای ناکارآمد آنقدر تولید کننده را اذیت می‌کنند که دست از کار بکشد.
او افزود: در شرایط موجود بسیاری از کارگاه‌های بخش خصوصی با کمتر از ظرفیتشان تولید می‌کنند به خاطر اینکه دولت ناکارآمد است. من به طور کلی مخالف دوستانی هستم که بر خصوصی سازی در فضای غیر تولیدی کنونی اصرار می‌کنند. ما باید از همان ۳۰ سال پیش که خصوصی‌سازی‌ها شروع شده بود برای کارآمدی دولت هم تصمیم می‌گرفتیم و عمل می‌کردیم که در آن صورت الان نتیجه‌ی دیگری می‌گرفتیم.
بخش خصوصی چاره‌ای جز تعطیل کردن ندارد
این استاد دانشگاه ادامه داد: در شرایط کنونی این واگذاری‌ها به نتیجه نمی‌رسد. وقتی بخش خصوصی این واحد را می‌گیرد، بعد از مدتی ناچار است برای جلوگیری از ضرر این واحد را تعطیل کند و ماشین آلات را بفروشد و درآمدی کسب کند. کما اینکه در همین مدت بسیاری از بخش خصوصی‌ها هم که دیدند تولید به صرفه نیست تعطیل کردند و ماشین آلات را فروختند.
مرتضی افقه درباره‌ی وجود رانت در برخی واگذاری‌ها گفت: خیلی از کسانی که واحدهای تجاری را گرفته‌اند اصلا تولید کننده نبودند و فقط به خاطر تسهیلات واحد تولیدی آمده‌اند و این واحدها را گرفته‌اند و حالا در وسط راه مانده‌اند.
او تصریح کرد: هزینه‌ی تولید در کشور ما بسیار بالاست، در بسیاری از موارد اگر ما جنسی از خارج بیاوریم با هزینه‌ی حمل و نقل و گمرکی و… آن جنس ارزانتر است. تا حالا ما با پول نفت این ناکارآمدی‌ها را پنهان کرده‌ایم. اما حالا که نمی‌توانیم نفت بفروشیم، دیگر این شرایط قابل ادامه دادن نیست. یا باید بپذیریم که اقتصاد کشور زمین خورده و یا باید ساختارها را اصلاح کنیم که بعید است چون منافع خیلی‌ها با اصلاح ساختار از بین می‌رود.
افقه که در دولت خاتمی مدتی به عنوان معاون سیاسی استانداری خوزستان مشغول به کار بوده درباره‌ی مشکلات شرکت هفت تپه گفت: هفت تپه از سالها پیش دچار مشکلات بود اما همان سیستم‌های ناکارآمد تا زمانی که کار به بحران تبدیل نشود به فکر اصلاح نمی‌افتند. در زمان مسئولیت من در خوزستان همین کارخانه‌ی قند کنار هفت‌تپه مشکلاتی داشت. کارگرها اعتراض داشتند. ولی حاکمیت عادت کرده که وقتی به نقطه‌ی بحران رسید یکباره همه با دستپاچگی به آن بپردازند.
دنبال اهلیت افراد نیستند
او درباره‌ی اتهام اهلیت نداشتن یونس ژائله برای اداره‌ی کشت و صنعت دشت مغان هم گفت: به‌نظر من که سیستم زیاد به دنبال افراد با اهلیت نیست! اگر ببیند که کسی رقیبشان است و می‌تواند برایشان مشکل ایجاد کند، می‌آیند و مزاحمش می‌شوند.
منبع: انصاف نیوز برچسب ها: خصوصی‌ سازی

منبع: خرداد

کلیدواژه: خصوصی سازی واگذاری ها بازپس گیری بخش خصوصی درباره ی ی حاکمیت شرکت ها گیری ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khordad.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خرداد» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۳۹۴۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رعایت توازن تولید و مصرف انرژی به سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد

نرسی قربان کارشناس انرژی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه ایران یکی از بزرگترین ذخایر گازی را دارا است، گفت: ایران از لحاظ تئوری می‌تواند به هاب انرژی تبدیل شود و سال‌های سال در رابطه با آن صحبت شده است زیرا ایران یکی از بزرگترین ذخایر گازی جهان را دارا است.

وی ادامه داد: ایران از لحاظ جغرافیایی در منطقه‌ای قرار دارد که به چندین کشور مختلف راه دارد؛ اعم از کشورهایی که گاز دارند به همین جهت همواره بر سر این موضوع بحث بوده که ایران بتواند ایران گاز را از کشورهایی نظیر ترکمنستان که گاز دارند دریافت و به ترکیه، هند و.... بدهد که به دلیل تحریم‌ها مکان پذیر نبود.

به گفته این کارشناس انرژی تولید انرژی در کشور ما کم نیست، بلکه مصرف انرژی در کشور ما بسیار بالاست.

وی ادامه داد: برای به تعادل رسیدن تولید و مصرف باید تولید گاز افزایش پیدا کند زیرا گاز در سبد کشور ما سهم ۷۰ درصدی دارد و اگر بخواهیم تولید گاز را افزایش دهیم که برای تولید برق و سایر مصارف را پاسخگو باشد مستلزم سرمایه گذاری بیشتر است که مقدار آن بسیار بالاست و به گفته وزیر نفت ۲۰۰ میلیارد دلار برای سرمایه گذاری نیاز داریم.

به گفته قربان در صورتی که سرمایه گذاری صورت بگیرد باید سرمایه گذاری خارجی باشد تا پاسخگوی نیاز ما باشد.

قربان در رابطه با راهکارهای بهینه سازی مصرف، خاطر نشان کرد: راه کارهای مختلفی در این زمینه در نظر گرفته شده است که یکی از آنها قیمت گذاری است به گونه‌ای که قیمت انرژی را به جایی برسانند که صرفه‌جویی در آن بسیار جذاب شود که به علت مسائل سیاسی چنین امکانی وجود ندارد

وی ادامه داد: راه کارهای دیگری نظیر سرمایه گذاری وجود دارد و بهینه سازی به طوری که در خانه و ادارات حتی کارخانه‌ها سرمایه گذاری صورت بگیرد تا مصرف بهینه باشد و با توجه به اینکه سرمایه گذاری وجود نداشته این نوع از بهینه سازی هم میسر نشده است.

این کارشناس انرژی توضیح داد: سیاست‌های انرژی دولت مرتباً در حال تغییر است و هیچ زمان سیاست واحدی را در دولت‌ها مختلف نداشته‌ایم و همه این موارد دست به دست هم داده تا بهینه سازی به تعویق می‌افتد.

کد خبر 6090017 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • فلاحت پیشه: نه‌تنها از منابع فروش نفت نفعی برای مردم حاصل نشد؛ بلکه دولت دست در جیب مردم کرده است
  • رعایت توازن تولید و مصرف انرژی به سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد
  • چگونگی مردمی‌سازی توسعه بالادست صنعت نفت و گاز با توان بخش خصوصی و سرمایه‌های خرد مردمی
  • پیش‌بینی مرتضی افقه از تاثیر انتخابات آمریکا بر بازار ارز/ منتظر این تغییر باشید
  • واگذاری کاروانسرای ینگی امام به بخش خصوصی در اولویت است
  • امیدی که در «هفت‌تپه» زنده شد
  • دستاورد گواهی ۳۰ درصدی چه بود؟/ تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها
  • انتقاد تند یک امام جمعه از واگذاری تیم استقلال به هلدینگ خلیج فارس /چرا سرمایه این هلدینگ خرج یک تعداد سلبریتی پرخرج شود /این خیانت است
  • پرهزینه و زیان‌ده؛ پول قرارداد پرداخت بازیکنان استقلال و پرسپولیس از جیب کارگران و بازنشستگان!
  • کارخانه سیمان سفید در شهرستان دیرابجاد می شود