Web Analytics Made Easy - Statcounter

استاندار یزد با اشاره به جبران بخشی از کسری بودجه استان توسط دولت گفت: بخشی دیگر نیز با بهره‌گیری از مکانیزم‌های پیش‌بینی شده، جبران گردیده است.

به گزارش خبرگزاری برنا؛ "محمدعلی طالبی" استاندار یزد با اعلام خبر جبران کسری بودجه توسط دولت ر نشست شورای برنامه ریزی و توسعه استان، راجع به نگرانی‌های موجود برای تامین کسری بودجه امسال استان، تصریح کرد: بخشی از این کسری با حمایت‌های دولت در حوزه هزینه‌های جاری و عمرانی و بخشی با بهره‌گیری از مکانیزم‌های پیش‌بینی شده، برطرف شده و موفق به جبران این بودجه‌ها شدیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طالبی افزود: خوشبختانه رشد خوبی در زمینه اعتبارات عمرانی و جاری استان داشته‌ایم که اگر در قالب بودجه امسال به تصویب برسد، سال آینده توان استان در پیگیری و اجرای طرح‌های مختلف افزایش می‌یابد.

استاندار پرداخت پاداش و همسان‌سازی حقوق بازنشستگان را از جمله اقدامات ارزشمند دولت در زمینه تامین بودجه سال جاری خواند.

وی با اشاره به معرفی اموال مازاد دستگاه‌های دولتی به عنوان یک ضرورت، تصریح کرد: کمیته‌ای کارشناسی برای شناسایی و مدیریت املاک دولتی در استان تشکیل می‌شود.

طالبی در نشست شورای برنامه ریزی و توسعه استان که به منظور بررسی اعتبارات سال آینده استان در بخش هزینه‌های جاری و اعتبارات عمرانی با حضور ویدئو کنفرانسی نماینده مردم شهرستان‌های مهریز، بهاباد، بافق، ابرکوه و خاتم در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مدیران دستگاه‌های اجرایی استان برگزار شد، با اشاره به شرایط اقتصادی کشور و استان، بر صرفه جویی در اعتبارات جاری از سوی دستگاه های استان تاکید کرد.

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: کسری بودجه یزد استان استان یزد بودجه دولت کسری بودجه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۵۴۴۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعتبارات مقابله با فقر به کدام دستگاهها می‌رسد؟+ جدول

بر اساس تقسیم بندی بودجه حداقل به پنج دستگاه اعتبارات مختلف سالیانه مرتبط با رفع فقر تخصیص داده می‌شود. - اخبار اقتصادی -

به گزارش  خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، بررسی ویژگی های فقر در ایران نشان می دهد که افزایش نرخ فقر در ایران طی سال های اخیر تا حد زیادی معلول شرایط کلان اقتصادی است از این رو برای مقابله با آن نیازمند رویکرد تقویت رشد اقتصادی همراه با سیاست های حمایتی قاعده مند هستیم. اگرچه نقش بالای شرایط اقتصاد کلان در گسترش فقر، ظرفیت های فقرزدایی بودجه عمومی را محدود کرده است، با توجه به اهمیت راهبردی مسأله فقر تحلیل بودجه عمومی از منظر فقرزدایی همچنان دارای اهمیت و یک موضوع کلیدی است.

ارزیابی مکانیزم های امحای فقر در لایحه بودجه سال 1403 نشان می دهد که لایحه به دو شیوه مستقیم و غیر مستقیم بر نرخ فقر اثرگذار است. اثرگذاری غیرمستقیم لایحه بودجه سال 1403 باید از طریق تقویت رشد اقتصادی و کاهش تورم باشد اما لایحه بودجه سال جاری به گونه ای تدوین شده که ادامه روند قوانین بودجه در سال های گذشته است و با توجه به ظرفیت ها و محدودیت های بودجه ای، از لایحه نمی توان انتظار چندانی در مورد هدایت و تقویت رشد اقتصادی و در نتیجه فقرزدایی بخصوص از کانال ظرفیت سازی برای ایجاد رشد اقتصادی پایدار داشت. با این حال، رویکرد نسبتاً انقباضی بودجه و حساسیت بالای آن به موضوع کسری که خود را در کاهش نسبت کسری ترازعملیاتی به کل بودجه عمومی نشان میدهد، می تواند از منظر کاهش اثرات منفی بودجه بر تورم و به تبع آن فقر، مثبت تلقی شود. در سمت دیگر اثرگذاری مستقیم لایحه بودجه بر روی نرخ فقر از طریق سیاست های حمایتی و تامین مالی مالیاتی نشان می دهد که بودجه ابتکار قابل توجهی برای تغییر رویکرد به منظور فقرزدایی از مجرای اثرگذاری مستقیم را پیش بینی نکرده و ظرفیت جدیدی را برای تخفیف فقر ایجاد نکرده است. در واقع در لایحه بودجه منابع یارانه ها و بودجه نهادهای حمایتی به عنوان مهمترین منابع مقابله با فقر درآمدی کمتر از تورم رشد کرده است.

در نمودار زیر ساختار توزیع اعتبارات سالیانه به دستگاهها در خصوص مقابله با فقر قابل مشاهده است. بر این اساس سازمان هدفمندی(جهت توزیع یارانه دارو، نان و یارانه نقدی)، وزارت کار و رفاه اجتماعی، سازمان بهزیستی، کمیته امداد  و صندوق توسعه مسکن از این اعتبارات استفاده میکنند.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فرهنگ و هنر در بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۳
  • بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور در بخش فرهنگ و هنر
  • شهرداری ارومیه از اعتبارات ملی محروم مانده است
  • رشد 30 درصدی بودجه محرومیت زدایی سیستان و بلوچستان نسبت به 1402
  • قزوین قعرنشین جدول تامین بارش استان‌ها
  • اختصاص ۲۵ هزار میلیارد تومان به حوزه رسانه در سال جاری
  • اعتبارات مقابله با فقر به کدام دستگاهها می‌رسد؟
  • اعتبارات مقابله با فقر به کدام دستگاهها می‌رسد؟+ جدول
  • ضربه سنگین خودروهای بی‌کیفیت تولید داخل به تشدید ناترازی بنزینی و کسری بودجه ارزی کشور
  • گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از میزان تخصیص بودجه عمومی به رسانه‌ها در لایحه بودجه ۱۴۰۳/ صداوسیما ۲۴ هزار میلیارد تومان