Web Analytics Made Easy - Statcounter

بهمن آرمان در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا با اشاره به اظهارات چندی پیش رییس مجلس شورای اسلامی مبنی بر اینکه منشا مشکلات کشور در بهارستان و میرداماد است نه مذاکره و تحریم، اظهار کرد: اینکه همه مشکلات کشور را گردن دولت بیاندازیم، و دولت را مقصر نشان بدهیم درست و منطقی نیست. تحریم‌ها، نداشتن رابطه مستقیم مالی با دنیا، غیبت بازار سرمایه و ظرفیت سرمایه‌گذاری و نادیده گرفتن معاهدات و سازکارهای بین المللی مانند FATF، از جمله مشکلات ما است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: ما در این شرایط عددی نزدیک به ۳۵ درصد را باید برای هزینه‌های تراکنش مالی خود پرداخت کنیم. به زبان ساده ما کالاهای وارداتی را  ۳۵ درصد گران‌تر از بازار جهانی می‌خریم.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه کشور در تحریم های همه جانبه اقتصادی، بانکی و مالی است، گفت: اینکه دولت را مقصر همه مشکلات کشور معرفی کنیم به لحاظ منطق اقتصادی، سیاسی و کارشناسی قابل پذیرش نیست.

وی در عین حال گفت: البته فعالیت‌هایی را می‌توان در کشور انجام داد که نه با تحریم ها مرتبط است و نه نیازی به ارز خارجی دارد، به طور مثال بخش مسکن می تواند به اقتصاد کشور کمک کند. علاوه بر این به  ۱۰ هزار کیلومتر آزادراه در کشور نیاز داریم. از سوی دیگر ماشین آلات زیادی داریم و با توجه به اینکه این ماشین آلات کالای سرمایه‌ای محسوب می‌شوند می‌توان از آن در ساخت آزاد راه ها استفاده کرد و این کار بخش عمرانی را تا حدودی از رکود خارج می‌کند.

وی ادامه داد: تکمیل سدهای مخزنی، مجهز کردن زمین‌های کشاورزی به سیستم‌های آبیاری نوین و توسعه خطوط راه آهن با توجه به تولید ریل در داخل کشور از بخشهایی است که نیاز به ارز ندارد.

آرمان یادآور شد: واقعیت این است که ما از دانش فنی بسیار بزرگی برخوردار هستیم، حتی من اعتقاد دارم دانش فنی موجود در ایران از ترکیه جلوتر است و با عربستان و خاورمیانه قابل مقایسه نیست، لذا این ظرفیت نباید نادیده گرفته شود.

این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: واقعیت این است که در شرایط فعلی در زمینه ساخت و توسعه پالایشگاه، مجتمع‌های پتروشیمی و فولاد  نیازمند ارز و فاینانس خارجی هستیم وتوسعه این بخشها تا حدودی در گرو ارتباط اقتصادی با جهان است.

وی  با اشاره به اقدامات مجلس مانند طرح اصلاح ساختار بودجه اظهار کرد: مجلس می تواند برای کمک به تولید و اقتصاد کشور قانون رفع موانع تولید که مصوب مجلس است و دولت هم ابلاغ شده ولی تاکنون اجرایی نشده را اجرایی و فعال کند.

این کارشناس مسائل اقتصادی یادآور شد: دولت در حال حاضر برای تامین پرداخت ۱۰۰ هزار تومانی که به خاطر تعطیلی‌های کرونا مصوب کرده واقعا با مشکل مواجه است و از طرفی این مبلغ مشکلی از مردم را حل نمی‌کند بنابراین اگر نمایندگان مجلس به فکر معیشت مردم هستند، ماهیگیری را به آنها بیاموزند.

وی افزود: اگر قیمت مرغ از کمتر از ۱۰ هزار تومان به ۲۶ هزار تومان می‌رسد، این از پیامدهای چند دهه بی سیاستی در حوزه اقتصادی است. در واقع مشکل نتیجه سالها رها کردن سیاست های وارداتی و غیر مولد اقتصادی است. اینکه ۷۰ درصد خوراک دام کشور وارداتی است به امروز و دیروز مربوط نیست بلکه ریشه در سال‌ها بی توجهی به این مهم دارد.

آرمان با یادآوری وابستگی و اتکای دولت های قبلی به دلارهای نفتی اظهار کرد: به همین دلیل دولت مجبور شد در ۷ ماه ابتدایی سال جاری ۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار فقط به واردات خوراک دام اختصاص دهد. از ابتدا گویی قرار بر این بوده که این کشور با دلارهای نفتی اداره شود و حال که دلار نفتی وجود ندارد مشکلات به مرور خود را نشان می‌دهند.

وی بیان کرد: لذا نمایندگان و مجلس بهتر است نه فقط برای چند ماه پایانی دولت، بلکه برای ریل گذاری سیاست‌های اقتصادی کشور بررسی کنند که چرا ایران جزو ۵ کشور اول در واردات روغن نباتی است و چرا ۷۰ درصد خوراک دام وارداتی است وگرنه همه می توانند مچ هم را بگیرند ولی حل کردن کارها و بازکردن گره ها نیاز به کار کارشناسی و پیدا کردن راه حل دارد.

این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: نمی شود برای همیشه دور کشور دیوار کشید. ایران کشوری است با تاریخی چند هزار ساله. لذا انتظارات ایران و فرهنگ مردم کاملا متفاوت از مردم کشورهایی چون کوبا، کره شمالی است.

آرمان همچنین درباره مذاکرات احتمالی برای احیای برجام هم گفت: مسئله مذاکره با آمریکا در چارچوب برجام تنها در اختیار دولت نیست که کسی بتواند مانع آن شود یا آن را پیش ببرد. این مسئله در اختیار حاکمیت است و طبیعتا اگر قرار بر مذاکره باشد تصمیم حاکمیتی است و درباره آن تصمیم گیری می شود.  

وی با اشاره به نتایج انتخابات آمریکا اظهار کرد: سیاست های کلی آمریکا زیاد متاثر از دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات نیست. در طول چهل سال گذشته دولت های دموکرات و جمهوری خواه در آمریکا حاکم بوده اند، بنابراین تغییرات اساسی رخ نخواهد داد و اتفاقی که باید بیفتد در داخل کشور خودمان است.  

آرمان با اشاره به اینکه دولت جدید هنوز رسما مستقر نشده، خاطرنشان کرد: خیلی زود است بگوییم بایدن بلافاصله در ۲۱ ژانویه بازگشت به برجام در اولویت اول برنامه های خود قرار دهد. بنابراین باید تا آن زمان خود را تقویت کنیم و بتوانیم در زمان مناسب از موضع قدرت وارد شویم ولی در هر صورت باید صدای واحدی از ایران خارج شود.

برچسب‌ها مجلس شورای اسلامی حسین محلوجی محمد باقر قالیباف خاورمیانه دولت ترکیه

منبع: ایرنا

کلیدواژه: مجلس شورای اسلامی حسین محلوجی محمد باقر قالیباف خاورمیانه دولت ترکیه مجلس شورای اسلامی حسین محلوجی محمد باقر قالیباف خاورمیانه دولت ترکیه اخبار کنکور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۲۱۹۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افشاگری رشیدی کوچی از تلاش دولت برای نزدیک کردن ریاست مجلس آینده به جریان پایداری و  امام صادقی‌ها

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، جلال رشیدی کوچی نماینده مرودشت در مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به این سوال که «در هفته‌های اخیر بحث‌های پرچالشی بر سر مسائل ارزی میان دولت و مجلس به وجود آمد، به نظر شما این اختلافات تا چه اندازه جدی است؟»، گفت: دولت خودش را از هر اشتباهی مبرا می‌داند یا اگر هم مبرا نمی‌داند علی الظاهر و به صورت دکوری صحبت هایی درخصوص استقبال از انتقاد مطرح می‌کند که برای همه مشخص است، ما با یک دولت تمامیت‌خواه و غیرقابل انتقاد مواجه هستیم.

اختلاف دولت و مجلس برای ریاست دوره بعد پارلمان است

وی در گفتگو با ایلنا، ادامه داد: اینکه الان هم دولت با مجلس و به ویژه آقای قالیباف درخصوص مسائل مختلفی که مردم شاهد آن هستند اختلاف پیدا کرده دقیقا برای ریاست دوره بعد مجلس است. یعنی در مسائلی که دارد مطرح می‌شود نگاه من این است که به دنبال این هستند که بر ریاست مجلس دور بعد اثرگذار باشند و من فکر می‌کنم که ریاست آقای قالیباف برای دولت مطلوب نباشد.

رشیدی کوچی خاطرنشان کرد: اینکه می‌گویم دولت، به معنای کل شاکله دولت نیست، برخی‌ها در دولت آقای رییسی آن‌هایی که باعث آسیب اول به خود آقای رییسی هستند و بعد به مملکت؛ دست های پشت پرده‌ای که از نزدیکان ایشان هستند، بعضی از اقوام نسبی و سببی آقای رییسی؛ این‌ها با تفکر خامی که دارند فکر می‌کنند این اقدامات به نفع آقای رییسی و یا کشور خواهد بود که قطعا اینطور نیست، به نظرم عقلا باید برای حل این مشکل چاره اندیشی کنند.

روایت دست‌های پشت پرده در انتخابات

عضو کمیسیون امورداخلی کشور و شوراها در پاسخ به این سوال که «فکر می‌کنید آن ها دنبال حاکم کردن کدام جریان در مجلس آینده هستند؟»، عنوان کرد: ببینید این بحثی که مطرح می‌کنم اثبات شدنی نیست اما به وضوح مشخص است که در انتخابات مجلس اعمال نفوذ زیادی شکل گرفت، چه الان و چه در بحث تایید یا ردصلاحیت ها شاهد بودیم افرادی که به نظر می‌رسید طبق نظر نهادهای امنیتی نباید تایید می شدند اما با رایزنی هایی از طرف همان افرادی که اشاره کردم تایید شدند. حتی ما افرادی را داشتیم که محکومیت قطعی در پرونده شان بود اما چون نزدیک به تفکر دولت بودند و باید در این مجلس حضور داشته باشند؛ مشاهده کردیم که تایید شدند.

وی افزود: اما یک عده ای هم که منتقد دولت بودند یا ردصلاحیت شدند یا در انتخابات به مشکلات جدی برخوردند، من یکی از این ها را مثال می زنم، آقای مهدی عسگری ایشان در تهران ثبت نام کرد ولی به او اجازه ندادند که برود کرج و مجبور شد در تهران رقابت کند که اگر کرج بود به نظرم قطعا ایشان رأی می آورد. در مجموع یک عده ای را ردصلاحیت کردند، یک عده را به این شکل مدیریت کردند و در مورد یک عده ای هم شاید با شیوه‌های دیگری که می‌شد بر انتخابات اثر گذاشت و دخالت کرد، اقدام کردند و از مسیر کنار زدند؛ واقعا دست آن افراد نزدیک به دولت در انتخابات مشهود بود ولی خب قابل اثبات نیست.

تلاش دولت برای نزدیک کردن ریاست مجلس به جریان پایداری و امام صادقی‌ها

نماینده مرودشت در مجلس ادامه داد: نکته دیگر اینکه به نظرم می‌آید که دولت و در واقع آن افراد خیلی تلاش خواهند کرد که ریاست مجلس را به جریان پایداری نزدیک کنند. چون جریان پایداری و بعد دانشگاه امام صادقی‌ها به آن افراد خیلی نزدیک هستند و من امیدوارم که این اتفاق رخ ندهد، به نمایندگان دوره دوازدهم و عقلای دوره آینده امید دارم که این اتفاق محقق نشود.

رشیدی کوچی در پاسخ به این سوال که «چقدر احتمال می‌دهید ریاست در سال اول به قالیباف داده شود تا کاندیدای ریاست جمهوری نشود و بعد در سال دوم او را کنار بزنند؟»، گفت: این یک تحلیل است، من نگاهم بر این است که آقای قالیباف کاندیدای ریاست جمهوری نخواهد شد و نگاهش به تداوم فعالیت در ریاست مجلس باشد. اما درباره ریاست ایشان فکر می‌کنم که آقای قالیباف سال اول با یک رأی پایین نه با آن آرایی که در مجلس یازدهم کسب کرده بودند ریاست مجلس را در اختیار داشته باشد اما سال های دوم و سوم را نمی دانم.

عضو کمیسیون امورداخلی کشور و شوارها خاطرنشان کرد: به نظرم می آید یک سری افرادی که اشاره کردم به شدت به دنبال ایجاد تنش در مجلس باشند، امیدوارم مجلس دوازدهم به این سمت و سو نرود اما شواهد و قرائن نشان می‌دهد که حواشی‌اش بر متن حتما غلبه خواهد کرد.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902965

دیگر خبرها

  • دانشگاه‌ها از مسائل کشور جدا نشوند
  • مهم‌ترین اولویت مجلس آینده از نگاه لاهوتی
  • وحشت روزنامه دولت از برملاشدن ناتوانی‌های اقتصادی دولت سیزدهم
  • افشاگری رشیدی کوچی از تلاش دولت برای نزدیک کردن ریاست مجلس آینده به جریان پایداری و  امام صادقی‌ها
  • محمودزاده: رقبای قالیباف به دولت نزدیک هستند
  • ۷۰ درصد ظرفیت شهرک صنعتی شورمست غیرفعال است
  • وزارت رفاه: تا هفته آینده، برنامه دولت برای نحوه تداوم طرح کالابرگ اعلام می‌شود
  • نقاط قوت و ضعف مجلس یازدهم/ «نظارت» در مجلس آینده تقویت شود
  • رقبای قالیباف به دولت نزدیک هستند؛ مجلس در زمینه چای دبش و پتروشیمی باختر کوتاهی کرد
  • مهاجرت پرستاران از بخش دولتی به خصوصی/ مشکلات پابرجاست