Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-04-29@05:23:25 GMT

۵ دلیل ابتلا به ذات‌الریه و راههای پیشگیری از آن

تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۲۳۱۰۸۴

آفتاب‌‌نیوز :

در ادامه با چند دلیل اصلی بروز ذات‌الریه و چگونگی پیشگیری از آن بیشتر آشنا می‌شویم.

باکتری‌ها

ذات‌الریه باکتریایی به هر نوع ذات‌الریه با منشاء باکتری گفته می‌شود و به طور معمول با آنتی‌بیوتیک‌ها درمان می‌شود. استرپتوکوک پنومونیه که به طور معمول در بینی و گلو دیده می‌شود، یکی از شایع‌ترین دلایل ذات‌الریه باکتریایی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

باکتری‌ها می‌توانند از طریق قطرات بزاق یا مخاط هنگام عطسه یا سرفه پخش شوند. در شرایطی که افراد بسیاری حامل این باکتری هستند بدون اینکه بیمار شوند، استرپتوکوک پنومونیه اغلب موجب ذات‌الریه در افراد مسن، کودکان خردسال و افراد سیگاری یا آنهایی می‌شود که به واسطه بیماری یا مصرف دارو سیستم ایمنی ضعیفی دارند.

باکتری‌های دیگر نیز می‌توانند موجب بروز ذات‌الریه شوند؛ اگرچه شیوع آنها کمتر است. این شرایط به نام ذات‌الریه غیرمعمول یا ذات‌الریه پیاده‌روی شناخته می‌شود. این نوع اغلب دارای علائم خفیف‌تر است و فرد مجبور به استراحت در تختخواب نمی‌شود.

قارچ‌ها

هاگ برخی انواع قارچ در صورت استنشاق در مقادیر زیاد می‌تواند به ذات‌الریه منجر شود. البته ذات‌الریه قارچی شیوع بسیار کمتری نسبت به انواع باکتریایی دارد. از جمله قارچ‌هایی که می‌توانند موجب ذات‌الریه شوند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- هیستوپلاسموز

- کریپتوکوکوس

- کوکسیدیوئیدومایکوزیس

کشاورزان، کارگران فعال در بخش کشاورزی و محوطه‌سازان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به ذات‌الریه قارچی قرار دارند زیرا در تماس مستقیم با خاک که می‌تواند حاوی قارچ‌ها باشد، کار می‌کنند. افزون بر این، قارچ پنوموسیستیس جیرووسی می‌تواند موجب شرایطی جدی به نام ذات‌الریه پنوموسیستیس در افراد مبتلا به نقص ایمنی، مانند آنهایی که به اچ‌آی‌وی مبتلا هستند یا به تازگی عمل پیوند عضو داشته‌اند، منجر شود. ذات‌الریه قارچی با داروهای ضد قارچ قابل درمان است.

ویروس‌ها

برخی ویروس‌ها مانند آنهایی که موجب چشم صورتی (ورم ملتحمه) یا آنفلوآنزا می‌شوند می‌توانند موجب ذات‌الریه هم بشوند. ذات‌الریه ویروسی به طور معمول خفیف‌تر از ذات‌الریه باکتریایی است و دوره بیماری آن نیز کوتاه‌تر است زیرا التهاب کمتری در بدن ایجاد می‌کند. بیماری‌های تنفسی مانند آنفلوآنزا یا کووید-۱۹ می‌توانند به واسطه التهاب و انباشت مایع در ریه‌ها که تنفس را برای بیمار دشوارتر می‌کند، موجب ذات‌الریه شوند. برای بیشتر ذات‌الریه‌های ویروسی تعداد محدودی درمان وجود دارد یا هیچ درمانی وجود ندارد؛ به این معنی که بیمار باید برای به پایان رسیدن دوره عفونت صبر کند. با این وجود، اگر پزشک بر این باور باشد که یک ویروس آنفلوآنزا دلیل ذات‌الریه است، ممکن است برخی درمان های ضد ویروس یا داروهای دیگر را برای کمک به تسهیل تنفس بیمار تجویز کند.

ذات‌الریه بیمارستانی

ذات‌الریه بیمارستانی به مواردی اطلاق می‌شود که فرد به هر نوع ذات‌الریه طی مدت ۴۸ ساعت یا بیشتر پس از پذیرش در بیمارستان مبتلا می‌شود. این شرایط نه تنها به دلیل احتمال ضعف در سیستم ایمنی بیمار به واسطه بیماری‌های دیگر جدی است، بلکه باکتری‌هایی که در بیمارستان وجود دارند می‌توانند در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها مقاوم باشند. از دلایل ذات‌الریه بیمارستانی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

- کادر درمان ممکن است عامل بیماری‌زا را هنگام سرکشی از یک بیمار به بیمار دیگر با دست، لباس یا تجهیزات خود پخش کنند.

- بهداشت ضعیف دهان که احتمال ورود باکتری‌ها از بزاق به ریه‌ها را افزایش می‌دهد. به این شرایط میکروآسپیراسیون گفته می‌شود. میکروآسپیراسیون‌ها می‌توانند در بیمارستان خطرناک شوند زیرا بیماران نه تنها در تماس با باکتری‌های بیشتری هستند، بلکه با انواع متفاوتی از آنچه در خانه تجربه می‌کنند، مواجهند. در همین حال، بهداشت دهان در بیماران بستری در بیمارستان به طور معمول از اولویت‌های اصلی محسوب نمی‌شود زیرا کادر درمان روی مشکلاتی که بیماران به دلیل آن بستری شده‌اند، متمرکز می‌شود و این شرایط می‌تواند سطوح باکتری‌ها در دهان بیماران را افزایش دهد. رعایت بهداشت دهان مانند مسواک‌زدن دندان‌ها طی دوران بستری‌ در بیمارستان ممکن است خطر ذات‌الریه بیمارستانی را کاهش دهد.

ذات‌الریه مرتبط با دستگاه تنفس مصنوعی

ذات‌الریه مرتبط با دستگاه تنفس مصنوعی یکی دیگر از اشکال ذات‌الریه است که می‌تواند هنگام اتصال فرد به دستگاه تنفس مصنوعی به واسطه ورود میکروب‌ها به لوله تنفسی وی شکل بگیرد.

ذات‌الریه آسپیراسیون

ذات‌الریه آسپیراسیون نوعی از ذات‌الریه است که هنگام ورود غذا یا مایع به درون ریه‌ها و بروز عفونت شکل می‌گیرد. این یکی از شایع‌ترین دلایل ذات‌الریه در بیمارانی است که در مراکز مراقبت بلندمدت حضور دارند. اگرچه موارد این بیماری طی دهه گذشته به میزان قابل توجهی کاهش داشته است اما همچنان یک خطر ویژه برای بیمارانی است که بیش از ۶۵ سال سن دارند.

چه کسی در معرض خطر قرار دارد؟

برخی افراد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به ذات‌الریه قرار دارند که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- افرادی که بیش از ۶۵ سال سن دارند

- کودکانی که کمتر از دو سال سن دارند

- افرادی دارای سیستم ایمنی ضعیف به واسطه بیماری، مانند دیابت و سرطان و همچنین آنهایی که به بیماری‌های مزمن ریه مبتلا هستند

- افرادی که سیگار می‌کشند

- افرادی که داروهایی مانند شیمی‌درمانی و استروئیدها را استفاده می‌کنند

- بیماران بستری در بیمارستان از جمله آنهایی که به دستگاه تنفس مصنوعی متصل می‌شوند

- افراد مبتلا به اچ‌آی‌وی، بویژه آنهایی که درمان ضد ویروس دریافت نکرده یا آنهایی که اچ‌آی‌وی خود را به خوبی کنترل نمی‌کنند

چگونه از ذات الریه پیشگیری کنیم؟

شما می‌توانید برخی اقدامات را در راستای کاهش خطر ابتلا به ذات‌الریه مد نظر قرار دهید، از جمله:

- افرادی که در معرض خطر قرار دارند باید واکسن کونژوگه پنوموکوک یا واکسن پلی ساکاریدی پنوموکوک که هر دو در برابر ذات‌الریه استرپتوکوک محافظت ایجاد می‌کنند را دریافت کنند.

- هر فردی که بیش از شش ماه سن دارد باید باید به صورت سالانه واکسن آنفلوآنزا را دریافت کند.

- افراد سیگاری باید این عادت مضر را ترک کنند.

- دست‌ها را باید به طور منظم با آب و صابون شست‌وشو دهید.

- بیماری‌های مزمن مانند آسم، بیماری قلبی و دیابت باید به خوبی مدیریت شوند.

- افراد مبتلا به اچ‌آی‌وی باید درمان ضد ویروس را آغاز کنند.

- بیماران بستری در بیمارستان باید تلاش کنند تا هرچه سریع‌تر راه‌رفتن را آغاز کنند زیرا این می‌تواند ظرفیت ریه‌ها را افزایش دهد و از انباشت مایع پیشگیری کند.

- هر فردی که در بیمارستان بستری می‌شود باید بسته بهداشت دهان و دندان را به همراه داشته باشد. شما می‌توانید موارد زیر را در این بسته قرار دهید:

- یک مسواک با کیفیت بالا با برس نرم

- خمیردندانی که حاوی موادی مانند فلوراید برای کمک به تجزیه پلاک دندان باشد

- دهانشویه‌های ضدعفونی‌کننده بدون الکل

منبع: عصرایران

منبع: آفتاب

کلیدواژه: کرونا آنتی بیوتیک دستگاه تنفس مصنوعی ابتلا به ذات الریه موجب ذات الریه ذات الریه طور معمول ذات الریه معرض خطر باکتری ها موارد زیر ریه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۳۱۰۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیشترین خسارت سیل به راههای مواصلاتی خراسان جنوبی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان جنوبی، آخوندی با بیان اینکه بیشترین خسارت ناشی از سیل در 48 ساعت گذشته به راههای مناطق شهرستان زیرکوه  و بخش ماژان خوسف وارد شده|، گفت: زیرساختهای آب ، حوزه کشاورزی و عمران شهری نیز دچار آسیب شده و به تعدادی از قنوات هم خسارت وارد شده است.

وی با بیان اینکه در برخی جاده ها همچنان آب شستگی اطراف آن و زیر جاده ها براثر سیلاب وجود داردافزود: به مردم و رانندگان توصیه می شود در صورت عبور در جاده های این مناطق بویژه راههای سمت قاین به حاجی آباد به دلیل نشست جاده در برخی مناطق مسیر مراقب باشند و از تردد در حاشیه جاده ها خودداری کنند تا دچار مشکل نشوند. 

مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی همچنین با بیان اینکه طبق برآوردهای اولیه حدود 300 دام هم دراین مدت تلف شده اند ، افزود: با توجه به صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی برای امروز تا فردا هم به دلیل اشباع خاک و عدم نفوذ در آن ، احتمال وقوع رواناب و سیلاب در برخی مناطق استان وجود دارد .

وی با بیان اینکه خوشبختانه هیچگونه خسارت جانی در این مدت گزارش نشده ، گفت: با توجه به اطلاع رسانی به موقع و همکاری و همراهی مردم ، عشایر و روستائیان از حجم خسارتها تا حدودی کاسته شده اما ضروری است همچنان مردم به هشدارها توجه کافی داشته باشند و از تردد غیر ضرور خودداری کنند تا دچار آسیب نشوند.

آخوندی همچنین از شرایط نسبتا آرام پس از سیلاب در منطقه خبرداد و افزود: ایجاد ایمنی نسبی و ارزیابی خسارت در دستور کار دستگاهها و  ستاد مدیریت بحران استانداری قرار گرفته تا در اسرع وقت میزان خسارتهای ناشی از سیل  به بخشهای زیرساختی استان برآورد شود. 

 

دیگر خبرها

  • پیشتازی ایران در تشخیص مالاریا / مورد بومی ابتلا در کشور گزارش نشده است
  • معاون وزیر راه: ۴۷۵ نقطه پرتصادف در راههای کشور داریم
  • پیشگیری از بیماری‌های احتمالی بعد از سیل چابهار
  • مرکز جامع پیشگیری ، کنترل و بیماریهای غیر واگیر  در مرکز خدمات جامع سلامت گلها راه اندازی شد
  • کاهش ابتلا به بیماری‌های مشترک بین انسان و دام در یزد
  • خطر افزایش ابتلا به تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در فصل گرم سال
  • اعتبار ۱۱ هزار میلیارد ریالی برای راههای آذربایجان شرقی
  • کاهش ۳۰ درصدی ابتلا به بیماری‌های مشترک بین انسان و دام
  • خوزستان عاری از بیماری مالاریا
  • بیشترین خسارت سیل به راههای مواصلاتی خراسان جنوبی