Web Analytics Made Easy - Statcounter

سازمان دامپزشکی در حالی عامل مرگ بیش از ۱۳ هزار پرنده در میانکاله را «بوتولیسم» می داند که توسط باکتریهای کف این تالاب ایجاد شده و پرندگانی که برای زمستان‌گذرانی به این منطقه می‌آیند را کشته است که سالانه ۴۰۰ هزار پرنده برای زمستانگذرانی به این منطقه می آیند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از بلاغ، تلفات پرندگان در تالاب میانکاله در محدوده گلوگاه و بهشهر از 9 بهمن ماه آغاز شد و خیلی زود به شرق این منطقه این خلیج گرگان رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



هر روز در این پهنه آبی تا چشم کار می‌کند لاشه انواع پرندگان همچون کاکایی، چنگر، اردک سر سفید، فلامینگو، غاز وحشی، اردک و آبچلیک و غیره دیده می‌شود.

تراژدی سال گذشته امسال هم آغاز شده است، سال قبل حدود 43 هزار بال پرنده در تالاب میانکاله و خلیج گرگان تلف شدند که دامپزشکی علت مرگ آنان را بیماری " بوتولیسم" اعلام کرده بود.

بوتولیسم، مسمومیت طبیعی است؛ زمانی که مواد آلی در آب تالاب‌ها افزایش پیدا می‌کنند میکروارگانیسم‌های خاص که تولید بیوتوکسین می‌کنند نیز افزایش می‌یابند و سم تولید شده از آن سیستم عصبی پرندگان را درگیر می‌کند و در نهایت به علت  نارسایی تنفسی به مرگ پرنده منجر می‌شود.

سازمان دامپزشکی کشور عامل مرگ بیش از 12 هزار پرنده در میانکاله را «بوتولیسم» می داند که توسط باکتریهای کف این تالاب ایجاد شده و پرندگانی که برای زمستانگذرانی به این منطقه می‌آیند را کشته است، سالانه 400 هزار پرنده برای زمستانگذرانی به این منطقه می آیند.

این سم حیوانات و آب موجود در این آب را آلوده می کند و زمانی که پرندگان مهاجر برای تغذیه به این تالاب می روند را بیمار کرده و سیستم عصبی آنها را از کار انداخته و فلج میکند در کمتر از 3 ساعت پرنده بیمار شده و قادر به نگهداشتن بال و گردن خود نیست و در کمتر از نیم ساعت کشته می شود.

بوتولیسم  Botulism یک بیماری نادر ولی به صورت بالقوه کشنده است. بوتولیسم یک بیماری فلج کننده است که عامل آن سمی است که توسط باکتری کلوستریدیوم بوتولینوم تولید می‌شود.

برخی فعالان محیط زیست چند فرضیه را برای مرگ پرندگان می گفتند اینکه پسابی که از مناطق اطراف به این تالاب سرازیر می شود باعث ایجاد فلزات سنگین در موجودات این اکوسیستم می شود دوم برخی صیادان به تلافی اینکه دولت به آنها مجوز صید نمی دهد به این منطقه سم ریخته اند سوم آنفلوآنزای حاد پرندگان باعث مرگ آنها بوده است.

*تمرکزمان احیای تالاب میانکاله است

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران نیز اظهار کرد: مرجع تشخیص علت بیماری سازمان دامپزشکی است که علت بیماری نیز ازسوی دامپزشکی اعلام شده است.

حسینعلی ابراهیمی کارنامی با بیان اینکه البته همچنان بررسی‌ها ادامه دارد، افزود: درست است علت تلفات پرندگان بوتولیسم اعلام شده اما شاید عاملی تشدید کننده باشد و یا اینکه بیماری فرامرزی باشد و شاید هم عوامل دیگر در هرصورت تا الان که بیش از دو هفته از این اتفاق می‌گذرد به علت  جدیدی نرسیدند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با اشاره به اینکه فعالیت ​این باکتری در محیط  بی‌هوازی و در دمای بالای ۲۵ درجه است، تصریح کرد: موضوع کاهش چرخش آب در میانکاله به دلیل خشکسالی مداوم و کاهش تبادل اب دریا در قسمت شرقی تالاب و هم اینکه سال گذشته و امسال در همین ایام و گرمای بعد از روزهای سرد شاهد تلفات بودیم  احتمال بحث بوتولیسم را بیشتر می‌کند.

این مسئول با تاکید بر اینکه تمرکزمان را در مسیر احیای تالاب میانکاله قرار دادیم، اظهار کرد: اینکه برخی دلیل تلفات را بحث فاضلاب می‌دانند براساس آزمایش‌های انجام نه تنها روی لاشه پرندگان بلکه روی رسوبات و آب منطقه به وجود مسمومیت رسیدند.

ابراهیمی کارنامی یادآور شد: برخی حتی دلیل بیماری را ریختن سم توسط شکارچیان اعلام کردند ولی سوال این است چرا فقط یک نوع پرنده تلف می‌شوند و چرا ماهی‌ها تلف نمی‌شوند و اینکه چرا در همان شرایط اقلیمی سال گذشته شاهد تکرار این اتفاق باشیم که هم این سؤالات و بررسی‌های میدانی تاکنون ما را به این نتیجه رسانده البته بررسی‌ها کماکان ادامه دارد.

*تشکیل کارگروه برای مقابله با مرگ پرندگان در میانکاله

علی صفر ماکنعلی رئیس سازمان دامپزشکی کشور نیز معتقد است آزمایشات دقیق ما ثابت کرد که بوتولیسم عامل اصلی مرگ پرندگان است و عواملی دیگر کاملا در آزمایشات ما رد شده است.

وی افزود: به دلیل کم شدن آب تالاب، سرازیر شدن پساب مناطق اطراف و در نتیجه کاهش میزان اکسیژن بوتولیسم ایجاد شده است، در شرایط بی هوازی باکتری کلوستریدیوم این سم را تولید کرده و پرندگانی که به این منطقه برای زمستانگذرانی می آیند را به کام مرگ کشیده است.

ماکنعلی در پاسخ به سوالی که تا چه اندازه به آزمایشات خود اطمینان دارید که با اطمینان این فرضیه ها را رد کرده و تنها بوتولیسم را عامل مرگ می دانید، گفت: آزمایش در مجهزترین آزمایشگاه که در دنیا هم بی نظیر است انجام شده و حتی برای تایید در آزمایشگاه دیگر دانشگاه ها هم انجام شد و آنها نیز نظر ما را تایید کردند.

به گفته رئیس سازمان دامپزشکی کشور از نزدیک به 12 هزار پرنده ای که در تالاب میانکاله کشته شدند 94 درصد چنگر، 3.5 درصد فلامینگو و یک درصد بقیه پرندگان است.

رئیس سازمان دامپزشکی کشور با بیان اینکه  کارگروهی برای مقابله با این بیماری و مرگ پرندگان در میانکاله تشکیل شده است، گفت: راهکارهایی هم وجود دارد نخست اینکه به این تالاب با پمپ آب بریزند دوم چا ه های غیرمجاز بالادست این تالاب مسدود شود و سوم تصفیه خانه هایی ایجاد شود تا آب آلوده به این تالاب سرازیر نشود.


*آخرین وضعیت پرندگان در میانکاله

با توجه به وقوع تلفات غیرعادی در پرندگان مهاجر آبزی در تالاب بین المللی میانکاله و خلیج گرگان، عملیات پایش و جمع آوری لاشه پرندگان مهاجر آبزی در روز شنبه دوم اسفند ماه ۹۹  نیز با اعزام اکیپ‌های از محیط بانان و کارشناسان اداره حفاظت محیط زیست بهشهر، گلوگاه و اداره کل انجام که ۷۲۱ قطعه پرنده مهاجر آبزی از گونه های چنگر معمولی، فلامینگو و مرغابی تلف و از سطح خلیج و ساحل جمع آوری و دفن بهداشتی شدند.

با احتساب تلفات ۲۳ روز گذشته، مجموع تلفات پرندگان مهاجر جمع آوری شده، به عدد ۱۲ هزار و ۴۲۹ قطعه رسیده است.

 عملیات پایش و جمع آوری لاشه ها توسط چندین گروه توسط قایق، تراکتور، تراکسور و  بصورت پیاده در ضلع شرقی و جنوبی تالاب و خلیج انجام شد.

سال گذشته هم 45 تا 50 هزار پرنده مهاجر در این تالاب کشته شدند و سازمان دامپزشکی کشور عامل آنرا بوتولیسم عنوان کرد و آن زمان تاکید کرد که اگر اقداماتی برای جلوگیری از این بیماری انجام نشود سال آینده هم این بیماری سراغ این تالاب خواهد آمد.

حیات وحش میانکاله که تنها بازمانده از مناطق نیمه مشجر دریای خزر است با مساحت 65 هزار هکتار در منتهی الیه جنوب شرقی دریا و در دوازده‌کیلومتری شمال شهر بهشهر قرار دارد. همچنین این تالاب از جنوب به خلیج باریک و کم‌عمق گرگان، از شرق به آشوراده (در نزدیکی بندر ترکمن) و از غرب به بندر جدید امیر آباد منتهی می‌شود.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: سازمان دامپزشکی کشور منطقه می آیند تالاب میانکاله پرندگان مهاجر مرگ پرندگان هزار پرنده محیط زیست سال گذشته جمع آوری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۸۳۴۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله

اجرای طرح گردشگری و طبیعت‌گردی در میانکاله و شبه‌جزیره آشوراده از ۲۵سال گذشته مطرح شد، اما اجرای این طرح بار‌ها با مخالفت کارشناسان و حامیان محیط‌زیست به تعویق افتاد. در سال ۱۳۹۷دولت وقت این طرح را آغاز کرد، اما کش و قوس میان حامیان محیط‌زیست و مدیران اجرایی استان باز هم سبب توقف این طرح شد.

به گزارش همشهری آنلاین، با روی کار آمدن دولت سیزدهم و پس از سفر استانی رئیس‌جمهور به استان گلستان و بازدید از منطقه، رئیس‌جمهور بر ضرورت رفع مشکلات پیش روی اجرای طرح طبیعت گردی آشوراده تأکید کرد و بلافاصله جلسات مستمری توسط سازمان حفاظت محیط‌زیست و با همکاری دستگاه‌های مربوطه ازجمله استانداری گلستان برگزار و قرار شد اجرای هرگونه طرح گردشگری در این ذخیره‌گاه مهم زیست‌کره با هماهنگی سازمان حفاظت محیط‌زیست انجام شود.

مردادماه سال گذشته، سیزدهمین نشست کمیته ملی طبیعت‌گردی که با حضور علی‌اصغر شالبافیان، معاون گردشگری وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست و معاون حفاظت و امور اراضی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری به‌عنوان اعضای کمیته ملی طبیعت‌گردی برگزار شد، موضوع پروژه طبیعت‌گردی جزیره آشوراده منطبق با معیار‌های محیط‌زیستی در محدوده ۲۲ هکتاری به‌عنوان یکی از موضوعات مهم و دارای اولویت از سوی شخص رئیس‌جمهور در سفر استانی گلستان، مطرح شد و مورد تأیید نهایی اعضا قرار گرفت. سفر رئیس قوه قضاییه استان گلستان هم دستور ویژه حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای را برای رفع جنبه‌های حقوقی و قضایی مسائل و مشکلات استان ازجمله مسئله «طرح گردشگری جزیره آشوراده» را در پی داشت و طرح گردشگری آشوراده ضمن توجه به جوانب و ملاحظات زیست‌محیطی، به لحاظ حقوقی و قضایی هم تعیین تکلیف شد.

ماجرا از چه قرار است؟

فرمانده یگان حفاظت محیط‌زیست کشور در این باره گفت: «اداره میراث فرهنگی با مصالح ساختمانی بدون انجام هماهنگی، قصد ورود به منطقه حفاظت شده میانکاله را داشت که با ممانعت محیط‌بانان میانکاله از ورود مصالح ساختمانی به این منطقه جلوگیری و قرار شد اداره میراث فرهنگی استان گلستان پس از اخذ مجوز نسبت به ورود به میانکاله اقدام کند.»

سرهنگ جمشید محبت‌خانی افزود: «یک اثر تاریخی در منطقه حفاظت شده میانکاله قرار دارد که وظیفه حفظ و نگهداری آن برعهده میراث فرهنگی است، اما نیاز است از قبل، مجوزی برای ورود به منطقه گرفته شود؛ محیط‌بانان نیز وظیفه کنترل مجوز را دارند. دستگاه دولتی برای انجام هرگونه فعالیت عمرانی در منطقه حفاظت شده باید مجوز داشته باشد. با توجه به اینکه مسئولان میراث فرهنگی مجوز ارائه نداده بودند، محیط‌بانان میانکاله از ورود مصالح به منطقه ممانعت به عمل آوردند و با احترام از آنان خواستند که پس از اخذ مجوز نسبت به ورود مصالح به منطقه اقدام کنند.»

او ادامه داد: «برخلاف برخی مباحث مطرح شده، وقوع درگیری بین محیط‌بانان و کارکنان میراث فرهنگی به هیچ عنوان رخ نداده است بلکه بحث جزئی بین طرفین به‌وجود آمده بود که درنهایت آقای تقی‌پور، مسئول پناهگاه حیات وحش میانکاله برای بررسی بیشتر موضوع به پاسگاه دریابانی محل رفت و بعد از نیم ساعت حضور در پاسگاه، موضوع با صحبت حل و فصل و قرار شد مجوز لازم از محیط‌زیست استان گرفته و سپس وارد منطقه شوند. تأکید می‌کنم که بحث شفاهی بوده و بازداشت و درگیری رخ نداده است.»

آذرماه سال گذشته نیز انتشار تصاویر درگیری لفظی محمدجوادساروی، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان گلستان با یک محیط‌بان در جزیره آشوراده خبر ساز شده بود که واکنش مدیران سازمان حفاظت محیط زیست را به دنبال داشت.

دیگر خبرها

  • پایان زمستان‌گذرانی ۲۰۰هزار پرنده مهاجر مازندران
  • پرنده هواتزین (Hoatzin) یا مرغ بدبو آمریکایی (+عکس)
  • درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • وضعیت مطلوب تالابهای نقده
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • تالاب های نقده، فرصتی برای رونق اکوتوریسم
  • آب تالاب‌های پلدشت ۴۰ درصد افزایش یافت
  • خریداری پرندگان برای بازگردان آن‌ها به طبیعت + فیلم
  • خط و نشان محیط زیست و میراث فرهنگی در میانکاله برای یکدیگر
  • بازگردان پرندگان به طبیعت به همت دوستدار محیط زیست