Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس پلیس راهور از اجرای آزمایشی ترسیم الکترونیکی کروکی خبر داد و گفت: این طرح مزایای بسیار فوق‌العاده‌ای برای پلیس دارد همچنین شرکتهای بیمه نیز می‌توانند در پیشگیری از تصادفات ساختگی و خسارات پرداخت شده در این رابطه، از مزایای این سیستم بهره ببرند. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار انتظامی باشگاه خبرنگاران پویا؛ سردار سید کمال هادیانفر در گفت‌وگوی تلویزیونی با بیان اینکه در بحث اعمال جریمه، تقریباً 60 درصد از همکاران ما در پلیس راهور از دست‌افزارهای "سپهر" استفاده می‌کنند، اظهار کرد: هنوز 40 درصد از همکاران در اعمال قانون از قبض جریمه دستی استفاده می‌کنند و چاره‌ای نیست جز اینکه استفاده از دست‌افزارها 100 درصدی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رئیس پلیس راهور افزود: ان‌شاءالله بخش زیادی از این مشکلات در سال جاری حل خواهد شد و تلاش ما بر این است که در سال  آینده صددرصد همکاران مجهز به دست‌افزار سپهر شوند تا این مشکل به طور کامل در کشور برچیده شود.

وی متذکر شد: آن دسته از عزیزانی که قبض جریمه دریافت می‌کنند، به سرعت دنبال پرداخت جریمه نباشند، این  افراد تا چهار، پنج روز تحمل کرده و پس از دریافت نخستین پیامک حاوی شناسه قبض  و پرداخت، می‌توانند از طریق درگاه موبایل، ATM، درگاه‌های بانکی، تلفن‌همراه و اَپهای موجود، جرائم رانندگی را پرداخت کنند.

این مقام انتظامی درباره اجرای پایلوت ثبت الکترونیکی کروکی تصادفات نیز بیان کرد: بحث ترسیم الکترونیکی کروکی، یکی از اقداماتی است که در راستای تحول سیستمی و هوشمندسازی در پلیس راهور شروع کردیم که دوره آزمایشی آن از روز شنبه در استان قم آغاز شده و تمام افسران کارشناس ما که دارای کد رسیدگی به جرائم هستند، به صورت الکترونیکی کروکی ترسیم خواهند کرد.

هادیانفر عنوان کرد: این طرح مزایای بسیار فوق‌العاده‌ای برای پلیس دارد؛ پلیس می‌تواند در تحلیلهای تصادفات از آن استفاده کند همچنین شرکتهای بیمه نیز می‌توانند در پیشگیری از تصادفات ساختگی و خسارات پرداخت شده در این رابطه، از مزایای این سیستم بهره ببرند.

رئیس پلیس راهور با بیان اینکه با اجرای این طرح سرعت‌العمل افزایش پیدا خواهد کرد و از تحمیل هزینه‌های اضافی و سازمانی مانند عدم صدور کاغذ جلوگیری به عمل خواهد آمد، خاطرنشان کرد: این کار را از استان قم آغاز کرده و به زودی پس از اتمام دوره آزمایشی آن، اجرای طرح مذکور به کل کشور تسری خواهد یافت.

وی با بیان اینکه سالانه به حدود 1.2 میلیون تصادف اعم از فوتی، جرحی و خسارتی رسیدگی می‌کنیم، ادامه داد: افسران ما پس از وقوع این تصادفات ضمن حضور در صحنه تصادف، با تبلتهایی که دراختیار دارند و ارتباط مخابراتی که در سیستم ایجاد شده، تصادف را رسیدگی کرده و کروکی را ثبت می‌کنند، بعد از ثبت کروکی، پیامکی به سرعت برای مقصر و غیرمقصر ارسال خواهد شد و اطلاعات در اختیار بیمه مربوطه قرار می‌گیرد یعنی بیمه می‌توان بر اساس کروکی اولیه و تعیین مقصر و غیرمقصر توسط اطلاعات پلیس راهور، خسارات را پرداخت کند.

این مقام انتظامی خاطرنشان کرد: اگر این سیستم دچار اشکالی باشد، همکاران فنی ما اشکالات آن را برطرف کرده و پس از آن اجرای این طرح به سایر استانها تسری پیدا خواهد کرد.

هادیانفر متذکر شد: در بحث تصادفات جرحی و فوتی قطعاً و در تصادفات مازاد بر سقف بیمه‌ها نیاز به کروکی پلیس است که اکنون این کروکی‌ها ترسیم می‌شود.

رئیس پلیس راهور یادآور شد: توافقی با شرکت مرکزی بیمه در راستای استفاده از خدمات الکترونیکی در دستور اقدام داریم و امیدواریم به همکاری برسیم که این طرح را در کل کشور اجرا کنیم.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در صفحه اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جزئیات آزادسازی 32 میلیون پلاک بلااستفاده/ ظرفیت‌های جدید ایران 11 و ایران 22رئیس پلیس راهور ناجا: ایمن‌سازی آزادراه‌ها در اولویت پلیس راهور قرار دارد

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: جرایم رانندگی راهور حوادث حوادث جاده ای جرایم رانندگی راهور حوادث حوادث جاده ای الکترونیکی کروکی رئیس پلیس راهور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۹۶۳۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشرفت فیزیکی ۴۰ درصدی مرمت ساختمان ساعت

به گزارش خبرنگار مهر، رحیم شوقی ظهر یکشنبه در جلسه علنی شورای اسلامی شهر رشت اظهار کرد: در یک سال گذشته عمر خدمتی ام به وعده‌هایی که دادم یا تحقق یافته و یا در حال انجام است.

شهردار رشت به اشاره به پیشرفت فیزیکی پروژه‌های عمرانی در این شهر بیان کرد: در برخی پروژه‌های عمرانی شهری رشت از تعهدات جلوتر هستیم.

شوقی با اشاره به اقدامات رضایت بخش مدیریت شهری در اجرای طرح میثاق رشت اضافه کرد: تقاطع حمیدیان و رودباری بالای ۲۰ درصد پیشرفت، تقاطع شهید باهنر بالای ۳۰ درصد پیشرفت و تقاطع امام حسین نزدیک به ۱۰ درصد پیشرفت فیزیکی را نشان می‌دهد.

وی با اشاره به اینکه بخش قابل توجهی از کار سخت و زیر زمینی پروژه میثاق به اتمام رسیده است، افزود: کارها با همراهی مردم و دستگاه‌های اجرای به سرعت در حال انجام است.

شهردار رشت از پیشرفت ۴۰ درصدی مرمت ساختمان ساعت خبر داد و اضافه کرد: با اجرای پروژه‌های عمرانی در نقاط مختلف شهر، رشت به کارگاه عمران و آبادانی تبدیل شده است.

به گفته شوقی، ساخت سرویس بهداشتی، ساماندهی کف پوش‌ها، لایروبی رودخانه‌ها، ممیزی املاک، اجرای آسفالت و بازگشایی معابر شهری بخشی از اقدامات مدیریت شهری رشت بوده است.

وی با اشاره به الکترونیکی کردن خدمات شهری رشت افزود: ۵۰ درصد خدمات شهری رشت الکترونیکی شده و مابقی هم در دست اقدام است و الکترونیکی شدن صدور پروانه ساختمانی در دستور کار قرار دارد.

کد خبر 6091195

دیگر خبرها

  • چند درصد جریمه های رانندگی اشتباهی است؟ ؛ توضیحات مهم رئیس پلیس راهور
  • پیشرفت فیزیکی ۴۰ درصدی مرمت ساختمان ساعت
  • کمبود پارکینگ یکی از معضلات استان قم است
  • اجرای طرح ایمن‌سازی مناطق حادثه‌خیز تهران
  • آخرین آمار از وضعیت تبدیل مجوزهای کاغذی به شناسه یکتا | این ۶ استان کمترین میزان تبدیل مجوزهای کاغذی به الکترونیکی را داشته‌اند
  • ۲۰ درصد تصادفات موتورسیکلت سواران در معابر درون شهری رخ می‌دهد
  • پلیس راهور تهران : طرح ترافیک جدید امسال اجرا نخواهد شد
  • ایمن‌سازی ۲۱۲ نقطه حادثه‌خیز در معابر پایتخت/ نصب ۲۰۰ تابلوی جدید هدایت مسیر
  • تبدیل ۳۲ درصد مجوزهای کاغذی به الکترونیکی در لرستان
  • تبریز فقیرترین کلانشهر از نظر هوشمندسازی معابر است