Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@19:04:00 GMT

شوراها؛ تمرین دموکراسی

تاریخ انتشار: ۲۳ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۲۹۸۳۰۷

شوراها؛ تمرین دموکراسی

در این یادداشت از روزنامه اعتماد به قلم احمد مازنی نماینده مردم تهران در مجلس دهم می‌خوانیم: اگر بخواهیم به انتخابات شوراهای شهر و روستا که این روزها موسم ثبت‌نام کاندیداها برای انتخابات آن در سال آتی را می‌گذرانیم، ریشه‌ای و مبنایی نگاه کنیم هم در قرآن و هم سنت و سیره پیامبر و پیشوایان دین ما، هم در فکر و اندیشه رهبران انقلاب اسلامی مخصوصا حضرت امام(ره) و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران؛ شوراها و نظام شورایی جایگاه بسیار بلند و رفیعی دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اصل هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی تصریح دارد: «طبق دستور قرآن کریم: «و امرهم شوری بینهم» و «شاورهم فی الامر» شوراها: مجلس شورای اسلامی، شورای استان، شهرستان، شهر، محل، بخش، روستا و نظایر اینها از ارکان تصمیم‌گیری و اداره امور کشورند.»
در واقع اصل و اساس حکومت جمهوری اسلامی ایران را شوراها تشکیل می‌دهند که به صورت سلسله مراتبی و در هارمونی کامل در قانون اساسی تعریف شده است. در واقع به همان اندازه که مجلس شورای اسلامی در نظام قانونگذاری و نظارت بر اجرای قانون در سطح ملی دارای شأن و جایگاه ویژه‌ای در قانون اساسی است، پارلمان شهری و روستایی هم در قانون اساسی جایگاه ویژه‌ای دارد و به یک معنا می‌تواند در کنار پارلمان ملی که همان مجلس شورای اسلامی است، شوراهای شهر و روستا نیز به عنوان پارلمان‌های عمومی و محلی و در ارتباط با زندگی روزمره مردم تعریف شود.
از طرف دیگر مشارکت در انتخابات شوراها به عنوان کاندیدا، چه در کلانشهرهایی چون تهران، تبریز، شیراز، اصفهان، مشهد و... و چه در شهرها و روستاها به نوعی تمرین دموکراسی و مردم‌سالاری و مدیریت برای کسانی که دارای تجربه، توانمندی و انگیزه خدمت هستند، باشد. همچنین از آنجا که شوراها از پایین به بالا شکل می‌گیرد، هم رای‌دهندگانش مثل همه انتخابات مستقیم توده‌های مردم هستند و هم منتخبین مستقیم از بین مردم انتخاب می‌شوند و از مردم رای می‌گیرند، این شوراها می‌توانند به عنوان نهادهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی و اقتصادی در سطوح پایین و در بدنه ملت و بین مردم موثر باشند.
اما همزمانی انتخابات شوراهای شهر و روستا و ریاست‌جمهوری در عین اینکه مزایایی دارد، عیبی هم دارد که در واقع به واسطه این همزمانی اغلب شوراها کمتر دیده می‌شود. 

حتی در بحث‌هایی که این روزها درباره انتخابات ۱۴۰۰ صورت می‌گیرد، بیشتر بحث بر سر انتخابات ریاست‌جمهوری است که کاندیداها چه کسانی هستند، چه ویژگی‌هایی دارند، مردم چقدر مشارکت می‌کنند و... در صورتی که انتخابات شوراهای شهر و روستا اگر مهم‌تر از ریاست‌جمهوری نباشد در حد انتخابات ریاست‌جمهوری اهمیت دارد.
همچنین به نظر من این انتخابات باید برای اصلاح‌طلبان نیز مهم شمرده شود. نسبت شوراها با اصلاح‌طلبان این است که اساسا خاستگاه اصلاح‌طلبان مردم‌سالاری و دموکراسی و شعار و منطق‌شان ایجاد نظام مردم‌سالار بر اساس اصول و ارزش‌های دینی و ملی است که سال‌هاست بر آن تاکید می‌کنند. همچنین جرات اجرای قانون تشکیل شوراهای شهر و روستا که مصوب مجلس شورای اسلامی بود، وجود نداشت تا زمانی که دولت اصلاحات آن را اجرا کرد. برای اولین‌بار در دوره اصلاحات حدود ۱۵۰ هزار نفر به چرخه مدیریت و نظام تصمیم‌سازی کشور اضافه شدند و از روستاها تا پایتخت توده‌های مردم به چرخه تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری پیوستند و در اداره کشور نقش موثری ایفا کردند.

بنابراین اصلاح‌طلبان باید اهمیت بیشتری برای انتخابات شوراها قائل شوند. توصیه من این است که همه گروه‌های سیاسی اعم از اصلاح‌طلب و اصولگرا و حتی کسانی که در جرگه جریان‌های سیاسی تایید شده نیستند اما تفکر مردم‌سالارانه و شورایی دارند و معتقدند باید کار مردم را به مردم سپرد حتی در حد عضویت در یک شورای روستا کوتاهی نکنند یا تلاش کنند کاندیداهایی را معرفی کنند. همچنین معتقدم نهاد اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان هم باید با دید بازتری برخورد کند و تصمیم‌گیری در این حوزه را محدود به عناصر حزبی و افراد دوروبر خودشان نکند. هر چند که یکی از اهداف مهم احزاب ایفای نقش در حوزه قدرت است اما در عین حال احزاب باید تلاش کنند، بهترین نیروهای کشور را حتی اگر عضو حزب‌شان نباشند، شناسایی کنند و بر اساس شایسته‌سالاری فهرست انتخاباتی مناسبی ارایه کنند. در تهران که نماد شوراهای کشور است از نیروهای با ظرفیت بالا، زنان، جوانان و اقوام مختلف استفاده کرده و در این زمینه مشارکت داشته ‌باشند تا از این فضای مفید ایجاد شده که به برکت خون شهدا در نظام جمهوری اسلامی وارد شده، استفاده کنند تا ان‌شاء‌الله شاهد این باشیم که شوراها در سطح کشور با افرادی متعهد، متخصص و توانمند شکل بگیرد.

منبع: روزنامه اعتماد برچسب‌ها انتخابات ۱۴۰۰ ششمین دوره انتخابات شورای اسلامی شهر احمد مازنی اصلاح طلبان روزنامه اعتماد خانه احزاب ایران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: انتخابات ۱۴۰۰ ششمین دوره انتخابات شورای اسلامی شهر احمد مازنی انتخابات ۱۴۰۰ ششمین دوره انتخابات شورای اسلامی شهر احمد مازنی اصلاح طلبان روزنامه اعتماد خانه احزاب ایران اخبار کنکور شوراهای شهر و روستا مجلس شورای اسلامی انتخابات شوراها جمهوری اسلامی ریاست جمهوری قانون اساسی اصلاح طلبان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۹۸۳۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشکیل شوراها اسباب تحکیم پایه‌های نظام را فراهم کرده است

استاندار اصفهان گفت: تشکیل شوراها اسباب تحکیم پایه‌های نظام را فراهم کرده است و استفاده از ظرفیت شوراها به نحوی نهادینه شد که مردم در حرکت جمعی برای حل مسائل پیرامونی خود مشارکت کنند و نظام ما به‌عنوان یک نظام مردمی با شکل گیری شوراها روند پایدارتری را پیدا کرد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، سیدرضا مرتضوی امروز _یکشنبه نهم اردیبهشت_ با حضور در یکصدوسی‌امین جلسه علنی شورای اسلامی شهر اصفهان ضمن گرامیداشت روز ملی شوراها اظهار کرد: روز شوراها را به همه اعضای شوراهای استان، شهرستان و روستاهای کشور به‌ویژه اصفهان تبریک عرض می‌کنم و این روز فرصتی برای ارزیابی عملکردی و حرکت به سمت اهداف متعالی شوراها است.

وی با اشاره به نگاه حکیمانه حضرت امام (ره) به تشکیل شوراها افزود: شوراها یکی از مظاهر مشارکت مردم در سرنوشت خود است که با نگاه حکیمانه حضرت امام شکل گرفت و مقام معظم رهبری نیز با همین نگاه همانطور که در شعار امسال نیز بر مشارکت مردم تاکید داشتند، به صورت رسمی و در قالب وضعیت کنونی بخشی از حکمرانی به سمت مردم سوق داده شد.

استاندار اصفهان شوراها را جلوه‌ای از حرکت برای استقرار جمهوری اسلامی در میان مردم دانست و افزود: با شکل‌گیری شوراها اتفاقات خوبی رقم خورده است و در کنار تحقق قانون اساسی و نیز تحقق نگاه مکتبی و دینی ما، جامعه را به سمت استفاده از خرد جمعی و شریک کردن مردم در امور خود پیش برده است.

وی با بیان اینکه حکمرانی مردم در مسیر شوراها یکی از جلوه‌های همین موضوع است که مصداق بارز آن شکل گیری شوراهای شهرها و روستاها بوده است، تصریح کرد: تشکیل شوراها اسباب تحکیم پایه‌های نظام را فراهم کرده است و استفاده از ظرفیت شوراها به نحوی نهادینه شد که مردم در حرکت جمعی برای حل مسائل پیرامونی خود مشارکت کنند و نظام ما به‌عنوان یک نظام مردمی با شکل گیری شوراها روند پایدارتری را پیدا کرد.

مرتضوی یکی از ویژگی‌های شوراها را نگاه سایر استان، به عملکرد شوراهای کلان‌شهرها به‌ویژه اصفهان دانست و گفت: اصفهان محل رفت و آمد مسئولان مختلف است و تأثیرپذیری از نگاه و عملکرد و نحوه تصمیم‌گیری شورای اسلامی شهر اصفهان در سایر شهرها و روستاها انعکاس خود را نشان می‌دهد و در بخش‌های مختلف این تأثیرپذیری را می‌بینیم؛ حتی با این جزئیات زمانی که یک نماد برای روشنایی شهر استفاده می‌شود، در شهرهای کوچک تاًثیرگذاری ان دیده می‌شود که این خود فرصتی برای تعامل و هماهنگی میان شوراها فراهم می‌کنید.

وی با اشاره به رویکردهای متناسب دغدغه‌مند شورای اسلامی شهر اصفهان گفت: توجه به مسائل زیست‌محیطی، نگاه به ظرفیت سازی تأمین انرژی، توجه به منابع آب، مصرف بهینه آن و مباحث صرفه‌جویی آب و ارائه کمک فکری به مدیریت استان در حوزه آب و توجه به مباحث حمل‌ونقل عمومی نشان دهنده نگاه عمیق شورای ششم به مسائل شهر و استان است.

استاندار اصفهان با بیان اینکه یکی از اتفاقات مبارکی که در این دوره شورا رخ داده این است که به جای نگاه دفعی به مسائل شهری نگاه ویژه و ریشه‌ای تر و عمیق‌تری داشته است، تصریح کرد: این نگاه به سمت عمیق‌تر رفته است و اگر مدیریت شهری برای خط دو مترو وقت بگذارد اهمیت بیشتری دارد تا کارهای سطحی مانند ایجاد شهر کارگاهی در معابر و خیابان‌ها، بهره‌برداری از آن قطعاً اثربخشی بهتری در شهر خواهد داشت.

وی افزود: جای قدردانی دارد که شورای شهر اصفهان علی رغم هزینه‌های اجتماعی، به دنبال کارهای ریشه‌ای و عمیق رفته‌اند و تصمیمات خوبی در حوزه سلامت و گردشگری از سوی شورای شهر گرفته شده است.

مرتضوی گفت: در موضوع آب به غیر از پروژه بهشت آباد، بقیه پروژه‌های آبی استان فعال است و روند همه آنها به سرعت در حال انجام است و اگر اطلاع‌رسانی نمی‌شود به خاطر حواشی است که با اطلاع‌رسانی آن برای پروژه‌ها پیش می‌آید و این حواشی در گذشته سبب تعطیلی پروژه‌ها شده است.

کد خبر 748623

دیگر خبرها

  • شوراها رکن مردم سالاری و از برکات نظام اسلامی هستند
  • راز عبور شورای شهر قشم از محدودیت منابع
  • شوراهای شهر تنها شورای شهرداری نباشند
  • پیگیر اصلاح قانون شوراها در کشور هستیم
  • ضرورت همدلی بین شوراها برای رفع مشکلات مردم
  • شوراها در تاثیرگذاری مردم در سرنوشت خود تاثیرگذار هستند
  • شوراها از جمله مظاهر مشارکت مردم در حکمرانی است
  • پیشرفت‌های شهرداری مبارکه نتیجه تعامل موثر با شورای شهر است
  • پیگیری‌های شورای شهر موجب امیدآفرینی برای مردم شده است
  • تشکیل شوراها اسباب تحکیم پایه‌های نظام را فراهم کرده است