Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-02@02:38:36 GMT

خودنمایی قلعه تاریخی چالشتر، بر بلندای بام ایران

تاریخ انتشار: ۲۴ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۳۰۷۶۹۶

خودنمایی قلعه تاریخی چالشتر، بر بلندای بام ایران

قلعه تاریخی چالشتر یکی از بناهای تاریخی در مرکز چهارمحال و بختیاری است که 120 سال پیش احداث شده و به قلعه خانی نیز شهرت دارد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از جهانبین نیوز؛ بناهای تاریخی به یادگار مانده از گذشته همگی نماد فرهنگ و سبک زندگی مردمان در طول تاریخ هستند و می‌توان گفت بافت تاریخی بهترین نشانه هویت شهری در گذشته است و این بافت در هویت دادن به شهرها نقش موثری دارد، از همین رو حفاظت از بافت‌های تاریخی نه به‌عنوان پدیده‌های نمادین بلکه به‌عنوان مسیری برای شناخت سیر تحول و تکامل شهرسازی و تمدن شهرنشینی و همچنین معرفی اصالت شهری بسیار مهم و ضروری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بافت‌های تاریخی، علاقمندان بسیاری دارند و بناهای تاریخی عموما از سوی گردشگران و توریست‌ها بسیار مورد توجه قرار می‌گیرند، به‌طوری که می‌توان این بناها را ظرفیتی برای جذب گردشگر دانست.

چالشتر یکی از محله‌های تاریخی در شهرکرد است و ساختمان‌های مخروبه به‌جای مانده در این محله گویای این حقیقت است که قبل از تسلط خوانین بختیاری بر چهارمحال، چالشتر مرکز چهارمحال بوده است. قلعه تاریخی چالشتر یکی از بناهای تاریخی در این محله است که 120 سال پیش احداث شده است و به قلعه خانی نیز شهرت دارد.

این قلعه بسیار مورد توجه مسافران قرار می‌گیرد و تا قبل از همه‌گیری کرونا سالانه گردشگران بسیاری را به این استان می‌کشاند و همه ساله در تعطیلات عید و تابستان استقبال خوبی از این قلعه صورت می‌گرفت. قلعه چالشتر، قلعه ۱۲۰ ساله در دل شهرکرد محمدرضا راد مدیر سابق قلعه چالشتر در گفت‌وگو با جهانبین نیوز؛ اظهار کرد: مجموعه تاریخی قلعه چالشتر قدمت 120 ساله دارد که در آن زمان توسط خدارحم خان ریاحی ساخته شد و به دو قسمت اندرونی و بیرونی تقسیم می‌شود.

وی با بیان اینکه قسمت اندرونی قلعه مربوط به خانواده و قسمت بیرونی مربوط به کارهای اداری و خدمه بوده است افزود: چالشتر در آن زمان مرکز حکومت بوده و در قسمت بیرونی غرفه‌های بسیاری وجود دارد.
  مدیر سابق قلعه چالشتر گفت: خدارحم خان، زمانی که صنعتگران را برای کار به چالشتر دعوت می‌کرد از خانواده آن‌ها نیز دعوت به‌عمل می‌آورد و محلی برای زندگی، در اختیار آن‌ها قرار می‌داد و علت وجود فامیل‌های متفاوت در چالشتر نیز همین امر است.


وی ادامه داد: نقوشی که در قلعه به کار رفته از نقوش تخت جمشید گرفته شده است و هنر دست صنعتگران هفشجانی است.

راد خاطرنشان کرد: این قلعه در سال 1374 توسط میراث فرهنگی وقت، از مالکان خریداری می‌شود و در آن زمان مجموعه بیرونی به‌طور کامل تخریب شده بود.

مسئول سابق قلعه تاریخی چالشتر با اشاره به اینکه از سال 1377 احیا و بازسازی قلعه آغاز شد ادامه داد: سال 1386 با تلفیق میراث فرهنگی و گردشگری به‌منظور حمایت از صنایع دستی غرفه‌هایی در قلعه احداث شد و با بهای کم در اختیار هنرمندان و صنعتگران استان قرار گرفت.

وی رشته‌های فعال در قلعه چالشتر را رشته‌های قلم‌زنی، نمدمالی، سرمه‌دوزی، بافندگی، گلیم، جاجیم، تزئینات با مس و سفال و سرامیک عنوان و بیان داشت: این رشته‌ها چند سالی به‌صورت رایگان و درحال‌حاضر با قیمت مناسب به علاقمندان آموزش داده می‌شود و بعد از آن تولید و فروش در مجموعه صورت می‌گیرد.

مدیر سابق قلعه تاریخی چالشتر با تاکید بر اینکه چهارمحال و بختیاری، استانی چهارفصل است افزود: همین ویژگی باعث شده همیشه گردشگرانی وارد استان شود که می‌توان گفت قلعه چالشتر به دلیل نزدیکی به مرکز استان و زیبایی منحصربه‌فرد بنا، بیشترین آمار بازدیدکنندگان را دارد.

قلعه چالشتر وسیع‌ترین قلعه تاریخی در چهارمحال و بختیاری

راد خاطرنشان کرد: این قلعه با وسعت 8 هزار مترمربع بزرگ‌ترین قلعه در این استان است.


به گزارش جهانبین نیوز؛ قلعه چالشتر به‌گونه‌ای ساخته شده است که در گذشته خانه خان و مسجد در وسط آن و مشرف به چهار دروازه بوده است و برای حفظ امنیت قلعه شب‌ها هر چهار دروازه  را می‌بستند.

در یکی از سرستون‌های سنگی این مجموعه، تاریخ ساخت آن به سال ۱۳۲۱ هجری قمری حک شده است، در این قلعه باستانی می‌توان سردر سنگی، خان‌‌نشین، اندرونی، حمام، انبارها و اصطبل‌هایی را که از قدیم بر جا مانده‌اند مشاهده کرد.

اندرونی قلعه چالشتر با یک دالان به قسمت خان‌نشین ارتباط داشته و ایوان آن دارای ۱۰ ستون سنگی است، ایوان با آجرکاری و کاشی معرق در لچکی‌ها و پیشانی بنا با آثار دیدنی سنگی شامل: درختان تاک، گل و گلدان، گل و مرغ و سرو و کاج تزئین شده است.

خان‌نشین این مجموعه تاریخی دارای ۳۸ ستون سنگی با سر در و ایوان است، اما از دیگر نقاط دیدنی قعله می‌توان به حمام آن اشاره کرد که توسط کاشی‌های با رنگ آبی فیروزه‌ای و سفید با دقت و ظرافت تمام پوشیده شده است، برای سقف بخش داخلی قلعه چالشتر از قاب‌های به جنس چوب گردو استفاده کرده‌اند، می‌شود گفت تمام سازه‌های چوبی آن ازجمله درها و پنجره‌های اتاق‌ها نیز از جنس چوب گردو هستند.

قلعه چالشتر در مجموع دارای پنج ایوان و پنج اتاق در اندرونی است و برای ساخت آن ۴۰ ستون احداث شده است.

گردشگرانی که در سال‌های گذشته در این استان و این مجموعه تاریخی حضور یافته‌اند به‌خوبی می‌دانند که همه در و دیوارهای آن یادآور زندگی گذشتگان و  تداعی‌کننده خاطراتی است که شاید هرگز به چشم ندیده‌ایم اما در کتب و فیلم‌های تاریخی بارها شاهد آن بوده‌ایم.

متاسفانه سال‌ گذشته و امسال به سبب همه‌گیری ویروس کرونا بسیاری از سفرهای نوروزی تعطیل شده است، به امید نابودی کامل این ویروس و جان گرفتن دوباره گردشگری در کشور.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: قلعه تاریخی چالشتر بناهای تاریخی قلعه چالشتر سابق قلعه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۰۷۶۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر فرهنگ: در خلیج فارس همه منابع غنی انرژی را داریم

به گزارش صدای ایران از ایسنا، وی افزود: امروز، روز ملی خلیج فارس است؛ شاید عده‌ای تصور کنند در موضوع خلج فارس یک اختلاف قومی و تاریخی داریم. در چنین روزی یکی از سرداران بزرگ ایرانی، پرتغالی‌ها را بعد از ۱۰۰ سال از اینجا اخراج کرد. روز دهم اردیبهشت روز اخراج غربی‌های استعمارگر از پهنه همیشه سرافراز خلیج فارس است.

اسماعیلی با تاکید بر اینکه ما به خلیج فارس تنها به عنوان یک بخشی از سرزمین جغرافیایی نگاه نمی‌کنیم، بیان کرد: خلیج فارس بخشی از هویت تاریخی و فرهنگی ماست. در خلیج فارس همه منابع غنی انرژی را داریم که یک آبراه عظیم بین‌المللی در آن قرا دارد، ولی از آن بالاتر این است که خلیج فارس از استوانه‌های هویتی جامعه ایرانی است.


وی تاکید کرد: در هیچ بخشی از خلیج فارس چیزی جز عظمت فرهنگی ایران نمی‌بینیم. مدتی قبل به یکی از کشور‌های همسایه خلبج فارس رفتم و از چند موزه مهم آنجا، بازدید کردم هرچه توضیح می‌دادند، جز تاریخ پر افتخار ایران نبود. بخش مهمی از حوزه فرهنگی در جنوب خلیج فارس متاثر از ایران فرهنگی بزرگ ماست.

وزیر فرهنگ اظهار کرد: ایران فرهنگی در مرز‌های جغرافیایی محصور نیست؛ یک سمت این ایران فرهنگی تا عمق چین نفوذ کرده و همه شبه قاره هند، افغانستان، آسیای مرکزی، قفقاز جنوبی تا غرب مدیترانه و شمال آفریقا را در بر می‌گیرد و ما وقتی از خلیج نام می‌بریم از یک تاریخ چندهزار ساله یاد می‌کنیم.

اسماعیلی با تاکید بر اینکه ما به خلیج فارس می‌بالیم، اظهار کرد: خلیج همیشه فارس ما یکی از مهم‌ترین حوزه‌های تمدنی است. در این نقطه افتخارات بزرگی در حمایت و صیانت از ایران عزیز و فرهنگ غنی آن تجربه کردیم. در ۷ آذر ۱۳۵۹ غیور مردان نیروی دریایی با پشتیبانی نیروی هوایی توانستند، تمام تاسیسات دریایی و ناوگان دریایی رژیم بعث عراق را از بین ببرند. فاجعه تاریخی سقوط هواپیمای مسافربری توسط آمریکا در این نقطه رخ داد و ده‌ها اتفاق افتخار آمیز دیگر در این منطقه رخ داده است.

وی افزود: سال قبل با مدیریت امیر ایرانی افتخاری بزرگ آفریده شد و کره زمین را با ناوگان کاملا ایرانی دور زدند.

وزیر فرهنگ ادامه داد: نسل جوان باید با گذشته پر افتخار خود آشنا شوند. توصیه می‌کنم کتاب ایرج افشار سیستانی درباره خلیج فارس را بخوانند تا با همه داشته‌های تاریخی آشنا شوند. با هیچ‌کس درباره خلیج فارس اختلاف نظر نداریم چراکه خلیج فارس تا ابد خلیج فارس است و ان‌شاءالله به عنوان یک بخش جداناپذیر از تاریخ کشور ما خواهد درخشید.

وی در پایان، گفت: قصد داشتیم روز قبل با کاری ابتکاری به جزیره ابوموسی برویم که میسر نشد، اما ان‌شاءالله با حضور اصحاب فرهنگ و هنر مراسمی در این منطقه برگزار خواهیم کرد. این جزیره در خلیج فارس به عنوان یکی از نقاط مهم ایران شناخته می‌شود.

در پایان این برنامه با حضور امیر ایرانی (فرمانده نیروی دریایی)، محمود سالاری (معاون هنری وزارت ارشاد)، محمد خراسانی‌زاده (مدیرکل دفتر هنر‌های تجسمی)، سید مجید پوراحمدی (رئیس صندوق اعتباری هنر)، سیدمجید امامی (دبیر شورای فرهنگ عمومی) و هنرمندانی همچون داریوش ارجمند، رضا ناجی، انسیه شاه‌حسینی، رضا بنفشه‌خواه، جلیل فرجاد، محمد فیلی و... از پوستر خلیج فارس رونمایی شد.

دیگر خبرها

  • «بر بلندای حضور» برگزیدگان خود را شناخت
  • جشنی به بلندای عشق به فرزندان این مرز و بوم/ عاشقانی که سوختند و هنر آموختند
  • جشنی به بلندای عشق به فرزندان این مرز و بوم/ عاشقانی که سوختند تا هنر بیاموزند
  • رمزگشایی ناقص از یک ملاقات تاریخ ساز
  • خلیج‌فارس؛ نامی به بلندای تاریخ و شکوه ایران است
  • قلعه تاریخی روستای تاج آباد کهنه در آستانه تخریب + تصاویر
  • تخریب آثار تاریخی در باران شدید کرمان؛ قسمت اسلامی قلعه نرماشیر ریخت
  • فرمانده کل سپاه، پیام صادر کرد +جزئیات
  • وزیر فرهنگ: در خلیج فارس همه منابع غنی انرژی را داریم
  • یک روز ناب در دل طبیعت بکر در چند کیلومتری تهران