Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و اندیشه: زبان مهم‌ترین نظام نمادین است و رابطه دال و مدلولی در این سیستم بیش از هر نظام نمادین دیگری وجود دارد. ارتباط میان «کلمه» و «معنا» خود عیان کننده این نظام نمادین است. به عبارتی هیچ ارتباط ذاتی میان یک کلمه مثلاً درخت با معنا و مصداق آن در جهان خارج و حتی تصور معنایی آن در ذهن افراد وجود ندارد و صرفاً یک قرارداد است که دال (یعنی کلمه درخت) را به مدلول و ما به‌ازای آن در جهان واقع پیوند می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این امر قراردادی در طول زمان بوجود آمده است و برای فرهنگ‌های مختلف تفاوت می‌کند، اما همین طول زمان باعث می‌شود تا قراردادی بودن موضوع فراموش شود.

به عنوان مثال پس از تولید متنی به نام «شاهنامه» پهلوان و سردار مرزبانی به نام «رستم» در فرهنگ ایرانی جایگاه ویژه‌ای پیدا کرد و در هر دوره‌ای به انحا مختلف نام این پهلوان بازتولید شد. امروزه به محض شنیدن نام رستم، عامه مردمان انتظار دارند که با یک شخص قوی هیکل مواجه شوند. یعنی قراردادی را در قرن چهارم فردوسی در فرهنگ ایران ایجاد کرد که ماندگار شد و امروزه خود این قرارداد فراموش شده و رابطه عینی در ذهن‌ها بین دال یعنی کلمه رستم با مدلول یعنی یک شخص قوی هیکل و پهلوان برقرار شده است. این روند نشان می‌دهد که نام‌ها خاصیتی جادویی دارند.

جادوی نام‌ها را جامعه‌شناسان ذیل سرفصل Namism بحث و بررسی کرده و می‌کنند. بر اساس فرهنگ‌های مختلف این جادوی نام‌ها متفاوت خواهد بود و ممکن است وجوه مثبت و منفی را دربر بگیرد. با این مقدمه به سراغ روستایی می‌رویم که این سال‌ها به «دوست‌داری کتاب» مشهور شده است.

روستای رسول‌آباد سفلی یا تاج آباد، از توابع بخش مرکزی شهرستان بهار در استان همدان‬ (۲۵‬ کیلومتری مسیر اصلی همدان‬ به‌ کرمانشاه، کنار جاده کربلا) است و بیش از ۲۳۰۰ نفر جمعیت دارد. ساکنان این روستا جملگی کرد زبان هستند. یک وجه شهرت این روستا به واسطه کاروانسرایی کهن در آن است، اما شهرت اصلی این روستا به دلیل دیگری است: کتاب و کتابخوانی و تابلوهای آبی رنگ سر در کوچه‌ها و محله‌هایش به سه زبان فارسی، کردی و لاتین.

کوچه‌ها، محله‌ها و خیابان‌های این روستا همگی به نام میراث ادبی جهانیان و همچنین مشاهیر ادب ایران و جهان است. از «شاهنامه» فردوسی گرفته تا «بهشت گمشده» جان میلتون، همچنین از «هزار و یک شب» گرفته تا «شازده کوچولو» ی آنتوان دو سنت اگزوپری و همچنین «سیلاب بهاری» ایوان تورگنیف و گویا این نام‌ها را خود اهالی پیشنهاد داده‌اند.

در این روستا نام‌هایی چون «مثنوی معنوی» و «کلیات شمس» مولوی، «قانون» ابن سینا، «بوستان» سعدی، «مناجات نامه» خواجه عبدالله انصاری کنار نام‌هایی چون «بهشت گمشده» جان میلتون، «صد سال تنهایی» گابریل گارسیا مارکز، «دن آرام» میخاییل شولوخف، «کیمیاگر» پائولو کوئیلو قرار گرفته‌اند. مسمای نام‌ها جالب توجه است، کوچه‌ای که مسجد روستا در آن قرار دارد نامش «مناجات نامه» است و محله‌ای که مرکز بهداشت در آن واقع شده «قانون» نام گرفته است. جاده اصلی ورودی شهر نام «بهشت گمشده» را با خود دارد و جالب آنکه این اسم پیشتر قرار بود به پیشنهاد روحانی روستا «شکسپیر» باشد، پیشنهادی که البته در روند دموکراتیک انتخاب نام‌ها مورد پذیرش قرار نگرفت. همچنین یکی دیگر از اسامی پیشنهادی برای این جاده اصلی «هملت» بود که به توسط یکی از اعضای شورا ارائه شد، اما مردم بهشت گمشده را ترجیح دادند.

اما‬ ایده‌ اصلی‬ نامگذاری‌ها‬ با تلاش قباد یاری، دهیار سابق و عضو کنونی شورای این روستا به نتیجه رسیده است. او از روزهای نخست کار دهیاری‌اش، ترویج کتابخوانی را آغاز کرد و کارش باعث شد تا «تاج آباد» به عنوان روستای دوست‌دار کتاب مطرح شود. هرچند که به گفته خود قباد یاری در گفت‌وگوهایش با رسانه‌ها، هشتاد درصد اهالی روستا باسوادند و جملگی کتابخوان. یاری در گفت‌وگو با یکی از خبرگزاری‌ها اشاره کرده است که چوپان تاج آباد، ‏لیسانس علوم سیاسی دارد. برادرش عضو هیئت علمی دانشگاه تهران است و دو نفر از خواهرانش هم دامپزشکند. یاری در آغاز دهیاری‌اش کتابخانه‌ای نیز در تاج آباد تاسیس کرد که اکنون دیگر کتابخانه مجهزی است. کتابخانه‌ای که پایگاهی برای سوادآموزی نیز هست تا به اندک اهالی محروم از سواد، نعمت کتاب خواندن را آموزش دهد.

تازه‌ترین گزارش‌ها از این روستا نشان می‌دهد که آمار مطالعه اهالی این روستا بویژه آمار مطالعاتی جوانان بسیار بیشتر از قبل شده است و این همان خاصیت جادویی نام‌هاست، نام‌هایی که دال‌هایی خاص را ارسال می‌کنند و در یک نظام نشانه‌ای تحولاتی را موجب خواهند شد. کنشگری در عرصه مطالعه یکی از وجوه این تحول است. جادو و همنشینی نام‌ها همچنین کارکرد دیگری را نیز خواهد شد. این همنشینی عنصری هویت بخش است. هویت بخشی به مکان، امکان گفت‌وگوی با آن را فراهم می‌آورد. تاج آباد بجز ظاهر نام‌هایش که گفت‌وگو و هم‌نشینی میان فرهنگ‌ها را موجب خواهد شد، یک میدان گفت‌وگویی میان خود و اهالی را نیز فراهم می‌آورد. نظام نشانه‌ای ساخته شده توسط اسامی محله‌ها، نخستین قدم در گفت‌وگوی میان محله و مکان زندگی با اهالی است. مکان زندگی نیز نیاز به گفت‌وگو دارد تا گفت‌وگومندی را موجب شود. ماندگاری نام‌ها بر محله‌ها در آینده اتفاقات مهم‌ترین را نیز رقم خواهد زد. بجز رواج سنت گفت‌وگو آنگاه که قراردادها به فراموشی سپرده شوند، نام تاج آباد همنشین خواهد شد با دو مفهوم کتابخوانی و گفت‌وگو.

گزارش تصویری مهر از این روستا را در این نشانی ببینید.

کد خبر 5191755

منبع: مهر

کلیدواژه: همدان روستا کتاب و کتابخوانی معرفی کتاب تازه های نشر ادبیات داستانی ترجمه انتشارات شهید کاظمی کتاب فریدالدین عطار نیشابوری ماه رمضان ۱۴۰۰ روانشناسی پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات فرهنگ عمومی نقد کتاب نهاد کتابخانه های عمومی کشور انجمن آثار و مفاخر فرهنگی بهشت گمشده تاج آباد گفت وگو محله ها نام ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۴۰۴۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چه کسانی «یسنا» کوچولو را ربودند؟!

سردار محمدسعید فاضل دادگر شامگاه شنبه در تشریح این خبر افزود: در کنار تلاش‌هایی که توسط گروه‌های مردمی، بسیج و هلال احمر برای پیدا کردن یسنا از بعدازظهر یکشنبه (۹ اردیبهشت ماه) و پس از اعلام خبر مفقودی این دختر بچه آغاز شده بود، پلیساین موضوع را بوسیله کارآگاهان زبده خود پیگیری می‌کرد.

وی به استفاده از بهترین سگ‌های زنده یاب از تهران برای پیدا کردن یسنا اشاره کرد و گفت: پلیس از روز سوم حادثه گم شدن این دختر بچه، سرنخ‌هایی توسط کارآگاهان خود مبنی بر ربایش یسنا بدست آورد، اما به لحاظ نگرانی‌ها، حفظ جان کودک و سلامتی اش در اولویت قرار گرفت.

سردار فاضل دادگر ادامه داد: پلیس افزون بر ۵٠ نفر را به‌عنوان مطلع و سه نفر را هم به‌عنوان مظنون مورد تحقیق و بازجویی قرار داده و به این ترتیب دامنه اشراف اطلاعاتی خود را گسترش داد و در نهایت یکی از سه مظنون بازداشت شد.

فرمانده انتظامی گلستان بیان کرد: پس از پیدایش کودک در عصر روز پنجشنبه (۱۳ اردیبهشت ماه)، تحقیقات از مظنونین اصلی با شدت و جدیت ادامه یافت تا این که با اشراف اطلاعاتی و عملیاتی پلیس ۲ نفر از عاملان ربایش که یکی در روستا‌های کلاله و دیگری در شهرستانی دیگر متواری و مخفی شده بودند را دستگیر و آنها در بازجویی‌های فنی پلیس به جرم خود اعتراف کردند.

وی یادآور شد: ربایندگان پس از این که متوجه قرار گرفتن در تور اطلاعاتی پلیس شده و عرصه را بر خود تنگ دیدند، برای رد گم کنی و فرار از چنگ قانون با توجه به آشنایی به منطقه در فرصتی مناسب، کودک را در مزارع محل رها کردند.

سردار فاضل دادگر همچنین بابیان اینکه تحقیقات پلیس برای یافتن جزییات بیشتر موضوع ربایش یسنا ادامه دارد از همکاری نزدیک اداره کل اطلاعات گلستان در این پرونده قدردانی و گفت: این حادثه بار دیگر اتحاد و همدلی مردم این استان را اثبات کرد.

«یسنا» کودک کلاله‌ای یکشنبه ۹ اردیبهشت ماه جاری مفقود و پس از چند روز جستجو، پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت در سلامت کامل پیدا شد.

منبع: ایرنا

tags # اخبار حوادث سایر اخبار (تصاویر) این گوسفند غول‌پیکر چینی از پورشه هم گران‌تر است! قارچ‌های زامبیِ سریال آخرین بازمانده (The Last Of Us) واقعی هستند! (تصاویر) عجیب و باورنکردنی؛ اجساد در این شهر خود به خود مومیایی می‌شوند آخرین حسی که افراد در حال مرگ از دست می‌دهند، چه حسی است؟

دیگر خبرها

  • ۲۰۰ درخت پسته به کمیته امداد امام خمینی خلیل آباد اهدا شد
  • بارش برف بهاری و لغزندگی جاده در گردنه چری کوهرنگ
  • بارش برف بهاری در گردنه چری
  • بارش برف در گردنه ژالانه + فیلم
  • تردد در گردنه ژالانه سروآباد بدون زنجیرچرخ امکان‌پذیر نیست
  • جدیدترین عکس یسنا کوچولو بعد پیدا شدن!
  • شغلی که مسیرش با کوله‌بار عشق طی می‌شود
  • ده هزار نفر «شازده کوچولو» را دیدند
  • فارسیان، پلکانی به بلندای تاریخ
  • چه کسانی «یسنا» کوچولو را ربودند؟!