Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، محمود سیادت نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی در نشستی به منظور هماهنگی مطالبات بخش خصوصی کشور در حوزه تعاملات اقتصادی با معاون سرکنسول کشورمان در هرات افغانستان، گفت: کشور افغانستان، به واسطه قرابت فرهنگی و تاریخی، یکی از شرکای مهم اقتصادی ایران به شمار می‌آید و به موازات تحولات داخلی آن، ایران نیز باید جایگاه خود را در آینده اقتصاد افغانستان تعریف، ترسیم و تقویت نماید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



او با اشاره به اهمیت و جایگاهی که افغانستان در مناسبات فرهنگی و اقتصادی استان دارد، افزود: باور داریم که اگر روابط کشور‌ها در عرصه اقتصادی تقویت شود، بسیاری از مسائل در حوزه‌های دیگر حل و فصل خواهد شد و پاره‌ای از منازعات نیز بروز نخواهد کرد.

نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی بر ضرورت ایجاد توازن در تراز تجاری دو کشور تاکید کرد و ادامه داد: طبیعتا اگر طرف افغانستانی در تعاملات تجاری با کشورمان منافعی داشته باشد، در حوزه تسهیلگری و بهبود زیرساخت‌های مرزی و تجاری، همکاری بهتر و موثرتری را صورت خواهد داد.

سیادت یکی از ظرفیت‌هایی که می‌تواند بهبود این تراز را منجر شود، توسعه «کشت فراسرزمینی» عنوان و بیان کرد: این یکی از محور‌های قابل توسعه است که به رشد افزایش اشتغال افغانستان، افزایش امنیت در مرز‌های دو کشور و بهبود تعاملات تجاری دو کشور منجر خواهد شد و از پتانسیل‌های موجود در این کشور، استفاده حداکثری به عمل می‌آید.

او برقرار یک گفتمان موثر میان ارکان نقش‌آفرین در عرصه تجارت خارجی را عاملی برای رفع چالش‌ها و بهبود مسیرها، عنوان و تصریح کرد: اثرات چنین موضوعی را در تعاملات خوبی که با گمرک یا دیگر نهاد‌های متولی داریم، شاهد هستیم و معتقدیم گفتگوی بخش خصوصی و نهاد‌های دولتی متولی باید تقویت شود.

نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی به آسیب‌های وارده به بخش خصوصی ناشی از عدم تعامل دولت با کشور‌های مختلف اشاره و تاکید کرد: شماری از محصولات ما دارای کیفیت و برتری ویژه‌ای در بازار هدف هستند، اما محدودیت‌هایی که تحریم‌ها و ضعف تعاملات دیپلماتیک ما با دیگر کشور‌ها رقم زده، مانعی بر سر استفاده از این ظرفیت در بازار‌های عمده به شمار می‌آید. برای نمونه، پروژه‌های فنی و مهندسی زیادی در افغانستان، از سوی دیگر کشور‌ها در حال اجراست که مواد مورد نیاز آن را می‌توانستیم تهیه نماییم، اما همین رویکرد‌ها باعث شده تا به رغم کیفیت تولیدات ایرانی، محصولات ما در جرگه انتخاب آن‌ها نباشد.

سیادت به نقش و اثری که دستگاه دیپلماسی کشور می‌تواند در بهبود تعاملات و گشایش مسیر روابط اقتصادی ایفا کند، اشاره و اظهار کرد: بازار‌های هدف معطل نمی‌مانند که رویه‌های ما سامان بگیرد، رقبا با سرعت فرصت‌ها را می‌ربایند و جای خالی ما را در بازار‌هایی که در آن‌ها مزیت داریم، پُر می‌کنند.

بیشتربخوانید

نقش ظرفیت تعاملات تجاری ایران و افغانستان در گام‌های توسعه‌ای حمل و نقل تجاری


او بر اهمیت ساماندهی زیرساخت‌های مرز دوغارون و تسریع در خروج ناوگان تجاری از این مرز تاکید نمود و توامان خواستار تکمیل زیرساخت‌های مسیر ریلی راه آهن خواف-هرات شد.

تاکید بر بهره گیری از نظر و تجارب بخش خصوصی در حوزه افغانستان

نوید مقدم، معاون سرکنسول کشورمان در هرات افغانستان، نیز در این جلسه با مغتنم شمردن ظرفیت تعاملات بخش خصوصی دو کشور ایران و افغانستان، گفت: امیدواریم که بتوانیم با همکاری‌های مستمر و همراهی اتاق مشترک و فعالان بخش خصوصی کشورمان، که صاحب تجربه در این کشور همسایه هستند، مسائل را به خوبی پیش ببریم و بستر توسعه تعاملات اقتصادی را فراهم آوریم.

او اقتصاد را سرآغاز مسیر توسعه برشمرد و افزود: اشتغال و رفاه نیز با تولید و تجارت در پیوند می‌باشد. اتفاقاتی که در حوزه افغانستان در حال رخ دادن است، نگاه متفاوت تری را به مسائل این کشور طلب می‌کند.

معاون سرکنسول کشورمان در هرات افغانستان ادامه داد: امروز در دنیای همبستگی اقتصادی قرار داریم و جایی برای رویکرد‌های رادیکال وجود ندارد. قدرت‌های جهانی نیز همان‌هایی هستند که اقتصاد‌های پیشرفته‌ای دارند.

مقدم به اهمیت و ضرورت نظرخواهی و همکاری موثر با بخش خصوصی به ویژه در موضوع تولید و تجارت با افغانستان تاکید کرد و ابراز امیدواری کرد این همکاری‌ها بیش از پیش تقویت شوند.

انتهای پیام//ف.ح

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: تعاملات اقتصادی اشتغال زایی اتاق بازرگانی ایران بخش خصوصی کشور ها دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۹۱۹۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران بازار عراق را از دست می‌دهد؟ | واکنش معاون وزیر صمت به رقابت ترکیه با ایران در بازار عراق

به گزارش همشهری آنلاین، عراق یکی از مهم‌ترین شرکای تجاری ایران است و عراق نیز به ایران نیاز دارد. به همین دلیل، هر دو کشور حساب ویژه‌ای برای توسعه مبادلات باز کرده‌اند و می‌خواهند تا سال ۱۴۰۶، ارزش تجارت دوجانبه را با افزایش ۱۰۰ درصدی به ۲۰ میلیارد دلار برسانند؛ اما ایران تنها تاجر حاضر در بازار عراق نیست و برای این هدف باید با ترکیه، به‌عنوان قدیمی‌ترین رقیب و حتی چین و عربستان رقابت کند.

البته هدف‌گذاری ۲۰ میلیارد دلاری برای تجارت ایران و عراق موضوع جدید نیست و در دهه ۹۰ چندین بار بر این هدف‌گذاری تأکید شده است. حتی در سال ۱۳۹۷، که عراق در بحث واردات از ایران، از چین نیز سبقت گرفت و به بزرگ‌ترین مشتری ایران تبدیل شد، گمان می‌شد قبل از سال ۱۴۰۰ رؤیای افزایش تجارت دوجانبه به ۲۰ میلیارد دلار محقق شود؛ اما تحقق این هدف فقط به خرید کالاهای ایرانی از عراق منوط نیست و باید مکانیسم‌های رقابتی در بازار عراق، نیاز این کشور به موازنه تجاری و خنثی کردن تبعات تحریم‌های ظالمانه غربی نیز مدنظر قرار گیرد.

چرا تجارت با عراق مهم است؟

اهمیت عراق برای ایران از چند منظر مطرح است. اول اینکه تجارت با این کشور عمدتاً توسط بازرگانان بخش خصوصی انجام می‌شود و سهم کالاهای ساخته شده و دارای ارزش‌افزوده بالا در آن زیاد است. به همین دلیل است که اهمیت تجارت با عراق، حتی از امارات که ارزش مبادلاتش با ایران به سه برابر عراق می‌رسد، بیشتر است؛ چراکه امارات برای ایران یک پایگاه تجاری است و بنا به شرایط تحریم جایگاه مهمی در تجارت با ایران پیدا کرده است درحالی‌که عراق با مبادلات مستقیم و بدون واسطه به شریک استراتژیک تجارت ایران تبدیل شده است.

بررسی آمارهای تجارت خارجی ایران در سال ۱۴۰۲ حاکی از این است که از بین ۴ شریک اول تجارت خارجی ایران، تراز تجاری کشور بدون نفت، با چین، امارات و ترکیه منفی و با عراق مثبت است. در حقیقت عراق بدون احتساب نفت، بزرگ‌ترین شریک تجاری ایران محسوب می‌شود و بخش عمده تجارت ۹.۸ میلیارد دلاری با این کشور ربطی به نفت نداشته است.

نکته دیگر اینکه سهم زیادی از تجارت با عراق، مستقیم یا غیرمستقیم به بنگاه‌های کوچک و متوسط از گلخانه‌ها گرفته تا شرکت‌های تولیدی کوچک اختصاص دارد و تقویت آن به بهبود واقعی وضعیت کسب‌وکارها کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید:

ادعای عجیب مقام عراقی | عراق بدهی خود به ایران را با نفت سیاه تسویه می کند

رفع چالش‌های صادرات به عراق

بازار صادراتی ایران در عراق با چند تهدید جدی روبروست. اول تحریم‌های بانکی و اقتصادی غرب و آمریکا. دوم رقیب قدرتمندی مانند ترکیه و سوم، یک‌طرفه بودن تجارت با عراق و بی‌رغبتی آنها برای توسعه مناسبات. در مورد اول، سال‌هاست که بخش خصوصی مسیرهای ابتکاری خود را به راه انداخته اما از اواسط سال گذشته، با دونرخی شدن ارز در عراق، تجارت ایران از مسیر صرافی‌ها با چالش افزایش قیمت تمام‌شده روبه‌رو شد. در آن زمان گرچه برخی فاتحه صادرات به عراق را خواندن اما رایزنی در رأس دولت توانست به عبور تجار از این گردنه سخت کمک کند.

مهدی ضیغمی، معاون وزیر صمت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در گفت‌وگو با همشهری، گفت: ترکیه قدیمی‌ترین رقیب ایران در بازار عراق است و تحولات مربوط به سهم بازار در رقابت با ترکیه اتفاق جدیدی نیست؛ اما از چندی پیش، مشکلاتی در بازار صادراتی ایران به خاطر اتفاقات ارزی عراق رخ داد که با تدابیر دولت و رایزنی‌های انجام شده به‌تدریج در حال مرتفع شدن است.

ضیغمی تأکید کرد: رسیدگی سریع به حواشی پیش‌آمده برای بازار صادراتی ایران در عراق این مسئله مدنظر رئیس‌جمهوری بود و یک هیات عالی‌رتبه نیز با همراهی وزیر امور خارجه کشورمان طی سفر به عراق با محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر این کشور دیدار کردند و مسئله در حال حل شدن است.

برآورد ضیغمی این است که ایران بازار صادرات عراق را از دست نخواهد دارد و به‌زودی توافق جامع تجاری بین دو کشور با هدف رساندن ارزش تجارت دوجانبه به ۲۰ میلیارد دلار اجرایی خواهد شد که حواشی فعلی را نیز برطرف می‌کند.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با تأکید بر اینکه ترکیه در بازار عراق رقیب ایران بوده و خواهد بود، گفت: «طبیعتاً آنها تلاش خود را برای حضور قوی‌تر در بازار عراق انجام می‌دهند و ما هم برنامه‌ریزی‌های خود را بر مبنای منفعت دوجانبه اجرایی خواهیم کرد.»

در این میان، از سال گذشته، تلاش‌های بزرگی برای سرمایه‌گذاری مشترک میان بخش‌های خصوصی ایران و عراق آغاز شده که هدف آن؛ وارد کردن تجارت ایران و عراق به جاده دوطرفه، و متوازن‌سازی مبادلات دو کشور است. اتفاقی که اگر رخ دهد، می‌تواند تجارت دو کشور را حتی به بالاتر از ارقامی نظیر ۲۰ میلیارد دلار برساند.

کد خبر 847409 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها سازمان توسعه تجارت ایران تجارت خارجی عراق

دیگر خبرها

  • تعاملات اقتصادی و سیاسی ایران با کشورهای دوست راهبرد برد- برد است
  • تعاملات اقتصادی و سیاسی ایران با کشورهای دوست، راهبرد برد- برد است
  • ایران و زیمباوه با ارزهای ملی خود تعاملات اقتصادی انجام دهند
  • مزایای راه‌اندازی مسیر ریلی افغانستان- قزاقستان و امکان اتصال آن به ایران
  • وزیر صنعت: از کشور‌هایی کالا می‌خریم که از ما کالا بخرند
  • وزیر صمت: حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است/ اولویت به دیپلماسی اقتصادی با هدف ورود به بازار‌های جهانی و فناوری
  • ۱۵۳ میلیارد دلار؛ حجم تجارت خارجی ایران
  • ما آماده تعامل هستیم، حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است
  • ایران آماده تعامل است/ ۱۵۳ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی داریم
  • ایران بازار عراق را از دست می‌دهد؟ | واکنش معاون وزیر صمت به رقابت ترکیه با ایران در بازار عراق