Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-29@02:56:45 GMT

کتاب «انقلاب اسلامی در کردستان» روانه بازار کتاب شد

تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۲۰۷۹۷۶

کتاب «انقلاب اسلامی در کردستان» روانه بازار کتاب شد

به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج، تازه‌ترین اثر از منشورات مرکز اسناد انقلاب اسلامی با عنوان «انقلاب اسلامی در کردستان» روانه بازار نشر شد. در اثر حاضر رشادت‌ها و فداکاری‌های مثال‌زدنی مردم کردستان در دوره‌های مختلف تاریخی به ویژه تاریخ انقلاب نشان داده شده است.  

با آغاز نهضت امام‌خمینی(ره) و اوج گرفتن انقلاب اسلامی در ایران، مردم کردستان نیز مانند دیگر مناطق کشور به صف مبارزه علیه حکومت پهلوی پیوستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در فرازی از این کتاب در این زمینه می‌خوانیم: روز 21 دی ماه 57، یکی از بزرگترین راهپیمایی‌های مردم بیجار به وقوع پیوست. در این تظاهرات که از خیابان توحید شروع شده بود، هزاران نفر از مردم بیجار، در صف‌‌هایی منظم در حالی که پلاکاردهایی از تصاویر امام‌خمینی(ره) را در دست داشتند، بلوار آریامهر را طی کرده به طرف میدان رضاشاه رفتند، وجه تمایز این تظاهرات با دیگر تظاهرات‌های این شهر حضور گسترده زنان چادر به سر در آن بود.

عده‌ای از این زنان بچه شیرخوار خود را در بغل داشتند، زنان پیر و باردار نیز در میان آنان کم نبودند و زنان فرهنگی نیز رقم عمده‌ای از آنان را تشکیل می‌دادند.

شعارها بیشتر مذهبی بود، از جمله شعارهایی که در این تظاهرات سر داده می‌شد این بود: «خمینی بت‌شکن ریشه شاهو بِکَن» «توپ، تانک، مسلسل دیگر اثر ندارد»، « این است شعار دولت چماق بدست و غارت»، « ما همه سرباز توایم خمینی گوش به‌ فرمان توایم خمینی». شدت تظاهرات و شعارهای کوبنده‌ مردم مأموران را مجبور به شلیک تیر هوایی کرد اما تظاهرکنندگان از شلیک تیرهوایی هیچگونه ترس و هراسی نداشتند و وقتی تیرهای پی در پی شلیک می‌شد مردم فریاد می‌زدند «نترسید» تیر هوایی است. 

در این تظاهرات حمله‌های زیادی به ساختمان‌های دولتی شد و علیرغم تیر هوایی سربازان، تظاهرکنندگان همچنان به راهپیمایی خود ادامه می‌دادند و کسانی را که نظاره‌گر تظاهرات بودند را به حضور در راهپیمایی دعوت می‌کردند. تظاهرات به حدی گسترده بود که در جریان آن تعداد زیادی سرباز با تانک و زره‌پوش برای کمک به پلیس و تقویت نیروی انتظامی وارد شهر شدند و در خیابان‌ها مستقر شدند و مراقب اوضاع بودند...

کتاب حاضر در پنج بخش تنظیم شده است: بخش اول به بررسی جغرافیا و پیشینه تاریخی استان کردستان اختصاص دارد، بخش دوم وضعیت سیاسی کردستان از صفویه تا انقلاب مشروطه را مورد بحث قرار داده، فصل اول این بخش به وضعیت کردستان در دوره صفویه اختصاص دارد و فصل دوم آن وضعیت سیاسی کردستان را در دوره‌های افشاریه، زندیه و قاجاریه تا انقلاب مشروطه بررسی کرده است. در واقع علت اینکه نگارنده سرآغاز بحث را صفویان قرار داده این است که «مسئله» کردستان دقیقا از همین زمان در معادلات سیاسی منطقه‌ای مطرح شد، چرا که برای نخستین بار در جنگ چالدران بخشی از کردستان از ایران جدا شد و در جنگ‌های بعدی ایران و عثمانی، چه در زمان صفویه و چه در دوره‌های بعد، موضوع کردستان همیشه جزئی از مذاکرات میان ایران و عثمانی و بعدها ترکیه بوده است.

بخش سوم کتاب وضعیت سیاسی کردستان از انقلاب مشروطه تا نهضت امام‌خمینی(ره) را پوشش می‌دهد. فصل اول این بخش به رویدادهای کردستان در انقلاب مشروطه و نقش این استان در نهضت قانون‌خواهی ایران و همچنین نقش قبایل کرد در مخالفت با مشروطیت پرداخته است.

فصل دوم اقدامات رضاشاه در کردستان از جمله تخت‌قاپو کردن عشایر و کشف حجاب و واکنش‌های مردمی به این اقدامات را بررسی کرده است. فصل سوم به رویدادهای کردستان پس از جنگ جهانی دوم، تاسیس و افول جمهوری مهاباد، نقش شوروی در تشکیل این جمهوری و همچنین اختناق و فشارهای امنیتی حکومت پهلوی بعد از کودتای 28 مرداد 1332 در کردستان پرداخته است.عنوان بخش چهارم کتاب تکوین نهضت امام‌خمینی(ره) تا پیروزی انقلاب می‌باشد که از چهار فصل تشکیل شده است؛ فصل اول این بخش، با بررسی اصلاحات ارضی در کردستان آغاز شده و ضمن واکاوی مبارزات مسلحانه کردها با حکومت پهلوی در دهه 1340، گزارشی از وضعیت اقتصادی کردستان در این دهه مطابق با اسناد ساواک ارائه شده است.

فصل دوم این بخش به معرفی مساجد و حسینیه‌های استان و نقش آنها در رویدادهای منجر به پیروزی انقلاب پرداخته است.

در فصل سوم ضمن معرفی روحانیون تبعیدی به کردستان، شرح فعالیت‌های آنان در این استان، مشارکت قشرهای مختلف مردم کردستان در جریان انقلاب از جمله روحانیون و فرهنگیان مورد بررسی قرار گرفته است و در پایان این فصل زندگینامه شهدای گرانقدر استان کردستان در انقلاب اسلامی نیز آورده شده است. در فصل چهار این بخش نیز به تفصیل و جداگانه، نقش شهرهای استان کردستان در انقلاب اسلامی بررسی شده است.

بخش پایانی کتاب به وقایع بعد از پیروزی انقلاب اختصاص دارد که از سه فصل تشکیل شده است؛ فصل اول به انتخابات و تشکیل نهادهای انقلاب از جمله کمیته‌های انقلاب اسلامی، سپاه پاسداران و جهاد سازندگی پرداخته است.

فصل دوم بحران کردستان و زمینه‌های شکل‌گیری آن، پیام‌های امام‌خمینی(ره) و دیدارهایشان با اهالی کردستان در همین زمینه، نقش هیئت‌های حسن‌نیت در حل این بحران و جنگ 22 روزه سنندج را بررسی کرده است. در فصل سوم نیز عوامل بحران‌زای کردستان (گروهک‌های ضد انقلابی چون دموکرات، کومله، رزگاری و ...، افرادی چون عزالدین حسینی و عبدالرحمن قاسملو) معرفی شده‌اند.

کتاب «انقلاب اسلامی در کردستان» توسط کامران حمانی تدوین شده و به همت موسسه فرهنگی هنری مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است. 

علاقمندان می‌توانند برای تهیه این کتاب با قیمت 115 هزار تومان به سایت مرکز اسناد انقلاب اسلامی به نشانیwww.irdc.ir رجوع کنند.

انتهای پیام/2330/70

منبع: فارس

کلیدواژه: انقلاب اسلامی کردستان کتاب امام خمینی انقلاب اسلامی انقلاب مشروطه امام خمینی ره فصل دوم فصل اول

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۰۷۹۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«تاریخ تحلیلی پوستر انقلاب» بر اساس کتاب شهید آوینی بررسی شد

به گزارش خبرنگار مهر، دوره تخصصی «تاریخ تحلیلی پوستر انقلاب» که به بررسی ۴۰۰ پوستر تاریخ گرافیک ایران در نیم قرن گذشته اختصاص داشت، عصر روز گذشته هشتم اردیبهشت ماه در مشهد به پایان رسید.

سیدمحمدرضا میری هنرمند طراح گرفیک که مدیریت این دوره را برعهده داشت، درباره این دوره به خبرنگار مهر گفت: در سال گذشته و طی چند دوره، به خوانش و شرح کتاب «انفطار صورت» شامل مقالات شهید سید مرتضی آوینی پیرامون گرافیک انقلاب پرداختیم و از این رهگذر، به تاریخچه گرافیک ایران پیش و پس از انقلاب، ادوار مختلف و فراز و فرودهای آن نگاهی مختصر انداختیم.

وی افزود: اما امسال در فرصتی فراخ‌تر و در دوره‌ای با عنوان «تاریخ تحلیلی پوستر انقلاب» قصد کردیم تا ۴۰۰ پوستر تاریخ گرافیک ایران را طی ۴ جلسه و در چهار دوره «پیش از انقلاب اسلامی»، «مبارزات و پیروزی انقلاب و دفاع مقدس»، «دو دهه پس از جنگ» و بالاخره دوره «پس از فتنه ۸۸ تا به امروز» با دقت ببینیم.

وی بیان کرد: در این دوره از حیث رویکرد محتوایی، نمادشناسی، خاستگاه و تاثیرات اجتماعی، تکنیک های اجرایی و … آثار را مورد بررسی قرار دادیم. همچنین، برای شرکت‌کنندگانی که مایل بودند، تمرین‌ها و پروژه‌های عملی پیشنهاد کردیم و در جلسه‌ای جداگانه به ارایه و نقد آنها پرداختیم.

میری در پایان اظهار کرد: این دوره از جلسات برای دانشجویان گرافیک و تصویرسازی، علاقه‌مندان به مباحث گرافیک انقلاب، طراحان جوان گرافیک و پژوهشگران و علاقه‌مندان به تاریخ انقلاب و هنر انقلاب کاربردی بود و استقبال خوبی نیز شد.

کد خبر 6090052

دیگر خبرها

  • کتاب «نقش ما» وارد بازار نشر شد
  • مهاجرت معکوس در ۲۰۰ روستای کردستان از دستاوردهای دولت سیزدهم است
  • ترجمه «قلمروزدایی علم و دین» روانه بازار نشر شد
  • «تاریخ تحلیلی پوستر انقلاب» بر اساس کتاب شهید آوینی بررسی شد
  • دشمنان آگاهانه برای تجزیه ایران می‌جنگند
  • دلارهای خانگی روانه بازار شدند | روند نزولی قیمت دلار در بازار آزاد سرعت گرفت
  • رویکرد سپاه کردستان اعتقادی است
  • کتاب «رازهای زیارت اربعین» روانه بازار نشر شد
  • روایتگری پیشمرگان مسلمان، اسناد ناطق روایت آزادسازی سنندج است
  • خون شریک ۲ روانه بازار نشر شد