Web Analytics Made Easy - Statcounter

از شایعه تا واقعیت: روز گذشته خبری در برخی رسانه‌ها با لوگوی صدا و سیما و با عنوان «۲۸ هزار بطری واکسن کوبرکت در یک انبار سیستان و بلوچستان کشف شد» انتشار یافت. این خبر همزمان با تلخ بودن، موجب تعجب و تمسخر مخاطبان هم شده بود، چرا که برای واکسن از واحد «بطری» استفاده کرده بود.

 

البته با بررسی های ساده مشخص شد که چنین اتفاقی اساسا صحت نداشته و اصل خبر مربوط به احتکار این تعداد بطری آب معدنی در استان سیستان و بلوچستان بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما همین خبر جعلی به‌ظاهر خنده‌دار، بلافاصله در بسیاری از کانال‌ها و گروه‌های شبکه‌های اجتماعی منتشر شد و بسیاری از هموطنان را نسبت به واکسن ایرانی بدبین کرد.

 

رییس مرکز اطلاع رسانی ستاد اجرایی فرمان امام نیز در این باره نوشت: ‏باز هم خبرسازی دروغ در رابطه با واکسن برکت! این بار با جعل صفحه خبری در خبرگزاری صدا و سیما در رابطه با احتکار آب معدنی، مدعی احتکار واکسن برکت شده اند. ظاهراً قرار است از این به بعد با این خبرسازی ها و دروغ پردازی ها مواجه باشیم مراقب و هوشیار باشیم!

 

البته این اولین باری نیست که برخی با سوءاستفاده از لوگوی رسانه های مطرح دست به انتشار اخبار جعلی می‌زنند. اگر تا پیش از این، از جعل لوگوی رسانه‌ها برای انتساب جملات شاذ و عجیب علیه مسئولان و شخصیت‌های مورد اعتماد مردم استفاده می‌کردند، اکنون جعل این لوگوها برای سوءاستفاده از  سایر اخبار نیز  به‌کار می‌رود. در واقع، این روش برای القای اخبار نادرست به عامه مخاطبان و ایجاد تردید در اخبار واقعی به کار می‌رود و یاس‌آفرینی، نفرت‌پراکنی و ابجاد تفرقه بین مردم از اهداف اصلی آن به شمار می‌رود.


نمونه ای از اخبار جعلی با سوءاستفاده از لوگوی رسانه‌های مطرح

 

این اتفاق بارها درباره لوگوها و یا جعل قالب سایت خبرگزاری فارس هم رخ داده است. به عنوان مثال درحالی که نشانی سایت خبرگزاری فارس farsnews.ir است برخی با آدرس‌های مشابه و تغییر بعضی حروف آن سعی در خبرسازی جعلی با عنوان  خبرگزاری فارس هستند.

در مورد دیگر خروجی‌های خبرگزاری فارس نیز چنین موضوعی وجود دارد. درحالی که اینستاگرام، تلگرام و توییتر خبرگزاری فارس داری تیک آبی است اما تعداد زیادی از صفحات فیک (جعلی) با عنوان و لوگوی خبرگزاری فارس در شبکه‌های اجتماعی فعالیت می‌کند. این صفحات سعی می‌کنند گرافیک کاملا مشابهی با صفحه اصلی داشته باشند تا با استفاده از اعتبار فارس، به‌راحتی اخبار جعلی خود را منتشر کنند. متاسفانه باید گفت که جعل‌کنندگان این صفحات، در مواردی نیز موفق به انتشار گسترده اخبار جعلی خود با برند فارس شده‌اند و حتی بسیاری از کانال‌های خبری نیز متوجه این سوءاستفاده نشده و نادانسته اقدام به بازنشر این محتواهای ساختگی کرده‌اند.


جعل لوگو و قالب قدیمی سایت خبرگزاری فارس که هر از چندگاهی اخبار شاذی روی خروجی خود قرار می دهد

 

چه کار کنیم؟

برای آن که به دام چنین اخبار فیک و جعلی نیافتیم بهتر است که اخبار را از مبدا اصلی آن دنبال کنیم. یعنی برای اطمینان از صحت اخبار نقل شده از سایت‌های معتبر، خبر اصلی را از همان سایت رسمی و شبکه های اجتماعی خبرگزاری‌ها  دریافت کنیم و به صرف دیدن لوگوی یک خبرگزاری به آن اکتفا نکنیم. 


نمونه‌ای ازجعل لوگوی خبرگزاری فارس در تصویر سمت راست (به تفاوت رنگ‌ها و شکل فونت لوگو و فونت S در متن دقت کنید)

 

 

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: از شایعه تا واقعیت احتکار کووبرکت فیک نیوز خبرگزاری فارس اخبار جعلی رسانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۷۹۷۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سنگ جدید اینبار برای دوچرخه برقی؛ شرط محال برای استفاده زنـان!

محدویت دوچرخه‌سواری زنان باز هم خبرساز می‌شود؟

به گزارش خبرآنلاین، مدت‌ها بود از دوچرخه‌های اشتراکی در سطح شهر تهران خبری نبود، دوچرخه‌هایی که به‌نظر می‌رسد به‌دلیل محدودیت‌ها برای دوچرخه‌سواری زنان از شهر جمع‌آوری شدند، اما حالا یک‌بار دیگر تردد وسایل نقلیه اشتراکی در تهران به چشم می‌خورد، این‌بار دوچرخه‌های برقی قرار است جای دوچرخه‌های سابق را بگیرند.

این دوچرخه‌ها متعلق به یک کسب‌وکار جدید یا همان استارتاپ هستند که قبل‌تر بنیانگذار آن در نخستین رونمایی از دوچرخه برقی اشتراکی ایران از ورود این دوچرخه‌ها به خیابان‌های تهران طی ماه‌های آینده خبر داده بود، حالا به‌نظر می‌رسد این اتفاق افتاده است، طوری‌که از عکس‌ها برمی‌آید ارائه خدمات از طریق این دوچرخه‌های برقی اشتراکی به شهروندان شروع شده است.

گزینه «من زن هستم» پذیرفته نمی‌شد

با وجود شروع به‌کار این دوچرخه‌ها و امکان استفاده از آن‌ها در تهران، اما آن‌طورکه به‌نظر می‌رسد زنان همچنان نمی‌توانند از این دورچرخه‌های برقی اشتراکی استفاده کنند، در بخش قوانین و مقررات استفاده از این دوچرخه‌های برقی درباره شرایط استفاده از آن نوشته شده که «کلیه کاربران باید بیشتر از ۱۸ سال و کمتر از ۷۵ سال داشته باشند. تحت هیچ شرایطی حساب کاربری یک فرد نباید در اختیار غیر -شخص ثالث دیگری- قرار گیرد (افراد زیر ۱۸ سال، بانوان فاقد گواهینامه موتور برای موتورسواری). در هنگام بروز هرگونه اتفاق یا حادثه‌ای کلیه مسئولیت آن بر عهده صاحب حساب کاربری ست.»

درحالی در متن قوانین استفاده از این دوچرخه‌های برقی نوشته شده زنان فاقد گواهینامه موتور برای موتور سواری نمی‌توانند از این دوچرخه‌های برقی استفاده کنند که عملاً در ایران به زنان گواهینامه موتور ارائه نمی‌شود.

گفت می‌شد که اولین تجربه دوچرخه اشتراکی در تهران نیز به دلیل مسائل مربوط به دوچرخه‌سواری زنان تعطیل شد.

پیش از این شهردار سابق تهران نیز در گفت‌وگویی در کافه خبر دراین‌باره گفت: دوچرخه سواری کوچکترین پروژه ما برای کیفی سازی شهر بود، اما بزرگترین نبود. البته پروژه مهمی بود، به این دلیل که سال ۱۳۹۶ یک نظرسنجی از مردم تهران درباره بزرگترین مشکلات این شهر انجام شد، از نظر تهرانی‌ها آلودگی و ترافیک بزرگترین مشکل این شهر بود و طبیعی بود که کنترل آلودگی و ترافیک اولین پروژه شهرداری باشد، تامین و تجهیز حمل و نقل عمومی یکی از روش‌های حل این مشکلات بود اما یکی از روش‌های دیگر که بُعد کیفی داشت دوچرخه سواری وتوسعه مسیرهای پیاده و دوچرخه سواری بود.

پیروز حناچی در پاسخ به این موضوع که «گفته می‌شد یکی از فشارهایی که روی شهرداری بود، تعطیل شدن پروژه دوچرخه سواری بیدود به خاطر دوچرخه سواری زنان بود، که البته در نهایت هم تعطیل شد» افزود: این حساسیت همواره وجود داشت، ولی بیدود به این دلیل در زمان ما دچار محدودیت نشد، البته دستگاه‌های نظارتی بیرون به آن‌ها (مسئولین بیدود) فشار آوردند، برای همین آن‌ها با نرم‌افزار بیدود کاری کردند که اگر شما گزینه «من زن هستم» را انتخاب می‌کردید نرم‌افزار شما را نمی‌پذیرفت.

دیگر خبرها

  • حمله پهپادی مقاومت عراق به هدفی نظامی، اینبار در جولان اشغالی
  • سنگ جدید اینبار برای دوچرخه برقی؛ شرط محال برای استفاده زنـان!
  • استوری تند و تیز مدیر روابط عمومی سپاهان علیه رسانه فارسی‌زبان خارج از کشور + عکس
  • نویسنده گزارش جعلی بی‌بی‌سی چه کسی است؟ /دست به دست شدن یک سوژه میان منافقین، موساد و انگلیسی‌ها
  • وضعیت «شهر ری» در تقسیم استان تهران چگونه خواهد بود؟!
  • تکلیف جدا شدن فیروزکوه و دماوند و ری از تهران مشخص شد
  • حمله به ایلات اسرائیل؛ اینبار «سرایاالأشتر» + فیلم
  • (عکس) تغییر رسمی لوگوی فدراسیون بوکس بعد از ۳۵ سال
  • تغییر لوگوی فدراسیون بوکس بعد از ۳۵ سال + عکس
  • تغییر لوگوی فدراسیون بوکس بعد از ۳۵ سال