Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها - کشت زعفران به‌عنوان طلای سرخ بیش از ۱۳ سال است که در خوزستان آغاز شده و این گیاه ادویه‌ای گران‌بها در کنار درختان بلوط شهرستان دزپارت به ثمر نشسته است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری تسنیم از اهواز، زعفران محصولی باارزش است که به‌عنوان یکی از گران‌ترین گیاهان ادویه‌ای جهان و به‌اصطلاح طلای سرخ به شمار می‌رود؛ ایران زادگاه آن بوده و بیش از 90درصد این گیاه در ایران تولید می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

میزان تولید زعفران در ایران معادل 500 تن در سال است که برداشت آن در هر هکتار به 4 تا 5 کیلوگرم می‌رسد.

همچنین این محصول زراعی باتوجه‌به اینکه در تابستان کشت می‌شود، میزان آب مصرفی بسیار کمی دارد و بیشتر در مناطقی که آب‌وهوای معتدل گرمسیری دارند بهتر رشد می‌کند. یعنی منطقه‌ای که در فصل تابستان از هوای خشک و آفتابی برخوردار باشد و زمستان‌های ملایم را سپری کند.

تقریباً برای کاشت، داشت و برداشت یک زمین زراعی زعفران به حدود 4 تا 5 نفر نیروی کار نیاز است که در کنار آن می‌توان به موضوعاتی مانند تقویت گردشگری، حفظ محیط‌زیست و جلوگیری از فرسایش خاک اشاره کرد.

این طلای سرخ از سال 87 به شمال خوزستان رسید و در منطقه قلعه سرد شهرستان دزپارت در کنار درختان بلوط به‌صورت پایلوت کشت شد.

در ابتدای کار تعداد کمی از کشاورزان حاضر بودند زمین‌های خود را به کشت زعفران اختصاص دهند چرا که از نتیجه بازدهی آن بی‌خبر بودند. به همین خاطر برخی از کشاورزان به‌صورت مقطعی و در زمین‌های با متراژ پایین کشت زعفران را آغاز کردند.

بیشتر زمین‌های کشاورزی منطقه به کشت جو و گندم اختصاص‌یافته آن هم به‌صورت دیم چراکه متوسط میزان بارش‌ها در این منطقه خوزستان بالاتر از سایر شهرها است.

اما به گفته کشاورزان درآمد کشت زعفران بسیار بیشتر از کشت سایر محصولات زراعی منطقه است.

میلاد کیانی یکی از کسانی که به کشت زعفران مشغول است می‌گوید: کشاورزان معمولاً با هر بار کشت جو یا گندم در یک هکتار کمتر از 20 میلیون تومان درآمد دارند و این در حالی است که اگر زعفران کشت کنند درآمدی معادل 50 میلیون تومان در هر هکتار خواهند داشت.

او ادامه می‌دهد: در حال حاضر حدود 30 کشاورز در منطقه قلعه سرد با متراژ پایین فعال هستند که 2 برند آنزان و دریا حاصل دسترنج کشاورزان را به بازار عرضه می‌کنند.

نقش بانوان در تولید زعفران

در حوزه کشاورزی و فعالیت‌های روستایی معمولاً بانوان نقش عمده‌ای را ایفا می‌کنند. عمده تولیدات روستایی مانند لبنیات و دست بافته‌ها از هنر بانوان نشئت می‌گیرد و در این موارد بانوان سهم بیشتری دارند.

بانوان روستایی در کنار برداشت زعفران، کار تولید و جمع‌آوری سایر گیاهان دارویی و ادویه‌ای را انجام می‌دهند که دارای ارزش افزوده بالایی هستند.

زینب پارسافخر مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری خوزستان معتقد است عمده کار تولید زعفران بر عهده بانوان قرار گرفته و این بانوان روستایی هستند که کار جداسازی رشته‌های زعفران از گل‌ها را باظرافت دستان خود انجام می‌دهند.

 پارسافخر استقرار دبیرخانه جشنواره شکرانه برداشت زعفران را زمینه‌ساز توسعه تولید این محصول معرفی کرد و حمایت‌های مسئولان از گسترش کشت زعفران را گامی بزرگ در جهت بهبود معیشت خانوارهای روستایی دانست.

جشنواره زعفران چقدر در رونق گرفتن منطقه تأثیر دارد؟

شاید بتوان برگزاری جشنواره‌های مختلف بر اساس ظرفیت‌های منطقه‌ای را یکی از نقاط عطف پیشرفت یک منطقه دانست.

به طور مثال برگزاری جشنواره چای ترش در روستای علوه از شهرستان کارون، با اینکه تنها در یک هکتار از زمین‌های کشاورزی این منطقه کشت می‌شد اما سبب رونق گرفتن اقامتگاه‌های بوم‌گردی آن منطقه شد به‌گونه‌ای که اشتغال بسیاری برای جوانان روستا ایجاد کرد و سبب مهاجرت معکوس به این روستا شد.

اما همه موضوع این نیست و نمی‌توان فقط با برگزاری جشنواره پای گردشگر را به یک منطقه باز کرد. جشنواره‌های عشایری مختلفی می‌توان در خوزستان برگزار کرد و در طول سال‌های گذشته نیز بسیاری از این جشنواره‌ها برگزار شده‌اند اما به سبب عدم استمرار آنها و همچنین عدم وجود پیوست بوم‌گردی سبب بی‌نتیجه ماندن آنها شد.

ماندگاری گردشگر مهم‌تر از جشنواره است

سیدحکمت اله موسوی، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان می‌گوید: جشنواره‌های و رویدادها در حوزه گردشگری و توسعه پایدار بسیار مهم هستند. اما مهم‌تر از آنها غنای گردشگری و ماندگاری گردشگر در منطقه است.

وی ادامه می‌دهد: در خوزستان جشنواره‌های متعددی برگزار شده و برخی از آنها مانند روستای علوه با پیوست گردشگری توانسته زمینه‌ساز رونق اشتغال در منطقه شوند.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان معتقد است برای پیشرفت مناطق مختلفی که در آنها زعفران کشت می‌شود، در کنار زعفران باید ظرفیت هنرهای دستی و بوم‌گردی نیز توسعه یابد.

دلّالان، گل زعفران را 50 درصد گران تر می فروشندماجرای سود 700 میلیارد تومانی که به جیب زعفران کاران نرفت + اسنادبازار زعفران روی دست مافیا و دلال‌ها می‌چرخد نه کشاورز

کشت زعفران می‌تواند زمینه‌ساز توسعه گردشگری منطقه شود

ازآنجاکه شهرستان دزپارت یکی از مدخل‌های ورودی استان خوزستان است می‌تواند مکانی برای استراحتگاه میهمانان و گردشگران باشد؛ بنابراین ایجاد روستاهای ویژه بوم‌گردی در این نقطه از استان به‌شدت احساس می‌شود.

اکنون محصول زعفران می‌تواند بهانه خوبی برای حضور گردشگران در این منطقه باشد به شرطی که ماندگاری گردشگر در منطقه افزایش یابد. این ماندگاری نیز نیازمند انتقال امکانات فضاسازی محیطی با استفاده از المان‌های همان منطقه است تا گردشگر لذت زندگی در اتمسفر فرهنگی و هنری مردمان آن منطقه را به‌خوبی درک کند.

از طرفی خود زعفران نیز می‌تواند در کنار سایر ظرفیت‌ها، یکی از موارد توانمندسازی ساکنان منطقه شود که نیازمند اختصاص تسهیلات، تجهیز کشاورزان به ابزار و وسایل موردنیاز، ایجاد کارگاه‌های آموزشی و توسعه کارگاه‌های تولید فرآورده‌های مختلف بر پایه زعفران است.

انتهای پیام/ 344/ش

 

منبع: تسنیم

کلیدواژه: جشنواره ها کشت زعفران بوم گردی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۸۱۱۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز برداشت گل محمدی در بابل + فیلم

حسن نتاج مدیر مجموعه باغ بهشت مامطیر در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به استقبال بی سابقه علاقه‌مندان از شهر‌های مختلف استان از جشنواره شنواره برداشت گل محمدی و گلابگیری ، گفت: این یازدهمین سالی است که مشغول به پرورش گل محمدی و دهمین دوره‌ایست که در حال برگزاری جشنواره برداشت گل محمدی و گلابگیری هستیم.

او افزود:خداروشکر از سال ابتدایی تا به امروز که دهمین دوره می‌باشد هرساله شاهد رشد علاقه‌مندان در بازدید از این جشنواره بودیم بطوری که تعداد قابل توجه‌ای از گردشگران از شهر‌های مختلف استان به اینجا می‌آیند تا جدای استفاده از فضای بکر این باغ از مشتقات این محصول هم بهره‌مند شوند.

نتاج گفت: در گذشته این باغ یک زمین شالیزاری بوده که هر ساله در هنگام فصل کشت با مشکل کمبود آب مواجه بودیم ولی از زمانی که رو به پرورش گل محمدی آوردیم دیگر این مشکل وجود ندارد چرا که گل محمدی نیاز بسیار محدودی به آب، مواد کودی عالی و معدنی دارد و جزو گیاهانی است که در اراضی شیب‌دار، زمین‌های کم آب و خاک‌های ضعیف هم پرورش می‌یابد

او در خصوص خواص دارویی و مشتقات گل محمدی افزود:گل تازه و غنچه خشک، مربا و شربت گل محمدی، گلاب درجه یک و گلاب دو آتیشه از جمله محصولاتی هستند که از این گیاه به دست می‌آوریم و در مجموع گل محمدی گیاهیست که از شاخه و برگ‌هایش هم می‌توان در بحث دارویی استفاده کرد.

 

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی باشگاه خبرنگاران جوان مازندران ساری

دیگر خبرها

  • توسعه گردشگری ایران و عمان باعث تقویت روابط اجتماعی می‌شود
  • برداشت حدود ۹۰ هزار تن چغندر قند از مزارع خوزستان
  • آغاز برداشت گل محمدی در بابل + فیلم
  • جام جهانی پاارتیراندازی| مدال طلای تپانچه بادی به نسرین شاهی رسید/ جوانمردی سوم شد
  • طلای نسرین شاهی در جام جهانی کره جنوبی/ ساره جوانمردی برنز گرفت
  • خرید بیش از ۵۶۰ هزار تن گندم از کشاورزان خوزستان
  • برداشت سه تن زعفران از مزارع لرستان
  • فیلمی که گدار یک روز قبل از مرگ خودخواسته کامل کرد
  • پنجمین جشنواره فرهنگی و گردشگری سی ترمی در زهک برگزار شد
  • سریال ناکامی کاراته خوزستان ادامه دارد!