Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-04-28@03:50:29 GMT

صنعت بیمه به نماد ثبات مالی تبدیل خواهد شد

تاریخ انتشار: ۵ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۹۹۴۰۵۲

صنعت بیمه به نماد ثبات مالی تبدیل خواهد شد

دکتر سلیمانی از همگانی سازی بیمه‌های زندگی در کشور به عنوان یک ماموریت جدی یاد کرد و اظهار داشت: منابع حاصله از دریافت حق بیمه زندگی برای هدف مردمی شدن اقتصاد بسیار مهم است که این امر باید در چارچوب سیاست کلان اقتصاد مقاومتی دنبال شود. منابع صنعت بیمه و شیوه صحیح سرمایه گذاری در این صنعت، علاوه بر رشد توانگری، به تورم زدایی و افزایش توان اقتصادی کشور منتهی خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



دکتر غلامرضا سلیمانی که در جمع مدیران ارشد صنعت بیمه سخن می‌گفت، با اعلام این مطلب افزود: صنعت بیمه با مشارکت تمامی فعالان، مدیران و کارشناسان زبده این حوزه توانسته است خود را به عنوان مدعی اصلی ثبات اقتصادی مطرح کند که این امر در کاهش میزان تورم و افزایش ضریب امنیت اجتماعی، اهمیت خاصی دارد.

رئیس کل بیمه مرکزی با تشریح آخرین دستاورد‌های صنعت بیمه در یک سال اخیر به نقش موثر سرمایه گذاری هوشمندانه در صنعت بیمه اشاره کرد و اظهار داشت: خرید اوراق مالی از محل سپرده گذاری، سرمایه گذاری موثر در بورس و نهاد‌های توسعه محور مالی از مأموریت‌های صنعت بیمه برای تقویت ساختار‌های مالی کشور به شمار می‌رود.

دکتر سلیمانی از ورود صنعت بیمه به عصر طلایی در آینده نزدیک خبر داد و تصریح کرد: با ادامه روند جذب دارایی‌های خرد مردم به خصوص در رشته بیمه‌های زندگی و سرمایه گذاری در بازار‌های بزرگ می‌توان به آینده این صنعت، بیش از پیش امیدوار بود.

رئیس شورای عالی بیمه در بخش دیگری از سخنان خود بر ضرورت همزیستی مسالمت آمیز و حرفه‌ای شبکه فروش و استارت آپ‌ها تاکید کرد و گفت: گسترش فعالیت الکترونیکی در صنعت بیمه از الزامات است و نهاد ناظر می‌تواند با تکیه بر سه مأموریت حمایت، هدایت و نظارت در تعادل بخشی به فعالیت‌های شبکه فروش، نقش آفرینی کند.

وی از استارت آپ‌های بیمه‌ای خواست فقط به فعالیت در رشته شخص ثالث اکتفا نکنند و برای عرضه بیمه نامه در رشته‌های متنوع بیمه‌ای نیز برنامه ریزی کنند.

دکتر سلیمانی از همگانی سازی بیمه‌های زندگی در کشور به عنوان یک ماموریت جدی یاد کرد و اظهار داشت: منابع حاصله از دریافت حق بیمه زندگی برای هدف مردمی شدن اقتصاد بسیار مهم است که این امر باید در چارچوب سیاست کلان اقتصاد مقاومتی دنبال شود.

رئیس کل بیمه مرکزی در پایان بر مواردی نظیر: اهمیت صیانت از حقوق بیمه گذاران، حفاظت از اطلاعات بیمه‌ای مردم، برنامه ریزی صنعت بیمه برای کاهش تورم و فشار مالی بر شهروندان و همچنین پرهیز از نرخ شکنی در صنعت بیمه تاکید کرد.

گفتنی است در این نشست، رئیس پژوهشکده بیمه، دبیرکل سندیکای بیمه گران ایران و تنی چند از مدیران عامل شرکت‌های بیمه ضمن تشریح گزارش "همایش روز ملی بیمه و توسعه" به طرح دیدگاه‌های خود پرداختند.

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: صنعت بیمه بیمه بیمه مرکزی حق بیمه عملکرد صنعت بیمه در سال 1400 سرمایه گذاری صنعت بیمه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۹۴۰۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راهبرد جامع بیمه ایران برای سال ۱۴۰۳؛ تمرکز بر دیجیتالیزه کردن و نوآوری در بیمه‌های زندگی

مدیرعامل بیمه ایران، در نشستی با حضور مدیران کل استان‌ها، برنامه‌های استراتژیک شرکت را برای سال ۱۴۰۳ تشریح کرد و گفت: تبیین راهبرد سال ۱۴۰۳ در پنج محور الکترونیکی کردن فرآیندهای بیمه گری با اولویت حوزه خسارت، رشد و توسعه بیمه های زندگی با رویکردی نوآورانه در حوزه سرمایه گزاری، طراحی و معرفی محصولات جدید بیمه ای به بازار، افزایش توانمندی و قابلیتهای نمایندگان از طریق تعریف بسته های آموزشی، رفاهی و تسهیلاتی و معرفی بهتر دست‌آوردها و خدمات بیمه ایران از طریق رسانه های جمعی پرداخت.

نشست مدیرعامل با مدیران ستادی و استانی با عنوان همدلی، انسجام و اصول حرفه‌ای با حضور محمدرضاکشاورز مدیرعامل و رییس هیات مدیره بیمه ایران برگزار گردید.

کشاورز در این نشست که با حضور مدیران کل استان‌ها به صورت برخط همراه بود به تبیین راهبرد سال ۱۴۰۳ در پنج محور الکترونیکی کردن فرآیند‌های بیمه گری با اولویت حوزه خسارت، رشد و توسعه بیمه‌های زندگی با رویکردی نوآورانه در حوزه سرمایه گزاری، طراحی و معرفی محصولات جدید بیمه‌ای به بازار، افزایش توانمندی و قابلیت‌های نمایندگان از طریق تعریف بسته‌های آموزشی، رفاهی و تسهیلاتی و معرفی بهتر دست‌آورد‌ها و خدمات بیمه ایران از طریق رسانه‌های جمعی پرداخت.

وی گفت: بیمه ایران دارای تمدن سازمانی است و این تمدن سازمانی نتیجه تلاش بسیاری از همکاران و نمایندگان از قدیم تا به الان بوده و همه ما موظفیم این امانت را به خوبی حفظ، تقویت و به آیندگان منتقل کنیم. معتقدم قانونٱ و اخلاقٱ و شرعٱ باید از نگاه تمام ذینفعان برای حفظ این تمدن سازمانی، کوشش کنیم.

همه خودمان را مدیون شرکت میدانیم و به نظر من برای اداره شرکت بزرگ بیمه ایران باید روی چند موضوع توافق کنیم. برقراری نظم و انضباط در همه امور، تعامل و برقراری ارتباط با همه ذینفعان با رعایت احترام و سرعت بخشی توام با کیفیت در انجام امور. همه همکاران در سطوح حکمرانی، مدیریتی و عملیاتی باید به دنبال نهادینه کردن این مولفه‌های رفتاری باشیم.

مدیرعامل بیمه ایران افزود: بهترین جلسات من دیدار با مدیران استان‌ها و همکاران محترم شبکه نمایندگی است، چون کار اصلی و اجرایی را همکاران من در شعب و نمایندگی‌ها انجام می‌دهند. هدف از تشکیل نشست، دریافت نقطه نظرات و دیدگاه‌های مدیران استان‌ها است و همه دغدغه‌های مطرح شده را صحیح میدانم و از معاونین توقع دارم موضوعات را در حوزه خودشان اولویت بندی کنند و از مدیران ستادی نیز انتظار دارم انتظارات و درخواست‌های استان‌ها را سریع پاسخ دهند چرا که مشتری در شعبه منتظر تصمیم گیری ما نخواهد ماند. کسب و کار ما بیمه گری است و همه واحد‌ها باید به یکدیگر کمک کنند.

رئیس هیات مدیره با اشاره به نظرات مدیران کل استانی تاکید کرد: نباید تصمیمات در اجرا با وقفه روبرو شود و حدود اختیارات باید با توجه به شرایط رقابت بازار بهینه گردد. باید چابک‌تر تصمیم بگیریم و با تغییرات بروز شویم. تشکیل کمیته از افرادی که دل در گرو موفقیت شرکت دارند میتواند به دستیابی به اهداف کمک کند و من هم بنا دارم از همه سلائق که به شرکت علاقه دارند استفاده کنم.

وی در پایان گفت: بیمه ایران علیرغم نقش حاکمیتی، اما یک بنگاه تجاری و اقتصادی است و اعتقاد دارم نظام حقوق و دستمزد آن باید با این نگاه بهینه شود به همین جهت با توجه به مقررات دولتی به دنبال تحقق تغییراتی در این خصوص هستیم.

در ابتدای این نشست نعمت الهی سرپرست معاونت حقوقی و هماهنگی اموراستانها، شعب و نمایندگی‌ها با اشاره به تاکید مدیرعامل در تشکیل این جلسه به توضیح اجمالی برنامه حوزه مربوط پرداخت و از برگزاری گردهمایی حضوری سراسری مدیران در آینده نزدیک خبر داد.

در این نشست که با عنوان همدلی، انسجام و اصول حرفه‌ای برگزار شد مدیران کل استان‌های گیلان، همدان، یزد و سیستان و بلوچستان نیز به نمایندگی از استان‌های کشور دیدگاه‌های خود را مطرح نمودند.

دیگر خبرها

  • تغییر رویکرد مدیران و ایجاد ساختار مناسب؛ گام مهمی در پیاده سازی مبارزه با پولشویی در صنعت بیمه است
  • راهبرد جامع بیمه ایران برای سال ۱۴۰۳؛ تمرکز بر دیجیتالیزه کردن و نوآوری در بیمه‌های زندگی
  • عزم کشت و صنعت مغان برای تبدیل شدن به مرکز تولید بذر صیفی‌جات
  • سابقه چندساله رشد تولید با مشارکت مردم در صنعت نفت
  • باورهای ارتباطی غلط تبدیل به پاشنه آشیل زندگی زوج‌ها شده است
  • اکوسیستم جدید «چری» صنعت خودرو را متحول می‌کند؟
  • چگونه سربازی را به سوابق بیمه تبدیل کنیم ؟
  • تامین مالی طرح‌های صنعت گاز منوط به وصول بدهی‌ ابربدهکار است
  • تامین مالی طرح‌های توسعه‌ای صنعت گاز منوط به وصول بدهی‌ ابربدهکاران است
  • ۸ رفتار ناسالم که می‌تواند دوران بازنشستگی شما را به چالش بکشد