Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-29@09:49:56 GMT

چگونه سرطان پدید می‌آید؟  

تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۲۹۶۴۵۵

چگونه سرطان پدید می‌آید؟  

تکثیر غیر طبیعی سلول‌های بدن و بروز سرطان، سرطان یک بیماری ژنتیکی، تفاوت سلول‌های سالم و سرطانی، شایع‌ترین عوامل خطر سرطان‌ها، انواع عوامل خطر ایجاد سرطان‌ها، وجود بیش از ۲۰۰ نوع سرطان، ایجاد سرطان‌ها با یک توده، نحوه تشخیص و انواع روش‌های درمانی سرطان را در بسته خبری سلامت ایمنا بخوانید.

به گزارش خبرنگار ایمنا، سرطان بیماری است که از تکثیر غیر طبیعی سلول‌های بدن شروع می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بدن انسان از میلیون‌ها سلولی ساخته شده است که با یکدیگر گروه بندی شده تا بافت‌ها و اندام‌های مختلف را بسازند. ژن‌های داخل هر سلول به آن دستورهای لازم را صادر می‌کنند.

گاهی اوقات این دستورات در یک سلول مبهم و مغشوش بوده و سلول رفتار غیر طبیعی دارد و پس از مدتی گروهی از سلول‌های غیر طبیعی می‌توانند در خون یا سیستم ایمنی گردش کرده یا تبدیل به توده یا تومور بدخیم یا سرطان شوند.

در واقع سلول‌های بدن در طی یک روند تنظیم یافته از بین می‌روند و سلول‌های جدید جای آنها را می‌گیرند گاهی اوقات این روند طبیعی از تنظیم خارج شده و سلول‌های فرسوده از بین نمی‌روند و تشکیل توده‌ای را می‌نمایند که می‌توانند تبدیل به تومور بدخیم یا سرطان شوند.

نحوه به وجو آمدن سرطان

سرطان یک بیماری ژنتیکی است، یعنی ناشی از تغییر ژن‌هایی است که عملکرد سلول‌ها، به خصوص نحوه رشد و تقسیم آنها را کنترل می‌نمایند. تغییرات ژنتیکی که باعث سرطان می‌شوند، ممکن است از والدین به ما به ارث رسیده باشند، همچنین ممکن است در طول زندگی فرد، نتیجه خطاهایی باشد که منجر به تقسیم سلولی شده یا به علت آسیب دیدن DNA در اثر مواجهه با برخی عوامل محیطی باشد، عوامل محیطی که ممکن است منجر به سرطان شوند، شامل مواردی مانند مواد شیمیایی موجود در تنباکو و یا اشعه‌های ماورا بنفش خورشید می‌شود.

سرطان هر فرد ترکیب خاصی از تغییرات ژنتیکی است. با رشد سرطان، تغییرات دیگری نیز رخ خواهند داد. حتی در یک تومور مشابه، سلول‌های مختلف ممکن است تغییرات ژنتیکی متفاوتی داشته باشند، به طور کلی، سلول‌های سرطانی در مقایسه با سلول‌های طبیعی، تغییرات ژنتیکی بیشتری مانند جهش در DNA دارند. برخی از این تغییرات ممکن است نتیجه سرطان باشند، نه علت سرطان.

تفاوت سلول‌های سالم و سرطانی

تفاوت عمده سلول‌های سالم و سرطانی در دو نکته است که عبارتند از:

- سلول‌های سرطانی به‌طور غیرطبیعی و غیرقابل کنترل تکثیر می‌شوند.

- سلول‌های سرطانی عمری بسیار طولانی‌تر از سلول‌های سالم دارند.

شایع‌ترین عوامل خطر سرطان‌ها

از شایع‌ترین عوامل خطر سرطان‌ها می‌توان به دیابت، چاقی و سیگار اشاره کرد؛ اما به طور کلی، سرطان در اثر آسیب جمع شده به ژن‌ها ایجاد می‌شود. چنین تغییراتی ممکن است به دلیل ژنتیک یا قرار گرفتن در معرض ماده ایجاد کننده سرطان باشد. موادی که باعث سرطان می‌شوند سرطان زا نامیده می‌شوند، ماده سرطان زا ممکن است یک ماده شیمیایی باشد. علت سرطان ممکن است عوامل محیطی، عوامل ویروسی یا ژنتیکی باشد.

انواع عوامل خطر ایجاد سرطان‌ها

ما می‌توانیم عوامل خطر سرطان را تقریباً به گروه‌های زیر تقسیم کنیم:

- عوامل مرتبط با سبک زندگی

- عوامل خطر شغلی، از جمله مواد سرطان زا مانند بسیاری از مواد شیمیایی، مواد رادیواکتیو و آزبست

- از شایع‌ترین عوامل خطر سرطان‌ها عوامل بیولوژیکی یا داخلی مانند سن، جنس، نقص ژنتیکی ارثی و نوع پوست است، یکی دیگر از شایع‌ترین عوامل خطر سرطان‌ها عوامل محیطی، به عنوان مثال در معرض تشعشع رادون و UV و ذرات ریز گرد است.

وجود بیش از ۲۰۰ نوع سرطان

- بیش از ۲۰۰ نوع سرطان وجود دارد که بر اساس ارگان یا بافتی که درگیر شده، نامگذاری شده‌اند. به عنوان مثال، سرطان ریه از سلول‌های ریه شروع می‌شود و سرطان مغز از سلول‌های مغز. دسته بندی کلی سرطان‌ها شامل موارد زیر می‌شود:

- کارسینوما: نوعی از سرطان است که در پوست یا بافت‌هایی که اندام‌های داخلی را پوشانده‌اند، آغاز می‌شود – "پوست، ریه، روده بزرگ، لوزالمعده، سرطان تخمدان"

- سارکوما: نوعی از سرطان است که از استخوان، غضروف، چربی، عضله، رگ‌های خونی یا سایر بافت‌های مرتبط شروع می‌شود.

- لوسمیا: این نوع سرطان از بافت‌های خون ساز مانند مغز استخوان شروع شده و باعث می‌شود تعداد زیادی سلول خونی غیرطبیعی تولید شده و وارد خون شود.

- لنفوم: لنفوم سرطانی است که در لنفوسیت‌ها (سلول‌های T یا B) شروع می‌شود. اینها گلبول‌های سفید خون هستند که بخشی از سیستم ایمنی بدن محسوب می‌شوند و با بیماری به مبارزه می‌پردازند. در سرطان لنفوم، لنفوسیت‌های غیرطبیعی در غدد لنفاوی و رگ‌های لنفاوی و دیگر بخش‌های بدن ایجاد می‌شوند.

- ملانوما: سرطانی است که در سلول‌هایی که تبدیل به ملانوسیت می‌شوند، شروع می‌شود. ملانوسیت ها، سلول‌های اختصاصی ساخت ملانین هستند. اغلب ملانوماها روی پوست شکل می‌گیرند، اما می‌توانند در سایر بافت‌ها مانند چشم نیز ایجاد شوند.

- سرطان سیستم عصبی مرکزی: این نوع سرطان در مغز یا نخاع شروع می‌شود.

تشخیص این عارضه

تشخیص سرطان ملزم به انجام معاینات جسمی، آزمایش‌های فیزیکی و بررسی پیشینه وضعیت فیزیکی بیمار در کنار آزمایش‌های تشخیصی می‌باشد. اگر تشخیص سرطان به موقع انجام شود، می‌توان از گسترش بیماری پیشگیری کرد. البته ناگفته نماند هیچ آزمایشی به تنهایی نمی‌تواند سرطان را به طور دقیق تشخیص دهد و آزمایش‌های تشخیصی گسترده‌ای جهت تأیید یا رد وجود بیماری وجود دارد، برخی از روش‌های تشخیصی عبارتند از:

- تست‌های آزمایشگاهی

- عکس برداری تشخیصی

- آدوسکوپی

- آزمایش‌های ژنتیک

- نمونه برداری تومورها

برخی از سرطان‌ها در طول معاینات غربالگری تشخیص داده می‌شوند، معاینه بدنی، تاریخچه پزشکی و پیشینه علائم، اولین گام‌ها در تشخیص سرطان هستند، گاهی آزمایش‌هایی با توجه به نوع سرطان یا ناحیه درگیری انجام می‌گیرد. تصویربرداری نیز روش مناسبی برای تشخیص ناهنجاری‌های موجود در بدن فرد است.

اشعه ایکس، سی تی اسکن، MRI و سونوگرافی ابزارهای متداولی برای معاینه بدن هستند. آندوسکوپی نیز برای بررسی وضعیت روده، گلو، معده کاربردی است. بیوپسی یا نمونه برداری علاوه بر تشخیص سرطان، نوع آن را نیز تشخیص داده و همچنین تعیین می‌کند سرطان در چه مرحله‌ای است و به چه میزان گسترش یافته است.

تومور چیست؟

- اغلب سرطان‌ها یک توده ایجاد می‌کنند که به آن تومور می‌گویند، ولی تمام توده‌ها تومور نیستند.

- معمولاً پزشک تکه‌ای از توده را برای آزمایش برمی‌دارد که به آن نمونه‌برداری یا بیوپسی می‌گویند. بررسی آزمایشگاهی این نمونه مشخص می‌کند که این توده سرطانی است یا نه.

- توده‌هایی که سرطانی نیستند «خوش خیم» نامیده می‌شوند.

- توده‌هایی که سرطانی‌اند، «بدخیم» نامیده می‌شوند.

- بعضی از انواع سرطان‌ها مانند لوسمی (سرطان خون) تومور ایجاد نمی‌کنند.

انواع روش‌های درمانی سرطان

درمان سرطان بستگی به نوع و مرحله آن دارد، روش‌های درمانی سرطان به منظور بهبود وضعیت سرطان یا متوقف کردن پیشرفت آن انجام می‌پذیرد. بسته به وضعیت خاص بیمار، ممکن است یک روش درمانی یا ترکیبی از دو روش به منظور بهبودی وضعیت بیمار انجام شود. اگرچه بیماران ممکن است توالی درمانی یا پروتکل خاصی را برای سرطان خود دریافت نمایند، اما اغلب درمان‌ها شامل موارد زیر هستند:

- جراحی

- شیمی درمانی

- رادیوتراپی

- ایمونوتراپی

- هورمون درمانی

افراد ممکن است انواع مختلفی از این روش‌ها را انجام دهند، در برخی موارد با انجام جراحی، توده سرطانی به طور کامل از بدن خارج می‌شود، بیماران سرطانی که با جراحی و برداشتن توده سرطانی معالجه نمی‌شوند، بایستی ترکیبی از درمان‌ها را بسته به نوع و مرحله سرطان دریافت کنند، ممکن است یک سری روش‌های تسکین دهنده نیز برای کاهش علائم و درد انجام شود که منجر به درمان نمی‌شود و تنها کیفیت زندگی فرد را ارتقا می‌دهد.

نحوه پیشگیری از سرطان

برخی از عوامل ایجاد سرطان با اقدامات فردی قابل کنترل هستند و بخشی از آن مربوط به دولت یک کشور است، به طور مثال با تغییر سبک زندگی می‌توان از بروز سرطان پیشگیری کرد که با رعایت فرد قابل اجرا می‌باشد. اما برخی عوامل به اقدامات دولت بستگی دارد، یکی از این موارد عرضه و فروش سیگار است، در کشور ما سیگار به دلیل قیمت ارزان و قابل دسترس بودن به راحتی در اختیار افراد قرار می‌گیرد اما در کشورهای توسعه یافته این گونه نیست و قیمت بالایی دارد

کد خبر 553283

منبع: ایمنا

کلیدواژه: تازه های پزشکی علائم بیماری بیماران سرطانی ابتلا به سرطان مهمترین علل توصیه های پزشکی عوامل خطرساز سرطان سینه سلول های سرطانی بیماری سرطان روش جديد درمان سرطان بیماری های ژنتیکی سلول های بنیادی رژیم غذایی بیماران سرطانی تغییر سبک زندگی تشخیص سرطان درمان سرطان سرطان خون سرطان روده بزرگ سرطان پروستات سرطان معده سرطان ریه سرطان سینه زنان سرطان زنان پیشگیری از سرطان انواع سرطان سرطان دهانه رحم علایم سرطان کرونا و سرطان ضد سرطان درمان سرطان سینه پیشگیری سرطان سینه داروی سرطان سینه راهکارهای پیشگیری از سرطان سینه تشخیص سرطان لوزالمعده روز جهانی سرطان توصیه های بهداشتی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق تغییرات ژنتیکی سلول های سالم عوامل محیطی ایجاد سرطان تشخیص سرطان شروع می شود غیر طبیعی نوع سرطان بافت ها روش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۹۶۴۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک افزودنی جالب به آب آشامیدنی؛ از کاهش وزن تا پوست سالم

استفاده از خیار یک راه آسان و سریع برای طعم دار کردن آب و نوشیدن و لذت بردن از آن است. خیار حاوی انواع ویتامین ها، آنتی اکسیدان‌ها و سایر مواد مغذی است که ممکن است به پیشگیری از بیماری‌های مختلف از جمله سرطان و دیابت کمک کنند. این ماده غذایی شگفت انگیز در عین حال ممکن است به حفظ سلامت استخوان ها، پوست و ماهیچه‌ها نیز کمک کند.

هیدراتاسیون

به گزارش عصرایران، بدن برای عملکرد صحیح و حفظ سلامت کلی خود به آب کافی نیاز دارد.

با استناد به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا، دستورالعمل دقیقی برای مشخص کردن میزان آب مصرفی یک فرد به صورت روزانه وجود ندارد. در واقع نیاز افراد به مصرف مایعات ممکن است در صورت تعریق زیاد، ورزش یا از دست دادن مایعات به دلیل بیماری یا آب و هوای گرم افزایش یابد.

در این میان نوشیدن آب به همراه خیار نه تنها میزان آب مصرفی روزانه فرد را بالا می‌برد، بلکه طعم بهتری نیز به آب می‌بخشد. این راهکار می‌تواند به ویژه برای افرادی که نوشیدن آب بدون طعم را دوست ندارند، بسیار مفید باشد.

کاهش وزن

نوشابه‌های شیرین، آب میوه‌ها و نوشیدنی‌های ورزشی دارای کالری و قند بالایی هستند. از طرفی کالری آب خیار تقریبا صفر است. این موضوع بدین دلیل است که خیار کالری بسیار کمی دارد. افزودن خیار به آب به فرد این امکان را می‌دهد که از نوشیدنی‌های طعم دار بدون مصرف کالری اضافه لذت ببرد.

علاوه بر این، برخی از افراد ممکن است تشنگی را با گرسنگی اشتباه بگیرند. در این حالت به جای پاسخگویی به نیاز خود به هیدراتاسیون، فرد شروع به خوردن میان وعده‌های متعدد یا پرخوری می‌کند. وقتی احساس گرسنگی می‌کنید، ابتدا یک لیوان آب همراه با خیار بنوشید تا بررسی کنید که آیا گرسنگی تان برطرف می‌شود یا خیر. بدین ترتیب هیدراتاسیون مناسب می‌تواند به فرد کمک کند تا احساس سیری کند و او را از میان وعده‌های غیر ضروری دور نگه دارد.

آنتی اکسیدان‌ها

آسیب اکسیداتیو می‌تواند منجر به امراض مختلفی از جمله سرطان، دیابت و بیماری‌های قلبی-عروقی شود. در مقابل آنتی اکسیدان‌ها به جلوگیری و به تاخیر انداختن آسیب سلولی ناشی از استرس اکسیداتیو کمک می‌کنند.

خیار سرشار از آنتی اکسیدان‌ها و سایر مواد مغذی است. در نتیجه با افزودن آن به آب، لیوان آب خود را به راحتی مغذی‌تر و سرشار از آنتی اکسیدان می‌کنید.

خیار غنی از آنتی اکسیدان‌ها و مواد مغذی زیر است:

– کلسیم

– منیزیم

– پتاسیم

– فسفر

– ویتامین آ

– ویتامین کا

کاهش فشار خون

رژیم غذایی با سدیم بالا و پتاسیم کم می‌تواند منجر به فشار خون بالا شود؛ بنابراین گنجاندن پتاسیم در رژیم غذایی ممکن است به کاهش فشار خون کمک کند.

از آنجایی که خیار منبع خوبی از پتاسیم است، آب خیار به عنوان راهی مناسب برای افزایش پتاسیم، ایجاد تعادل بهتر سدیم و پتاسیم و همچنین کاهش فشار خون در نظر گرفته می‌شود.

پیشگیری از سرطان

خیار سرشار از ترکیبات فلاونوئیدی است که ممکن است به مبارزه با سرطان کمک کنند.

طبق یک مطالعه که در سال ۲۰۲۳ از طریق مجله اروپایی تحقیقات پزشکی در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفت، فلاونوئید فیستین موجود در خیار ممکن است بتواند روند پیشرفت انواع خاصی از سرطان مانند سرطان پروستات را با اختلال مواجه سازد.

با این حال، شایان ذکر است که این نتایج مربوط به مصرف خیار کامل به صورت خوراکی هستند. بدین ترتیب توصیه می‌شود که پس از نوشیدن آب طعم دار شده با خیار، تکه‌های خیار باقی مانده را نیز میل کنید.

سلامت عضلات

پتاسیم کلید انرژی عضلانی و انقباض عضلات است. همانطور که گفته شد خیار منبع خوبی از پتاسیم است و همین فاکتور آب خیار را به گزینه‌ای مناسب برای حمایت از عملکرد عضلات تبدیل می‌کند.

پوست سالم

بر اساس مقاله‌ای که از طریق وب سایت کتابخانه ملی پزشکی آمریکا قابل دسترسی است، هیدراتاسیون مناسب می‌تواند به دفع سموم از بدن و حفظ سلامت پوست کمک کند. خیار حاوی ویتامین B۶ است که می‌تواند به درمان درماتیت سبورئیک و سایر مشکلات پوستی یاری برساند.

عوارض مصرف ترکیب آب و خیار

تا به امروز عوارض جانبی قابل توجهی از نوشیدن ترکیب آب و خیار گزارش نشده است. با این حال، برخی از افراد ممکن است خیار را به سختی هضم کنند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ نشان داد که خیار علائم ۵۹.۷ ٪ از افراد مبتلا به سوء هاضمه را تشدید می‌کند. این پژوهش در وب سایت کتابخانه ملی پزشکی آمریکا موجود است.

در حالی که اکثر مردم می‌توانند آب خیار و خیار را به خوبی تحمل کنند، بهتر است اگر پس از مصرف آب خیار دچار مشکلات گوارشی یا سایر عوارض جانبی می‌شوید، برای مشاوره با پزشک و یا داروساز خود تماس بگیرید.

طرز تهیه آب خیار

برای تهیه ترکیب مورد نظر به ۸ لیوان آب و

۲ عدد خیار، نازک برش داده شده نیاز خواهید داشت.

– خیار‌های ورقه شده و مقدار کمی نمک (در صورت عدم ابتلا به فشار خون) را به یک پارچ یا شیشه بزرگ حاوی آب اضافه کنید

– مخلوط را به خوبی هم بزنید

– روی آن را بپوشانید و حداقل ۴ ساعت یا یک شب در یخچال بگذارید

– نوشیدنی به دست آمده را ظرف حداکثر ۳ روز مصرف کنید

آب خیار در مقابل آب لیمو

برخی از افراد ممکن است نوشیدن آب همراه با تکه‌های لیمو را ترجیح دهند و یا حتی فواید هر دو را با نوشیدن آب خیار و لیمو ترکیب کنند.

آب لیمو فواید مشابهی با آب خیار دارد، شامل محافظت در برابر بیماری‌های مختلف با تکیه بر عملکرد آنتی اکسیدانی و کمک به کاهش وزن با ارائه جایگزینی خوش طعم برای نوشیدنی‌های حاوی کالری بالا.

به گزارش موسسه ملی دیابت و بیماری‌های کلیوی و گوارشی آمریکا، برخی از تحقیقات معتبر نشان می‌دهند که نوشیدنی‌های مرکباتی می‌توانند به محافظت در برابر سنگ کلیه کمک کنند. بدین ترتیب آب با تکه‌های خیار و لیمو یک نوشیدنی خوش طعم و با طراوت است که می‌تواند فواید سلامتی متعددی را ارائه دهد.

دیگر خبرها

  • محققان ایتالیایی پی بردند؛ نقش آسپرین در پیشگیری از سرطان روده بزرگ
  • به‌زودی تشخیص سه نوع خطرناک سرطان با یک قطره خون ممکن می‌شود
  • نحوه تاثیر آسپرین در پیشگیری از سرطان روده بزرگ
  • فناوری جدیدی برای دیدن درون سلول‌های سرطانی
  • شانس درمان کودکان مبتلا به سرطان در ایران ۷۰ درصد است
  • ۴۲ هزار کودک سرطانی در «محک» در حال درمان هستند
  • لوسمی رایج‌ترین سرطان کودکان/ ۶۵ تا ۷۰ درصد کودکان مبتلا به سرطان در ایران درمان می‌شوند
  • فناوری مشاهده درون سلول‌های سرطانی ابداع شد
  • یک افزودنی جالب به آب آشامیدنی؛ از کاهش وزن تا پوست سالم
  • آزمایش اولین «واکسن شخصی» برای نوعی از سرطان روی بیمار انگلیسی