Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-28@20:33:20 GMT

آیا اتریش عضو بعدی ناتو است؟

تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۵۷۸۶۱

آیا اتریش عضو بعدی ناتو است؟

با اعلام درخواست رسمی کشورهای سوئد و فنلاند برای پیوستن به ناتو و فشار برخی چهره های برجسته اتریش، اکنون نگاه ها به دولت وین است که آیا قصد کنار گذاشتن سیاست بی طرفانه و پیوستن به این ائتلاف نظامی را دارد.

به گزارش روز یکشنبه ایران اکونومیست به نقل از دویچه وله، ۵۰ چهره اتریشی شناخته شده با زیر سوال بردن موضع دولت وین از مقامات کشور خود خواسته اند مانند دو کشور سوئد و فنلاند به عضویت ناتو درآید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما ناظران می گویند دولت این کشور برخلاف سوئد و فنلاند، فاقد حمایت اکثریت برای پیوستن به ائتلاف نظامی ناتو است.

دویچه وله در گزارش خود آورده است: فنلاند و سوئد با اعلام پیوستن به ناتو، به ترتیب دهه ها و قرن ها بی طرفی را کنار می گذارند. اما «کارل نهامر» صدراعظم اتریش اعلام کرده که کشورش قصد پیروی از این دو کشور اسکاندیناوی برای پیوستن به ائتلاف نظامی ناتو را ندارد.

وی این اظهارات را در ماه آوریل (فروردین) و اندکی پیش از سفر به مسکو برای دیدار با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه با هدف پایان دادن به جنگ اوکراین تکرار کرد و افزود: اتریش بی طرف بوده، هست و خواهد بود.

اما پس از این سخنان، ۵۰ اتریشی شناخته شده در زمینه های تجارت، سیاست، دانشگاه و جامعه مدنی این موضوع را به طور علنی مطرح کردند. آنها در نامه ای سرگشاده از «الکساندر فن در بلن» رئیس جمهور خواستند تا به طور مستقل سیاست بی طرفی کشور را بررسی کند.

«هاینز گارتنر» دانشمند علوم سیاسی وین در این خصوص توضیح می دهد که به لحاظ تاریخی، طرف‌های مختلف تلاش‌های زیادی برای از بین بردن بی‌طرفی انجام داده‌اند، اما همیشه شکست خورده‌اند. به گفته وی هیچ یک از احزاب بزرگ سیاسی و مردم خواهان کنار گذاشتن سیاست بی طرفی نیستند. نظرسنجی ها هم حاکی از آن است که حدود ۷۵ درصد از اتریشی ها مایل به حفظ بی طرفی هستند.

شاید همین نشانه ای برای پایان این بحث باشد، اما سوال این است که چرا بی طرفی اتریش تا این اندازه غیرقابل مذاکره به نظر می رسد، به خصوص که این کشور مسیر سیاست خارجی بسیار فعال تری را نسبت به سوئد، فنلاند یا سوئیس دنبال می کند.

این خبرگزاری آلمانی در ادامه گزارش با طرح برخی سوالات به تاریخچه و دلایلی بی طرفی اتریش پرداخته است؛

چرا اتریش بی طرف است؟

اتریش زمانی یکی از قدرت‌های بزرگ جهان بود و در بخش بزرگی از تاریخ خود همواره بی طرف بوده است؛ چه زمانی که بر امپراتوری روم حکومت می‌کرد، یا بعدها در قرن نوزدهم تحت عنوان امپراتوری اتریش. پس از سال ۱۸۶۷ هم به عنوان امپراتوری اتریش- مجارستان بخش های زیادی از بالکان را در اختیار داشت که تا اوکراین امروزی امتداد می یافت.

هرچند در نهایت متصرفات ارضی اتریش در نتیجه شکست این کشور در جنگ جهانی اول و براساس مفاد "معاهده سن ژرمن" در سال ۱۹۱۹ به جغرافیای کنونی کاهش یافت. با این حال، این کشور تا ۲۶ اکتبر ۱۹۵۵، یعنی  ۱۰ سال پس از یک شکست نظامی دیگر در جنگ جهانی دوم با امضای معاهده دولتی که اتریش امروزی تاسیس گردید اعلام بی طرفی نکرد.

اتریش مانند آلمان در آن زمان توسط نیروهای متفقین (بریتانیا، ایالات متحده، اتحاد جماهیر شوروی و فرانسه) اشغال شده بود.

گارتنر در بخش دیگری از سخنان خود گفت: دلیل انتخاب سیاست بی طرفی از سوی اتریش، تنها راه نجات از اشغال نیروهای متفقین بود.

در آن زمان حتی بیم آن می رفت که اتریش مانند آلمان تقسیم شود. اما زمانی که متفقین و به ویژه آمریکا و شوروی بر خروج از این کشور به شرط بی طرفی به توافق رسیدند، سایه تهدید از سر این کشور اروپایی کم شد.

بی طرفی اتریش به چه شکل است؟

با وجود اینکه اتحاد جماهیر شوروی بی طرفی اتریش را تایید می کرد، هیچ تردیدی وجود نداشت که اتریش گرایش آشکاری به فرهنگ غربی، نظام اقتصاد و ارزش های دموکراتیک آن دارد. این امر به ویژه پس از آنکه اتریش به یکی از اعضای موسس سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) در سال ۱۹۶۱ تبدیل شد، روشن تر گردید.

در دهه ۱۹۶۰، وین پایتخت این کشور به مقر چندین سازمان مهم بین المللی بدل شد. سازمان هایی که مربوط به هیچ یک از بلوک های نظم جنگ سرد نبودند و شامل آژانس بین المللی انرژی اتمی، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و تعدادی از نهادهای زیر مجموعه سازمان ملل متحد می شدند.

«برونو کریسکی» که از سال ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۳ سمت صدراعظم اتریش را در اختیار داشت، این رویکرد را به عنوان یک سیاست امنیتی جایگزین مناسبی برای تسلیح کشور می دانست.

بی طرفی اتریش در مقایسه با بی طرفی سایر کشورهای اروپایی چگونه است؟

بی طرفی در سوئد و فنلاند، نتیجه سالها دکترین سیاست خارجی خودخواسته بود. اما در اتریش و سوئیس، این بی طرفی حاکی از تعهدات بین المللی الزام آور است.

بی طرفی سوئیس همانند اتریش، بر اساس مصالحه با قدرت‌های بزرگ است. در "کنگره وین" میان سالهای ۱۸۱۴ تا ۱۸۱۵ (انجمن وین یا کنگره وین کنفرانس سفیران قدرت‌های بزرگ اروپا به ریاست سیاستمدار اتریشی "کلمنز ونزل ون مترنیخ" بود که از یکم نوامبر ۱۸۱۴ تا ۸ ژوئن ۱۸۱۵ در وین برگزار شد.) فرانسه، اتریش و پروس توافق کردند که از منافع خود به نفع یک کنفدراسیون بی‌طرف دست بکشند.

اما تفاوت بزرگ میان سوئیس و اتریش در این است که سوئیس هرگز قدرت بزرگی نبوده است. این کشور تا زمانی که در سال ۱۸۴۸ به یک کشور تبدیل شد، ادغام آزادانه ای از دولت های کوچک مستقل بود. به عقیده گارتنر هم سوئیس در مقایسه با اتریش بی طرفی منفعلانه تری دارد.

به عنوان مثال، این کشور از دیرباز تاکنون از امضای تحریم های اقتصادی اجتناب می کند و عضو اتحادیه اروپا هم نیست، بنابراین در سیاست های خارجی یا امنیتی اتحادیه اروپا شرکت نمی کند.

اما اتریش در میانجیگری در جنگ های بین‌المللی حضور بسیار فعال‌تری داشته و نسبت به سوئیس، سربازان بیشتری را به ماموریت‌های حافظ صلح سازمان ملل متحد می فرستد.

آیا بی طرفی اتریش همچنان به‌روز است؟

با توجه به افکار عمومی و سیاسی، تردیدی وجود ندارد که اتریش باید بی طرفی خود را کنار بگذارد.  گارتنر هم در این خصوص می افزاید باید منتظر باشیم و ببینیم که اتریش در آینده این بی طرفی را چگونه تفسیر خواهد کرد.  

 

 

  منبع: خبرگزاری ایرنا برچسب ها: فنلاند ، ناتو ، سوئد

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: فنلاند ناتو سوئد سوئد و فنلاند بین المللی سیاست بی بی طرف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۵۷۸۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشست هم‌اندیشی وزیر امور خارجه با مدیران عامل رسانه‌های کشور

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست هم‌اندیشی با مدیران مسئول و مدیران عامل رسانه‌های جمعی کشور به دعوت حسین امیرعبدالهیان، وزیر امور خارجه کشورمان عصر امروز یکشنبه با هدف گفتگو و تبادل‌نظر پیرامون مهم‌ترین محورهای مرتبط با روابط خارجی و بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران، تحولات منطقه‌ و جهان در محل وزارت امور خارجه برگزار شد.

در آغاز این نشست مدیران مسئول و مدیران عامل رسانه‌های گروهی کشور ارتباط رسانه و دستگاه دیپلماسی در روشنگری افکار عمومی به‌ویژه در تصویرسازی واقع‌گرایانه را با اهمیت توصیف کردند.

همچنین رویکرد و عملکرد وزارت امور خارجه در جریان عملیات طوفان الاقصی به‌ویژه هماهنگی و تعامل هم‌افزا با نیروهای مسلح کشور در جریان‌ عملیات وعده صادق علیه رژیم صهیونیستی را در ابعاد مختلف سیاسی و بین‌المللی در راستای دفاع از امنیت و منافع ملی، مدبرانه و قابل‌تقدیر دانستند.

مدیران رسانه‌های کشور از طیف‌های مختلف سیاسی، دیدگاه‌های خود را در خصوص موضوعات متنوعی از مسائل سیاست خارجی در حوزه منطقه‌ای و بین‌المللی، روابط اقتصادی، تجاری و فرهنگی بین‌المللی مطرح کردند.

در ادامه این نشست امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان ضمن تأکید بر اهمیت پیوند و همکاری مکمل میان دستگاه دیپلماسی و رسانه‌ها و تشکر از نقش رسانه‌های عمومی کشور در حمایت از سیاست خارجی و تبیین و روشنگری سیاست‌های نظام برای افکار عمومی داخلی و خارجی، بر اهمیت ارتقای این همکاری‌های مشترک و سازنده در راستای منافع ملی تأکید کرد.

 امیرعبداللهیان ضمن تجلیل از نقش محوری و حکیمانه مقام معظم رهبری در عبور کشور از گذرگاه‌های سخت و دشوار، رویکرد دولت جناب آقای دکتر رئیسی در پیگیری و تحقق منافع ملی در چارچوب روابط متوازن و دیپلماسی پویا با حوزه‌های مختلف جغرافیایی را مورد اشاره قرار داد.

وزیر امور خارجه همچنین با مروری بر مهم‌ترین تحولات فراروی کشور در عرصه سیاست و روابط خارجی از ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم، ابعادی از نحوه مدیریت این مسائل و چالش‌ها و نتایج حاصله را برشمرد.

 امیرعبداللهیان با اشاره به بحران غزه، برخی از ابعاد نقش‌آفرینی جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماتیک در حمایت از ملت مظلوم فلسطین در هفت‌ماهه جنگ اخیر علیه غزه را تشریح کرد.

رئیس دستگاه دیپلماسی در ادامه این نشست ضمن با اهمیت خواندن نقش کنشگری رسانه‌ها همپای دولت و دستگاه دیپلماسی، به سؤالات حاضران پاسخ گفت.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نشست هم‌اندیشی وزیر امور خارجه با مدیران عامل رسانه‌های کشور
  • امیرعبداللهیان روز ملی جمهوری آفریقای جنوبی را تبریک گفت
  • افشای جزئیات توافق شکست خورده میان روسیه و اوکراین
  • مخالفت هواداران با رالف رانگنیک هیچ اهمیتی برای مدیران بایرن مونیخ ندارد
  • محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد
  • بلاروس: ناتو باعث سلطه آمریکا بر اروپا شده
  • افزایش بودجه نظامی انگلیس در کوران انتقادها
  • بسیاری از بحران‌های اخیر نتیجه سیاست‌های سلطه‌طلبانه غرب و ناتو بوده است
  • امیر سرتیپ آشتیانی: بسیاری از بحران‌های اخیر نتیجه سیاست‌های سلطه‌طلبانه غرب و ناتو بوده است
  • ناتو، قلدر ۷۵ساله