Web Analytics Made Easy - Statcounter

زهرا علی‌اکبری- ما وارد چرخه‌ی تولید زیان شده‌ایم . چندی پیش برخی کاربران در فضای مجازی دست به محاسبه‎ای زده بودند که هر چند در ظاهر شوخی بود اما در باطن واقعیت تلخی را به رخ می‌کشید.
حساب کرده بودند با توجه به دیه‌ی ۶۰۰ میلیون تومانی یک انسان در سال ۱۴۰۱ زنده بودن فرد توجیه اقتصادی ندارد چرا که حداقل دستمزد هر ماه چیزی حدود ۶ میلیون تومان است در حالی که سود بانکی دیه فرد هر ماه به حدود ۹ میلیون تومان می‌رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


این محاسبه ناخودآگاه ابعاد هولناکی از تجارتخانه‌ی ضرر را در ایران آشکار می‌کرد. زیانی که حتی زنده بودن افراد را نیز در محاسبات اقتصادی زیر سئوال می‌برد.
‌اگر در دهه هفتاد و هشتاد، پررنگ شدن ردپای زیان شرکت‌های دولتی در قوانین سالیانه‌ی بودجه، دغدغه‌ی کارشناسان و سیاستگذاران بود؛ امروز چیزی از جنسی دیگر به مشغله‌ی افکار عمومی بدل شده است.
کافی است در خانه‌هایتان را باز کنید تا زیان تولیدی را وارد محل سکونت‌تان کنید. از نانی که می‌خورید تا خودرویی که سوار می‌شوید همگی محصول همین زیان هستند. در این فضای عجیب می‌توان انتظار داشت که سرمایه‌گذاری و تولید اتفاق بیفتد؟
سئوال مهم اینجاست؛ چرا مهمترین کالای تولیدی در ایران زیان است؟ چه شد اقتصاد ایران وارد چرخه‌ی تولید ضرر شد؟

بیشتر بخوانید:

خبر مهم سخنگوی وزارت صنعت برای بازار خودرو/ سقوط قیمت خودرو نزدیک است؟

وزیر راه کاهش تولید مسکن را تکذیب کرد/ مردم به روزنامه ها توجه نکنند

همه راه‌ها به دولت ختم می‌شود

ردپای دولت همه جای به چشم می‌خورد. از پیش از تولید تا پس از عرضه، همه‌جا در سیطره‌ی فرامینی است که امر تولید را به حاشیه می‌راند .فروردین ماه بود که پژوهشکده پولی و بانکی در گزارشی اعلام کرد: سودآوری برخی شرکت‌های صنعتی تولیدی، در سال۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته و به تعداد شرکت‌های زیان‌ده افزوده شده است. از نگاه این گزارش، کاهش ارزش حقیقی سود این صنایع و افزایش تعداد شرکت‌های زیان‌ده، می‌تواند ریشه در قیمت‌گذاری دستوری صنایع داشته باشد.قیمت‌گذاری دستوری نیز ریشه در نگاه پوپولیستی به اقتصاد دارد، اقتصادی که از نظر سیاستگذار باید فرمان‌پذیر باشد و مطیع ، حتی اگر خلاف آن ثابت شود.

این چنین است که سودده‌ترین شرکت‌ها در جهان‌ تبدیل به زیان‌ده‌ترین‌ها در ایران می‌شوند. نگاهی به اعداد و ارقام قوانین بودجه‌ی سالیانه نشان می‌دهد هنوز نیروگاه‌ها، پالایشگاه‌ها و ... در زمره‎ی بزرگترین شرکت‌های زیان‌ده ایران هستند و پای این زیان حالا به صنعتی چون خودروسازی نیز باز شده است. برای درک زیان البته لازم نیست تا جاده مخصوص کرج برانید، کافی است به نانوایی محله سری بزنید تا از محاسبات عجیب و غریب تجارت زیان در کشور سر دربیاورید.

کارگر یک نانوایی بربری در پاسخ به این سئوال که چرا این روزها صف‌های نانوایی‌ها شلوغ‌تر شده است؟ می‎گوید: بسیاری از نانوایی‌ها مثل قبل پخت نمی‌کنند، بالاخره آرد گران شده و فروش آرد سود بیشتری نسبت به پخت نان دارد. به همین دلیل حجم نان پخت شده کاهش یافته و بخشی از آرد خارج از شبکه فروخته می‌شود .
اصغر پابرجا، رییس اتحادیه صنف نانوایان سنگکی البته با ادبیاتی دیگر این موضوع را تایید کرده است. وی با ذکر این نکته که تخلف در هر صنفی وجود دارد، می‌گوید: هزینه‌های نانوایان در چند سال اخیر افزایش زیادی را تجربه کرده است اما قیمت مصوب تغییر چندانی را شاهد نیست از این رو تخلفاتی از جمله فروش آرد به واحدهای صنف و صنعت اتفاق می‎افتد. به گفته وی برخی نیز نان را گران‌تر از قیمت مصوب می‌فروشند که این مورد نیز تلف محسوب می‌شود .
اصغر پابرجا به یکی از مهمترین دلایل شکل‌گیری این وضعیت در سخنانش اشاره دارد. «قیمت مصوب.» به نظر می‌رسد همه‌ی راه‌ها به قیمت مصوب ختم می‎شود و همین مساله است که دامنه‌ی زیان را در همه‌ی محلات شهر گسترده کرده است.

ناصر نبی‌پور، یک فعال بخش خصوصی و رئیس هیئت‌مدیره اتحادیه مرغ تخم‌گذار استان تهران است. او برای مصرف‌کنندگان که از قیمت صد هزار تومانی هر شانه تخم‌مرغ گلایه دارند، خبرهای خوشی ندارد. وقتی با این سئوال روبه‌رو می‎شود که چرا قیمت تخم‌مرغ روندی رو به افزایش را در ماه کم‌مصرف سال، یعنی اولین ماه تابستان تجربه کرده است؟ می‎گوید: همین حالا بسیاری از واحدهای تولید تخم‌مرغ به ورطه‎ی زیان‌دهی افتاده‌اند.
وی در گفتگو با نگارنده با تاکید بر این‌که تخم‌مرغ قیمت مصوب ندارد، می‌گوید: ماجرا به نحوه‌ی تعیین قیمت نامتقارن برای نهاده و کشش قیمتی بازار نیز برمی‌گردد. قیمت تمام‌شده تولید هر کیلو تخم‌مرغ در شرایط کنونی حدود ۴۸هزار تومان است، به این ترتیب هر شانه تخم‌مرغ با این قیمت تمام‌شده و با توجه به این نرخ نهاده باید بین ۱۳۰ تا ۱۴۰هزار تومان باشد اما متاسفانه قدرت خرید مردم پایین است و همین امر سبب شده این کالای پروتئینی با حاشیه‌ی زیان فروخته شود.

نبی‌پور تاکید دارد که در حال حاضر یک واحد مرغداری پنجاه‌هزار تایی، ماهی یک‌ونیم‌میلیارد تومان ضرر می‌دهد و همین مسئله نشان می‌دهد تداوم تولید با خطری جدی روبه‌روست.
او تنها کسی نیست که نسبت به زیان مرغداران هشدار می‌دهد. حبیب اسدالله‌نژاد، مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران کشور نیز نرخ مصوب اعلامی ستاد تنظیم بازار برای مرغ زنده و گرم را غیرکارشناسی و غیرفنی می‌داند و می‌گوید: این نرخ موجب زیان تولیدکننندگان شده و مورد تأیید اتحادیه مرغداران نیست. قیمت هر کیلو مرغ برای مصرف کننده ۵۹ هزار و ۸۰۰ تومان از سوی ستاد تنظیم بازار تعیین شده است با این حال اسدالله‌نژاد معتقد است اصلاح این قیمت از ضروریات است چرا که هم‌اکنون مرغداران روزانه بیش از ۱۱۰ میلیارد تومان زیان می‌دهند.
حالا صدیق‌پور، دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه کشور نیز با بیان اینکه تولید برای تولیدکنندگان توجیه اقتصادی ندارد، می‌گوید: بعد از حذف ارز ترجیحی تولیدکنندگان جوجه یک روزه بالغ بر ۲ هزار میلیارد تومان زیان کردند، به عبارت دیگر تولیدکنندگان در هفته ۴ روز اقدام به تولید می‌کنند که در هر روز از روزهای تولید حداقل ۶۰ تا ۷۰ میلیارد تومان ضرر برایشان به همراه دارد. نکته اینجاست که پیش از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نیز فروش دان مرغ و مواد اولیه و نهاده‌های دامی بیش از فروش گوشت مرغ و جوجه‌ی یک روزه و تخم‌مرغ سود و منفعت داشت . به این ترتیب حلقه‌ی زیان را نه در برقراری یا قطع یارانه ارزی بلکه در امری فراتر از آن که سیاستگذاری اقتصادی است، باید جستجو کرد.

وقتی دام‌ها زیان می‌خورند

در چنین شرایطی وضعیت واحدهای تولیدی دام سبک و سنگین نیز چندان مناسب نیست. قیمت بالای گوشت، مصرف این ماده‌ی پروتئینی را در ایران با کاهش بسیار محسوس روبرو کرده است اما در عمل دامداران نیز نفعی از این رشد قیمت نمی‌برند و می‌گویند ادامه‌ی این روند می‌تواند جمعیت دامی کشور را در معرض خطر قرار دهد.
منصور پوریان، رییس شورای دام کشور در این خصوص به نگارنده گفت: در شرایط فعلی فرقی بین دام کشتاری، غیرکشتاری، نر، ماده، آبستن و یا بره وجود ندارد. مهم این است که دامدار دیگر شرایط نگه‌داری دام را ندارد.
او با تاکید بر اینکه حفظ دام مولد و آبستن، زمانی برای دامدار اهمیت دارد که امکان نگهداری از دام‌ها فراهم باشد، گفت: دامداران از سویی با کاهش شدید نقدینگی روبرو هستند و در نتیجه امکان تامین نهاده را ندارند، از سوی دیگر به دلیل خشکسالی، مرتعی برای چرای دام در کشور نیست. تراژدی اینجاست که نه آبی وجود دارد و نه پولی برای خرید آب.
پوریان در پاسخ به این سئوال که راه نجات در این شرایط چیست؟ گفت: با یک مدیریت بسیار ساده و اتخاذ راهکار صادرات می‌توانستیم بخشی از این دام را از کشور خارج کنیم اما دولت این مساله را تایید نکرد. اگر این اتفاق می‌افتاد دام مورد نیاز نیز به صورت عادی کشتار می‌شد اما تداوم این وضعیت بحرانی سبب شده دامدار ناچار به فروش بعضی از اقلام دام‌های خود، بسیار پایین‌تر از قیمت تمام شده تولید باشد و این یعنی به جان خریدن زیان.
این وضعیت در حوزه‌ی تولید لبنیات نیز وجود دارد. مدیرعامل شرکت تعاونی صنایع شیر و فرآورده‌های لبنی استان فارس از تعطیلی چهل واحد کوچک تولید فرآورده‌های لبنی- بخوانید واحد خصوصی- در این استان به دلیل بالا رفتن هزینه‌های تولید خبر داده است. این مشتی از نمونه خروار تولید لبنیات در ایران است. سال گذشته بود که وزارت جهاد کشاورزی رسما اعلام کرد دامداران به ازای تولید هر کیلوگرم شیر بیش از هزار و نهصد تومان ضرر می‌دهند و در نتیجه در یک گله کوچک صد رأسی با تولید ۳۰۰۰ کیلوگرم شیر خام، روزانه ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان زیان تولید می‌شود.
البته سکه زیان تنها در سفره‌ی خانوار ایرانی در حال ضرب شدن نیست .

دولت نمی‌داند چه دارد

نگاهی به صدر تا ذیل بودجه نشان می‌دهد نزدیک به ۶۰ درصد شرکت‌های دولتی در ایران زیان‌ده هستند و دولتی که بنا براعلام رییس سازمان خصوصی‌سازی، حسین قربان‌زاده اطلاع دقیقی از اموال خود ندارد، با دخالت‌های فراوان در امر اقتصاد از یک سو و سنگین کردن وزن امور غیراقتصادی در محاسبات اقتصادی، از سوی دیگر توانسته است، متاع تولیدی در بخش مهمی از کارخانه‌های بخش خصوصی را نیز مانند خود با زیان تاخت بزند.
حسین قربانزاده که از اموال دولت به عنوان تاریکخانه یاد می‌کند صراحتا می‌گوید که پیشنهاد تشکیل اورژانس دارایی‌های راکد دولت را در ستاد اقتصادی ارائه کرده‌ است. در قالب این طرح معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی گفته است: کسانی که املاک و اموال مغفول‌مانده دولتی را گزارش کنند تا سقف ۵۰ میلیون تومان جایزه می‌گیرند. این حکایت عجیب دولتی است که سیطره‎اش بر اقتصاد در سه دهه اجرای سیاست خصوصی‌سازی نه تنها کاهش نیافته بلکه با افزایش نیز روبرو بوده است.

نکته اینجاست آنچه مردم از دارایی دولت می‌بینند زیانی است در گزارش‌های رسمی نیز بدان استناد می‌شود. موسی بزرگ اصل، رئیس سازمان حسابرسی در بهمن ماه سال گذشته بر اعلام کرده است: سازمان حسابرسی عملکرد مالی ۶۷۰شرکت را حسابرسی می‌کند که از این تعداد، مطابق پیوست۳ قانون بودجه، ۳۳۰شرکت دولتی هستند و بقیه شامل شرکت‌هایی می‌شوند که به آنها عمدتا خصوصی گفته می‌شود و از بین این شرکت‌ها ۲۰۰شرکت زیان‌ده هستند. به‌گفته او جمع کل زیان تلفیقی شرکت‌های دولتی در سال مالی ۹۸ رقم ۳۵هزار میلیارد تومان است که بیشترین زیان یعنی رقمی در حدود ۱۴هزار میلیارد تومان متعلق به بانک ملی است.
بر اساس گزارش رسمی ارائه شده از سوی سازمان حسابرسی، زیان شرکت‌هایی مانند تولید نیروی برق حرارتی ۱۳هزار، توانیر ۱۱هزار، بازرگانی دولتی ۱۱هزار، شرکت ملی پالایش وپخش فرآورده‌های نفتی ۹هزار، مدیریت منابع آب ۳هزار، سازمان بیمه سلامت ۱۸۰۰، آب و فاضلاب ۱۶۰۰، هواپیمایی جمهوری اسلامی ۱۵۰۰ و شرکت گاز ۱۵۰۰میلیارد تومان بوده است. به‌گفته رییس این سازمان علت اصلی زیان‌ده بودن شرکت‌های دولتی تکالیفی است که از سوی دولت به این شرکت‌ها تحمیل می‌شود.

نکته اینجاست که طبق اعلام موسی بزرگ اصل جمع کل سود شرکت‌های سودده دولتی در سال مالی۹۸ رقمی بالغ بر ۴۸هزار میلیارد تومان بوده است و همین عدد فاصله بزرگ سود و زیان در دستگاه عریض و طویل دولت را روشن می‎کند.حتی بنا بر اعلام پورمحمدی معاون وقت سازمان برنامه و بودجه در سال ۱۳۹۸، صدا و سیما و آب و فاضلاب نیز جزء زیان‌ده دولتی هستند.

اطلاعات تکان‌دهنده‌تری از زیان همچنان قابل احصاست. روزنامه همشهری در گزارشی اعلام کرده: جمع کل زیان سی شرکت زیانده بورسی که اغلب تحت سیطرهی دولت اداره می‌شوند، از ابتدای امسال تا کنون به ۷۸هزار میلیارد تومان رسیده است؛ از سوی دیگر طبق اطلاعات موجود در سامانه کدال، جمع کل زیان انباشته دو صنعت بانکداری و خودروسازی از مرز ۴۰۰هزار میلیارد تومان فراتر رفته که ۱۰۰هزار میلیارد تومان آن مربوط به صنعت خودروسازی‌ و ۳۰۰هزار میلیارد تومان مربوط به صنعت بانکداری است. ارزیابی‌های تقریبی نشان می‌دهد که جمع کل زیان انباشته شرکت‌های دولتی از مرز ۱۰۰۰هزار میلیارد تومان فراتر رفته است.
نگاهی به اطراف نشان می‌دهد همین حالا شرکت پست نیز ماهانه بین ۱۵۰ تا دویست میلیارد تومان زیان تولید می‌کند و افزایش تعرفه‌های پستی، بنا بر اعلام وزیر ارتباطات با هدف پیشگیری از ورشکستگی صورت گرفته است.
مهمترین محصول تولیدی در کارخانه‌های خودروسازی ایران نیز همان کالای آشناست، زیان. تنها در سال گذشته، خودروسازی‌ها ۹ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان زیان تولید دادند و آمار تفکیکی حکایت از آن دارد که ایرانخودرویی‌ها با تولید حدود ۴۵۱ هزار و ۱۰۰ دستگاه خودرو، به طور متوسط روی هر خودرویی که از خط تولید خارج کرده‌اند حدود پنج میلیون و ۵۰۰ هزار تومان زیان دیدهاند.
سایپایی نیز با تولیدی حول و حوش ۲۷۴ هزار و ۷۵۰ دستگاه انواع سواری و وانت به طور متوسط روی هر دستگاه از محصولات تولیدی خود حدود ۲۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان زیان را در کارنامه خود ثبت کرده‌اند تا مقامات دولتی رو به دوربین‌ها لبخند بزنند و از طرح‌های تعددشان برای مهار قیمت خودرو بگویند اما در عمل دست به فروش رانت بزنند تا همه، برای حفظ قدرت خرید خودشان، بالقوه به مشتری کالای زیان‌ده کارخانه‌هایی تبدیل شوند که از ایمنی و استاندارد فاصله گرفته‌اند.

این چنین است که شرکت‌های خودروسازی زیانی نزدیک به صد هزار میلیارد تومان را در خود جای داده‌اند و کار بدان جا رسیده است که حتی رئیس پلیس راهورمی‌گوید اگر ایران‌خودرو و سایپا تعطیل شوند، به نفع کشور است.
از همه آن‌چه گفته شد می‌توان چنین نتیجه گرفت که اقتصاد ایران در وضعیتی حساس است، فروش آرد بیش از نان، خوراک دام بیش از دام؛ دان مرغ بیش از مرغ و کاغذ بیش از کتاب و روزنامه سود دارد . تعطیلی کارخانه خودرو به صواب نزدیک‌تر است و نشستن هواپیما سود بیشتری دارد تا پرواز. برق در عرصه‎ی ضرر اطرافش را روشن می‌کند و گاز با طعم زیان می‌سوزاند.
می‌گویند موجودات آن‌چه در آن قرار دارند را درک نمی‎کنند. ماهی درکی از آب ندارد و موجودات خشکی ادراک کاملی نسبت به هوا ندارند. این چنین است که همگی شناگران بی‌ادراک اقیانوس زیان شده‌ایم و همچنان دولت قصد ندارد از پی سی سال اجرای سیاستی موسوم به خصوصی‌سازی، پایش را از روی گلوی اقتصاد بردارد.

۲۲۳۲۲۳

کد خبر 1653727

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: اقتصاد ایران فساد اقتصادی مبارزه با مفاسد اقتصادی رشد اقتصادی رکود اقتصادی سرمایه گذاری صنعتی هزار میلیارد تومان میلیارد تومان زیان شرکت های دولتی میلیون تومان نشان می دهد هزار تومان زیان تولید قیمت مصوب ی تولید تخم مرغ زیان ده شرکت ها ی زیان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۴۹۸۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهره‌مندی از عواید وقف به نفع تقویت اقتصاد دانش‌بنیان

چهارمین نمایشگاه دستاوردهای سازمان اوقاف با محوریت شرکت‌های دانش‌بنیان از پنجم تا نهم اردیبهشت‌ماه در محل مجموعه فرهنگی هتل ارم تهران در حال برگزاری است. این نمایشگاه هر روز از ساعت ۹ تا ۱۷ آماده ارائه خدمات به بازدیدکنندگان است.

بازدید از نمایشگاه برای عموم مردم آزاد است تا مردم از برنامه‌ها و فعالیت‌های سازمان اوقاف در حوزه‌های مختلف اقتصاد مردم‌پایه به ویژه تولیدات شرکت‌های دانش‌بنیان مورد حمایت این سازمان، آگاه باشند و در جریان این فعالیت‌ها قرار گیرند. بخش‌های مختلفی برای نمایشگاه درنظر گرفته شده است که غرفه‌هایی از حدود ۳۹ شرکت دانش‌بنیان را شامل می‌شود.

بسیاری از تولیدات این شرکت‌های دانش‌بنیان به جامعه عرضه شده و به ارزآوری برای کشور نیز دست پیدا کرده‌اند. در مجموعه سازمان اوقاف سه فرآیند اصلی برای موقوفات مدنظراست که شامل حفظ عین موقوفه، بهره‌وری و عواید موقوفه و اجرای نیت واقفان است؛ لذا در فرایند برگزاری نمایشگاه این سه فرآیند به صورت کامل مدنظر قرار گرفته است.

برگزاری پنل‌های مختلف با موضوعات مختلف عمران، صنعت و فناوری، کشاورزی نوآور؛ شیلات بهره‌ور، فناوری‌های نوین پزشکی، برگزاری نشست‌های هم‌اندیشی و تخصصی و ... نیز از دیگر برنامه‌های ویژه نمایشگاه دستاوردهای سازمان اوقاف است. قرعه‌کشی روزانه سفر مشهد مقدس برای هشت نفر از بازدیدکنندگان نمایشگاه به همراه یک نفر از اعضای خانواده نیز از دیگر برنامه‌های نمایشگاه است. بنیاد توسعه و عمران موقوفات نیز فعالیت‌های خود را در نمایشگاه ارائه کرده‌ است.

شهرام صارمی، مدیرعامل شرکت زرین رویش ماندگار که در نمایشگاه حضور دارد، در گفت‌وگو با خبرنگار ما به تشریح فعالیت‌های این شرکت دانش‌بنیان پرداخت و گفت: با توجه به اینکه سازمان اوقاف در عرصه کشاورزی و ظرفیت‌هایی که در اختیار دارد، در حوزه زراعت و باغبانی بستر مناسبی برای تولید ماهی و میگو دارد، لذا شرکت‌هایی در این راستا راه‌اندازی کرده که ما بتوانیم در زمینه تولید محصولات کشاورزی اقداماتی انجام دهیم.

وی اظهار کرد: با احداث شرکت زرین رویش ماندگار، فعالان این شرکت در بحث فعالیت‌های کشاورزی ورود کرده و در این مدت که این شرکت دانش‌بنیان تأسیس شده، از لحاظ درآمدی و اهداف اوقاف که حفظ منابع آبی و حاصلخیری خاک بوده، موفق شده است که محصولاتی را تولید کند.

حفظ منابع آبی از سوی اوقاف

صارمی اظهار کرد: یکی دیگر از اهدافی که سازمان اوقاف دارد، این است که اراضی خود را حاصلخیز نگه داشته و منابع آبی را حفظ کند. لذا با حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در زمینه کشاورزی پایدار ورود کرده و ضمن ارائه محصول خوب، توانسته حفظ عین موقوفات را داشته باشد.

مدیرعامل شرکت زرین رویش ماندگار افزود: در این شرکت طی سال شش هزار تن محصول هسته‌دار، 50 تن تولید انجیر و 30 تن محصول برنج و 500 تن محصولات ماهی در قفس داشتیم و انتظار داریم با توجه به اینکه در بسته‌بندی محصولات نیز ورود کرده‌ایم، محصولات خود را در هایپرمارکت‌ها عرضه کرده و از طریق برندینگ بالاترین ارزش افزوده را داشته باشیم. دولت نیز می‌تواند در این زمینه به شرکت‌های دانش‌بنیان کمک‌های علمی و مادی کند.

وی با بیان اینکه طرح‌هایی داریم که در صف دریافت وام قرار دارد، گفت: امسال به صورت گسترده در بسته‌بندی محصولات ورود می‌کنیم و تولیدات را وارد هایپرمارکت‌ها خواهیم کرد و چون تولید کننده در این زمینه به صورت مستقیم به بازار ورود می‌کند، محصولات خود را با کیفیت و قیمت مناسب در اختیار مصرف کنندگان قرار می‌دهد.

صارمی تصریح کرد: سازمان اوقاف فراتر از توانایی خود به حوزه محصولات دانش‌بنیان ورود کرده و سرمایه‌گذاری خوبی در این رابطه انجام داده است. البته باید اشاره کرده که هر چقدر علم و توانایی تولید علم وجود داشته باشد، اما بستر کافی برای اجرای اهداف وجود نداشته نباشد، به نتیجه نخواهیم رسید.

نادری، مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان سینافناوران ماندگار نیز که در نمایشگاه حضور یافته، گفت: فعالیت این شرکت در حوزه تکثیر گاوهای پربازده با استفاده از فناوری تولید آزمایشگاهی جنین است. این کار را از 15 سال پیش شروع کردیم و در واقع این پروژه، نقطه عطفی در اقتصاد دامپروری کشورهای پیشرفته صنعتی است.

وی اظهار کرد: اساس کار بدین صورت است که هر هفته از گاوهای پربازده تخمک‌گیری شده و تخمک‌ها در آزمایشگاه و طی فرآیند 7 روزه تبدیل به جنین می‌شوند. در نهایت نیز جنین منجمد می‌شود و آن را در گاوداری مشتریان ذوب کرده و در رحم گاوهای گیرنده کاشته می‌شود. با این روش گوساله‌ای که به دنیا می‌آید، چند برابر گوساله معمولی قیمت دارد و به این ترتیب می‌توانیم از یک گاو پربازده در سال، 20 گوساله بگیریم. در حالت معمولی از هر گاو در سال یک گوساله به دنیا می‌آید.

نادری افزود: تنها مرکز در کشور و در غرب آسیا هستیم که پروانه تولید جنین داریم و با هلدینگ‌های بزرگ مثل ستاد اجرایی آستان قدس و دشت مغان فعالیت می‌کنیم و اخیراً پروژه صادرات به شرق آفریقا را در دست اقدام داریم. اکنون که بحث خودکفایی گوشت مطرح است، اعلام آمادگی کردیم که می‌توانیم نژادهای دو منظوره شیری و گوشتی تولید کنیم و با حمایت اوقاف این کار را انجام می‌دهیم. با تولید 500 گوساله در سال پیشرفت خوبی داشته‌ایم و از خروج ارز به صورت قابل ملاحظه‌ای جلوگیری کرده‌ایم.

سرمایه‌گذاری در آبزی‌پروری

مدیرعامل شرکت طرح توسعه درنیکا نیز افزایش اشتغال و تقویت تولید ملی را از خروجی‌های فرهنگ وقف دانست و گفت: حمایت سازمان اوقاف از فعالیت‌های دانش‌بنیان چشمگیر بوده و رویکرد جدید حمایت و پشتیبانی از شرکت‌های دانش‌بنیان منجر به تولید علم و فناوری و در نتیجه افزایش جایگاه علمی کشور در جهان می‌شود.

مهرداد حمزه‌ای، در حاشیه چهارمین دوره نمایشگاه دستاوردهای وقف با محوریت شرکت‌های دانش‌بنیان اظهار کرد: سازمان خوار و بار جهانی طی سال‌های 2020 تا 2022 سرانه مصرف ماهی را 0.24 کیلو تخمین زد ولی بر اساس پیش‌بینی در کشورهای آسیایی این عدد کاهش پیدا کرده بود. به نظر می‌رسد که از سال 2023 تا 2032 این سرانه تغییر و به عدد 21.02 کیلو افزایش پیدا کند. بنابراین، یکی از قاره‌هایی که در این توسعه مشارکت دارد، آسیا خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه برای افزایش سرانه مصرف ماهی در کشور رسالت این شرکت سنگین خواهد بود، افزود: شرکت با سرمایه‌گذاری موقوفات استان مرکزی کار خود را در هرمزگان و بندر چارک آغاز کرد. پروژه با چهار قفس برای نگهداری ماهی در قفس آغاز به کار کرد ولی در فاز اول آن را تا 10 قفس افزایش و موفق به ذخیره‌سازی یک میلیون قطعه بچه ماهی شدیم.

مدیرعامل شرکت طرح توسعه درنیکا با اشاره به اینکه تاکنون اشتغال‌زایی به صورت مستقیم برای 50 نفر و به صورت غیرمستقیم برای 30 نفر در فاز اول طرح صورت گرفته، تصریح کرد: با تعریف پروژه‌های دانش‌بنیان قطعاً تولید این شرکت بهتر شده و خوشبختانه این روزها خیلی پیشروی قابل توجهی داشتیم.

حمزه‌ای در مورد آثار فرهنگ وقف برای جامعه بیان کرد: در واقع اثرگذاری و خروجی مثبت فرهنگ وقف را می‌توان در قالب محصولات مختلف در همین نمایشگاه مشاهده کرد. شرکت‌های بسیاری در این نمایشگاه حضور دارند که با مشارکت سازمان اوقاف و امور خیریه به تولید انبوه رسیده و مردم نیز از این تولیدات علمی و کشاورزی و حتی پزشکی بهره‌مند می‌شوند. اینکه بخشی از منابع مالی اوقاف برای افزایش تولید و همچین اشتغال‌زایی صرف می‌شود اتفاق مبارکی است. در این شرکت با حمایت سازمان اوقاف موفق به تأمین پروتئین کشور شده و ماهی را سر سفره مردم آوردیم.

مدیرعامل شرکت طرح توسعه درنیکا افزایش اشتغال و تقویت تولید ملی را از خروجی‌های فرهنگ وقف دانست و یادآور شد: حمایت سازمان از فعالیت‌های دانش‌بنیان چشمگیر بوده و رویکرد جدید حمایت و پشتیبانی از شرکت‌های دانش بنیان منجر به تولید علم و فناوری و در نتیجه افزایش جایگاه علمی کشور در جهان می‌شود. این شرکت برای فعالیت‌های دانش‌بنیان در بخش‌های مختلف از شناورهای تخصصی مجموعه گرفته تا موضوعات مرتبط با آبزی‌پروری از جمله جلبک، صدف، لابستر (شاه‌میگو) و گونه‌های دیگر ماهی در حال تعریف پروژه است.

حمزه‌ای در پایان گفت: سرمایه یکی از مهمترین موضوعات است که شرکت‌ها در فاز اول تأمین سرمایه شوند تا شروع درستی در کار خود داشته باشند. 

مدیر فروش شرکت سلامت کوثر نیز اظهار کرد: اشتغال‌زایی و کاهش واردات از آثار مثبت حمایت سازمان اوقاف از تولید و فعالیت‌های دانش‌بنیان است. اینکه مردم بتوانند واقعاً یک محصول ایرانی را با خیالی آسوده از نظر کیفیت و قیمت مناسب تهیه کنند، همه از آثار مثبت حمایت سازمان اوقاف از تولید و فعالیت‌های دانش‌بنیان است.

فاطمه تقی‌نژاد بیان کرد: این شرکت در سال 85 تأسیس شده و در ابتدا توزیع‌کننده تجهیزات پزشکی بود ولی از سال 96 به سمت تولیدکنندگی حرکت کرد. محصولات موجود شرکت در حال حاضر ایمپلنت‌های ارتوپدی، اسپاین، کراین، فک و صورت و همچنین طب ورزشی است ولی تلاش می‌کنیم که امسال بتوانیم ایمپلنت‌های دندانی را به سبد تولید خود اضافه کنیم.

وی با اشاره به اینکه این شرکت بیش از یک هزار و 800 عدد محصول تولید می‌کند، افزود: برخی از این محصولات مشابه ایرانی دارند ولی برخی موارد نیز تولیدکننده ایرانی نداشته و در انحصار شرکت کوثر است. از زمانی که سازمان اوقاف به بخش حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و تولیدکنندگان ورود پیدا کرده، باعث جلوگیری از واردات، افزایش اشتغال‌زایی و حتی امید به درمان آسان‌تر در بین مردم شده است.

مدیر فروش شرکت سلامت کوثر تصریح کرد: به خاطر بحث تحریم‌ها برخی اقلام وارد نمی‌شد، عمل پزشکی افراد کنسل و شاید یک نفر سال‌ها در صف تأمین ایمپلنت منتظر می‌ماند. همچنین، در صورت تسهیل شرایط واردات نیز با قیمت‌های خیلی بالا تأمین می‌شد ولی در حال حاضر خوشبختانه شرکت به حجمی از تولید رسیده که می‌تواند بازارهای داخلی را حمایت کند.

تقی‌نژاد ابراز امیدواری کرد که بتوانیم برای سایر بخش‌های پزشکی به ویژه ایمپلنت‌های دندانی که نیاز بسیاری از مردم بوده و هزینه‎‌های بسیار بالایی دارد، مجوزهای لازم را دریافت کرده و این محصولات را وارد سبد فروش شرکت کنیم و به مردم خدمت‌رسانی بیشتری داشته باشیم.

وی با اشاره به اشتغال‌زایی حدود 130 نفر به صورت مستقیم و 80 نفر به صورت غیرمستقیم در این شرکت اظهار کرد: اشتغال‌زایی، جلوگیری از واردات و اینکه مردم بتوانند واقعاً یک محصول ایرانی را با خیالی آسوده از نظر کیفیت و قیمت مناسب تهیه کنند، همه از آثار مثبت حمایت سازمان اوقاف از تولید و فعالیت‌های دانش‌بنیان است.

مدیر فروش شرکت سلامت کوثر با اشاره به اینکه کیفیت در بالاترین حد و قیمت مناسب محصولات تولیدی، یکی از دغدغه‌های اصلی این شرکت است، ادامه داد: بیماران بی‌بضاعتی را تحت پوشش شرکت داریم تا بتوانند با قیمت مناسب خدمات دریافت کنند و دیگر دغدغه مالی نداشته و فقط به فکر درمان باشند. بسیاری از بیماران اول به هزینه‌ها و ماجرای مالی درمان توجه می‌کنند و دلهره آن را دارند و توجه به بخش سلامت را در مرحله بعدی قرار دادند.

حمایت اوقاف و افزایش تولید داخلی

تقی‌‎نژاد با اشاره به اینکه امیدوارم شرکت با حمایت اوقاف بتواند محصولات کاربردی بیشتری را در سبد فروش قرار دهد تا مردم با خیالت راحت‌تری پروسه درمان را طی کنند، گفت: به نظر می‌رسد ورود اوقاف به بخش سرمایه‌گذاری و حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان باعث افزایش تولید داخلی شده است. برگزاری چنین نمایشگاه‌هایی باعث آشنایی مردم با تولیدات داخلی شده تا بیشتر به آن اعتماد و خیال آن‌ها از کیفیت تولید ملی راحت باشد. ایران نیاز به جوانان متخصص دارد تا برای تولید کشور مفید واقع شوند. در چنین نمایشگاه‌هایی مردم پیشرفت علم در ایران را مشاهده می‌کنند و دیگر دغدغه کار برای جوانان را نخواهند داشت.

یکی از بازدیدکنندگان از چهارمین نمایشگاه دستاوردهای سازمان اوقاف از فضای محدود نمایشگاه برای بازدیدکنندگان، گلایه کرد و گفت: علیرغم اینکه تاکنون در جریان تولید محصولات دانش‌بنیان قرار نداشتم اما امروز کاملاً با حس غرور دستاوردهای چنین محصولاتی را از سوی دانشمندان ایرانی مشاهده کرده و احساس افتخار می‌کنم.

وی ادامه داد: یکی از مشکلات ما این است که مردم خیلی کم در جریان تولید چنین محصولاتی قرار دارند و سازمان اوقاف به عنوان متولی برگزاری این نمایشگاه و حامی شرکت‌های دانش‌بنیان باید از لحاظ رسانه‌ای نیز به گونه‌ای عمل کند تا عموم مردم در جریان این توسعه فراوان در تولید محصولات دانش‌بنیان قرار گرفته و به جای تهیه محصولات خارجی گران‌قیمت، از محصولات باکیفیت ایرانی بهره‌مند شوند. 

وی تصریح کرد: امیدوارم در آینده نزدیک شاهد برپایی چنین نمایشگاه‌هایی در فضای وسیع‌تر و با اطلاع‌رسانی بیشتر باشیم تا مردم به خوبی در جریان برپایی این‌گونه نمایشگاه‌ها قرار گرفته و بتوانند از نزدیک شاهد توسعه کشور در حوزه محصولات دانش‌بنیان قرار گیرند. توسعه این محصولات می‌تواند زمینه را رفته رفته برای کاهش و از بین رفتن وابستگی کشور به محصولات خارجی و گران‌قیمت فراهم کند. 

گزارش از مجتبی افشار

منبع: ایکنا (خبرگزاری بین‌المللی قرآن)

دیگر خبرها

  • نزول طلا و ارز ادامه دارد | افزایش تیراژ تولید خودرو
  • انتقاد غیرمنصفانه، شجاعت مدیران را سلب می کند
  • اصلاح قیمت مواد اولیه برای تولید خودرو امری ضروری است/ افزایش 40 درصدی اعلام نیاز سایپا به ورق خودرو در راستای افزایش تولید خودرو در سال جاری
  • راهکار ساماندهی وضعیت خودرو از نگاه معاون علمی ریاست جمهوری
  • قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول
  • شوک شدید به بازار طلا / زیان سکه‌بازان سنگین شد
  • بهره‌مندی از عواید وقف به نفع تقویت اقتصاد دانش‌بنیان
  • کمبودی در توزیع لاستیک خودرو‌های سواری نداریم
  • جدی: حق تولید و سهامداران در اصلاح قیمت پژوپارس رعایت شود
  • پرهزینه و زیان‌ده؛ پول قرارداد پرداخت بازیکنان استقلال و پرسپولیس از جیب کارگران و بازنشستگان!