Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-04-28@22:10:23 GMT

مراسم گل مالی شاخصه عزاداری خرم آباد

تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۳۹۰۳۶

مراسم گل مالی شاخصه عزاداری خرم آباد

سعید طاوسی مسرور مدرس و پژوهشگر تاریخ اسلام و تشیع گفت: در خرم آباد مشابه سایر نقاط انواع روش‌های عزاداری مثل روضه خوانی وجود دارد، اما آنچه که در آیین دسته روی به شهر خرم آباد اختصاص دارد شکل گیری دو دسته قدیمی در شهر است که قدمت آن به اوایل دوره قاجار برمی گردد.

به گفته طاوسی دسته پشت بازار و دسته درب دلاکان، در گذشته با هم رقابت داشتند و متاسفانه در چنین ایامی که خاص عزاداری و سوگواری سیدالشهدا است گاهی کارشان به درگیری می‌کشید، اما امروزه هر چند این دو دسته وجود دارند و تا حدی در رقابت با هم هستند، اما فضایی که در دوره قاجار با تنش و درگیری همراه بوده خوشبختانه امروز وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او می‌گوید: در برخی از شهر‌های دیگر رقابت بین دسته‌های عزاداری وجود دارد که بعضا منجر به تنش می‌شود که خداروشکر همان گونه که در خرم آباد شاهد هستیم این فضای تنش و رقابت منفی به فضای مثبت رسیده است.

به گفته طاوسی تمام شهر در قالب هر دسته‌ی عزاداری که وجود دارد هویت ملی در کنار هویت جمعی شهر حفظ شده است، عزاداری در خرم آباد با نوای ساز و دهل و در واقع با نوای چمرونه یا چمریونه شروع می‌شود، نوای چمرونه نوای محزونی است و البته در برخی مناطق دیگر چمرونه وجود دارد که به آن چمری هم گفته می‌شود.

این مدرس تاریخ تشیع گفت: تلفظ درست این کلمه چمریونه، چمری یا چمر است که بیشتر در بین کرد‌ها رایج است، اما در مناطقی مثل ایلام و خرم آباد و سایر شهر‌های لرستان هم وجود دارد، نغمه حزن انگیزی که با ساز‌های مختلفی مثل سرنا یا دوزله در کنار دهل اجرا می‌شود، چمریونه از نغمه‌های کهن ایران باستان بوده که در سوگ سیاوش از آن استفاده میشده، اما پس از ورود اسلام به ایران هم برای سوگواری محرم در واقع استفاده و در فرهنگ ایران ماندگار شده است.

طاوسی گفت: گاهی اوقات در کنار چمری زنان مویه می‌کنند و با نوای حزن انگیز همراه می‌شوند و در کنار مراسم چمری مراسم گل مالی به صورت و بدن و لباس در مناطق لر نشین به خصوص خرم آباد اجرا می‌شود.

به گفته طاوسی مهم‌ترین شاخصه عزاداری خرم آباد مراسم گل مالی است که به آن خره گیری می‌گویند و در هنگام اجرای چمری و خره گیری زن‌ها شیون و مویه می‌کنند و با ناخن به سر و صورت می‌کشند و بر صورت خود خراش می‌اندازند، آن زمان زمان اوج عزاداری است.

او می‌گوید: اگر بخواهیم به مراسم خره گیری به عنوان شاخصه عزاداری خرم آباد اشاره کنیم مراسمی که با اسامی دیگری مثل گل مالی، گل مالان، گل افتان از آن یاد می‌شود که مرکز آن خرم آباد است.

طاوسی گفت: مراسم خره گیری در صبح عاشورا برگزار می‌شود، پیشینه‌ی مراسم خره گیری را به دوره اتابکان لر قرن هشتم هجری رسانده اند، در واقع تشریفات آماده سازی این مراسم از ابتدای ماه محرم شروع می‌شود، جوانان هیزم جمع می‌کنند، اشعاری با مضمون طلب هیزم قرائت می‌کنند و مردم بسته‌های آماده چوب را به عنوان ادای نذر به آن‌ها می‌دهند.

به گفته طاوسی از برخی مناطق خاک رس جمع آوری کرده و خاک را با تربت کربلا، تربت مشهد و یا قبور امامزادگان مخلوط می‌کنند سپس خاک را با آب و گلاب غربال می‌کنند که نذری است و درون حوضچه‌های فلزی می‌ریزند، روز هفتم که به آن روز تراش عباس می‌گویند عزادران به حمام می‌روند و با صورت‌های اصلاح شده و لباس تمیز در صبح عاشورا با نواختن چمریونه مراسم با آتش زدن هیزم‌ها آغاز می‌شود، عزادران نزد حوضچه‌ها می‌آیند زنان و مردان گل برمی دارند به سر و لباس هایشان می‌زنند و برخی مردان درون حوضچه می‌روند و درون گل غوطه می‌خورند.

طاوسی گفت: تمام لباس‌های افراد از بالا به پایین گل اندود می‌شود، سپس نزدیک آتش می‌ایستند تا گل‌ها خشک شود، دسته‌های عزاداری نزد این حوضچه‌ها می‌آیند و عزادران سینه زنی می‌کنند.

او می‌گوید: در پایان مراسم طوق‌ها را به نماد فرو افتادن علم حضرت عباس پایین می‌آورند، سپس عزادارانی که سر پایشان به گل آغشته شده به حمام‌های عمومی شهر که در این روز رایگان هستند می‌روند و خود را می‌شویند.

به گفته طاوسی مراسم خره گیری در روز عاشورا در هر فصلی که باشد اجرا می‌شود و بعضی از افراد نذر می‌کنند که در این مراسم شرکت کنند و نذر خود را در هر صورت به جا می‌آورند، در گذشته در مراسم خره گیری اسب‌ها را هم گل مالی می‌کردند و زمانی که اسب‌ها گلی می‌شدند اسب‌ها در آخرین مرحله نظافت می‌شدند.

طاوسی گفت: در روزگار ما خودرو‌ها را نیز گل مالی می‌کنند، همچنین آتش مراسم خره گیری را هرگز خاموش نمی‌کنند و رسم بر این است تا صبر کنند و آتش خاموش و تبدیل به خاکستر شود.

به گفته طاوسی نوعی باور به تقدس عناصر خاک، آب، آتش می‌توان گفت در این مراسم دیده می‌شود، در روز عاشورا در خرم آباد گاو، گوساله، گوسفند قربانی می‌کنند و اطعام را به جا می‌آورند، نماز ظهر عاشورا در این شهر معمولا در آرامستان خضر برگزار می‌شود، سایر مراسم‌هایی که عاشورا در خرم آباد برگزار می‌شود مراسم دختران چهل منبر است که دختران سیاه می‌پوشند و نقاب می‌زنند و با پای عریان به صورت گروهی در ۴۰ مجالس عزا و حسینه‌های شهر می‌روند و شمع روشن می‌کنند.

او می‌گوید: البته آیین چهل منبر اختصاصی به خرم آباد ندارد و در شهر‌های مختلف ایران مانند لاهیجان، گرگان، اصفهان، مشهد، تهران، کاشان، بروجرد، اردبیل، بوشهر برگزار می‌شود، آنچه که در چهل منبرخرم آباد وجود دارد مطابق اکثر شهر‌ها چهل منبر در خرم آباد در بین زنان و دختران صورت می‌گیرد و مرد‌ها در آن شرکت ندارد.

به گفته طاوسی در شهررضا و بوشهر مرد‌ها در آیین چهل منبر شرکت می‌کنند و چهل منبر آیینی فردی است، اما در کاشان به صورت گروهی و خانوادگی هم انجام میشود.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری قرآن و عترت

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: سنت عزاداری سیدالشهدا شهر خرم آباد برگزار می شود خرم آباد او می گوید چهل منبر گل مالی شهر ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۳۹۰۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مهم‌ترین چالش‌ها در بازار اوراق رهنی مسکن

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، مسکن و تأمین مالی آن یکی از ضرورت های کنونی نظام اقتصادی کشور است. یکی از روشهای متعارف تأمین مالی مسکن در همه کشورها، پرداخت تسهیلات بلند مدت بانکی است؛ لیکن پرداخت تسهیلات بلندمدت به ویژه در صورت ثابت بودن نرخ سود تسهیلات، نظام بانکی را با انواع مخاطرات اعم از مخاطره (ریسک) نقدشوندگی، اعتباری و تغییرات نرخ بهره مواجه خواهد کرد، لذا راهکارهایی برای حل این چالش طراحی شده است که یکی از مهم ترین آنها، انتشار اوراق رهنی مسکن و خارج کردن دارایی مربوطه (مانده تسهیلات مسکن) از ترازنامه بانک است.

* ضرورت توسعه بازار اوراق رهنی مسکن؛ از چالش‌ها تا توصیه‌های سیاستی

دفتر مطالعات اقتصادی این مرکز در گزارشی با عنوان «تامین مالی مسکن (۱): ضرورت توسعه بازار اوراق رهنی مسکن؛ از چالش‌ها تا توصیه‌های سیاستی» مطرح می‌کند که یکی از روش‌های متعارف تأمین مالی مسکن در همه کشورها، پرداخت تسهیلات بلند مدت بانکی است؛ لیکن پرداخت تسهیلات بلندمدت به ویژه در صورت ثابت بودن نرخ سود تسهیلات، نظام بانکی را با انواع مخاطرات اعم از مخاطره (ریسک) نقدشوندگی، اعتباری و تغییرات نرخ بهره مواجه خواهد کرد، بنابراین راهکار‌هایی برای حل این چالش طراحی شده است که یکی از مهم‌ترین آنها، انتشار اوراق رهنی مسکن است. اوراق رهنی مسکن یکی از مهم‌ترین ابزار‌های مالی است که به پشتوانه تسهیلات اعطایی در حوزه مسکن در بازار‌های مالی منتشر می‌شود. 

* مزایای اوراق مسکن

در این گزارش آمده است که این اوراق مزایای متعددی را برای نظام مالی و اقتصادی فراهم می‌آورد. تسهیل در تامین مالی بخش مسکن، ورود جریان نقد باکیفیت داخل بانک و نهاد‌های مالی و کمک به مدیریت ریسک نقدینگی و همچنین کمک به بانک‌ها و نهاد‌های مالی اعطاکننده تسهیلات مسکن در کنترل و مدیریت ریسک نرخ بهره (سود) از جمله مزایا و آثار این اوراق است. این مزایا سبب شده است تا حجم انتشار این اوراق در بازار‌های مالی کشور‌های مختلف قابل توجه باشد.

این گزارش مطرح می‌کند که حجم انتشار این اوراق در کشور ایران بسیار ناچیز بوده است و با توجه به نیاز تامین مالی کشور در حوزه مسکن با توجه به تکالیف قانونی از جمله قانون جهش تولید مسکن ضروری است تا از این ابزار مالی بیش از پیش استفاده گردد. حال مسئله این است که چرا سهم این ابزار مهم مالی در تامین مالی حوزه مسکن بسیار ناچیز است و انگیزه‌ای برای استفاده از آن وجود ندارد.

* مهم‌ترین چالش در انتشار اوراق رهنی مسکن

این گزارش توضیح می‌دهد که مهم‌ترین چالش در انتشار اوراق رهنی مسکن در نظام مالی و اقتصادی کشور، نرخ دستوری تسهیلات مسکن و به تبع آن نرخ‌گذاری دستوری در اوراق است. به منظور رفع این چالش ضروری است تا این پیشنهادات مدنظر قرار بگیرد؛ اصلاح نرخ تسهیلات مسکن و اوراق رهنی مسکن یا پرداخت یارانه سود از محل صندوق ملی مسکن، انتشار اوراق رهنی مسکن بدون کوپن، استفاده از نظام رتبه‌بندی اعتباری و بازده سرمایه‌گذاری مبتنی بر ریسک و آموزش و فرهنگ‌سازی نسبت به سرمایه‌گذاری و استفاده از این اوراق. 

در این گزارش بیان می‌شود که قوانین و مقررات برای انتشار اوراق رهنی مسکن وجود دارد و تاکنون نیز در بازار‌های مالی منتشر شده است. فلذا نیازی به تدوین قانون برای انتشار آن وجود ندارد. با این حال، ضروری است تا با اصلاح نرخ‌گذاری تسهیلات مسکن و به تبع آن اصلاح نرخ‌گذاری اوراق رهنی مسکن، انتشار این اوراق تسهیل شود. متولیان و مجریان ضروری است به این نکته توجه داشته باشند که رعایت تکالیف مندرج در قوانین حوزه مسکن و به ویژه قانون جهش تولید مسکن مستلزم تامین مالی وسیعی است که اوراق رهنی مسکن می‌تواند این تامین مالی را تسهیل کند. عدم اجرای قانون مزبور و عدم استفاده از ظرفیت‌های تامین مالی در نظام مالی واجد دلالت‌های نظارتی است که در گزارش‌های مقتضی به آن اشاره می‌شود.

متن کامل گزارش را اینجا بخوانید.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مهم‌ترین چالش‌ها در بازار اوراق رهنی مسکن
  • تمهیدات ویژه برای استفاده از پنل‌های خورشیدی در خلیل آباد
  • مراسم تجلیل از باستانی کاران اسدآباد
  • پی‌اس‌جی 109 میلیون یورو ضرر کرد!
  • راهنمایی مدیریت مالی بهتر در «دخل و خرج»
  • تصاویری از نوه و نتیجه امام خمینی در مراسم عزاداری فوت عروس ارشد امام (ره)
  • آموزش سواد مالی به کودکان
  • چرا باید در کسب و کار خود از نرم افزار مالی استفاده کنیم؟
  • کارگران یکی از شاخصه‌های توسعه و جهش تولید هستند
  • (تصاویر) احیای سنت گلاب گیری حرم رضوی در باغ دولت‌آباد یزد