Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-29@18:58:36 GMT

حرکت ایران و روسیه به سوی مشارکت راهبردی

تاریخ انتشار: ۹ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۷۴۵۵۵۸

حرکت ایران و روسیه به سوی مشارکت راهبردی

اظهارات روسای جمهوری ایران و روسیه در جریان مذاکراتشان در مسکو و بیانیه مشترک آنها، گویای توسعه موفقیت آمیز و همه جانبه روابط دو کشور و حرکت به سمت مشارکت راهبردی است.

به گزارش گروه بین‌المللخبرگزاری تسنیم، به نقل از خبرگزاری «نووستی»، گسترش روابط تجاری-اقتصادی و سرمایه گذاری، از جمله تحقق طرحهای مشترک در عرصه انرژی و زیرساختارهای حمل و نقل، یکی از مهمترین موضوعات مذاکرات روز سه شنبه حسن روحانی و ولادیمیر پوتین روسای جمهوری ایران و روسیه در مسکو بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با حضور سران دو کشور تقریبا 20 سند مشترک همکاری، از جمله در زمینه انرژی به امضاء رسید. همپنین بر اساس بیانیه مشترک صادره، روسیه و ایران توافق کرده اند که به همکاری خود برای با ثبات کردن بازار جهانی نفت ادامه دهند. پوتین تاکید کرد که مسکو و تهران همکاریهای خود در زمینه اقتصادی را ادامه خواهند داد و روحانی نیز یادآور شد که ایران و روسیه حرکت خود به سمت مشارکت راهبردی را آغاز کرده اند.

همکاری در عرصه انرژی اتمی تا اکتشافات نفتی

روز سه شنبه در حضور ولادیمیر پوتین و حسن روحانی، شرکتهای روسی و ایرانی 16 سند همکاری مشترک امضاء کردند. از جمله این اسناد، امضای تفاهم نامه بین شرکت راه آهن روسیه و شرکت راه آهن ایران در زمینه همکاری راهبردی به منظور برقی کردن خطوط راه آهن است.علاوه بر این روسیه و ایران قراردادی برای برقی نمودن بخش خط آهن «گرمسار-اینچه برون» و ارسال تجهیزات و لوکوموتیوهای روسی منعقد کردند. در این قرارداد که ارزش کلی آن حدود 1،2 میلیارد یورو ارزیابی شده، ارزش نهایی و حجم اقدامات این طرح بطور دقیق آمده است.

شرکت «گازپروم» روسیه و شرکت ملی نفت ایران (NIOC) تفاهم نامه ای در زمینه همکاری در عرصه گازی امضاء کردند. شرکت «راس اتم» روسیه و سازمان انرژی اتمی ایران هم تفاهم نامه ای در زمینه حمل و نقل مواد هسته ای امضاء کردند. بر اساس اعلامیه منتشره از سوی «راس اتم»، این سند ایجاد و تقویت زیرساختارهای لازم در این رابطه در روسیه و ایران و همچنین دریافت مجوزهای لازم برای حمل و نقل مواد هسته ای (از جمله از طریق دریای خزر)، و همکاری دو کشور در عرصه استفاده از انرژی هسته ای در اهداف صلح جویانه را مورد توجه قرار داده است.

در میان سایر اسناد امضاء شده بین دو کشور، تفاهم نامه مشارکت در عرصه تجارت و تبادل برق بین وزارتخانه های انرژی روسیه و ایران است. یادداشت تفاهمی نیز در زمینه همکاری بین شرکت «راس انرژی» روسیه و شرکت ملی نفت ایران به امضاء رسید.

آنتون سرگئی اف سخنگوی رسمی «راس انرژی» در خصوص طرح مشترک با ایران گفت: «یادداشت تفاهم امضاء شده در وهله نخست گویای این است که موسسه اکتشاف روسیه همچنان در بازار تقاضا باقی مانده و تجهیزات و تجربه ما حتی در مراکز مرسوم استخراج نفتی مانند کشورهای حوزه خلیج فارس که عرصه رقابتی بزرگی است، مورد استفاده قرار خواهد گرفت.»

علاوه بر اینها، در جریان سفر رئیس جمهوری ایران به مسکو، دولتهای ایران و روسیه توافقنامه ای در زمینه تبادل گروههای توریستی بین دو کشور بدون نیاز به رژیم روادیدی امضاء کردند.

حرکت به سمت مشارکت راهبردی دو کشور

همانطور که رئیس جمهور حسن روحانی تاکید کرده است، روابط ایران و روسیه در مسیر توسعه همه جانبه و به سمت مشارکت راهبردی در حرکت است. وی در پایان مذاکرات خود با ولادیمیر پوتین که حدود سه ساعت بطول انجامید، گفت: «روابط بین کشورهای ما از لحاظ اقتصادی، از نقطه نظر رشد تجاری و از لحاظ افزایش تبادل توریسم، گویای این واقعیت است که روابط دوجانبه ما طی یک سال گذشته توسعه قابل توجهی پیدا کرده است. تصمیماتی که طی ماههای اخیر اتخاذ شده، نشان دهنده آن است که ما در روابط اقتصادی، فرهنگی و علمی خود در مسیر توسعه همه جانبه قرار داشته و به سمت مشارکت راهبردی در حرکت هستیم.»

به گفته رئیس جمهوری ایران، تصمیمات اتخاذ شده در زمینه همکاریهای دوجانبه اقتصادی و بخصوص در عرصه انرژی، تجاری و صنعتی، در حال عملی شدن هستند و همه این همکاریها نشان می دهد که کشورهای ما در مرحله تازه ای از روابط دوجانبه قرار گرفته و در حال تحقق طرحهای بزرگ درازمدت هستند.

ولادیمیر پوتین هم به نوبه خویش یادآور شد که مذاکراتش با روحانی در جوی کاملا سازنده انجام و مسائل کاری بسیاری در این دیدار مورد بررسی قرار گرفته است. به گفته وی، طی سال 2016 میزان مبادلات بازرگانی بین روسیه و ایران حدود 70 درصد رشد یافته است و هر دو کشور در آینده نیز همکارهایی خود، بخصوص در عرصه تجاری-اقتصادی را افزایش خواهند داد.

رئیس جمهوری روسیه افزود: «امکانات دو کشور برای ادامه افزایش تبادل کالا و سرمایه گذاری و گسترش تماسها برای تبادل فناوریهای جدید مورد تجزبه و تحلیل دقیق قرار گرفته است.» به گفته پوتین، احتمال دارد روسیه هواپیماهای مدرن ویژه مسافتهای متوسط از نوع «سوپرجت سوخوی-100» و همچنین بالگردهایی به منظور استفاده از آمبولانس هوایی، به ایران تحویل دهد.

بخش مجزایی از مذاکرات روسای جمهوری ایران و روسیه نیز در خصوص ایجاد منطقه آزاد تجاری بین جمهوری اسلامی و کشورهای عضو اتحادیه همکاریهای اقتصادی اورآسیایی بود.

حسن روحانی در این رابطه گفت: «ما روند ایجاد منطقه آزاد تجاری بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه همکاریهای اقتصادی اورآسیایی را بررسی کردیم که می تواند به توسعه تجاری بین جمهوری اسلامی و این کشورها کمک کرده و همچنین شرایط تازه ای برای توسعه روابط تجاری در منطقه بوجود آورد.» به گفته وی، روابط اقتصادی روسیه و ایران به سطح تازه ای ارتقاء یافته و از سطح عادی به سطحی رسیده است که در چارچوب آن طرحهای بزرگ درازمدت بین دو کشور تحقق پیدا خواهند کرد.

مشارکت روسیه و ایران در بازار جهانی نفت

همانطور که در بیانیه مشترک ولادیمیر پوتین و حسن روحانی در پایان مذاکراتشان آمده است، روسیه و ایران به همکاریهای دوجانبه با هدف ثبات بخشیدن به بازارهای انرژی جهانی و تامین رشد اقتصادی پایدار، ادامه خواهند داد.

در این بیانیه آمده است: «روسای جمهوری پوتین و روحانی توافقات بدست آمده بین کشورهای عضو اوپک و دیگر کشورهای تولیدکننده نفت را مورد تایید قرار می دهند که باعث ایجاد توازن در میزان عرضه و تقاضا در بازار جهانی نفت در محدوده یک قیمت معقول شده و همچنین از طرحهای پیشنهادی برای سرمایه گذاری در عرصه های نفتی حمایت می کنند. در همین راستا روسیه و ایران به همکاریهای دوجانبه برای ایجاد ثبات در بازارهای انرژی جهانی و تامین رشد اقتصادی پایدار ادامه می دهند.»

همکاری مسکو و تهران در مبارزه با تروریسم

یکی دیگر از موضوعاتی که بطور جداگانه و مفصل در مذاکرات پوتین و روحانی مورد بررسی قرار گرفت، مسئله همکاری روسیه و ایران در عرصه مبارزه با تروریسم بود. روحانی در این دیدار تاکید کرد که همکاری روسیه و جمهوری اسلامی در این زمینه علیه هیچ کشور ثالثی نبوده و صرفا در جهت تقویت ثبات در منطقه هدف گیری شده است.

رئیس جمهوری ایران گفت: «دو کشور ایران و روسیه تجربه خوبی در مبارزه با تروریسم بین المللی و مبارزه با قاچاق مواد مخدر بدست آورده اند و هدف غایی ما هم تقویت صلح و ثبات در منطقه است و همکاریهای ما در این زمینه علیه هیچ کشور ثالثی جهت گیری نشده است.»

در بیانیه مشترک روسای جمهوری هم تاکید شده است که روسیه و ایران خواستار تشریک مساعی جهانی برای مقابله موثر با تروریسم بین المللی هستند. رهبران دو کشور بر ضرورت مقابله همه جانبه با نظریه تکفیری (جهت گیری افراط گرایانه از اسلام) بعنوان انگیزه اصلی که جوانان مسلمان را به سمت گروههای تروریستی سوق می دهد، تاکید دارند.»

در این بیانیه مشترک به رشد نگران کننده اقدامات تروریستی در نقاط مختلف جهان از سوی گروههای تروریستی داعش، جبهه النصره و القاعده اشاره شده و همچنین لزوم حل و فصل سیاسی و مسالمت آمیز مناقشه نظامی به درازا کشیده شده در سوریه، مورد تاکید قرار گرفته است.

در این رابطه در بیانیه مشترک آمده است: «مشارکت روسیه، ایران و ترکیه در ترکیبی سه جانبه که شرایط مناسبی را برای انجام مذاکرات بین سوریها در آستانه (پایتخت قزاقستان) و امکان برقراری و تقویت رژیم آتش بس در خاک سوریه را فراهم نموده، مورد تاکید ویژه قرار دارد. طرفین این تلاشهای خود را گامی مهم برای موفقیت آمیز برگزار شدن مذاکرات بین سوریها در ژنو و زیر نظر سازمان ملل ارزیابی می کنند.»

ایران؛ شریک قابل اعتماد روسیه

لئونید اسلوتسکی رئیس کمیته امور بین الملل دومای دولتی روسیه نیز معتقد است که روابط روسیه و ایران در عرصه های سیاسی، اقتصادی و تجاری با موفقیت در حال توسعه است. این نماینده دوما در تفسیر دیدار روسای جمهوری دو کشور گفته است: «نتیجه مذاکرات ولادیمیر پوتین و حسن روحانی در مسکو ثابت کرد که روابط بین کشورهای ما در عرصه های سیاسی و تجاری-اقتصادی در حال توسعه است. مسکو تهران را شریک قابل اعتماد خود می داند و در همین راستا ما از این واقعیت استقبال می کنیم که ایران، یکی از کشورهای تصمین کننده صلح در سوریه بوده و فعالانه در مذاکرات بین المللی پیرامون حل و فصل مناقشه نظامی در این کشور شرکت دارد.»

انتهای پیام/

R7969/P36447/S8,89,95/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۴۵۵۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دولتی‌ها به جای رقابت، نظارت کنند

به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد کلان خبرگزاری صدا و سیما، بعد از اینکه رهبر انقلاب نام سال را "جهش تولید با مشارکت مردم" اعلام کردند، صحبت های مختلفی درباره راهکارهای مشارکت مردم در تولید اتفاق افتاد. از کاهش تصدی گری دولت تا هویت بخشیدن به کسب و کارهایی که تاکنون دیده نمی شدند.

آقای کاشانی که یکی از فعالان بخش خصوصی در حوزه جواهرات است، در گفت و گو با خبرگزاری صدا و سیما، عمده ترین دلیل مردمی نشدن اقتصاد طی این سال ها را ایجاد انحصار می داند. او می گوید: برای همه تجربه جنگ یک نمونه موفق مشارکت مردم برای پیشبرد یک هدف است. باید در حوزه های اقتصادی هم چنین فرصتی را به مردم داد. اقتصاد فقط نفت نیست و رشد در تولید نفت هم منجر به جهش تولید نمی شود.

اقتصاد فقط نفت نیست

آقای کاشانی می گوید: هر چقدر دامنه اقتصاد گسترده شود جهش تولید بهتر اتفاق می افتد. حوزه هایی نظیر هوش مصنوعی، تولیدات تکنولوژی محور و جلوگیری از خام فروشی در کشور می تواند چرخ تولید را به چرخش در بیاورد.

صحبت های فعالان بخش خصوصی همگی به یک نقطه می رسد و آن هم باز شدن میدان مشارکت برای بخش خصوصی و کاهش موانع بر سر راه فعالان اقتصادی. موانعی که از ابتدای آغاز یک کسب و کار فعال اقتصادی را کلافه می کند.

۶۰ درصد اقتصاد کشور شبه دولتی است

آقای آل اسحاق، عضو اتاق بازرگانی ایران و عراق نیز در گفت و گو با خبرگزاری صدا و سیما می گوید: همچنان ۶۰درصد اقتصاد کشور دولتی و شبه دولتی است. واگذاری ها بر اساس اصل قانون اساسی هم مطابق هدف نتوانست نقش مردم را در مدیریت تولید و اقتصاد مشخص کند.

این عضو اتاق بازرگانی ایران گفت: باید به بخش خصوصی ابتدا اعتماد شود و در مرحله دوم نقش بخش دولتی را از رقابت و معاملات بازار کمررنگ کرد. دولت نباید با فعال اقتصادی رقابت کند بلکه باید حمایت و نظارت کند تا این بخش خصوصی محصولات تولیدی خود را با قیمت مناسب به دولت بفروشد.

در اصل ۴۴ قانون اساسی، عنوان شده است که با توجه به ضرورت شتاب گرفتن رشد و توسعه اقتصادی کشور مبتنی بر اجرای عدالت اجتماعی و فقرزدایی در چارچوب چشم‌انداز ۲۰ ساله کشور باید نقش دولت از مالکیت و مدیریت مستقیم بنگاه به سیاستگذاری و هدایت و نظارت تغییر کند، بخش‌های خصوصی و تعاونی در اقتصاد توانمند شوند. بنگاه‌های داخلی جهت مواجهه هوشمندانه با قواعد تجارت جهانی در یک فرایند تدریجی و هدفمند آماده‌سازی شوند، سرمایه انسانی دانش پایه و متخصص توسعه پیدا کرده، استاندارهای ملی با استانداردهای جهانی مطابقت کند و ۸۰ درصد از سهام بنگاه‌های دولتی مشمول صدر اصل ۴۴ به بخش‌های خصوصی شرکت‌های تعاونی سهامی عام و بنگاه‌های عمومی غیردولتی واگذار شوند.

وزارت اقتصاد فهرست فعالیت های اقتصادی که دولت نباید ورود کند را تهیه کند

آقای علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در این باره می گوید: باید وزارت اقتصاد فهرستی از فعالیت هایی که دولت نباید در آن ها ورود کند را آماده سازی کرده و آن را به تمامی دستگاه ها ابلاغ کند تا از ورود بخش های دولتی به بازاری که بخش خصوصی درآن حضور دارد خودداری شود. دولت ها طبق گفته رهبری باید بروند به سمت فعالیت هایی که برای مردم ممکن نیست.

نمونه ای از این رقابت دولتی ها یا نهادهای عمومی با بخش خصوصی، در نمایشگاه دستاوردهای کارآفرینان دیده شد که رهبر انقلاب هم به این موضوع اشاره کرده و می گویند" ستاد اجرایی فرمان امام بخش خصوصی نیست" و از وزیر نفت می خواهد تا طرح های کلان نفتی را به بخش خصوصی واقعی واگذار کند.

یا در قسمتی دیگر بخش خصوصی تولید کننده تجهیزات پزشکی در کشور، از فعالیت هلال احمر در بازار این تجهیزات گلایه می کنند و می گویند: ما در کرونا کشور را با تولیداتمان مدیریت کردیم حالا در بازارمان با بخش دولتی رقابت می کنیم و بازارمان بهم می ریزد.

آقای پزشکی، تولید کننده تجهیزات پزشکی در گفت و گو با خبرگزاری صدا و سیما، می گوید: من بخش خصوصی که چندسالی است بازارمان رونق گرفته برای این که در مزایده ای شرکت کنیم و از بخش دولتی جلو بزنیم مجبور به کاهش قیمت می شویم. چرا بخش خصوصی باید با بخش های دولتی و عمومی در یک مزایده شرکت کند؟ ما توانمندی لازم برای تولید و تامین بازار تجهیزات پزشکی را داریم اما دولتی ها با امکانات بیشتر و دسترسی های ویژه، بخش خصوصی را ناامید می کنند.

موضوعی که این عضو اتاق بازرگانی به آن اشاره کرد یعنی فروش کالا یا خدمت به دولت توسط بخش خصوصی، صحبت مشترک او با رئیس سازمان برنامه و بودجه است. آقای منظور که در نخستین روز سال ۱۴۰۳  با خبرگزاری صدا و سیما گفتگو کرد. چند مثال برای این نوع مشارکت بیان کرد.

به گفته آقای منظور، اکثر نیروگاه ها و آزادراه هایی که به تازگی در کشور افتتاح شده، با روش مشارکت عمومی خصوصی بوده است. یعنی یک بخش خصوصی با گرفتن تسهیلات و یا خط اعتباری خارجی توانسته طرحی مثل نیروگاه یا آزادراه را بسازد و طبق توافقی، از سود بعد از به جریان افتادن آن طرح ها استفاده کند. دولت دیگر نباید خودش بسازد و خودش بهره ببرد بلکه باید با بخش خصوصی همکاری کرده و محصولات تولید شده از بخش خصوصی را برای تنظیم بازارهایش خریداری کند.

این گفته آقای منظور یکی از بندهای مهم برنامه هفتم است. ۳ بند با چندین الحاقیه که واگذاری سهام دولت در شرکت های دولتی به بخش خصوصی و مشارکت مردم در تکمیل طرح های نیمه تمام و استفاده از توان مردم در رشد اقتصادی را در خود جای داده است.

برنامه هفتم بخش های مختلفی را برای مشارکت عمومی و خصوصی مشخص می کند تا دولت ها دست از ایفای نقش در بازارها برداشته و برای جهش تولید از بازوی بخش خصوصی استفاده کنند. موضوعی که هر ساله رهبر انقلاب آن را بازگو کرده بودند و این بار جدی تر، آن را هدفی برای کل کشور در سال  ۱۴۰۳ بیان کردند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • امنیت خلیج فارس با مشارکت کشورهای ساحلی تامین می‌شود
  • وزیر امور خارجه: امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت کشورهای ساحلی تأمین می‌شود
  • وحشت بلومبرگ از قدرت ائتلاف‌سازی ایران
  • امیرعبداللهیان: امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت کشورهای ساحلی تامین می‌شود
  • رشد اقتصادی کشور در گرو بهبود شرایط زندگی کارگر است
  • استان‌ها در ۶۲ رشته طرح زنجیره‌های ارزش راهبردی فعالیت دارند
  • موافقت با درخواست کوبا برای استفاده از کشتی‌های ایرانی
  • دولتی‌ها به جای رقابت، نظارت کنند
  • عبور از خام‌فروشی، رشد بهره‎‌وری و توسعه برداشت گاز با حرکت به سمت دانش بنیان شدن
  • ایران تحریم‌ناپذیر است