Web Analytics Made Easy - Statcounter

مفاد ۳۶ و ۳۷ برجام به‌‌ گونه‌‌ای تنظیم شده‌‌اند که اعتراض ایران به نقض برجام را بیهوده جلوه می‌‌دهند و در نهایت هیچ اتفاق خاصی رخ نمی‌‌دهد. به گزارش جهان نيوز به نقل از آناج، اواخر هفته گذشته نشست کمیسیون مشترک برجام در نیویورک برگزار شد، موگرینی در بیانیه پایانی این نشست اعلام کرد: «همه اعضا موافق بودند که همه طرف‌ها به تعهداتشان عمل کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. ایران اعتراضی به نقض عهدها نداشته است.»
آمریکا نه تنها تاکنون به هیچ یک از تعهدات خود پایبند نبوده حتی ترامپ قصد دارد تا روزهای آینده تحریم‌های موسوم به قانون کاتسا را که عملا راه هر گونه مذاکره در مورد برجام را مسدود می‌کند اجرا نماید.

یکی از عجیب‌‌ترین مسایل این نشست عدم اعتراض مقامات ایرانی به نقض عهدها در مورد برجام بوده است، در حالی که در ماه‌های گذشته دولت روحانی و مخصوصا افرادی که مستقیما با برجام در ارتباط بوده‌‌اند اذعان کرده‌‌اند که پس از اجرای برجام هیچ اتفاق قابل توجهی رخ نداده است اما با این حال باز در کمیسیون برجام هیچ گونه اعتراضی نکرده‌‌اند.

حال باید دید که چرا دولت روحانی هیچگونه اعتراضی نسبت به بد عهدی‌‌های آمریکا نداشته و آیا اصلا می‌تواند اعتراضی کند؟

در چند روز گذشته دولتمردان گفته‌های ضد و نقیضی داشته‌‌اند، گاه آهنگ خروج از برجام را نواخته‌اند و گاه گفته‌‌اند که حتی اگر آمریکا بخواهد از برجام خارج شود ما به آن پایبند خواهیم بود و اتحادیه اروپا باید آمریکا را مجاب کند تا از برجام خارج نشود.

با توجه به سابقه همکاری‌‌ها و وابستگی‌‌های اروپا به آمریکا و در رأس آن لابی‌‌های صهیونیستی که تسلط ویژه‌‌ای در کشورهای اروپایی و آمریکا دارند، بعید به نظر می‌‌رسد که اروپا بتواند آمریکا و رژیم صهیونیستی را متقاعد کند و سر آخر این تیم دیپلماسی ایران است که مجبور خواهد شد تا پای عقب بکشد و معلوم نیست این‌بار چه امتیازاتی را برای رهایی از گرداب برجام خواهند داد.

اما موضوع اصلی و اینکه چرا دستگاه دیپلماسی نمی‌‌تواند به صورت قانونی نسبت به نقض مفاد برجام توسط آمریکا اعتراض کند را باید در مفاد 36 و 37 برجام جُست، در ماده 36 برجام آمده است: «چنانچه ایران معتقد باشد که هر یک یا کلیه گروه 1+5 تعهدات خود را رعایت ننموده‌اند، ایران می تواند موضوع را به منظور حل و فصل به کمیسیون مشترک ارجاع نماید. کمیسیون مشترک 15 روز زمان خواهد داشت تا موضوع را فیصله دهد، چنانچه هر عضو معتقد باشد که موضوع پایبندی فیصله نیافته است می‌‌تواند موضوع را به وزیران امور خارجه ارجاع دهد.

وزیران 15 روز فرصت خواهند داشت تا موضوع را فیصله دهند، پس از بررسی کمیسیون مشترک - همزمان با (یا به جای) بررسی در سطح وزیران - خواه عضو شاکی یا عضوی که اجرای تکالیفش موضوع بوده است می تواند درخواست نماید که موضوع توسط یک هیئت مشورتی که متشکل از سه عضو خواهد بود بررسی شود.

هیئت مشورتی می بایست نظریه غیرالزام‌آوری را در خصوص موضوع پایبندی ظرف 15 روز ارائه نماید. چنانچه متعاقب این فرآیند 30 روزه موضوع فیصله نیابد ، کمیسیون مشترک در کمتر از 5 روز نظریه هیئت مشورتی را با هدف فیصله موضوع بررسی خواهد کرد. چنانچه موضوع کماکان به نحو مورد رضایت طرف شاکی فیصله نیافته باشد، و چنانچه طرف شاکی معتقد باشد که موضوع، مصداق «عدم پایبندی اساسی» می باشد، آنگاه آن طرف می تواند موضوع فیصله نیافته را به عنوان مبنای توقف کلی و یا جزئی اجرای تعهداتش وفق برجام قلمداد کرده و یا به شورای امنیت سازمان ملل متحد ابلاغ نماید.»
ماده 37 برجام در مورد وظایف شورای امنیت سازمان ملل در برابر بدعهدی آمریکا یا هر عضو دیگر می‌‌گوید؛ «شورای امنیت سازمان ملل متحد می بایست منطبق با رویه‌های خود در خصوص قطعنامه‌ای برابر تداوم لغو تحریم ها رای گیری نماید. چنانچه قطعنامه فوق الذکر ظرف 30 روز از تاریخ ابلاغ به تصویب نرسد، مفاد قطعنامه‌های سابق شورای امنیت سازمان ملل متحد مجددا اعمال خواهند شد.»
ماده 36 و 37 برجام به گونه‌‌ای تنظیم شده که اگر هم ایران اعتراضی کند چیزی دستگیرش نمی‌‌شود، چون طرف مقابل می‌تواند با بازی زمان همه تحریم‌‌ها را به صورت اتوماتیک و بدون دردسر و وفق قطعنامه‌‌های سابق شورای امنیت برگرداند؛ ایران هم به جهت اینکه در اکثر مراکز تصمیم ساز و تصمیم گیر جهانی در اقلیت است نخواهد توانست اعتراض شدیدتری را از خود نشان دهد.
مفاد 36 و 37 برجام یکی از هزاران دلایلی است که منتقدان برجام نسبت به آن اعتراض داشتند و رهبری هم بارها و بارها به دولت روحانی متذکر شد که طرف‌‌های مقابل بدعهد هستند و حیله‌گر، لذا باید تمامی مفاد برجام ریز به ریز مورد بررسی‌‌های کارشناسی قرار گیرد که در آینده مجبور نباشیم امتیاز بدهیم.
البته مجلس شورای اسلامی در این زمینه کمیسیون ویژه‌‌ای نیز نشکیل داد و هم از دستگاه دیپلماسی و هم تیم مذاکره کننده قبلی به مدیریت سعید جلیلی و سایر کارشناسان دعوت کرد، نتایج به دست آمده توسط این کمیسیون که در صحن علنی مجلس نیز به سمع و نظر همگان رسید، حاکی از این موضوع بود که برجام نواقصات بسیاری دارد و عمده مفاد آن به نفع 1+5 و در رأس آنها صهیونیست‌ها می‌‌باشد، اما متأسفانه با فشار برخی‌‌ها من‌جمله رئیس مجلس برجام در عرض 20 دقیقه به تصویب مجلس رسید.
زاکانی نماینده سابق و رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام بارها اعلام کرد که تیم مذاکره کننده در عجله بودند که هر چه سریعتر برجام به تصویب مجلس برسد، زیرا دولت روحانی معتقد بود که بار هر روز تأخیر چند صد میلیون دلار ضرر متوجه کشور است، حتی دولت معتقد بود که ما نباید برای تصویب برجام زیاد مته به خشخاش بگذاریم.
حال در برهه‌‌ی کنونی تمامی راه‌های مقابله با نقض برجام عملا بسته است و باید راهی پیدا کرد که هم برجسب اتهام نقض برجام به ما نخورد و هم دشمن از ما امتیاز نگیرد، زیرا آمریکا با بهانه‌‌های مختلف فقط و فقط در پی سرنگونی نظام اسلامی ایران است، به هر حال آنها زمانی به واسطه‌‌ی بی کفایتی شاه ایران تمام منابع کشور را به تاراج می‌‌بردند و اکنون دست‌‌شان کوتاه نه بلکه کاملا قطع شده است.
تیم مذاکره کننده هم غفلت کرد و هم شتاب‌زده عمل نمود که حاصل آن به فرموده رهبری خسارت محض شد، ایشان در دیدار اخیر خود با خبرگان از فریب آمریکایی‌‌ها پرده برداشته و اظهار داشتند: «باید در این مذاکرات دقت می‌‌‌شد تا این گونه نباشد که هر غلطی که طرف مقابل انجام دهد نقض برجام محسوب نمی‌‌‌‌شود اما هر اقدام ایران نقض برجام محسوب می‌‌شود!»
اگر بخواهیم بی آبرویی و نقض عهد آمریکا را به جهانیان ثابت کنیم کاری بسیار عبس و بیهوده است، زیرا آمریکا و رژیم صهیونیستی پی بی آبرویی را در افکار عمومی جهان به تن خود مالیده‌‌اند، از طرفی خیالشان از «مکانیزم ماشه»در ماده 36 و 37 برجام راحت است.
حال با مشخص شدن بخشی از خسارت محض، کسی که بخواهد برای امتیاز گرفتن در مسئله برجام به اروپا و آمریکا و فشار افکار عمومی دنیا دل خوش کند فکری بسیار احمقانه در سر دارد، تا به امروز دولت روحانی در مورد برجام نه به منتقدین اعتنا کرد و نه منویات رهبری را اجرائی.
گرچه در ماه‌های اول که برجام نتیجه نداده بود دولت و همراهانش خواستند تا همه گناه ها را به گردن رهبری انداخته و طوری جلوه دهند که ایشان در جریان مسائل ریز این معاهده بین المللی بوده اند و اگر هم خسارتی بوده ایشان را شریک کنند، اما این ترفند دیپلماتیک نتیجه نداد و رهبری بارها و بارها مواضع صریح و مشخص خود را بیان نمودند.

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۵۰۶۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عقب‌نشینی آمریکا از تحریم گردان نظامی افراطی رژیم صهیونیستی

خبرگزاری ای بی سی نیوز در مطلبی آورده است: پس از واکنش‌های شدید مقامات رژیم صهیونیستی به احتمال تحریم گردان‌های ناقض حقوق بشر در کرانه باختری، وزیر خارجه آمریکا در نامه‌ای به مجلس نمایندگان از لغو این تصمیم و ادامه کمک و همکاری‌های نظامی خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، خبرگزاری ای بی سی نیوز نوشته است که دولت بایدن تشخیص داده است که سه گردان نظامی ارتش رژیم اشغالگر صهیونیستی مرتکب «نقض فاحش حقوق بشر» علیه غیرنظامیان فلسطینی در کرانه باختری شده‌اند، اما به علت اقداماتی که اسرائیل می‌گوید برای رسیدگی به این مشکل انجام داده است، همچنان واجد شرایط دریافت کمک نظامی آمریکا خواهند بود.

براساس گزارش ای بی سی نیوز، ارزیابی دولت بایدن که هنوز علنی نشده است و در صورت عدم برداشتن گام‌های مشخص توسط رژیم صهیونیستی می‌تواند تغییر کند که در نامه‌ای بدون تاریخ توسط آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه به مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان تشریح شده است.

بلینکن ابراز کرده است: «این تصمیم ایالات متحده هیچ گونه تأخیری در ارائه کمک از سوی ایالات متحده ایجاد نمی‌کند و اسرائیل قادر خواهد بود تمام مبلغ اختصاص داده شده در لایحه تصویب‌شده کنگره را دریافت کند».

این خبرگزاری درباره اتهامات مربوط به این گردان‌ها نوشته است که هر یک از این اقدامات قبل از شروع جنگ ۷ اکتبر رخ داد. هیچیک از این پرونده‌ها شامل عملیات علیه حماس در غزه یا علیه ایران یا «گروه‌های نیابتی» آن نمی‌شود. به عبارتی دیگر، اقدامات این گردان‌ها علیه غیرنظامیان فلسطینی بوده است.

با این حال، تصمیم بلینکن احتمالاً منتقدان دولت بایدن را آزار خواهد داد که می‌گویند رژیم اسرائیل باید بابت جنگ غزه که جمعیت غیرنظامی را به سمت قحطی سوق داده است، پاسخگو باشد و دولت بایدن اقدامات کافی برای جلوگیری از آن انجام نداده است.

عیسی امرو، فعال برجسته حقوق بشر فلسطینی که در شهر الخلیل کرانه باختری زندگی می‌کند، به ای بی سی نیوز گفت که از تصمیم ایالات متحده ناامید است اما تعجب نکرده است. به گفته او «آمریکا اقدامات مشخصی برای کاهش و به حداقل رساندن خشونت و ایجاد صلح بین فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها انجام نمی‌دهد».

مقامات دولت بایدن در پاسخ می‌گویند که روند بررسی نقض حقوق بشر منصفانه بوده است و با رژیم اسرائیل رفتار ترجیحی نمی‌شود. آنها همچنین خاطرنشان می‌کنند که همکاری نظامی ایالات متحده با کشورها از طریق فرایندی به نام «بهسازی» است که کشورهای خارجی را تشویق می‌کند تا فعالان منفی را از ارتش خود حذف کنند.

بلینکن روز دوشنبه در یک نشست مطبوعاتی به خبرنگاران گفته بود: «هر موقعیتی متفاوت است و ما باید تمام تلاش خود را برای جمع‌آوری حقایق و پیگیری حقایق انجام دهیم و این همان کاری است که ما انجام می‌دهیم.»

تحت یک قانون فدرال موسوم به قانون لیهی، ارتش ایالات متحده موظف است از تسلیحات، آموزش و سایر کمک‌های نظامی به هر واحد نظامی خارجی که مرتکب نقض فاحش حقوق بشر شده، خودداری کند. با این حال، طبق نامه بلینکن، این قانون برای کشورهایی که اصلاحاتی را «برای محاکمه اعضای مسئول واحد» انجام داده‌اند استثنا قائل شده است.

به گفته یک فرد آشنا با این روند، ایالات متحده و رژیم صهیونیستی همچنین توافقنامه خاصی دارند که ایالات متحده را ملزم می‌کند قبل از اتخاذ هر گونه تصمیمی مرتبط با قانون کمک‌های خارجی، با اسرائیلی‌ها مشورت کند. این شخص افزود، این رایزنی‌ها با رژیم صهیونیستی همچنان ادامه دارد و اگر مشخص شود که یک واحد نظامی «اقدامات اصلاحی یا پاسخگویی رضایت‌بخش» را انجام نداده است، کمک‌های ایالات متحده محدود خواهد شد.

به طور کلی، پنج واحد - سه نظامی و دو غیرنظامی - به دلیل نقض حقوق بشر تحت بررسی بودند که بر اساس نامه بلینکن، چهار مورد از آنها مراحل اصلاحی مناسب را طی کرده‌اند.

به گفته ای بی سی نیوز، رژیم صهیونیستی همچنین تأیید کرده است که یکی دیگر از گردان‌های ارتش رژیم اسرائیل «اقدامی مغایر» با قوانین اسرائیل داشته است. بلینکن خاطرنشان کرد که در نتیجه، این واحد در سال ۲۰۲۲ از کرانه باختری به بلندی‌های جولان منتقل شد.

این توصیف به گردان نتساه / نتزاه یهودا اشاره می‌کند که برای مردان یهودی افراطی ارتدکس تأسیس شده است. بلینکن در نامه‌ی خود نوشته است: «اسرائیل اطلاعات جدیدی در رابطه با وضعیت یگان ارائه کرده است و ما در حال شناسایی مسیری برای اصلاح مؤثر این واحد خواهیم بود.»

او به جانسون، که یکی از حامیان سرسخت رژیم صهیونیستی برای ارائه لایحه کمک خارجی در کنگره است، اطمینان داد: «اما این [بررسی] هیچ تأثیری بر حمایت ما از توانایی اسرائیل برای دفاع از خود در برابر حماس، ایران، حزب‌الله یا سایر تهدیدها نخواهد داشت.»

بلینکن خاطرنشان کرد که علی‌رغم شواهد بسیار از نقض فاحش حقوق بشر و قوانین بشردوستانه در جنگ رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه، هیچ واحد دیگری مغایر با قانون لیهی یافت نشد.

وزیر امور خارجه آمریکا هفته گذشته، پس از گزارش‌های آکسیوس و پروپوبلیکا مبنی بر اینکه ایالات متحده قصد دارد گردان‌های اسرائیلی را «تحریم» کند، با مقامات ارشد رژیم اسرائیل صحبت کرد. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، گفت که در چنین اقدامی با دولت بایدن مبارزه خواهد کرد و آن را «ضعف اخلاقی» خواند.

کد خبر 748374

دیگر خبرها

  • فشار آمریکا و متحدانش به امارات برای جلوگیری از دور زدن تحریم‌های روسیه
  • ظریف: یکی از دلایل موافقت آمریکا با برجام، کاستن از حضور خود در منطقه بود / اعراب منطقه و اسرائیل به همین دلیل با برجام مخالف بودند؛ نمی‌خواستند شاهد کاهش حضور آمریکا در منطقه باشند / خیال می‌کنیم اگر در روندی شرکت نکنیم شکل نمی‌گیرد / در کاسپین این اشتبا
  • روایت ظریف از دلایل موافقت آمریکا و مخالفت اعراب و اسرائیل با برجام
  • انتقاد کره شمالی از تحریم‌های اخیر آمریکا علیه ایران
  • ساقط کردن ۶ موشک «اتکمز» آمریکا توسط ارتش روسیه/ «مغز متفکر پوتین»: اوکراین نباید وجود داشته باشد
  • آمریکا تحریم‌ها علیه ۱۰ بانک بزرگ روسیه را کاهش داد
  • موبایل پرچمدار هواوی تحریم‌های تراشه آمریکا را دور زد
  • عقب‌نشینی آمریکا از تحریم گردان نظامی افراطی رژیم صهیونیستی
  • تحمیل ضرر به کی‌اف‌سی آمریکا در مالزی برای حمایت از غزه
  • پالایشگاه‌های فراسرزمینی، استراتژی مهم دولت سیزدهم در افزایش صادرات نفت