Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-07@11:35:19 GMT

تئاتر کودک خراسان رضوی در جاده بی‌تفاوتی

تاریخ انتشار: ۲۰ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۰۱۵۲۰۸

تئاتر به عنوان قوی‌‎ترین قالب هنری، نقش آموزشی بالایی در پرورش کودک دارد؛ اما متاسفانه در خراسان رضوی تبدیل به طفل فراموش شده‌ای شده که مناسب این استان و کودکانش نیست.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح توس؛ یکی از ابزارهایی که می توان از آن برای آموزش و فرهنگ سازی در جامعه استفاده کرد نمایش و تئاتر است حال اگر این تئاتر برای کودکان اجرا شود تاثیر بیشتری بر مخاطب خود خواهد گذاشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خراسان رضوی چند سالی است تئاترش رشد خوبی داشته و تقریبا اکثر سالن های شهر اجرا دارند و حتی بعضی از سالن های تئاتر مشهد که چند سالی بود از رده خارج شده بودند دوبار احیا شدند.

تئاتر قوی ترین قالب هنری، نقش آموزشی بالایی در پرورش کودک دارد ولی در خراسان رضوی فراموش شده و تبدیل به طفل سر راهی تبدیل شده که شایسته این استان فرهیخته و کودکانش نیست. این درحالی است که پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های موجود در این عرصه در خراسان رضوی و مشهد به اندازه‌ای است که بسیاری از هنرمندان اعتقاد دارند، نگارش و اجرای نمایشنامه‌های بومی توسط نمایشنامه‌نویسان بخصوص در بخش کودک خراسان رضوی و در کلان شهری مثل مشهد هنوز به اندازه لازم نیست و باید نویسندگان بیش ازپیش در این عرصه فعالیت کنند.

به همین مناسبت با احسان روحی، مدرس و پژوهشگر و کارگردان و نویسنده تئاتر مصاحبه ای انجام دادیم.

تئاتر کودک طفل سراهی تئاتر استان است

صبح توس: در حال حاضر وضعیت تئاتر کودک در استان را چگونه ارزیابی می کنید؟

روحی : وضعیت تئاتر کودک و نوجوان استان به مثابه یک طفل سر راهی است که هر از چندگاهی بعضی ها به آن ورود پیدا می کنند و نمایشی برای کودکان به روی صحنه می برند. با وجود اینکه هر چند ماه شاهد روی صحنه آمدن یک کار کودک در استان هستیم که بعضا هم کارهای خوبی هستند؛ اما این کارها تداوم و یکپارچگی لازم را ندارند یعنی این که در طی یکسال شاید دو یا سه اثر کودک داریم در حالی باید سالانه 15 نمایش کودک روی صحنه داشته باشیم.

صبح توس: چه مشکلاتی سر راه تئاتر کودک در خراسان روضوی است؟

روحی: متاسفانه در استان ما سالنی که مخصوص نمایش کودک باشد و مخاطب خاص خودش را داشته باشد نداریم؛ باید سالنی مخصوص تئاتر کودک در استان تدارک دیده شود تا بتوانیم در حوزه تئاتر کودک موفق عمل کنیم و شاهد رشد این نوع تئاتر باشیم.

افراد متخصص نیاز تئاتر کودک خراسان رضوی

صبح توس: تئاتر کودک چه مشخصه های دارد؟ و نویسنده نمایش کودک باید چه ویژگی ها را رعایت کند؟

روحی : تئاتر کودک یک تئاتر تخصصی است، برای نوشتن یک تئاتر کودک باید دنیای کودک را بشناسیم مشخصه ها و مولفه های ارتباط و روانشناسی با کودک را بدانیم تا بتوانیم اثری خلق کنیم که کودک با آن ارتباط برقرار کند که به نظرم کار آسانی نیست.

ما در سال شاهد چند نمایش در زمینه تئاتر کودک هستیم؛ اما این تعداد نمایش با توجه به جمعیت دانش آموزی ما در استان بسیار کم است، برای اینکه بتوانیم تئاتر خوبی در بحث کودک داشته باشیم باید به سمت آموزش و تربیت افرادی متخصص در حوزه کودک گام برداریم تا این افراد به غنی شدن حوزه تئاتر کودک کمک کنند.

صبح توس: آیا مسئله نبود سالن ویژه کودکان و عدم توجه به تئاتر کودک فقط مشکل استان ما است یا در تهران و سایر استان ها هم با این مشکل مواجهه ایم؟

روحی : باید تهران را از این موضوع مستثنا قرار داد؛ چراکه آنجا جمعی از هنرمندانی هستند که قالبا از سایر استانها و خود تهرانی تشکیل شده اند و در واقع یک ایران کوچک تجمیع شده در تهران حضور دارند، بنابراین قیاس اگر بخواهیم در سایر شهرستان انجام دهیم باید بگویم کمتر سالنی مخصوص تئاتر کودک را در سایر شهر داریم.

متاسفانه در شهرستان های استان بحث آموزش تئاتر را نداریم، وقتی پروسه آموزش به حداقل می رسد؛ نمی توانیم از آن انتظار خروجی ایده آل داشته باشیم، بلکه همیشه باید منتظر یک سری از جرقه ها از سوی هنرمندان تئاتر استان باشیم.

در مشهد افراد کمی داریم که به صورت تخصصی تئاتر کودک کار می کند مثل جواد رحیم‌زاده و داوود کیانیان، که در بحث تئاتر کودک موفقیتهای خوبی به دست آوردند و توانسته اند جایگاهی در این عرصه پیدا کنند؛ اما از همین اندک شمار افراد هم حمایت مناسبی صورت نمی گیرد. منظورم از حمایت، حمایت سخت و نرم افرازی یعنی هم بحث مادی و معنوی است.

بستری برای کشف استعداد نمایش نامه نویسان وجود ندارد

صبح توس: با توجه به اینکه شما خودتان نمایش نامه نویس هستید و چند اثر در حوزه کودک کار کرده اید وضعیت نویسنده گان تئاترکودک در مشهد را چگونه ارزیابی می کنید؟

روحی: در مشهد نویسندگانی که درعرصه تئاتر کودک کار می کند چه قدیمی های این عرصه و چه نویسنده های تازه نفس، نویسنده های خوبی هستند؛ اما متاسفانه این ها خودشان کشف شدند یعنی بستری آماده نبود و نیست تا استعداهای جدید در عرصه نمایش نامه نویسی کودک را کشف کند.

باید زمینه ای فراهم شود تا نویسندگان تئاتر کودک بتوانند آثارشان را چاپ و معرفی کنند تا جریان تئاتر کودک را بتوانیم ببینیم به علاوه برگزاری کارگاه برای نمایش نامه نویسان می تواند در این عرصه گام موثری در کشف این استعدادها باشد.

صبح توس: تئاتر کودک در استان چه میزان توانسته در حوزه های فرهنگی، تربیتی و آموزشی در میان کودکان نقش آفرینی کند؟

روحی: ما هنوز نتوانسته ایم به صورت مستمر اساتید مجرب این حوزه را در شهر پرورش دهیم و کارگاهایی با حضور این اساتید برگزاری کنیم.

آستان قدس رضوی و شهرداری مشهد کارهایی در زمینه تئاتر کودک انجام داده اند؛ اما هیچ کدام از این کارها به صورت مستمر نبوده‌اند یعنی ما صرفا به جشنواره ها توجه کردیم و همین موضوع باعث شده سالانه پنج تئاتر کودک را در مشهد شاهد باشیم، این درحالی است که سالانه در شهری مثل مشهد باید 30 تئاتر کودک اجرا شود.

زبان تئاتر کودک در همه دنیا یکسان است

صبح توس: نمایش نامه نویسان کودک چه جایگاهی در دنیا دارد؟

روحی: در تمام دنیا و ایران حوزه کودک یک پایه است که می تواند با تئاتر و سایر هنرها به او آموزشهای لازم را داد و به نظر من زبان تئاتر کودک در همه دنیا یکسان است و کودکان طبق این زبان مشترک می‌آموزند که روابط اجتماعیشان به چه شکل باشد.

کودکان آن چیزی که در خانواده می آموزند بخشی از این آموزش ها را باید از بیرون خانه دریافت کنند و در زندگی حاضر و آینده اش از این تجربیات استفاده کنند؛ اما متاسفانه به دلیل عدم سبک درست زندگی، نمی توانیم این آموزه ها را انتقال بدهیم و این در حالی است که تئاتر یکی از ابرازهایی است که می‌تواند در این زمینه بسیار کمک کننده باشد.

سال گذشته در بحث تئاتر درمانی خیلی کار کردیم که یک بخشی از آن به تئاتر کودک اختصاص داشت و بخش دیگر آن به تئاتر معلولین و روانشناسی. از لحاظ روانشناسی کودک، تئاتر کودک می تواند او را در موقعیتی قرار دهد که در حالت طبیعی کودک ساده از کنار آن عبور می کند؛ اما در نمایش دقت کودک در آن موضوعات افزایش می یابد و آموزش را در لابه لای نمایش می توان جای داد آنجا است می توانیم بگویم به رسالتی که تئاتر در بحث فرهنگ سازی دارد، رسیده است.

صبح توس: در رابطه با آخرین کارتان «ماهرخ» که روی صحنه است یک توضیح می دهید؟

روحی: نمایش «ماهرخ» یک دارم اجتماعی و به نوعی زندگی آدم های امروزی است؛ افرادی که خیال می کنند با حذف کردن تفکر یک فرد یا اعتقادشان و ردشدن از یک سری اتفاق ها که بعضا هم به آن تعلق خاطر دارند، می توانند به زندگی ایده آل برسند در صورتی که شاید ایده آل ما در همان موقعیت و عدم حذف کردن هاست.


وی در پایان بیان کرد: داستان این نمایش نامه در رابطه یک نویسنده است که به خاطر چاپ کتابش تن می دهند به حذف شدن بخشی از کتاب و بعد از گذشت مدتی بازخورد آن حذف در زندگی این نویسنده نمود پیدا می کند و در آثار بعدی او که خیلی برایش مهم است اثر می گذارد، ولی باید باز هم تن به حذف شدن بدهد و شخصیت با یک تضاد مواجهه می شود که آیا بازهم تن به حذف بدهد یا نه؟.

گفت‌وگو از نفیسه سلیمانیان

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۱۵۲۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرودگاه گناباد، پیشران توسعه و رونق در جنوب خراسان رضوی

مهدی توکلی گفت: فرودگاه منطقه‌ای شهدای گناباد ظرفیت مهم توسعه و رونق اقتصادی در جنوب استان خراسان رضوی و شمال استان خراسان جنوبی را دارا است.

وی خاطرنشان کرد: با راه‌اندازی این فرودگاه بستری برای حمل‌ و نقل هوایی و جابجایی مسافر در ۱۵ شهر پیرامونی آن فراهم آمده است.

رئیس فرودگاه شهدای گناباد اظهار کرد: با راه‌اندازی فرودگاه منطقه‌ای شهدای گناباد که بعد از ۳۰ سال با پیگیری‌های مجدانه دولت سیزدهم به سرانجام رسید، زمان سفر به تهران به حدود یک ساعت کاهش یافت و آرزوی دیرینه مردم منطقه محقق شد.

وی بیان کرد: فرودگاه منطقه‌ای شهدای گناباد بعد از فرودگاه شهید هاشمی نژاد مشهد و فرودگاه شهدای سبزوار به‌ عنوان سومین فرودگاه تحت مالکیت شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران در خراسان رضوی با ارزش ۷۰۰ میلیارد تومان در خردادماه پارسال افتتاح و از مهرماه به بهره‌برداری رسید.

رئیس فرودگاه شهدای گناباد اذعان کرد: شرکت هواپیمایی وارش با برقراری پروازهای منظم هفتگی در مسیر تهران ـ گناباد ـ تهران طی ۴۰ پرواز بیش از ۳۹۰۰ نفر مسافر را تاکنون جابجا کرده است.

وی خاطرنشان کرد: تا فاصله ۱۵۰ کیلومتری فرودگاه گناباد، ساکنین شهرستان‌های جنوب خراسان رضوی و شمال خراسان جنوبی از جمله گناباد، بجستان، بردسکن، خلیل‏‌آباد، قائن، فردوس، خضری و دشت بیاض، سرایان، خواف و... در زمان کمتر از ۲ ساعت می‌توانند به فرودگاه دسترسی داشته باشند، همچنین این زمان برای ساکنان شهرستان کاشمر در فاصله ۱۲۵ کیلومتری گناباد حدود ۷۵ دقیقه است.

توکلی گفت: فرودگاه منطقه‌ای شهدای گناباد در ۶ کیلومتری شمال این شهر و در حاشیه بزرگراه گناباد به تربت‌حیدریه احداث شده که دسترسی سریع و آسان و بدون بار ترافیکی یکی از مزیت‌های نسبی آن است.

وی افزود: از جمله امکانات در این فرودگاه برای مسافران، پارکینگ شبانه‌روزی و ساعتی، تاکسی درون‏‎ شهری و برون‏ شهری با قیمت مناسب، اتاق کودک -کافی شاپ و غرفه عرضه سوغاتی و صنایع دستی شهرستان است.

رئیس فرودگاه شهدای گناباد بیان کرد: افزایش تقاضای سفر هوایی و حمایت مردمی، شرط لازم جهت افزایش تعداد پروازها در هفته است که در صورت تحقق آن، با زیرساخت فعلی ظرفیت برقراری پروازها به‌صورت همه‌روزه در مسیرهای مختلف هوایی را دارد.

وی با بیان اینکه مسافران می‌توانند برای خرید بلیت از سایت‌‏های معتبر اقدام کنند، گفت: راه‌اندازی این فرودگاه بستر توسعه و رونق منطقه در زمینه‌های مختلف را افزایش داده است.

مرحله نخست بهره‌برداری از فرودگاه منطقه‌ای شهدای گناباد به عنوان سومین فرودگاه استان خراسان رضوی چهارم خردادماه سال گذشته با حضور رییس مجلس شورای اسلامی آغاز شد. برای تکمیل و بهره‌برداری از فرودگاه منطقه‌ای شهدای گناباد در مجموع ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است.

فرودگاه شهدای گناباد دارای زمینی به وسعت ۲۵۰۰ هکتار و ۲۷۰۰ متر باند به عرض ۶۰ متر است و تا فرودگاه مشهد ۲۷۰ کیلومتر تا سبزوار ۳۰۰ کیلومتر و تا بیرجند ۲۱۸ کیلومتر فاصله دارد و اکنون به عنوان سومین فرودگاه استان خراسان رضوی بعد از مشهد و  سبزوار، در منطقه جنوب خراسان رضوی فعالیت دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان رضوی مشهد

دیگر خبرها

  • تشکیل ۳ پرونده جرایم انتخاباتی خراسان رضوی در دور اول
  • ثبت ۵۰۰ فقره تصادف در شبانه‌روز گذشته در مشهد
  • فرودگاه گناباد، پیشران توسعه و رونق در جنوب خراسان رضوی
  • ۸۲ مصدوم در تصادفات مشهد
  • تصادفات مشهد ۸۲ مصدوم بر جا گذاشت
  • هوای گرم در خراسان رضوی ماندگار است
  • هوای چهار منطقه کلانشهر مشهد «سالم» است
  • تصادفات در مشهد یک کشته و ۴۳ مصدوم بر جای گذاشت
  • بازگشایی مسیر‌های جاده‌ای مسدود خراسان رضوی
  • مسیرهای جاده‌ای مسدود خراسان رضوی بازگشایی شده است