Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران- ایرنا- در حالی که دلار بی تفاوت به سخنان رییس جمهوری آمریکا عبور کرد اما کارشناسان اقتصادی می گویند اگر دولت بازار را مدیریت نکند، دلار 4 هزار تومانی به شب عید می رسد.

به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، خیز نرخ ارز در بازار از چند روز گذشته شروع شد وبه بیش از 4 هزار تومان رسید. عوامل مختلفی برای این رشد قیمت مطرح شد که مهم ترین آنها افزایش تقاضا به دلیل نزدیک شدن به ایام اربعین حسینی و سفر به عتبات عالیات، تهدیدات ترامپ، جبران کسری بودجه ، عرضه نشدن ارز در بازار بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اما روز گذشته با تثبیت نرخ ارز در بازار دیدیم که دلیل این افزایش قیمت ها هیاهوی آمریکایی ها نبوده است. از سوی دیگر «محمدباقر نوبخت» سخنگوی دولت هم این اطمینان خاطر را به فعالان اقتصادی داد که دولت به دنبال افزایش نرخ دلار نیست و این گفته که دولت خواهان افزایش نرخ ارز است، تهمت است.
نوبخت افزود: دولت با کاهش ارزش ریال در برابر دلار متضرر خواهد شد و سیاست دولت کنترل نرخ ارز شناور و مهار تورم بوده و با کاهش غیرمنطقی ارزش ریال در برابر دلار مخالف است .
و در حالی که عده ای بر این باور هستند که رشد نرخ دلار برآمده از ساز و کار بازار است و وقت آن رسیده که دلار به قیمت واقعی خود برسد و این شرایط بازار می تواند بستر یکسان سازی نرخ ارز را فراهم سازد. اما در مقابل عده ای هم معتقدند بانک مرکزی باید با مدیریت بازار، نوسانات نرخ ارز را کنترل کند چرا که آثار تورمی در سایر بخش های اقتصادی خواهد داشت و پیش بینی پذیری بازارها را از بین خواهد برد.
اما موضوع مهم این است که دلار چهار هزار تومانی تا چه زمانی در بازار دوام خواهد داشت و آیا پس از این به بهانه های شروع سفرهای ژانویه (سال نو میلادی)، ادامه انتشار اخبار درباره سرنوشت برجام، گرانی های شب عید و... سمت و سوی نرخ ارز همچنان صعودی خواهد بود؟ کارشناسان در پاسخ به این سوال می گویند که اگر بانک مرکزی وارد بازار نشود، دلار در سطح قیمتی 4 هزار تومان باقی خواهد ماند.
گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا در این خصوص با «حمیدرضا برادران شرکاء» و« هادی حق شناس » کارشناسان ارشد اقتصادی به گفت وگو نشسته است .

**بانک مرکزی مدیریت نکند، دلار تا شب عید گران می ماند
«حمیدرضا برادران شرکا» کارشناس اقتصادی در گفت وگو با پژوهشگر ایرنا درباره نوسانات نرخ ارز در بازار در چند روز گذشته اظهار داشت: نوسان نرخ ارز چیز عجیبی نیست و در همه دنیا شاهد این نوسانات هستیم اما عجیب این است که چرا بانک مرکزی در این شرایط بازار را کنترل نمی کند. نوسان نرخ ارز با هر دلیلی از جمله شروع سفرهای اربعین، سفرهای ژانویه، انتشار اخبار سیاسی و ... این وظیفه بانک مرکزی این نوسانات را مدیریت کند.
وی با تاکید بر اینکه مدیریت بازار با مداخله در آن متفاوت است، گفت: دخالت در بازار زمانی رخ می دهد که در بازار قیمت های تعادلی بسیار بالا است و دولت بدون هیچ منطقی دخالت هایی را انجام می دهد اما در حال حاضر بخش عمده ای از منابع ارزی در اختیار و کنترل بانک مرکزی است و بازار سهم بسیار ناچیزی از آن دارد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: بازار آزاد تاثیر بسیار محدودی در مدیریت عرضه و تقاضا دارد و از سوی دیگر این تکلیف برنامه ششم است که نرخ ارز به صورت مدیریت شده شناور باشد و این مدیریت وظیفه قانونی بانک مرکزی است.
برادران شرکا با پیش بینی بازار ارز تا پایان سال، گفت: به طور قطع اگر بانک مرکزی بازار را کنترل نکند، خیز نرخ دلار تا شب عید ادامه خواهد داشت. دائما عواملی به وجود می آیند که منجر به افزایش قیمت ارز شوند و در این میان موضوع مهم مدیریت بازار است.
این کارشناس بازار ارز با تاکید بر اینکه نرخ دلار به تمام بازارهای کالایی و خدماتی کشور سیگنال می دهد، اظهار داشت: با افزایش نرخ دلار تمام بازارهای داخلی دچار گرانی می شوند و حال اگر حتی نرخ دلار کاهش پیدا کند آثار تورمی ایجاد شده ناشی از افزایش قیمت ان در سایر بازارها از بین نمی رود چرا که قیمت ها حالت چسبندگی دارند. به همین دلیل است که مدیریت بانک مرکزی از سوی دولت بسیار حائز اهمیت است.
برادران شرکا با تاکید بر ضرورت اجرای سیاست یکسان سازی نرخ ارز، گفت: بانک مرکزی 4 سال است که قصد یکسان سازی نرخ ارز را دارد اما تا کنون پس از گذشت این مدت نسبت به اجرای این سیاست پولی ومالی اقدام نکرده است و معتقد هستم که دلایل ذکر شده برای این تاخیر منطقی نیست. اجرای این سیاست می تواند در منطقی شدن نرخ ارز موثر باشد.
وی افزود: اگر تعیین نرخ ارز به یک بازار غیرمتشکلی که سهم زیادی از بازار ارز ندارد وگذار شود این یک سهل انگاری است و می تواند پیامدهای منفی برای سایر بخش های اقتصادی داشته باشد.

** انباشت تورم قیمت ارز را تعدیل می کند
همچنین «هادی حق شناس» کارشناس اقتصادی در گفت وگو با گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا با بیان اینکه در مقایسه بازار ارز در شهریور 1396 با مدت مشابه یک سال قبل از آن شاهده می کنیم که نرخ ارز در این مدت تقریبا ثابت بوده است، گفت : در کشورمان در آستانه ایام اوج سفرهای خارجی نوسانات مختصری در قیمت ارز مواجه می شویم اما تغییرات قیمتی عوامل بسیر متعددی دارد.
وی با اشاره به ثبات قیمت ارز در طول یک سال گذشته ادامه داد: نرخ ارز در شرایطی تقریبا ثابت بوده که در طول چهار سال گذشته تورم انباشته وجود داشته که این تجمیع باید در تعدیل نرخ ارز تخلیه شود.
حق شناس درباره علت تخلیه نشدن تورم انباشته در نرخ ارز طی چهار سال گذشته ، گفت: دلیل اول خوشبینی مردم به ثبات اقتصادی با اسقرار دولت یازدهم بوده است. امضای تفاهمنامه برجام و آثار آن در دوران پسابرجام دلیل دوم و دلیل سوم آن، کنترل سیاست های ارزی بانک مرکزی است وگرنه به طور قطع قیمت ارز باید با فرمول مابه تفاوت میانگین تورم داخلی و تورم خارجی تعدیل می شد.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که آیا احتمال درجا زدن دلار در نرخ 4 هزار تومان وجود دارد، اظهار داشت: به نظرم اگر دولت در بازار ارز دخالت نکند، دلار در نرخ بالای چهار هزار تومان باقی خواهد ماند.
وی تاکید کرد: هر اقدامی از سوی دولت به معنای مداخله نیست اما نوع سیاست دولت می تواند بسیار متفاوت باشد. اگر دولت از این فرصت استفاده کند و سیاست یکسان سازی نرخ ارز به اجرا برسد به طور قطع عملیاتی شدن این سیاست به نفع اقتصاد ملی خواهد بود. البته دولت سال گذشته فرصت اجرای سیاست یکسان سازی نرخ ارز را داشت و باید نسبت به اجرای آن اقدام می کرد و جلوی رانت بازار ارز را می گرفت.

** پیش بینی ناپذیری فضای اقتصادی با نوسان نرخ ارز

نرخ ارز یکی از شاخص‌های مهم اقتصاد کشور محسوب می شود که نقش تعیین‌ کننده‌ در عملکرد حوزه‌های مختلف اقتصاد دارد حال اینکه هر چه نرخ ارز ثبات بیشتری داشته باشد، قدرت پیش‌بینی و آینده‌ نگری را برای سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی افزایش می‌ دهد. مهم ترین پیامد افت و خیز نرخ ارز به ویژه دلار هم در پیش بینی پذیری اقتصاد و وضعیت بازارهای مختلف خود را نشان می دهد و یکی از مهم ترین دستاوردهای دولت یازدهم در طول چهار سال گذشته ثبات اقتصادی بوده که بخشی از آن به واسطه ثبات نرخ ارز بوده است.
طبق گفته کارشناسان، نرخ ارز تابعی از عرضه و تقاضای این کالا در بازار، تابع میزان تورم داخلی و خارجی و همچنین متاثر از تغییرات قیمتی است که در بازارهای داخلی و جهانی ایجاد می‌ شود. حال اینکه یکی از راهکارهای دفع نوسانات نرخ ارز، یکسان سازی قیمت ها است و اگر به دنبال ثبات در بازار ارز هستیم، دولت باید هر چه سریع تر نسبت به یکسان سازی نرخ ها در بازار اقدام کند. به طور قطع مم ترین مزیت تثبیت نرخ ارز در کاهش ریسک در برنامه ‌ریزی آینده برای سرمایه‌گذاری است و این می تواند باعث ورود سرمایه های داخلی و خارجی به بازارهای مولد شود همان چیزی که تکلیف برنامه ششم توسعه و سیاست های اقتصاد مقاومتی است.

پژوهشم**9345** 1601** خبرنگار: نازیلا مهدیانی ** انتشار: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، کانالی برای انعکاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شوید.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۵۷۴۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قالیباف: منتظر برنامه مکتوب بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم

به گزارش­ ­خبرگزاری صدا و سیما به­ نقل از خانه ملت، ­ دومین نشست بررسی مسائل ارزی شامگاه چهارشنبه با حضور­ ­ محمدباقر قالیباف رئیس مجلس، سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و امور دارایی، محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی، سید محمد حسینی معاون پارلمانی رئیس جمهور، محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی، سیدشمس الدین حسینی رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید، ­­عزت الله اکبری تالارپشتی رئیس کمیسیون صنایع و معادن، حجت الاسلام محمدحسین حسین زاده بحرینی و محسن زنگنه از نمایندگان اقتصاددان مجلس و تعدادی از کارشناسان مرکز پژوهش‌ها در­­مجلس برگزار شد. ­

آقای ­­­قالیباف در این نشست با بیان اینکه نباید به ارائه گزارش اکتفا کرد گفت:­­زیرا در نشست قبلی به اندازه کافی گزارش ارائه شد و دوستان دولت باید به طور روشن و شفاف رویکرد رو به جلو برای مدیریت بازار ارز ارائه کنند.

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد:­­ما دنبال تکرار جلسات نیستیم و جلسه سومی وجود ندارد بنابراین باید در مورد موضوع به جمع‌بندی برسیم و نتیجه نهایی را­­به صحن علنی ارائه کنیم و در این رابطه­ ­با توجه به اصرار نمایندگان برای بررسی موضوع در صحن علنی، به صورت مشخص به نمایندگان گفتم اگر به جمع‌بندی و اتفاق نظر با دولت نرسیم مجلس خود به جمع‌بندی روشن می‌رسد.

آقای­ ­قالیباف با تاکید بر اینکه باید بر روی اصل موضوع بحث و گفتگو کنیم و در مورد رویکردها، اشکالات و راهکار‌ها به جمع‌بندی برسیم، تصریح کرد: واقعیت این است که ناترازی‌ها در قیمت ارز تاثیرگذار است بنابراین نمی‌توان نظام یکپارچه اقتصادی را نادیده گرفت و دولت و مجلس باید به این مهم توجه داشته باشند.

رئیس قوه مقننه­­­با یادآوری اینکه­­ حکمرانی از دو بخش تشکیل می‌شود، گفت: یک بخش تشخیص علمی و دیگری تصمیم سیاسی است؛ تشخیص‌های علمی ما به دلایل مختلف تحت تاثیر تصمیم‌های سیاسی قرار دارد درحالی که اگر ترکیب آنها را با هم رعایت کنیم می‌توانیم مشکلات را حل کنیم، اما اگر تشخیص علمی را فدای تصمیم سیاسی کنیم به طور حتم دچار مشکل خواهیم شد. ­

وی افزود: همچنین اگر­­به تشخیص علمی بدون شرایط سیاسی کشور توجه کنیم با مشکل مواجه خواهیم شد بنابراین تعادل این موضوع مهم است. ­

آقای­ ­قالیباف با تاکید بر اینکه مجلس در عین اختلاف سلیقه و اختلاف دیدگاه با سیاست‌های ارزی دولت همراهی کرده است، گفت: همه اختیار‌های موجود در قانون دائمی را به رئیس بانک مرکزی دادیم و هر چه ایشان در جلسه سران قوا بیان کردند قبول کردیم، اما شرایط کنونی نشان می‌دهد که هم رویکرد اقتصادی و هم رویکرد مدیریتی در موضوع ارز دچار اشکال است. ­

وی با اشاره به تورم کالا‌های اساسی که با ارز ترجیحی وارد می‌شوند و تاکید بر ضرورت اصلاح رویکرد‌های اقتصادی در این زمینه، گفت:­­به طور روشن و مشخص امروزه در سیاست‌های ارزی از نگاه اقتصادی دچار مشکل هستیم و طرح جامعی برای رویکرد اقتصادی در ارز وجود ندارد. ­

آقای­­­قالیباف خطاب به مسئولان اقتصادی حاضر در نشست گفت: ما رویکرد اقتصادی مان در حوزه مدیریتی را اعلام کردیم و تا روز یکشنبه برای دریافت برنامه دولت منتظر می‌مانیم، اما اگر برنامه و سیاست ارزی دولت ارائه نشود، مجلس جلسه خواهد گذاشت و طرح خود را ارائه می‌کند.


در این جلسه محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی گزارشی از وضعیت بازار ارز و تحولات اقتصاد کلان کشور ارائه کرد. ­

همچنین وزیر اقتصاد و­­ روسای کمیسیون‌های اقتصادی، صنایع و معادن و جهش و رونق تولید مجلس هم به تشریح راهکار‌های خود برای کنترل نرخ ارز پرداختند.

دیگر خبرها

  • مجلس آتش‌بیار معرکه است!
  • توضیح دبیرکل اتاق بازرگانی ایران و عراق درباره بازار دلار
  • رشد قیمت دلار در بازار غیررسمی، ارتباط چندانی با بانک مرکزی ندارد
  • منتظر برنامۀ بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم
  • قالیباف: اگر بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد مجلس برنامه خود را ارائه خواهد کرد
  • قالیباف: منتظر برنامه بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم
  • قالیباف: بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد مجلس برنامه می‌دهد
  • قالیباف: منتظر برنامه مکتوب بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم
  • بازاری‌ها فروشنده شدند/ بازگشت دلار به کانال ۶۲ هزار تومان
  • توصیه ارزی همتی به دولت با عنوان خیرخواهانه