Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-28@20:22:08 GMT

تجارت روی مرز احتیاط و امید

تاریخ انتشار: ۱ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۲۰۶۴۲۶

تجارت روی مرز احتیاط و امید

روزنامه ایران روز دوشنبه در گزارشی با عنوان 'تجارت روی مرز احتیاط و امید' به واکاوی و تحلیل وضعیت بازار بانه پس از همه پرسی اقلیم کردستان پرداخته است.

بازار بانه یک هفته پس از بسته شدن مرزهای ایران با اقلیم کردستان عراق، آرام است، اینجا در میدان جهاد بانه و در انبوه پاساژهای اطراف میدان، برخی از تاجران عمده نگرانند اما برخی دیگر می‌گویند بسته شدن مرز بی‌معنی است و از تمام کوه‌ها و دره‌های این حوالی می‌شود به واردات ادامه داد، این نخستین بار نیست که به دلایل سیاسی و امنیتی مرز بسته می‌ماند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


سال گذشته نیز حدود پنج ماه مرزهای رسمی برای ورود کالا بسته شد اما نخستین باری است که کردهای مرزنشین را در وضعیتی دوگانه قرار می‌دهد؛ آنها همچنان که برای همزبانان خود در آن سوی مرز نگرانند، به امنیت کشورشان می‌بالند.
نتیجه اینکه، بستن مرز را واکنشی طبیعی در برابر اتفاقات اقلیم می‌دانند اما روی دیگر ماجرا اقتصاد منطقه است که با ادامه آشفتگی‌ها در اقلیم کردستان ورشکسته خواهد شد و چه بسا دیگر قاچاق کالا از کوه‌ها و دره‌های اطراف نیز بی‌معنی شود. وضعیتی که می‌تواند به‌طور مستقیم بازارهای تهران را نیز تحت تأثیر خود قرار دهد. اما این تنها مرزنشینان کردستان ایران نیستند که از 2 پنجره متفاوت به موضوع نگاه می‌کنند بلکه مسئولان ایران نیز دقیقا در چنین وضعیتی بسر می‌برند.
مرز باشماق مریوان برای ورود و خروج اتباع 2 کشور بسته است مگر اینکه هرکدام در حال برگشتن به کشور خود باشند. مرزهای رسمی بانه هم که فقط برای ورود و خروج کالاست، اجازه واردات ندارد. جاده باریک و خاکی مرز کولبری «هنگژال» را با چند میله آهنی مسدود کرده‌اند اما صف تریلی‌ها را می‌شود در بازارچه یا گمرک «سیرانبند» دید که در انتظار ورود به سلیمانیه هستند؛ عمدتا لبنیات و مواد غذایی.
اجازه ورود به بازارچه را پیدا نمی‌کنم اما یکی از مسئولان گمرک می‌گوید از روزی که اقلیم بحرانی شده، ورود کالا از ایران به کردستان عراق هم بیش از 3 برابر شده است: قبلا روزی 40 تا 50 تریلی کالای ایرانی به اقلیم می‌رفت اما حالا روزی 120 تریلی جنس می‌فرستیم، امروز از صبح تا ساعت یک، فقط 50 تریلی لبنیات فرستاده‌ایم.
تصویری که به وضوح نشان می‌دهد کردهای اقلیم در شرایط بحرانی، به ایران بیش از هر کشور دیگری اعتماد دارند و ایران نیز نگران بحران اقتصادی و امنیت غذایی آنهاست زیرا در ساده‌ترین حالت، سرریز مشکلات، این سوی مرز را هم تحت تاثیر قرار خواهد داد.
جاده رؤیایی سیران بند را دوباره به مقصد بانه برمی‌گردم کوهستان و جنگل، تازه و تمیز و براق در برابر پاییز مقاومت می‌کند. پیمان، راننده جوان بانه‌ای می‌گوید: «اینجا نقطه صفر مرزی است اما نیمه شب هم همین امنیت را دارد که حالا وسط روز.
من برای کردهای عراق نگرانم اما به‌عنوان یک کرد ایرانی، به خودم می‌بالم که در چنین وضعیتی نیستم.» کوه بلندی را نشان می‌دهد که برای تماشایش سرم را تا داشبورد پایین می‌آورم. می‌گوید: دیروز دلم گرفته بود. این کوه را بالا رفتم و ساعتی روی قله نشستم و برگشتم.
حرف‌های پیمان را کاک عارف راننده سقزی که دیروز مرا به بانه رساند هم تکرار می‌کند و همین طور کاک بشیر راننده سنندجی. عارف می‌گفت: «کار من مسافرکشی است.
چند روز پیش یک نفر همدانی را می‌بردم بانه، گفت فلانی این روستاها گاز دارد؟ گفتم بله. گفت اما خیلی از روستاهای همدان که وسط ایران است گاز ندارد. همه ما باید قبول کنیم که اگر مشکلی هست برای همه است؛ بانه و سقز و همدان ندارد. بعضی‌ها می‌گویند چرا اینجا هم مثل اراک کارخانه نمی‌زنند. اما واقع بین باشیم، کدام کشور کارخانه‌هایش را سر مرز می‌سازد. برای رونق اقتصاد، دولت باید کارهای دیگری بکند. همین الان هم چشم‌شان را به روی قاچاق بسته‌اند. اگر سفت و سخت می‌گرفتند که 2 روزه بانه و سقز و مریوان تعطیل می‌شد.»
کاک یوسف طالبی که در میدان جهاد بانه، یخچال و تلویزیون می‌فروشد اساساً به بسته شدن مرز اعتقادی ندارد. وقتی از او درباره تأثیر این وضعیت بر بازار بانه می‌پرسم، می‌گوید: «مرز بسته نیست.
مرز هیچ وقت بسته نبوده. من 30 سال است اینجا کاسبی می‌کنم و عمده فروش هستم اما یادم نمی‌آید مرز بسته شده باشد.
بله مرز حاج عمران و پرویز خان و باشماق برای ورود و خروج افراد بسته است اما مرزهای کولبری بسته نیست، مرز کولبری هم بسته شود از مرز قاچاق حتما وارد می‌شود. اگر یک ماه مرز واقعا بسته بماند شهر ویران می‌شود من یادم نمی‌آید چنین اتفاقی افتاده باشد پول که توی جیبت باشد، همه راه‌ها به رؤیت باز می‌شود.»
می پرسم آیا جنس خریداری شده‌ای‌داری که آن طرف مانده باشد؟ می‌گوید همه این شهر آن طرف جنس دارند. حالا از اینجا نتوانستیم وارد کنیم، مریوان هست، مریوان نشد، سردشت. چیزی به‌عنوان بسته شدن مرز معنی ندارد. یعنی اگر امشب به من بگوید جنست آن طرف مانده و کولبرها به جای 50 هزار 200 هزار می‌گیرند و از فلان کوره راه به دستت می‌رسانند، درجا تقدیم می‌کنم. من خودم قبل از اینکه مغازه دار شوم و عمده فروشی کنم، قاچاقی جنس می‌آوردم.»
کاک جمال محمدی می‌گوید: «وضع بانه خوب است و فعلاً مشکلی نداریم. حتی اگر تا 2 ماه هم جنسی به ما نرسد، به اندازه کافی در بانه جنس برای فروش هست. اما بعد از 2 ماه وضع می‌تواند بحرانی شود.»
بحرانی که محمدی از آن حرف می‌زند، به این معنی است که در بانه، همه راه‌ها برای معیشت به ورود کالا از اقلیم کردستان ختم می‌شود. نه کارخانه و کارگاهی در این شهر هست و نه کشاورزی از چنان قوامی برخوردار است که بتواند چرخ‌های اقتصاد شهر را به گردش دربیاورد. وضعیتی که مریوان و سردشت و خیلی از شهرهای مرزی کردستان و آذربایجان غربی با آن مواجه هستند. کامران حسنی خرده فروش لوازم آرایشی، برخلاف دیگران وضعیت را بحرانی توصیف می‌کند: وضع بازار اصلا جالب نیست قیمت لوازم آرایشی 7 برابر شده ولی من همچنان مجبورم با همان قیمت قبلی و بدون سود بفروشم اگر این وضعیت 2 ماه دیگر ادامه پیدا کند، حتما ورشکست می‌شوم هیچ کار دیگر هم در بانه نیست، بانه یعنی مرز و اگر مرز بسته بماند کار همه ما تمام است.
کاک آروین غلامی یکی از تاجران بانه و از جمله کسانی است که مستقیماً از چین و دوبی لوازم آشپزخانه وارد می‌کند. سفارش او پس از تحویل در مرزهای اقلیم کردستان به صورت کولبری وارد خاک ایران می‌شود. آروین می‌گوید: «یک هفته‌ای هست که مرز بسته است.
شکر خدا ما جنسی آن طرف مرز نداریم ولی از همکاران من هستند کسانی که اجناس‌شان آن طرف مانده. هر روز هم کرایه‌ها بالاتر می‌رود و درنهایت مجبور می‌شویم قاچاقی وارد کنیم که همین باعث می‌شود بازار افتضاح شود. جنس اگر پشت مرز بماند و آفتاب بخورد و درب و داغان شود، به چه دردی می‌خورد؟ قاچاقی وارد کردن هم به جنس آسیب می‌زند.»
کاک هادی کریمی وسایل برقی کم حجمی مثل سشوار و ریش تراش و اتو می‌فروشد. او می‌گوید من کاری با سیاست ندارم اما ادامه این وضعیت به سود هیچ کس نیست: «بانه هیچ امکان درآمدی جز همین مرز ندارد. اگر چنین امکانی بود، همه این فروشنده‌ها که اغلب لیسانس و فوق لیسانس هستند، مشغول کار دیگری می‌شدند.» خود او تحصیلکرده حقوق است و حالا می‌گوید به ناچار فروشنده شده: «اگر فقط 2 ماه مرز بسته بماند، کار بانه ساخته است.»
کاک پشتیوان فروشنده یخچال و تلویزیون، به اندازه یک ماه دیگر برای فروش جنس دارد و پس از بسته شدن مرزها، از سفارش کالای جدید انصراف داده. او می‌گوید: «جنسی که با قاچاق وارد شود هم گران‌تر تمام می‌شود و هم کیفیت خود را از دست می‌دهد. من از خرید انصراف دادم و فکر می‌کنم با ادامه این وضعیت، بازار بانه آشفته خواهد شد.»
او مثل اغلب بانه‌ای‌ها برای همزبانان خود در آن سوی مرز نگران است: «آنها مشکلات زیادی دارند. قبل از همه امنیت که با هیچ چیزی قابل قیاس نیست. من به‌عنوان یک کرد ایرانی در امنیت کامل زندگی می‌کنم و فکر می‌کنم کشور من بهترین کشور دنیاست.» این روزها اوضاع سیاسی و امنیتی اقلیم کردستان به هم ریخته و کردهای هر دو سوی مرز نگران بحرانی بزرگترند. در این بین بازار بانه می‌تواند مثل دماسنج عمل کند. بازاری که فعلاً در آرامش است اما تاجران و فروشنده‌هایش در بیم و امید به سر می‌برند.
در جاده خاکی آسفالت بانه به مریوان، در روستای «دگاگا» و در میان کوهستانی که تنه به تنه جنگل‌های مازندران می‌زند، توقف می‌کنیم. آبی به سر و صورتم می‌زنم و سفارش نان «کلانه» و نیمرو می‌دهم. تویوتاهای بزرگ 3 اف که در مریوان به «پانکی» شهرت دارند، با باری به بزرگی یک خاور بسرعت از مقابل پایگاه «سوته» عبور می‌کنند. آنها درحال تزریق کالا از مرزهای مریوان به بازار بانه هستند.
منبع: روزنامه ایران
/9102/3020

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۰۶۴۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصمیم فرهاد مجیدی؛ او به ایران برمی‌گردد؟

فرهاد مجیدی در ۳ مقطع زمانی مختلف سکان هدایت استقلال را برعهده گرفت که مهم‌ترین دوران سرمربیگری او در جمع آبی‌پوشان پایتخت، در لیگ بیست‌ویکم اتفاق افتاد. مجیدی که در ۲ نوبت در قامت جانشین موقت به جای وینفرد شفر و آندره‌آ استراماچونی روی نیمکت استقلال حضور پیدا کرد، روز‌های پرفرازوفرودی را در جمع آبی‌پوشان پایتخت گذراند، اما در دوره سوم حضورش در استقلال که بعد از پایان همکاری آبی‌ها با محمود فکری بود، شرایط کاملاً متفاوت پیش رفت.

استقلالی‌ها هم در آسیا با فرهاد مجیدی عملکرد قابل‌قبولی را از خود به جای گذاشتند و هم در اولین فصلی که مجیدی از ابتدای فصل روی نیمکت استقلال نشست، آبی‌پوشان پایتخت رکورد‌های تاریخی را از خود به جای گذاشتند و بدون باخت و با ثبت بیشترین امتیاز در تاریخ لیگ برتر به مقام قهرمانی رسیدند. در کنار روز‌های پراتفاق، اما شیرین مجیدی در استقلال، باید اشاره‌ای هم به دوران سرمربیگری او در تیم امید ایران و اتحاد کلبا داشته باشیم که سرمربی ایرانی روز‌های پرتلاطمی را در فوتبال امارات در نقش سرمربی اتحاد کلبا گذراند و در نهایت به شکلی توافقی از این تیم اماراتی جدا شد.

مجیدی برای دست‌نخورده‌ماندن رکورد تاریخی‌اش در استقلال، تصمیم هوشمندانه‌ای گرفت و بعد از یک فصل شکست‌ناپذیری همراه استقلال و کسب قهرمانی تاریخی، در قامت لژیونر در عرصه سرمربیگری کارش را پیش برد و حالا همواره نام او به عنوان جدی‌ترین آلترناتیو نیمکت استقلال مطرح است. با توجه به پایان همکاری فرهاد مجیدی و اتحاد کلبا، در طول ۲ اخیر بار‌ها نام او برای حضور در تیم‌های مختلف در فوتبال ایران به میان آمده، اما این سرمربی جوان در مقطع کنونی هیچ تصمیمی برای مربیگری در فوتبال ایران ندارد.

استقلال سرمربی دارد، حضور در تراکتور را نمی‌خواهد!

جواد نکونام سرمربی کنونی آبی‌پوشان پایتخت توانسته عملکردی درخشان را از خود به جای بگذارد و صدرنشینی در لیگ بیست‌وسوم و قدم زدن در مسیر کسب عنوان قهرمانی باعث شده تا سایه فرهاد از نیمکت آبی‌ها دور باشد؛ هر چند که در طول ماه‌های اخیر شایعاتی درباره حضور احتمالی مجیدی به جای نکونام به میان آمد، اما بررسی دقیق‌تر نشان می‌دهد که هم نکونام قراردادی ۳ ساله با استقلال دارد و هم اینکه در شرایط فعلی، فرهاد مجیدی علاقه‌ای به حضور دوباره در فوتبال ایران و تیم استقلال نشان نداده است.

فرهاد مجیدی البته برای بازگشت به چرخه سرمربیان لیگ برتری، پیشنهادی از تیم تراکتور تبریز هم روی میز خود داشت و مدیران باشگاه تراکتور تایید کردند که برای جانشینی پاکو خمس به سراغ استخدام مجیدی رفته‌اند، اما با این وجود، فرهاد مجیدی به پیشنهاد تراکتوری‌ها پاسخ منفی داده و تمایلی برای حضور روی نیمکت سرخ‌پوشان تبریزی نشان نداده است. پاسخ منفی مجیدی به پیشنهاد تراکتوری‌ها باعث شده تا دوری این سرمربی جوان از چرخه سرمربیان لیگ برتری به ۲ سال نزدیک شود و به نظر می‌رسد که این دوری تداوم خواهد داشت.

فرهاد حتی هدایت تیم امید را هم نمی‌خواهد

مسئولان فدراسیون فوتبال در حال برنامه‌ریزی برای معرفی اعضای جدید کادرفنی تیم‌های پایه ملی هستند و در این زمینه، برای هدایت تیم امید ایران نام فرهاد مجیدی به میان آمد؛ آن‌هم در حالی‌که مجیدی تجربه کوتاه سرمربیگری در تیم امید را در کارنامه خود دارد، اما با این وجود، او در مقطع فعلی هیچ تمایلی به حضور در تیم امید ندارد و گفته می‌شود که مجیدی تنها در شرایطی علاقه‌مند به فعالیت در عرصه ملی است که پیشنهاد تیم ملی بزرگسالان به او ارائه شود تا پرونده حضور احتمالی‌اش در تیم امید هم در مقطع کنونی بسته شود.

مجیدی از تیم جدیدش در امارات رونمایی می‌کند!

سرمربی سابق استقلال که قهرمانی‌ای تاریخی را از خود در فوتبال ایران به جای گذاشته، بعد از آنکه همکاری‌اش با اتحاد کلبا به پایان رسید، سیاست س.

کوت را در پیش گرفت و نسبت به شایعات مطرح شده سعی کرد که واکنشی نداشته باشد. فرهاد مجیدی در سکوت خبری در حال گذراندن دوره‌های دانش‌افزایی است و پیگیری‌های بیشتر نشان می‌دهد که فرهاد تصمیم نهایی خود را گرفته و او قصد دارد تا در فوتبال امارات به کارش ادامه بدهد. براساس آخرین خبرها، مجیدی مشغول مذاکره با مدیران یکی از تیم‌های اماراتی است و اگر اتفاق خاصی رخ ندهد، او به‌زودی از تیم جدیدش در فوتبال امارات رونمایی می‌کند تا در نقش سرمربی لژیونر به کارش ادامه بدهد و نامش برای نیمکت تیم‌های ایرانی در حد آلترناتیو بماند.

tags # استقلال ، فرهاد مجیدی سایر اخبار آیا قدرت‌های فوق‌بشری واقعیت دارند؟ چطور انسان به این قدرت‌ می‌رسد؟ بعد از فضا چه چیزی وجود دارد، جهان کجا تمام می‌شود؟! (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟ فضانوردان چگونه در فضا دستشویی می‌کنند؟ | سرنوشت مدفوع انسان در فضا چه می‌شود؟

دیگر خبرها

  • حمله خرس خرابکار به کندو‌های زنبورداران در بانه (فیلم)
  • جنگ فرهنگی تنها عرصه‌ای که دشمن به آن امید بسته است
  • سامانه بارشی در راه ایران
  • هواشناسی ایران۱۴۰۳/۰۲/۰۸؛سامانه بارشی در راه ایران
  • (ویدئو) حمله خرس خرابکار به کندوهای زنبورداران در بانه
  • برتری تیم ملی شطرنج مردان و تساوی تیم ملی زنان مقابل نمایندگان روسیه
  • ملی پوشان ایران حریفان خود را شناختند
  • استکی: وضعیت تیم امید بوکس مثل هندوانه در بسته است
  • امید ابراهیمی به ایران برمی‌گردد!
  • تصمیم فرهاد مجیدی؛ او به ایران برمی‌گردد؟