Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-29@23:08:40 GMT

رقابت در تسخیر انرژی‌های پاک

تاریخ انتشار: ۲ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۲۱۹۰۸۷

رقابت در تسخیر انرژی‌های پاک

دانش > دانش - کیارش ایزدپناه:
تغییر آب‌ و هوا، گرم شدن زمین و افزایش گازهای گلخانه‌ای هم‌اکنون تهدیدات جدی‌ای برای بشریت و کره زمین به شمار می‌روند.

مبارزه با آسيب‌هاي محيط‌زيستي و توليد انرژي پاك يا تجديدپذير راهكارهايي هستند كه بسياري از كشورها به آن روي آورده‌اند تا حدي كه اين امر به ميدان رقابتي براي كشورها تبديل شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در واقع، انرژي‌هاي نو و مبارزه با گرمايش زمين، فرصت‌‌هاي اقتصادي بي‌نظيري هستند كه علاوه بر توسعه پايدار، به كشورها كمك مي‌كنند مشكلات زيست‌محيطي خود را نيز كاهش دهند.

به همين‌خاطر رقابتي سخت براي روش‌هاي جديد استفاده از انرژي پاك در حال شكل گرفتن است. بعد از صفحات خورشيدي مرسوم و توربين‌هاي بادي كه همه جا شناخته شده هستند حالا كار به روش‌هاي جديد رسيده است.

اسكاتلند به تازگي بزرگ‌ترين مزرعه بادي شناور جهان را راه‌اندازي و ادعا كرده كه برق توليد شده از آن انرژي مورد نياز 10هزار خانوار را تأمين خواهد كرد.

اسكاتلند با راه‌اندازي مزرعه بادي شناور رسما كار خود را براي توليد انرژي پاك آغاز كرده و قصد دارد در فاز دوم 20هزار خانوار را تحت پوشش خود قرار دهد. نيكولا استورجن، نخست‌وزير اسكاتلند، اين پروژه را كه «هاي‌ويند» (Hywind) نام دارد، رسما افتتاح كرد.

اين مزرعه شامل توربين‌هايي به ارتفاع 253متر است كه 78متر زير سطح آب قرار دارند. هر توربين عظيم با زنجيرهاي سنگيني به وزن 1323تن به كف دريا بسته شده‌اند. كل سيستم نصب‌شده حدود 30مگاوات برق را به شبكه محلي اضافه خواهد كرد. اين پروژه نقطه قوت 15سال فعاليت شركت نروژي «استات اويل» است.

استات‌اويل در بيانيه‌اي اعلام كرد كه براساس سياست‌هاي صنعتي حمايتي، انگليس و اسكاتلند قصد دارند در زمينه توسعه روش‌هاي تأمين انرژي از بادهاي ساحلي پيشگام شوند.

خيز براي كشور با «كربن صفر»

اسكاتلند در چند‌ماه اخير گام‌هاي بزرگي در زمينه توليد انرژي پاك برداشته است و قصد دارد كه تا سال 2020با تأمين انرژي‌هايش از منابع پاك، به كشوري با «كربن صفر» تبديل شود. هم‌اكنون، نخستين مزرعه قدرتمند جزر و مد در مقياس بزرگ، در حال پياده‌سازي در سواحل شمال اسكاتلند است. انرژي جزر و مدي شكلي از انرژي آبي است كه از تبديل انرژي جزر و مد به اشكال مفيد انرژي و عمدتا نيروي برق به‌دست مي‌آيد.

در بسياري از كشورهاي ساحلي كه در جوار اقيانوس‌ها و درياهاي بزرگ واقع شده‌اند اين نوع از تبديل انرژي مي‌تواند راهي براي دستيابي به ميزان حداكثر انرژي برق باشد. هدف نهايي اسكاتلند تاسيس بزرگ‌ترين مزارع انرژي جزر و مد در جهان است. اين پروژه كه طرفداران انرژي‌هاي تجديد پذير را به وجد آورده است تحت نظارت و سرپرستي گروه اجرايي از مهندسان به نام MeyGen در حال انجام است. آتلانتيس يكي از بزرگ‌ترين منابع انرژي و مناسب براي اجراي اين پروژه است كه از چشم تيزبين مديران با رويكردهاي بهره‌وري از انرژي‌هاي تجديدپذير مخفي نمانده است. نهايي شدن اين پروژه به‌معناي تأمين برق مصرفي 175هزار خانواده ساكن در سراسر كشور اسكاتلند است كه به‌معناي تحولي عظيم در صنعت بهره‌وري از انرژي‌هاي تجديدپذير و بازار كار در اسكاتلند است.

نيروگاه خورشيدي شناور

يكي ديگر از راهكارهاي استفاده از انرژي‌هاي پاك نيروگاه‌هاي خورشيدي است كه نسل جديد آن نيروگاه خورشيدي شناور به شمار مي‌رود. قرار گرفتن نيروگاه‌هاي شناور خورشيدي بر بستري از آب، همچون درياچه پشت سدها نه‌تنها احتمال قرار گرفتن صفحات خورشيدي در معرض آلاينده‌هاي هوا همچون گردوغبار را كمتر مي‌كند، بلكه هزينه تميز كردن اين صفحات را نيز كاهش مي‌دهد.

نيروگاه‌هاي خورشيدي شناور، راهكاري ساده، قابل‌اتكا و كم‌هزينه را به‌عنوان جايگزيني براي نيروگاه‌هاي خورشيدي نصب شده روي زمين قرار مي‌دهد كه به‌خصوص براي صنايع و مناطقي كاربرد دارد كه از مشكل كمبود آب و انرژي رنج مي‌برند.

زمان لازم براي نيروگاه‌هاي شناور خورشيدي در مقايسه با ساير نيروگاه‌ها كم است. در اين روش از صفحات استاندارد فتوولتائيك (خورشيدي) استفاده مي‌شود و به اين ترتيب مي‌توان صفحات خورشيدي را روي انواع مخازن طبيعي يا مصنوعي آب قرار داد؛ ازجمله مخازن آب شرب، درياچه‌ها، مخازن آب كشاورزي و درياچه پشت سدها.

عمر مفيد يك نيروگاه شناور 25سال است. اين روش با هر نوع زيرساخت و هر شبكه برقي سازگار است و مي‌توان بدون از بين بردن يا تغيير اجزاي اوليه، به‌تدريج آن را از مقياس كوچك و آزمايشي به مقياس بزرگ ارتقا داد؛ به‌عبارت ديگر اجزاي تشكيل‌دهنده اوليه مي‌توانند به راحتي بخشي از يك سيستم بزرگ‌تر شوند.

با كاهش تابش مستقيم خورشيد، رشد جلبك‌ها كاهش مي‌يابد و كيفيت آب مخازن آب شرب بهتر مي‌شود و به اين دليل كه نياز به حفاري ندارد، اثر زيست‌محيطي مخربي نداشته و آزمايش‌ها نشان مي‌دهد كه بر كيفيت آب مخزن هم بي‌تأثير است. در مخازن آبي وسيع، امواج آب روي آن موجب خوردگي يا صدمه به ساختار مخزن مي‌شود اما با استفاده از اين روش، شدت امواج و خوردگي كاهش پيدا مي‌كند.

نياز ايران به يك خيز بلند

ايران يكي از بيشترين پرتوهاي خورشيدي را در جهان دريافت مي‌كند؛ 2200كيلووات ساعت در مترمربع در سال. چنين منطقه جغرافيايي كه معمولا 300روز كاملا آفتابي در طول سال دارد، كشور را با چالش عمده تبخير آب مواجه مي‌كند اما ايران را به يكي از مستعدترين و باصرفه‌ترين مناطق دنيا هم براي به‌كاربردن انرژي خورشيدي تبديل كرده است.

از سوي ديگر، تعهد ايران به پيمان پاريس براي كاهش گازهاي گلخانه‌اي، 300روز كاملا آفتابي در سال، كاهش 80درصدي تبخير آب از سطح نيروگاه‌هاي خورشيدي شناور و مشوق‌هاي فراوان براي حركت به سمت انرژي‌هاي پاك، چنين نيروگاه‌هايي را به گزينه‌اي ايده‌آل براي ايران تبديل كرده است.

هم‌اكنون كشورهاي همسايه‌ ايران مثل امارات و عربستان روي پروژه‌هاي كلان انرژي كار مي‌كنند و نيروگاه‌هاي چند صد مگاواتي و حتي چند گيگاواتي را براي ساخت بودجه‌بندي مي‌كنند و بعضي‌ از آنها قصد دارند كه تا سال 2030بيش از 50درصد انرژي‌شان را از انرژي پاك تأمين كنند و كلا خودشان را از سوخت‌هاي فسيلي مجزا كنند. اما ايران از اين قافله عقب مانده است.

مي‌توان گفت كه تا به امروز در ايران استفاده چنداني از انرژي خورشيد براي توليد برق نشده اما مي‌توان گفت سال 96با كلنگ‌زني يك نيروگاه 10مگاواتي خورشيدي در اصفهان و يك نيروگاه 100مگاواتي خورشيدي در كرمان، شاهد آغاز روند توسعه اين انرژي در كشورمان هستيم.

در همین زمینه: نروژی‌ها برای ساخت نیروگاه‌های خورشیدی به ایران می‌آیند تامین برق جهان با مرزعه بادی به وسعت هندوستان مهار نیروی اقیانوس برای تولید برق

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۱۹۰۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دردسرهای افزایش بیش‌ازحد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده

بهره‌وری انرژی برای آینده‌ای پایدار حیاتی است، با این حال افزایش بیش‌ازحد استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر بدون وجود زیرساخت‌های کارآمد و مدیریت مصرف، جهان را با مشکلات بسیار مواجه می‌کند.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، اتلاف انرژی یک مشکل بزرگ است و حدود سه‌چهارم انرژی جهانی به دلیل سیستم‌ها یا زیرساخت‌های ناکارآمد و رفتارهای مصرف نادرست هدر می‌رود. بهره‌وری انرژی اغلب به نفع افزایش ظرفیت انرژی تجدیدپذیر نادیده گرفته می‌شود، حال آن‌که بهبود آن و کاهش اتلاف انرژی می‌تواند انتشار کربن را پایین آورد، در هزینه‌ها صرفه‌جویی کند و بار تولید انرژی سبز را کاهش دهد. از آنجا که دولت‌ها بر توسعه ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر خود تمرکز می‌کنند، بسیاری از آن‌ها یک عنصر حیاتی برای تقویت امنیت انرژی پاک یعنی مدیریت زباله‌های انرژی را نادیده می‌گیرند.

دردسرهای افزایش اتکا به انرژی‌های تجدیدپذیر

کشورها در سراسر جهان باید سیستم‌های موجود خود را اصلاح کنند تا اطمینان حاصل شود که انرژی در حمل‌ونقل و استفاده از بین نمی‌رود و شبکه‌های برق آماده پذیرایی از پروژه‌های انرژی پاک جدید می‌شوند که انتظار می‌رود طی دهه‌های آینده ارائه شوند.

این توسعه نیازمند تمرکز بیشتر بر کاهش اتلاف انرژی به جای افزایش ظرفیت انرژی تجدیدپذیر است، زیرا جایگزینی انرژی‌های فسیلی با انرژی‌های تجدیدپذیر بدون توجه به کارآمدی و کاهش مصرف در عمل بی‌فایده خواهد بود. یکی از موارد مشکل‌ساز در این زمینه برای اروپا، عرضه بیش از حد پنل‌های خورشیدی از چین به‌دنبال افزایش اهداف ظرفیت انرژی خورشیدی خود توسط دولت‌ها است.

چین در تولید مقادیر زیادی پنل با هزینه کم بسیار موفق بوده است. این امر به تولید بسیار کمتر پنل‌های خورشیدی در مناطق گران‌تر مانند اروپا و اتکای بیشتر به چین برای تهیه پنل‌های خورشیدی در سراسر جهان منجر شده و رقابت تولیدکنندگان داخلی را با مشکل مواجه کرده است. به این ترتیب دولت‌ها به فکر وضع تعرفه‌هایی بر صادرات انرژی‌های تجدیدپذیر چین هستند که به زودی به ایالات متحده نیز راه پیدا خواهد کرد.

انتظار می‌رود چین مقادیر زیادی پنل‌های خورشیدی را به کشورهای سراسر جهان بفروشد و به آن‌ها امکان توسعه پروژه‌های انرژی خورشیدی کم‌هزینه را بدهد. این امر نشان‌دهنده پیشرفت چشمگیر در فناوری انرژی خورشیدی است، با این حال می‌تواند منجر به اتکای بیش از حد به افزایش ظرفیت به جای بهبود کارایی در تمام منابع انرژی و کاهش مصرف انرژی شود.

بهره‌وری انرژی از لحاظ تاریخی بیشترین سهم را در کاهش گازهای گلخانه‌ای به ارمغان آورده است. معرفی مجدد آن برای عصر انرژی‌های تجدیدپذیر و دستیابی به اهداف کربن‌صفر خالص تا سال ۲۰۵۰، بشر را قادر می‌سازد تا به این روند ادامه دهد.

برخورداری از شانس مبارزه با تغییرات آب‌وهوایی و پای‌بندی به توافق‌نامه پاریس در سال ۲۰۱۵ برای رسیدن به هدف کربن‌صفر خالص و حفظ گرمایش جهانی به زیر ۱.۵ درجه سانتی‌گراد، نیازمند بهره‌وری انرژی است. بهره‌وری انرژی می‌تواند یک‌سوم صرفه‌جویی کربن مورد نیاز را تا رسیدن به کربن‌صفر خالص تأمین کند و با برق‌رسانی هرچه بیشتر سیستم انرژی خود، ایجاد انعطاف‌پذیری در عرضه، تقاضا و ذخیره‌سازی انرژی و استفاده مجدد از گرمای اتلاف‌شده، کارایی انرژی را افزایش می‌دهد.

بهره‌وری انرژی در اروپا

مهندسی سیستم انرژی آینده نشان می‌دهد که اتحادیه اروپا و بریتانیا ممکن است بتوانند با به حداکثر رساندن پتانسیل تقاضا، هزینه‌های اجتماعی سالانه ۱۱.۲ میلیارد دلاری را تا سال ۲۰۳۰ و ۱۶.۶ میلیارد دلاری را تا سال ۲۰۵۰ کاهش دهند. این انعطاف‌پذیری به این مناطق کمک می‌کند تا انتشار گاز کربن‌دی‌اکسید خود را تا حدود ۴۰ میلیون تن کاهش دهند و تولید برق از گاز طبیعی را به میزان ۱۰۶ تراوات ساعت یا حدود یک‌پنجم مصرف گاز طبیعی اتحادیه اروپا برای تولید برق نسبت به سال ۲۰۲۲ کاهش دهد. انتقال از سوخت‌های فسیلی به یک سیستم کاملاً الکتریکی می‌تواند تا ۴۰ درصد از مصرف انرژی نهایی را کاهش دهد.

بهره‌وری انرژی در فناوری‌های نوظهور

اطمینان از بهره‌وری انرژی در فناوری‌های نوظهور نیز بسیار مهم است. بازار هیدروژن با سرعتی بالا در حال رشد است، زیرا دولت‌ها و شرکت‌ها در سراسر جهان به دنبال جایگزین‌های سوخت پاک‌تر برای نیرو دادن به صنایعی مانند تولید و هوانوردی هستند. تبدیل انرژی تجدیدپذیر به هیدروژن از طریق الکترولیز به مقادیر زیادی انرژی نیاز دارد که بسیاری معتقدند بهتر است به‌طور مستقیم به‌عنوان برق مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین جهان باید فناوری‌های الکترولیز با راندمان بالا را برای بهبود فرآیند تبدیل و تمرکز بر کاهش تقاضا برای هیدروژن توسعه دهد. به این ترتیب یکپارچه‌سازی استراتژیک بخش‌هایی که گرمای اضافی را برای کاهش تقاضای انرژی و افزایش کارایی به کار می‌برند، ممکن و ضروری است.

تا پایان دهه تا ۵۳ درصد از انرژی ورودی جهانی به‌عنوان گرمای اضافی هدر می‌رود، اما این گرما می‌تواند برای تأمین انرژی ماشین‌آلات و همچنین گرمایش ساختمان‌ها و آب استفاده می‌شود.

سیستم‌های انرژی موجود در سطح جهانی بسیار ناکارآمد هستند و تقاضای انرژی در جهان همچنان در حال افزایش است. بنابراین، دولت‌ها در تلاش هستند تا به سرعت منابع انرژی موجود را با انرژی‌های تجدیدپذیر جایگزین کنند تا از تلاش‌های کربن‌زدایی حمایت کنند. در این میان برای کاهش ناکارآمدی‌ها و مهار مصرف غیرضروری انرژی، کار چندانی انجام نمی‌شود. بهبود بهره‌وری انرژی و کاهش استفاده بیش از حد به کاهش انتشار کربن و همچنین کاهش بار دولت‌هایی که به دنبال افزایش تولید انرژی سبز با سرعتی ناپایدار هستند، کمک می‌کند.

کد خبر 748687

دیگر خبرها

  • طرح یک شرکت آمریکایی برای نصب آینه در فضا برای تولید انرژی خورشیدی
  • رتبه نخست کاشان در نصب نیروگاه خورشیدی کوچک‌مقیاس
  • طرح استفاده از انرژی خورشیدی در دانشگاه آزاد شهرقدس عملیاتی می‌شود
  • دردسرهای افزایش بیش‌ از حد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده
  • دردسرهای افزایش بیش‌ازحد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده
  • آغاز نهضت تولید محصول سبز با برق سبز در مه‌ولات
  • ۱۰۰ سامانه خورشیدی در مدارس نصب شده است
  • مدارس، صاحب نیروگاه های خورشیدی می شوند
  • آغاز تجهیز بزرگترین مدرسه اتیسم کشور به نیروگاه خورشیدی
  • تولید انرژی تجدیدپذیر در ۲۰هزار مدرسه هدفگذاری شد