Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-04-29@06:53:06 GMT

بازی آمریکا با کارت تعرفه!

تاریخ انتشار: ۴ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۲۵۸۷۲۸

بازی آمریکا با کارت تعرفه!

قریب به 20 سال از شکل گیری و فعالیت سازمان تجارت جهانی می‌گذرد، مجموعه ای که با هدف توسعه تجارت با همگرایی و هم افزایی تمامی کشور های عضو شگل گرفت، اما به تدریج هر آنچه که گذشت زد و بندهای سیاسی و نفوذ کشورهای قدرتمند جهان در این مجموعه روبه فزونی یافت و امروز با نهادی روبرو هستیم که اهداف و اغراض سیاسی تعیین کننده اصلی مسیر حرکتی این سازمان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگرچه در مناسبات جهانی و بین المللی، در مقام عمل تفکیک سیاست از اقتصاد ناممکن شده و به نوعی این دو مولفه بر روی یکدیگر تأثیر بسیاری دارند، اما با همه این اوصاف، وجود موازنه‌ای منطقی و معقولانه در این حوزه ، می‌تواند نتایج مثبتی را به همراه داشته باشد، امری که با سیاسی کاری برخی از اعضا و نفوذ فراتر از معمول تعدادی از کشورها در سازمان تجارت جهانی، تحقق این موضوع ناممکن شده است.

همین عارضه، باعث شده تا بسیاری از کشورهای جهان (همچون چین) معترض رویکرد سازمان تجارت جهانی شوند و به اعتقاد آنها  این سازمان به محلی برای تامین منافع ملی برخی کشورها تبدیل شده تا جایی که از قربانی شدن و قربانی کردن منافع دیگر کشورها هیچ ابایی ندارند.

محمد شیرازی،کارشناس مسائل اقتصادی ، با اشاره به وضع قوانین سیاسی در این سازمان و تاثیر برخی رویکردهای سیاسی در نادیده انگاشته شدن و یا مصادره به مطلوب شدن قوانین وضع شده، اظهار کرد: به عنوان نمونه یکی از اهداف سازمان مذکور به رفع قوانین و پیچیدگی های اداری و گمرکی در مناسبات تجاری میان اعضا معطوف می شد، اما در مقام عمل ، این امر با استانداردهای دوگانه ای توأم می شود و گاهی شاهدیم قانون مذکور به ابزاری برای نفوذ در دیگر کشورها مبدل مشده است.

وی افزود: به عنوان نمونه،کشورهای مدعی و قدرتمند، زمینه ای را فراهم می‌کنند که صادرات محصولات غذایی به برخی کشورهای هدف، تسهیل شوند و هدف اصلی از این رویکرد به وابسته ساختن کشورهای مورد نظر در حوزه غذایی به کشورها و جوامع مبداء استوار است، اما در شرایطی که تقاضای این  هموارسازی در خصوص صنایع سنگین و برخی از تکنولوژی های خاص مطرح می شود، در مقام عمل موانع بسیاری در مسیر اجرایی شدن این موضوع بوجود می آید که این رویکرد موید استانداردهای دوگانه ای است که کشورهای قدرتمند و مدعی در دستور کار قرار می دهند.

بازی ایالات متحده با کارت تعرفه در سازمان تجارت جهانی

شیرازی با اشاره به ایالات متحده به عنوان یکی از کشورهایی که بیشترین بی قانونی را در سازمان جهانی به خود اختصاص داده است، گفت: تک روی و بی توجهی به قواعد و قوانین سازمان مذکور از سوی واشنگتن به میزانی افزایش داشته که کشوری همچون چین به کرات در قبال این رویکرد و رویه ایالات متحده لب به اعتراض و انتقاد گشوده است.

کارشناس اقتصادی افزود: آمریکا با تعریف تعرفه های سنگین، تلاش می‌کند از تولید داخلی خود حمایت کند، که  در نتیجه این رویکرد در چارچوب منافع ملی کشورها قابل بحث است، اما رویکرد سازمان تجارت جهانی نباید به تامین منافع برخی کشورهای خاص و بصورت جزیره ای استوار باشد.

شیرازی گفت: آنچنان که از نام این سازمان پیداست، مجموعه مذکور، نهادی جهانی است که باید مبنا و اساس آن به تامین منافع جمعی کشورهای عضو معطوف شود اما در عمل،کشورهای قدرتمند با زیر پا گذاشتن قواعد و قوانین تعریف شده، در جهت منافع خاص کشور خود گام برمی‌دارند.

کارشناس مسائل اقتصادی بیان کرد: در عرف بین المللی، این قاعده نانوشتۀ پذیرفته شده با نفس شکل گیری سازمان تجارت جهانی در تضاد است و در صورت قائل بودن به منافع ملی، در عمل سازمان تجارت جهانی (با عنایت به مطرح بودن منافع جمعی کشورهای عضو) ضرورتی ندارد.

تلاش ایران برای پیوستن به سازمان مذکور منطقی نیست

برخی کارشناسان معتقدند با عنایت به استراتژی اقتصادی ایران (موسوم به اقتصاد مقاومتی) پیوستن به سازمان مذکور، تامین کننده اهداف و منافع میان مدت و بلند مدت ایران نخواهد بود و نباید برای پیوستن به سازمان اشاره شده تلاش شود.

یکی از چالش برانگیزترین مسائل موجود که می‌تواند مسیر اقتصاد ایران را به سمت ضعف و سستی سوق دهد، به نظام تعرفه ای سازمان تجارت جهانی باز می‌گردد که تامین کننده منافع ملی کشورمان نخواهد بود.

به واقع راهکار و پیشنهاد کارشناسان به تمرکز تجارت دو جانبه یا چند جانبه معطوف می شود، الگویی که موفقیت آمیز بودن آن در مقایسه با رویکرد و عملکرد سازمان تجارت جهانی سازنده تر به نظر می رسد.

خسرو تاج، رییس سازمان توسعه تجارت ایران یکی از مدافعان این نظریه است .

وی چندی پیش در این خصوص تصریح کرد: ایران 20 سال منتظر الحاق به WTO بوده است، اما نباید ظرفیت تجاری کشور را معطل گذاشت، بلکه باید بر روی سایر گزینه های گسترش تجارت از قبیل تجارت دو جانبه با کشورهای منطقه که مطابق با منافع ملی است، متمرکز شد.

با نیم نگاهی به سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، به روشنی متوجه خواهیم شد که توسعه روابط اقتصادی با کشورهای منطقه و همسایه، در این نقشه راه جامع لحاظ شده و انتظار می رود اهداف، برنامه‌ها و دستور کارهای اقتصادی کشور در قالب مذکور، تعریف و طراحی شود که  به طور قطع عضویت در سازمان تجارت جهانی (با عنایت به سابقه‌ای که از عملکرد دو دهه گذشته آن به ثبت رسیده) منطقی  به نظر نمی رسد.

 

منبع: افکارنيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۵۸۷۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خطوط کشتیرانی به غرب و جنوب آفریقا توسعه می‌یابد

عباس علی آبادی روز جمعه در دومین اجلاس ایران و آفریقا اظهار کرد: دبیرخانه دائمی اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا در این وزارتخانه و پیگیری مسائل مهم در جهت توسعه روابط برد برد با کشورهای آفریقایی ایجاد می‌شود. این دبیرخانه دائمی گام مهمی است تا مسیر توسعه همکاری‌های تجاری و اقتصادی بین ایران و آفریقا هموار شود.

وی افزود: تلاش برای اصلاح تعرفه‌های گمرکی در جهت توسعه روابط برد برد با کشورهای آفریقایی یکی از مسائل مهمی است که از طریق این دبیرخانه پیگیری خواهد شد.

وزیر صمت، با بیان اینکه رفع موانع تجارت و صادرات در اولویت کاری ما قرار دارد، گفت: اطلاعات کاملی از ظرفیت کشورهای آفریقایی از تولید و امکان صادرات انواع سنگ‌های معدنی، قیمتی و صنایع دستی وجود دارد و بر این باور هستیم که با توسعه معادن و خطوط محصولات فرآوری به کمک توانمندی‌های یکدیگر و واردات بخش عمده نیازهای ایران از قاره آفریقا را از طریق روابط برد برد توسعه دهیم.

وی ادامه داد: برنامه‌های ما برای توسعه تجارت شامل توسعه زیرساخت‌های فیزیکی، رفع مشکلات مربوط به نقل و انتقالات بانکی و افزایش تعاملات برای حل مشکلات به صورت دوره‌ای است.

علی آبادی به توسعه زیرساخت‌های فیزیکی بین ایران و آفریقا اشاره کرد و گفت: ایران درصدد است تا با توسعه خطوط کشتیرانی به غرب و جنوب آفریقا و سرویس دهی منظم و خطوط هوایی با اولویت یک یا دو کشور در هر منطقه، با استفاده از ظرفیت خطوط حمل و نقل مبادلات تجاری را توسعه بخشد.

وی تاکید کرد: رفع مشکلات مربوط به نقل و انتقالات بانکی از طریق استفاده از ارز محلی و تهاتر کالا یکی از مسائل در توسعه تجارت است؛ یکی از ابزارهای مهم برقراری روابط مالی و بانکی بین ایران و منطقه تبادل کالاست.

وزیر صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: در این اجلاس فرصت بسیار خوبی فراهم شده است تا نهادهای مالی مهم و پشتیبان صادرات و سرمایه گذاری با یکدیگر مذاکره و ملاقات داشته باشند تا نتیجه آن در تعمیق روابط بانکی طرفین را مشاهده کنیم.

علی آبادی، بر افزایش تعاملات برای حل مشکلات به صورت دوره‌ای بین توسعه تجارت ایران و آفریقا تاکید کرد و گفت: آمادگی بر تشکیل اتاق‌های بازرگانی و افزایش تعداد مراکز تجاری از ۱۰ مرکز به حداقل ۱۵ مرکز و افزایش تعداد رایزنان به ۱۲ رایزن در یک افق کوتاه مدت، تسهیل در دسترسی متقابل رایزن‌ها در قالب هیأت‌های تجاری و حضور در نمایشگاه‌ها و عرضه محصولات ایران در آفریقا به صورت متقابل را داریم.

وزیر صنعت، معدن و تجارت ابراز امیداوری کرد که کشورهای آفریقایی در موارد توسعه تجارت، اقداماتی را انجام دهند.

وی با اشاره به دستاوردهای ایران در حوزه‌های مختلف گفت: جمهوری اسلامی ایران از توانمندی‌های صنعتی قابل توجهی در زمینه‌هایی مانند پتروشیمی مواد شیمیایی ماشین آلات و تجهیزات کشاورزی، صنایع معدنی، صنایع خلاق و دانش بنیان شوینده و مواد بهداشتی دارو و تجهیزات پزشکی مصالح ساختمانی مواد غذایی و همچنین در بخش خدمات فنی و مهندسی به خصوص در زمینه زیرساخت‌های پالایشگاهی نیروگاهی حمل و نقل مسکن گردشگری بهداشت و درمان و آموزش برخوردار است.

علی آبادی افزود: ایران می‌تواند این توانمندی‌ها را در جهت توسعه هرچه بیشتر کشورهای آفریقایی به کار گیرد.

وی گفت: همه تلاش ما در این چند روزه این بوده که این اجلاس از جنبه تشریفاتی خارج شود و به یک رویداد کاری تبدیل گردد از اینکه امروز شاهد حضور بیش از ۲۰۰ بازرگان برجسته آفریقایی در این نشست هستیم بسیار خوشحالیم و تقاضا می‌کنم در نشست‌هایی که از نزدیک بین بازرگانان برگزار می‌شود همه تلاش کنیم تا این اجلاس را از سطح یک اجلاس صرفاً تشریفاتی به یک اجلاس کاری تبدیل کنیم.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • ارتباط شبه سوئیفت و تجارت با ۱۰ کشور از طریق ارزهای ملی
  • وزارت کار: تورم و حقوق کارگران به یک اندازه افزایش یافته است
  • وزیر دفاع روسیه: مسکو هرگز ناتو را تهدید نکرده است
  • افتتاح نمایشگاه وقف
  • خط کشتیرانی منظم از ایران به غرب آفریقا راه‌اندازی می‌شود
  • بلاروس: ناتو باعث سلطه آمریکا بر اروپا شده و گسترش آن را نمی‌پذیریم
  • رئیسی: ایران در تعامل با کشورهای آفریقایی تامین منافع متقابل را دنبال می‌کند
  • اعزام ۱۱ رایزن بازرگانی به آفریقا/ خط منظم هوایی باید ایجاد شود
  • خطوط کشتیرانی به غرب و جنوب آفریقا توسعه می‌یابد
  • توسعه خطوط کشتیرانی به غرب و جنوب آفریقا