Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جهان نيوز»
2024-05-03@09:25:51 GMT

کیسه گشاد دلال‌ها در بازار میوه

تاریخ انتشار: ۷ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۳۰۸۷۷۵

کیسه گشاد دلال‌ها در بازار میوه

به گزارش جهان نيوز، میوه از نمونه محصولاتی به شمار می رود که در سبد خوراکِ عمومِ مردم جامعه، نقش پر رنگی را ایفاء می‌کند.

استفاده از میوه و سبزیجات همواره از سوی کارشناسان تغذیه و متخصصین بهداشت و سلامت توصیه می شود و به تبع گرانی آن، میزان مصرف چنین محصولاتی را برای اقشار ضعیف و کم درآمد جامعه و دهک های پایین تنزل خواهد داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



معضل افزایش نرخ محصولات غذایی از مشکلاتی است که همواره در طول سال و به فراخور شرایط، با شدت و ضعف هایی  بروز پیدا می‌کند و هر از چندی، قرعه به نام یک یا چند محصول خاص (که از قضا سهم بسزایی در سفره و سبد غذایی خانوارهای ایرانی ایفا می‌کند) می افتد.

بر اساس یک قاعده نانوشته، فصل پاییز و زمستان، اوج گرانی میوه و تره بار به شمار می رود اما گاهی آش این گرانی آن‌چنان شور می شود که باعث طرح انتقادات جدی اقشار و طبقه های اقتصادی ضعیف و حتی متوسط جامعه می شود.

با ورود به فصل پاییز و پشت سر گذاشتن نخستین ماه این فصل (مهرماه) ، بی مهری بازار، مجدد دامن گیر مردم شده و این بار با گرانی میوه ها و مرکبات خاص این فصل، بروز پیدا کرده است.

با یک بررسی میدانی در میوه فروشی های پایتخت، نمونه هایی از این گرانی به عِینه، هویدا می شود. از پرتقال کیلویی 5 هزار و 500 تومانی، تا سیب و کیوی 4 هزار و 500  و انار 5 تا 6 هزار تومانی، همگی از مصادیق عبور قیمت ها از حد معمول است.

این گرانی ها و نرخ گذاری های  گاهی سلیقه ای در کلانشهرها، بار دیگر عمق ضعف های نظارتی و سودجویی واسطه ها و دلال ها را به تصویر می‌کشد.

در شرایطی میوه‌های مذکور با قیمت بالا به فروش می رسند که بنابر گزارش‌ها، نرخ و میزان پرداختی به باغداران برای خرید چنین محصولاتی به مراتب پایین تر از نرخی است که مصرف کننده، ناچار به پرداختن آن از فروشگاه ها و مراکز توزیع خرده فروشی است.

طرح این موضوع به معنای عرضه یکسان میوه در سطح مغازه ها و فروشگاه ها به همان نرخ پرداخت شده به زارعان و باغداران نیست، زیرا در پروسه انتقال از باغ تا فروشگاه، هزینه های جانبی متوجه عرضه می شود که مالیات و عوارض مغازه، هزینه حمل و نقل، آب و گاز، برق، انرژی، سردخانه، دستمزد کارگر و سود فعالان این حوزه از نمونه های آن به شمار می رود.

اما آنچه که به عنوان نارسایی و ایراد در این پروسه مطرح است، به افزایش چند برابری قیمت ها معطوف می شود که با هیچ منطق و عقلانیت اقتصادیِ سالم و پاک قابل هضم نیست.

آنچنان که اخبار رسمی و غیررسمی نشان می دهند، نرخ خریدِ پرتقال از باغدار یک هزار تا یک هزار و 200 ، سیب 900 تا یک هزار و 200 ، نارنگی هفتصد تا یک هزار و 200 ، کیوی 900 تا یک هزار و 700  و انار یک هزار و 200 تا سه هزار تومان است، اما در سطح فروشگاه ها، میوه های مذکور با افزایش 3 تا 4 برابری به دست مصرف کننده می رسد.

وقتی دلال ها، نرخ تعیین می‌کنند
حبیب مولائی، یکی از توزیع‌کنندگان میوه در غرب استان تهران، در گفتگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی، در خصوص هزینه های مازادی که واسطه ها در فرآیند انتقال میوه و محصولات زارعی از باغات تا مراکز توزیع می تراشند، اظهار کرد: برخی گمان می‌کنند عامل گرانی میوه، فروشگاه ها و مراکز توزیع است، در صورتیکه ریشه چنین گرانی هایی را باید در سیکل دلالی و واسطه‌گری میوه و تره بار جستجو کرد.

وی افزود: البته بنده منکر گران فروشی برخی از توزیع‌کنندگان خُرد در سطح بازار نیستم و چنین سودجویی و گران فروشی‌هایی در هر صنفی وجود دارد که بازار میوه و تره بار نیز از این قاعده مستثنی نیست.
مولائی گفت: اما عامل عمده و اصل گرانی ها به همان واسطه ها و دلال هایی باز می‌گردد که به هیچ چیز جز منافع خود نمی اندشیند و هر آنچه برای کاهش حذف حلقه های واسطه گری تلاش شود، امکان کنترل و مهار گرانی‌های این‌چنینی تسهیل خواهد شد.

این توزیع کننده میوه در غرب استان تهران بیان کرد: هزینه حمل و نقلِ بارِ میوه حدود 10 و نهایت 15 درصد خواهد بود، اما گاهی مابه التفاوت قیمت میوه از باغات تا مراکز توزیع خرده فروشی آن‌چنان عمیق است که نمی توان هزینه حمل و نقل و بار را عامل آن قلمداد کرد.

وی افزود: باید واقع بین بود و برای رفع ریشه‌ای این معضل، تدابیر سازنده و کارآمدی اتخاذ شود، در غیر این‌صورت با بازرسی میدانی و اعزام عوامل زحمتکش و خدومِ نظارتی نمی توان بر این عارضه بصورت تاثیرگذاری غلبه کرد.

مولائی گفت: در شرایطی که برخی از فعالان حوزه باغداری و کشاورزی به دلیل مشکلات مالی و اقتصادی ناچار هستند میوه ها را بر سر درخت پیش از رسیدن آن و آماده شدن برای برداشت به دلال‌ها و واسطه ها پیش فروش کنند، زمینه و بستر چنین سوء استفاده ها نیز فراهم خواهد شد.

این توزیع کننده میوه در غرب استان تهران تصریح کرد:کنترل بازار،مستلزم مجموعه ای از اقدامات به هم پیوسته است که برخی از آنها باید پیش از عرضه محصول به بازار اجرایی شود و تا زمانیکه تمامی دستگاه های ذی ربط، همسو و یکپارچه با یکدیگر ، عزم خود را برای حمایت واقعی و جدی از باغداران و کشاورزان جزم نکنند، بعیداست موفق به کسب توفیقی پایدار در این عرصه شویم.

ضرورت تکمیل زنجیره تولید و توزیع احساس می شود
چندی پیش، مجتبی شادلو، نایب رییس اتحادیه باغداران کشور، در گفتگو با رسانه ها در ارتباط با معضل گرانی فراتر از معمول میوه در بازار گفت: دلال ها و واسطه ها در بازار ایران پیش از آغاز فصل برداشت برای بازار تصمیم گیری می‌کنند.

وی در تشریح شیوه سیاست گذاری دلالان در بازار در ارتباط با تعیین قیمت می افزاید: به عنوان مثال اگر قیمت محصولی از اساس گران باشد، دلالان30 درصد از سود را برای خود تعیین می‌کنند و در صورت پایین بودن نرخ محصولی خاص، احتمال تعیین سود سه برابری از سوی دلالان ، دور از تصور نخواهد بود.
نایب رییس اتحادیه باغدران کشور بیان می‌کند: دلال ها در بازار این سهم را برای خود قائل هستند و به نوعی آن را حق مسلم خویش می پندارند و حاضر به چشم پوشی و اجتناب از آن نیز نیستند.

وی معتقد است در صورت تکمیل زنجیره تولید و توزیع می توان بر این نارسایی و عارضه غلبه کرد و در حل و فصل این معضل موفق تر از گذشته عمل کرد.

شادلو با مثبت خواندن نظارت دستگاه های ناظر همچون تعزیرات و بازرسی اصناف می افزاید: تنوع و تعدد مبادی توزیعی غیرمنسجم در کنار فردگرایی در برخی نهادهای نظارتی باعث می‌شود، قیمت محصولات و تولیدات زراعی (بخصوص در عرصه میوه و سبزیجات) از کنترل و قاعده خارج شود.

امید آن می رود با هم اندیشی، همگرایی و اجرایی ساختن اقدامات سازنده و کارآمد، این معضل برای همیشه حل و فصل شود که به طور قطع هرگامی که در راستای بهبود معیشتی خانوارهای ایرانی برداشته می شود ، رضایتمندی عمومی جامعه نسبت به وضعیت اقتصادی، به نحو شایسته تری تامین خواهد شد.

منبع:باشگاه خبرنگاران

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۰۸۷۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز در اراضی کشاورزی تا توزیع کالای اساسی طرح تنظیم بازار در فارس

صدیقه مویدی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا با اشاره به قلع و قمع ۲۸ مورد ساخت و ساز غیرمجاز در اراضی کشاورزی این شهرستان، اظهار کرد: با اجرای حکم تخریب ساخت و ساز‌های غیر مجاز، ۶۵ هزار مترمربع از اراضی زراعی و باغی این شهرستان آزاد سازی شد.

او با اشاره به اینکه این احکام در روستا‌های علی آباد، تل بیضا، برکه و شاه قطب الدین شهرستان بیضا اجرا شده است، تصریح کرد: این ساخت و ساز‌ها شامل دیوارکشی، فنس کشی، ساخت بنا و استخر بوده است.

این مقام مسئول با بیان اینکه یک مورد از عملیات قلع و قمع اجرای حکم و مابقی در جهت اجرای تبصره ۲ ماده ۱۰ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغی بوده است، تصریح کرد: اجرای این موارد قانونی با همکاری رئیس دادگستری شهرستان بیضا، فرماندهی نیروی انتظامی و کارشناسان امور اراضی انجام شده است.

او با اشاره به افزایش نظارت گشت‌های امور اراضی در ایام آغازین سال، افزود: حضور مستمر گروه گشت امور اراضی این مدیریت از ۲۹ اسفند ماه پارسال تاکنون منجر به صدور ۹ فقره اخطار قانونی و جلوگیری و توقف عملیات ساخت ساز غیرمجاز شد.

 مویدی اضافه کرد: به منظور اجرای قانون حفظ کاربری با هرگونه ساخت و ساز‌های غیرمجاز در خارج از حریم شهر‌ها و طرح‌های هادی روستایی بدون دریافت مجوز از کمیسیون تبصره یک و ۴ قانون مذکور ممنوع است و با متخلفان برخورد قاطع می‌شود.

او تاکید کرد: شهروندان می‌توانند هرگونه تخلف و تغییر کاربری غیرمجاز را از طریق تلفن گویای ۱۳۱ و یا تماس با مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان گزارش دهند تا این موارد در اسرع وقت توسط یگان حفاظت امور اراضی پیگیری شود.

مبارزه با بیماری های غلات در مزارع بیضا ادامه دارد

 مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا گفت: تاکنون بالغ بر ۲ هزار و ۵۳۳ هکتار از مزارع گندم این شهرستان به منظور مبارزه با بیماری‌های غلات، سمپاشی شده است.

صدیقه مویدی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا با بیان اینکه تاکنون بالغ بر ۲ هزار و ۵۳۳ هکتار از مزارع گندم این شهرستان به منظور پیشگیری و کنترل بیماری‌های غلات سمپاشی شده است، اظهار کرد: از این مقدار سمپاشی حدود ۲ هزار و ۴۵۰ هکتار مربوط به زنگ زرد، ۴۵ هکتار مربوط به سفیدک پودری و ۳۸ هکتار در خصوص بیماری سپتوریوز بوده است و عملیات مبارزه شیمیایی تا پایان اردیبهشت ماه ادامه دارد.

او با اشاره به بالا رفتن رطوبت نسبی محیط و مناسب شدن دما (۸ تا ۲۳ درجه سانتیگراد) در ۲ ماه اخیر، افزود: شرایط برای شیوع بیماری‌های غلات به ویژه بیماری زنگ زرد به نحو محسوسی بالا رفته است.

مویدی گفت: به محض مشاهده کانون‌های اولیه آلودگی توصیه به کانون کوبی با سموم توصیه شده بر اساس دستورالعمل‌های سازمان حفظ نباتات انجام شده است.

او تصریح کرد: زنگ زرد یا زنگ نواری گندم یکی از بیماری‌های مهم مزارع گندم و جو است که در صورت کنترل نکردن، قابلیت اپیدمی‌های گسترده را دارد.

مویدی اضافه کرد: بیش از ۷۰ درصد عملکرد گندم به ۳ برگ انتهای بوته ارتباط دارد و حفظ این ۳ برگ از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. 

بیماری زنگ زرد گندم لکه‌هایی بر روی این برگ‌ها ایجاد می‌کند. حفاظت از این برگ‌ها نیز با کاربرد به موقع قارچ‌کش‌ها میسر می‌شود.

او اظهار کرد: از مهم‌ترین اقدامات کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستان بیضا می‌توان به برگزاری دوره‌های آموزشی مبارزه با آفات و بیماری‌های زراعی، آموزش‌های چهره به چهره و انفرادی، اطلاع رسانی به موقع در فضای مجازی، آگاه سازی کشاورزان از طریق بلندگو در مساجد و دهگردی، بازدید‌های مستمر و پایش روزانه مزارع اشاره کرد.

این مقام مسئول توصیه کرد: کشاورزان در مناطقی که سابقه بیماری وجود دارد، از رقم‌های متحمل و گواهی شده استفاده کنند. همچنین تناوب گندم با سایر محصولات غیر میزبان عوامل خسارت‌زای گندم رعایت شود و از آبیاری غیر ضروری پرهیز کنند.

توزیع بیش از ۴۰۰ تن کالای اساسی طرح تنظیم بازار در نی‌ریز

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نی‌ریز گفت: از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا پایان ماه مبارک رمضان امسال، ۴۳۲ تن اقلام طرح تنظیم بازار در سطح این شهرستان توزیع شده است.

علیرضا بصیری مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نی‌ریز اظهار کرد: از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا پایان ماه مبارک رمضان امسال و به‌منظور حمایت از مصرف کنندگان و توزیع صحیح کالا‌های اساسی، ۴۳۲ تن اقلام طرح تنظیم بازار در سطح این شهرستان توزیع شده است.

او با بیان اینکه این کالا‌ها پرتقال، سیب، شکر، برنج گوشت قزمز و مرغ منجمد بوده است، ادامه داد: از مقدار ۴۳۲ تن، ۴۳ تن پرتقال و ۲۶ تن سیب به عنوان میوه شب عید در سال جدید توزیع و بقیه شامل ۱۳۶ تن شکر، ۱۶۷ تن برنج، ۱۶ تن گوشت قرمز و ۴۴ تن مرغ منجمد، با توجه به مناسبت‌های تقویمی بین موسسات خیریه، بهزیستی، مساجد و هیئت‌ها توزیع شده است.

بصیری گفت: اقلام مذکور توسط مدیریت توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس تخصیص یافت و سپس در کارگروه امنیت غذایی شهرستان فروشگاه‌های هدف مشخص شدند.

او افزود: این مدیریت در حوزه بازرسی و در قالب گشت مشترک تنظیم بازار با هماهنگی اتاق اصناف، شبکه بهداشت و اداره صمت بر واحد‌های عرضه محصولات کشاورزی و نانوایی‌ها نظارت داشته است که تا کنون از ۴۰۷ بازدید انجام شده برای ۱۰ واحد، گزارش تخلف، ثبت و به تعزیرات حکومتی ارجاع شده است.

آغاز برداشت غلات از مزارع جویم

مدیرجهاد کشاورزی شهرستان جویم از آغاز عملیات برداشت غلات در سطح ۳ هزار و ۸۶۵ هکتار از مزارع این شهرستان خبر داد.

حسین وطن دوست مدیرجهاد کشاورزی شهرستان جویم با اشاره به آغاز عملیات برداشت غلات در سطح ۳ هزار و ۸۶۵ هکتار از مزارع این شهرستان، اظهار کرد: پیش‌بینی می‌شود بیش از ۲ هزار تن جو و ۱۵۰ تن کلزا از این سطح تولید شود.

او بیان کرد: عملیات برداشت جو از حدود ۳ هزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی و برداشت کلزا از ۶۵ هکتار از اراضی شهرستان جویم انجام می‌شود.

مدیرجهاد کشاورزی شهرستان جویم ادامه داد: ارقام جو تولید شده در مزارع غالبا جو محلی و در بعضی مزارع رقم تروپی است و ارقام کلزا تولید شده شامل تراپر و هایولشا ۵۰ است.

وطن دوست اضافه کرد: محصول جو تولیدی به منظور تهیه علوفه، خوراک دام و تامین بذر شهرستان جویم و شهرستان‌های اطراف استفاده می‌شود و محصول کلزا به مراکز خرید فعال شهرستان تحویل داده و به کارخانه‌های دانه‌های روغنی ارسال می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • خشم خطر حمله قلبی را افزایش می‌دهد
  • شنبه تمامی میادین و بازار های میوه و تره‌بار تعطیل است
  • شنبه همه میادین و بازار‌های میوه و تره بار تعطیل است
  • گرانی میوه ناشی از ضعف نظارتی دستگاه‌هاست
  • توزیع روزانه میوه و صیفی در میدان مرکزی به ۲۲ هزار تن رسید
  • توزیع 1.5 تن گوشت قرمز منجمد تنظیم بازاری در بهشهر
  • آغاز رسمی طرح جایگزینی کیسه‌های پارچه‌ای با پلاستیکی در بروجرد
  • توزیع روزانه ۴ تن گوشت قرمز در بازار روزهای کرج
  • از تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز در اراضی کشاورزی تا توزیع کالای اساسی طرح تنظیم بازار در فارس
  • قیمت مصوب انواع میوه اعلام شد/ جدول قیمت