Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-28@22:01:20 GMT

تاملی بر سفر آمانو به تهران

تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۳۷۲۸۵۴

تاملی بر سفر آمانو به تهران

آمانو درخواست صریح نیکی هیلی و دیگر مقامات آمریکایی از آژانس را به بیانی دیگر و به بهانه لزوم بازتفسیر بندT ضمیمه اول توافق هسته ای مطرح کرده است.

به گزارش مشرق، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در جریان سفر اخیر خود به ایران و دیدار با مقامات کشورمان، بار دیگر از پایبندی جمهوری اسلامی ایران به برجام سخن گفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین آمانو از دیگر اعضای ۱+۵ نیز خواست تا به تعهدات خود در قبال توافق هسته ای پایبند باشند. بر اساس آنچه مسئولین سازمان انرژی اتمی اعلام کرده اند، آمانو در این سفر درخواست جدیدی برای بازرسی از کشورمان نداشته است. با همه این اوصاف، نباید از بازی دوگانه آمانو و دیگر مقامات آژانس در قبال کشورمان غافل گردید. در این خصوص نکاتی وجود دارد که نمی توان به سادگی از کنار آنها گذشت:

۱- در جریان سفر نیکی هیلی به وین و دیدار وی با آمانو، نماینده ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل متحد از مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی خواست تا بر سر بازرسی از اماکن نظامی ایران مواضع سخت تری را در قبال کشومان اتخاذ شود. در این دیدار، نیکی هیلی صراحتا از آمانو خواست تا در این خصوص به بند T  مندرج در ضمیمه اول توافق هسته ای استناد کند. مطابق بند T ضمیمه اول برجام، «فعالیت هایی که می تواند در طراحی و توسعه یک وسیله انفجاری هسته ای نقش داشته باشند» ممنوع شده اند. این فعالیت ها طبق متن برجام موارد ذیل را شامل می شوند:

-طراحی، توسعه، ساخت، دستیابی و یا استفاده از مدل های کامپیوتری برای شبیه سازی وسایل انفجاری هسته ای؛

- طراحی، توسعه، ساخت، دستیابی و یا استفاده از چاشنی های انفجاری چند نقطه که برای توسعه یک وسیله انفجاری هسته ای مناسب هستند، مگر اینکه مقاصد غیرهسته ای بودن آن توسط کمیسیون مشترک تایید شده باشد و موضوع پایش باشد؛

-طراحی، توسعه، ساخت، دستیابی و یا استفاده از سیستم های تشخیص انفجار (دوربین های Streak، دوربین های سرعت بالا و یا دوربین های (Flash x-ray) مناسب برای توسعه تجهیزات انفجار هسته ای مگر اینکه مقاصد غیرهسته ای بودن آن توسط کمیسیون مشترک تایید شده باشد و موضوع پایش باشد.

۲- آمانو متعاقب دیدار نیکی هیلی با وی، خواستار بازتفسیر بندT  برجام از سوی اعضای ۱+۵ شد. آمانو اظهار داشت که آژانس اختیارات لازم را برای راستی آزمایی این بند ندارد. منظور مدیر کل انرژی اتمی از این ادعا کاملا مشخص بود! منظور وی از اختیارات لازم در این خصوص، دسترسی به اماکن نظامی ایران به بهانه راستی آزمایی فعالیت های هسته ای کشورمان بود. به عبارت بهتر، آمانو درخواست صریح نیکی هیلی و دیگر مقامات آمریکایی از آژانس را به بیانی دیگر و به بهانه لزوم بازتفسیر بندT  ضمیمه اول توافق هسته ای مطرح کرد. فراتر از آن، آمانو در موضع گیری های بعدی خود تاکید کرد که آژانس برای راستی آزمایی فعالیت های هسته ای ایران می تواند به هر مکانی در ایران دسترسی داشته باشد و در این خصوص تفاوتی میان اماکن نظامی و غیر نظامی وجود ندارد.

این اظهارات آمانو با واکنش صریح مقامات کشورمان رو به شد. چنانچه بارها اعلام شده است، بازرسان آژانس به بهانه راستی آزمایی فعالیت های هسته ای ایران، حق دسترسی به اماکن نظامی ایران را ندارند. بدیهی است که حفظ اسرار نظامی هر کشوری، خط قرمز آن محسوب می شود. این قاعده در خصوص جمهوری اسلامی ایران نیز صادق است. در هر حال، اینکه آمانو دو سال پس از انعقاد توافق هسته ای و آن هم پس از دیدار نیکی هیلی، به یاد بازتفسیر بند T  برجام افتاد، خود مسئله ای است که نشان دهنده بازی مستقیم وی در زمین آمریکاست.

۳- سفر اخیر آمانو به ایران و تایید دوباره پایبندی کشورمان به توافق هسته ای از سوی وی، نباید منجر به خطای محاسباتی مسئولین دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی کشورمان در قبال آژانس شود. آمانو و دیگر مقامات آژانس نشان داده اند که همزمان با تشدید فشارهای کاخ سفید، مواضع فنی و حقوقی خود در قبال توافق هسته ای را نیز "بازتنظیم" می کنند. نمونه این رفتار را در جریان تقاضای آمانو برای بازتفسیر بند T  برجام مشاهده کردیم. از این رو، همچنان باید در قبال آژانس و مدیر کل آن، رویکردی محتاطانه با چاشنی بی اعتمادی داشت. به عبارت بهتر، نباید به آژانس بین المللی انرژی اتمی به عنوان ستونی محکم برای حفظ توافق هسته ای تکیه کرد. یکی از پیش شرط های اساسی مدیریت شرایط پیچیده موجود در قبال برجام، عدم اعتماد به این مجموعه ( در عین استقبال از گزارش های مقطعی آن ) است.

منبع: پایگاه بصیرت

ارسال به تلگرام

منبع: مشرق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۷۲۸۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیسی: تحریم نوعی جنگ است/ در دکترین ما دسترسی به سلاح هسته ای وجود ندارد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، سید ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم در افتتاحیه ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران، گفت: این نمایشگاه نشان‌دهنده آن است که ایران تحریم‌ناپذیر است و هرگز تحریم‌ها در این کشور و با اراده مردم به نتیجه نرسیده و پس از این هم به نتیجه نخواهد رسید.

آنگونه که مهر روایت کرده، وی با بیان اینکه طرح‌های شیطانی منزوی کردن ایران هرگز به نتیجه نخواهد رسید، ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران با نیروی انسانی کارآمد و با اراده و با ابتکارات و خلاقیت‌ها و با بهره مندی از فناوری‌های نوین می‌تواند در عرصه‌های مختلف برای دنیا نوآوری‌هایی داشته باشد و به جهان عرضه کند.

رئیس دولت سیزدهم افزود: این نمایشگاه نشان‌دهنده آن چیزی است که به دست جوانان عزیزمان در این کشور رقم خورده و تحریم‌ها را به فرصت تبدیل کرده است و این رویداد بزرگ تجاری و اقتصادی نشان‌دهنده آن است که ما توانسته ایم و باز نیز می‌توانیم.

رئیس دولت سیزدهم با بیان اینکه جمهوری اسلامی به عنوان کشور پیشرفته و فناور است، افزود: برای فعالیت اقتصادی و جلوگیری از خام فروشی و صادرات مواد اولیه نیازمند زنجیره کامل در تولید هستیم.

رئیسی با تاکید بر اینکه تولیدات کشاورزی و صنعتی نیازمند نقشه راه است، تصریح کرد: در این نمایشگاه هدف صرفاً دیدن یک محصول نیست، بلکه در کنار آن مذاکره و تحکیم قراردادها است، لذا از دست اندرکاران این نمایشگاه می‌خواهم در مذاکرات و پیگیری‌ها مجدانه کار را دنبال کنند.

وی گفت: کشور ظرفیت‌های بسیاری دارد. امروز اگرچه غرب تلاش می‌کند کشور ما به فناوری‌های نوین دسترسی پیدا نکند، اما به لطف خداوند و به برکت تلاش نیروهای ما این دانش در کشور ما بومی شده است. تصور نشود اگر دو دانشمند و متخصصان را تحت فشار قرار دهند، می‌توانند ما را از دسترسی به دانش بازدارند.

رئیس دولت سیزدهم بیان کرد: آنجا که بیشترین فشار دشمن وجود دارد، ما بیشترین موفقیت‌ها را داشتیم؛ برای مثال، در صنایع هسته‌ای و نظامی بیشترین فشار دشمن را داشتیم، در حالی که بیشتر پیشرفت‌ها در همین صنایع اتفاق افتاده است.

وی تصریح کرد: در دکترین ما به هیچ عنوان دسترسی به سلاح هسته‌ای وجود ندارد، اما استفاده از این فناوری در صنعت و پتروشیمی و… دستورکار ما خواهد بود.

رئیسی با بیان اینکه نظام سلطه نمی‌تواند ملت‌های مصمم و دولت‌های مستقل را از پیشرفت بازبدارد، تصریح کرد: دنیا بداند علی رغم خواست نظام سلطه امروز توانایی بسیاری وجود دارد، لذا جوانان می‌توانند با ابتکار، خلاقیت و نوآوری برای ملت خود و کشورهای منطقه و جهان مؤثر باشند.

وی گفت: قدرت نظامی بسیار مهم است، اما قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست. آنچه می‌تواند یک کشور را قدرتمند کند، قدرت تولید، اقتصاد و توانایی برای صادرات است، لذا به تولید کنندگان تاکید می‌کنم امروز در جایگاه تولید قدرت هستید. خط ترانزیتی ایران بسیار به صرفه و مطمئن و با زمان بسیار محدود می‌تواند زمینه‌ای مناسب برای حمل و نقل باشد.

رئیسی با بیان اینکه باید مسأله تجارت با ارزهای ملی گسترش یابد، تصریح کرد: نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران یک کنش جمعی برای رفاه اجتماعی و جهانی از مسیر توسعه تجارت، صادرات و گسترش تعاملات اقتصادی محسوب می‌شود. امیدواریم این نمایشگاه موجب همگرایی، هماهنگی و مشارکت فعالان اقتصادی، تولیدکنندگان، صادرکنندگان و بازرگانان و موجب رشد اقتصادی کشور و منطقه و جهان شود.

رئیس دولت سیزدهم بیان کرد: خداوند همه امکانات را به صورت عادلانه در اختیار بشر قرار داده و می‌توان با فکر و اندیشه، همکاری و همگرایی و هم‌اندیشی، نیاز بشر را رفع کرد و او را به نقطه کمال و رفاه رساند، اما متأسفانه جریان تحریم‌ها نمادهای ظلم به دولت‌ها و ملت‌ها است، نه فقط ظلم به یک ملت بلکه ظلم به تمام ملت‌ها است.

وی با تاکید بر اینکه اگر با ایجاد تنگنا ملتی را از رسیدن به هدف و دستیابی به امکانات محروم کرد، این ظلم به یک اقلیم نیست بلکه به همه ملت‌ها و اقلیم‌ها است، اظهار داشت: تحریم نوعی جنگ است اما نه جنگ نظامی، جنگی که با این ابزار ملتی را از آنچه می‌تواند به آن دست یابد، محروم کند.

رئیسی گفت: در جنگ اراده‌ها ملت ایران اراده کرد که با توکل بر خدا و با اتکا به داشته‌ها و توانایی‌های ملی تحریم‌ها را پشت سر بگذارد، به نحوی که نه ما بلکه سخنگوی کاخ سفید اعلام کند فشارهای حداکثری به جمهوری اسلامی مفتضحانه شکست خورده است.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900143

دیگر خبرها

  • نگاهی به تمام جنجال‌های کریمی قدوسی | گاف تاریخی نماینده مشهد چه بود؟
  • تیغ جراحی بر طرح ترافیک تهران/ پلیس و شهرداری به توافق می‌رسند؟
  • خبر احتمال مذاکرات هسته ای،قیمت دلار را در بازار تهران ریخت
  • شعار بانک در سال جاری، توجه به سرمایه انسانی به عنوان هسته‌ اصلی توسعه بانک است
  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است | در دکترین ما سلاح هسته‌ای وجود ندارد
  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است/ در دکترین ما دسترسی به سلاح هسته ای وجود ندارد
  • تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟
  • کریمی قدوسی و ادعای سلاح هسته ای!
  • آصفری: بلندتر شدن دیوار بی‌اعتمادی نتیجه سیاست‌های اتحادیه اروپا در قبال ایران است
  • آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟