Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@19:11:04 GMT

اشتراکات راهبردی روابط ایران و روسیه

تاریخ انتشار: ۱۳ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۴۲۷۲۱۷

اشتراکات راهبردی روابط ایران و روسیه

تهران - ایرنا- پایگاه خبری تدبیر24 در یادداشتی نوشت: سفر اخیر ولادیمیر پوتین به تهران، هم از نظر موضع‌گیری مقامات سیاسی دو کشور ایران و روسیه و هم از لحاظ شرایط میدانی مرتبط با رفتار سیاسی دو طرف، متفاوت از سفرهای گذشته پوتین است.

این نوشتار به قلم حشمت الله فلاحت پیشه در ادامه می افزاید: از لحاظ موضع‌گیری‌ها، طرفین مفاهیمی در صحبت‌های خود به‌کار بردند که ‌این مفاهیم خاص روابط راهبردی یا روابط استراتژیک بین کشورهاست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در گذشته چندین‌بار موضوع روابط راهبردی بین ایران و روسیه مطرح شده، ولی چون هر دو طرف به‌گونه‌ای نگاه به بیرون داشته‌اند، منجر به گرفتن نوعی علائم منفی از بیرون شده و مانع از این شده که روابط راهبردی بین دو طرف شکل بگیرد. ایران در دهه1990 میلادی مشخصا در زمان اصلاحات و پیش از آن در دوران ریاست‌جمهوری آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی، بیشتر دنبال تنش‌زدایی در مناسبات با غرب بود و در اوج مشکلات داخلی روسیه بعد از فروپاشی نمی‌توانست رابطه راهبردی بین ایران و روسیه شکل بگیرد، به ‌دلیل اینکه در داخل ایران، روسیه به‌ عنوان کشوری شکست‌خورده معرفی می‌شد که هر کشوری دست به ستون روسیه داشته باشد، سرانجام زمانی دچار فروپاشی خواهد شد. بعد از آن دیدیم از ابتدای سال2001 میلادی پرونده ‌ایران عملا وارد فضای تنش با غرب شد و آمریکایی‌ها سعی کردند تحریم‌هایشان را فرامرزی کنند و نیاز به رأی روسیه داشتند. در این ایام ایرانیان به سمت رابطه با روسیه رفتند و رابطه راهبردی با روس‌ها مطرح شد. متاسفانه ‌این‌بار روس‌ها بودند که نه‌تنها پاسخی به ‌ایران ندادند، بلکه حتی به تکالیف قانونی در مناسبات با ایران هم عمل نکردند، طوری‌که احداث نیروگاه بوشهر با تاخیر یازده‌ساله و قراردادهای نظامی با ایران با نوساناتی مواجه شد که آخرین مورد آن پرونده مربوط به اس300 بود که با دشواری و سختی به سرانجام رسید. درواقع زمانی اس300 را به ‌ایران دادند که ارزش عملیاتی آن در قبال رقبای منطقه‌ای ایران مثل عربستان و ترکیه دیگر از دست رفته و این کشورها اس400 را از روسیه گرفته بودند. چنین موضوعی به‌روشنی نشان‌دهنده کشتن زمان در مناسبات است. حتی روس‌ها هشت‌بار در راستای سیاست‌های آمریکا علیه ‌ایران رأی دادند که یا در شورای حکام آژانس بود که منجر به انتقال پرونده ‌ایران به شورای امنیت شد، یا در خود شورای امنیت بود که به شکل‌گیری شش قطعنامه تحریمی علیه ‌ایران انجامید.
اینها ازجمله کارهایی بود که روس‌ها انجام دادند. اکنون در سند استراتژی امنیت ملی آمریکا برای قرن بیست‌ویکم رسما اعلام شد که روسیه مهم‌ترین تهدید امنیتی آمریکا است و آمریکایی‌ها به سمت احیای سنگرها، خاکریزها و سایت‌های موشکی دوران جنگ سرد علیه روسیه حرکت کرده‌اند.
در این میان، یک حوزه میدانی شکل گرفت که منجر به شکل‌گیری یکی از مهم‌ترین رویدادهای بی‌سابقه در مناسبات ایران و روسیه و البته مناسبات بین‌المللی شد و آن اینکه برای اولین‌بار در تاریخ مناسبات ایران و روسیه، این دو کشور با هم یک اقدام بین‌المللی بزرگ را صورت دادند و آن مدیریت تحولات سوریه و مدیریت جنگ با بزرگ‌ترین عارضه تروریسم در دو دهه اخیر یعنی داعش است. ایرانیان و روسیه با هم داعش را شکست دادند و بحران سوریه را مدیریت کردند. کاری را صورت دادند که آمریکایی‌ها در راس ائتلاف 44کشور دنیا علیه داعش نتوانستند انجام دهند. شرایط تازه، شرایطی است که ‌ایران و روسیه را به سمت روابط راهبردی سوق داد. اما اینکه سرانجام این رابطه چه خواهد شد، معتقدم توپ در زمین روسیه است. روس‌ها باید در حوزه‌های اقتصادی، نظامی و راهبردی توافقنامه‌های عینی و ملموسی را با ایران امضا کنند که نشان‌دهنده رابطه راهبردی است. ایران و روسیه محکوم به رابطه راهبردی هستند.
نگاه به بیرون نباید باعث شود که رابطه آنها باز هم سیاسی و تاکتیکی شود. رابطه تاکتیکی، رابطه‌ای است که متاثر از نگاه بیرونی باشد. واقعیت این است که در دنیای امروز کشورها اهداف متفاوتی دارند و بعضا این اهداف با هم متفاوت است، ولی در حوزه میدانی بعضا با هم همسو می‌شوند و الان این واقعیت وجود دارد که دو طرف در سوریه حداقل در حوزه میدانی متحد هستند. در مورد بشاراسد باید اشاره شود که ‌جمهوری اسلامی، سوریه متحد و در خط مقاومت را می‌پذیرد و هرکس که ‌این سیاست را در پیش بگیرد، مورد وثوق ایران خواهد بود.
ما معتقدیم اساس فتنه سوریه ‌این است که سوریه را از کانون مقاومت دور کنند. لذا ما خط قرمزی مثل روسیه در سوریه نداریم، ولی بحث فراتر از این مسائل، بحث ایران و روسیه است که معتقدم روسیه چند کار را باید انجام دهد؛ نخست اینکه حتما مناسبات نظامی ایران و روسیه باید به سمت مناسبات راهبردی پیش برود.
دوم؛ موافقتنامه امنیتی و نظامی مشترک بین دو طرف باید امضا شود. سوم؛ روسیه باید کمک کند که‌ ایران عضو گروه بریکس شود. گروه بریکس متشکل از کشورهای خارج از حوزه دلار است؛ یعنی کشورهایی که دلار را به چالش طلبیده‌اند. وقتی مقام معظم رهبری در دیدار با پوتین فرمودند که «ما باید دلار را در دنیا تضعیف کنیم» معنای عملی‌اش پیوستن ایران به گروه بریکس است که 24‌درصد چرخش مالی دنیا در حوزه بریکس است. حوزه‌ای که دلار را در قلمرو مالی خودش کنار گذاشته است.
کشورهای برزیل، روسیه، هندوستان، چین و آفریقای جنوبی گروه بریکس را تشکیل می‌دهند و ایران هم باید عضو شود. روس‌ها و چینی‌ها می‌توانند این کار را صورت دهند. اینها حوزه‌های عملی است که معتقدم محکوم به رابطه راهبردی عملی هستند.
*منبع: پایگاه خبری تدبیر24 / 13 آبان 96
** اول ** 1337- انتشار دهنده: خداوردی اسدی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۲۷۲۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هدف گذاری برای تقویت مناسبات ترانزیت جاده ای بین ایران و ازبکستان

تین نیوز

سفیر جمهوری ازبکستان در تهران طی دیداری با مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بین المللی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای به گفت و گو در زمینه تسهیل مناسبات حمل و نقلی پرداخت و در این جلسه راهکارهای رفع موانع موجود در مسیر تحقق این امر بررسی شد.

به گزارش تین نیوز به نقل از سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای، در راستای ارتقای سطح مناسبات حمل و نقل بین المللی جاده ای و ترانزیتی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ازبکستان، فریدالدین نصری اف، سفیر این کشور در تهران با جواد هدایتی، مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل ونقل بین المللی سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای دیدار کرد در این جلسه راهکارهای رفع موانع موجود در مسیر تسهیل مناسبات حمل و نقلی مورد بررسی قرار گرفت.

جواد هدایتی، مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بین المللی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای، در جریان این دیدار با اشاره به اهمیت راهبردی قلمرو و پیشینه دو کشور در منطقه و با تأکید بر ضرورت تولید داده های صحیح جهت اتخاذ تصمیمات اثربخش، بر آمادگی بخش حمل ونقل بین المللی ایران بر توسعه مناسبات با کلیه کشورهای آسیای مرکزی و جایگاه مهم ازبکستان به عنوان پرجمعیت ترین کشور منطقه، تأکید کرد.

وی با اشاره به موقعیت راهبردی بنادر جنوبی ایران برای انتقال کالاهای کشورهای آسیای مرکزی و دسترسی به کشورهای حوزه خلیج فارس و اقیانوس هند، افزود: برای تجاری سازی این مسیر، آماده اجرای برنامه حمل آزمایشی ناوگان دو کشور در شرایط استاندارد قرار داریم تا قلمرو ایران به ویژه متعاقب رویدادهای منطقه ای، بهترین مسیر ممکن برای تامین دسترسی ناوگان کشورهای آسیای میانه باشد.

هدایتی با اشاره به سوابق مذاکرات دوجانبه و چندجانبه با طرف ازبک و با هدف رفع موانع موجود و افزایش حجم تردد ناوگان کشورها به مقاصد و عبوری از قلمرو یکدیگر، بر آمادگی سازمان برای تقلیل متقابل عوارض و افزایش تسهیلات لازم تأکید کرد.

نصری اف سفیر ازبکستان نیز با تأکید بر ضرورت توسعه راهگذرهای ترانزیتی در منطقه بر اهمیت استفاده از قلمرو ایران برای دولت ازبکستان، اظهار کرد: دولت متبوع نیز در زمینه توسعه همکاری جدی بوده و برای بررسی و تدوین برنامه عملیاتی، افزایش ارتباط و برگزاری نشست های فنی بین نهادهای تخصصی دو کشور را پیشنهاد کردند.

شایان ذکر است در این دیدار، جواد هدایتی مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل ونقل بین المللی افزود: قطعاً حمل ونقل نقش ویژه ای در توسعه مناسبات تجاری در همه زمینه ها دارد.

وی به تشریح آخرین وضعیت مسیرهای عبوری دسترسی ناوگان ازبک به ایران و هزینه های مترتب بر آن پرداخت و بر اهمیت تقویت ترانزیت منطقه ای بر پایه مزیت های چندجانبه تأکید کرد.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • ۵ محصول زنجیره ارزش راهبردی استان کرمان در نمایشگاه تهران
  • وحشت بلومبرگ از قدرت ائتلاف‌سازی ایران
  • هدف گذاری برای تقویت مناسبات ترانزیت جاده ای بین ایران و ازبکستان
  • توسعه گردشگری ایران و عمان باعث تقویت روابط اجتماعی می‌شود
  • دیدار نخست وزیر بورکینافاسو و معاون اول رئیس جمهور
  • ۷ نشانه که می گوید باید کسی که دوستش دارید را ترک کنید
  • مخبر: تهران علاقه‌مند به گسترش مناسبات خود با بورکینافاسو است
  • مخبر: ایران به دنبال روابط برد - برد با دیگر کشورها است
  • ارائه ۵ محصول زنجیره ارزش راهبردی استان کرمان در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴
  • روسیه دشمن اسرائیل است | روایت بلومبرگ؛ نگرانی فزاینده اسرائیل از گسترش همکاری‌ نظامی ایران و روسیه