Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@00:15:26 GMT

کشاورزی پایدار با طلای خاکستری

تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۵۵۳۴۸

کشاورزی پایدار با طلای خاکستری

تبریز- ایرنا - بازچرخانی پساب و فاضلاب که از آن به عنوان 'آب خاکستری' یا 'طلای خاکستری' یاد می شود، ضرورت فعالیت های اقتصادی به ویژه در بخش کشاورزی و تولید محصولات سالم در شرایط بحرانی منابع آبی کشور است.

به گزارش ایرنا بر همین اساس امروز شنبه نشستی با حضور کارشناسان کشوری به منظور تبیین این شیوه علمی و بررسی راهکارهای عملیاتی آن با استفاده از دانش و فناوری روز در تبریز برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


مدیر دفتر محیط زیست کیفیت منابع آب شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی در این نشست یکروزه با اشاره به اینکه نقشه استفاده مجدد و بازچرخانی پساب در کشور در حال تهیه است، گفت: تدوین راهبرد کلان در این زمینه ضروری است.
فریدون آرمانفر با اشاره به اینکه از 42 میلیون متر مکعب از فاضلاب استان آذربایجان شرقی در زمان حاضر 28 میلیون مترمکعب تصفیه می شود، گفت: بخشی از فاضلاب تصفیه نشده توسط کشاورزان استفاده و در واقع وارد محیط می شود.
معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی سهند نیز با اشاره به اینکه سال گذشته اولین همایش بازچرخانی در استان برگزار شد، خاطرنشان کرد: موضوع آب کم اهمیت تر از مسائل دفاعی نبوده و بحران آب دارای ابعاد گوناگونی از مدیریت پساب تا توزیع است.
بهزاد پورعباس با بیان اینکه بازچرخانی نیازمند فناوری مناسب است، گفت: برای سال آینده ( 2018) همایش بین المللی تحت این عنوان در تبریز برگزار می شود.
دانشیار دانشگاه صنعتی سهند هم با ارائه گزارش کمیته فناوری این همایش، گفت: بازچرخانی در سال 2012 در نقشه جهانی فناوری آب و فاضلاب به عنوان موضوع ویژه مطرح بود.
رضا یگانی با اشاره به اینکه رژیم صهیونیستی با بازچرخانی 87 درصد فاضلاب خود، رتبه نخست بازچرخانی پساب در دنیا را دارد، گفت: این صنعت به عنوان صنعت مولد محسوب می شود.
وی با تاکید بر لزوم استفاده از فناوری های روز برای بازچرخانی پساب، اظهار کرد: تا زمانی که تعرفه آب پائین است، مجموعه های صنعتی رغبتی به تصفیه نخواهند داشت.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه تصفیه هر متر مکعب فاضلاب صنعتی 20 میلیون ریال هزینه دارد، گفت: عدم اعمال سیاست های بازدارنده محیط زیستی و حاکم بودن نگرش سودآوری مالی بدون توجه به مولفه های زیست محیطی از عوامل کم توجهی به این موضوع است.
وی اعمال سیاست های تشویقی و تنبیهی برای استفاده بهینه از منابع طبیعی را ضروری دانست و پیشنهاد کرد: برای واحدهای صنعتی واقع در مسیر خط انتقال آب زرینه رود که نیازی به آب با کیفیت ندارند، مصارف جدید تعریف شود.
یگانی با اشاره به اینکه مسوولیت تامین 10 درصدی آب دریاچه ارومیه با استان آذربایجان شرقی است، خاطرنشان کرد: مدول دوم تصفیه خانه تبریز به منظور انتقال پساب آن به دریاچه ارومیه در دست اجراست.
رییس گروه تحقیقات شرکت آب و فاضلاب روستایی با اشاره به ارائه نشدن طرح جامع آب کشور، گفت: به دلیل تشدید شرایط خشکسالی رقابت در بین بخش های شرب، صنعت و کشاورزی افزایش یافته است.
مجتبی صیادی با اشاره به اینکه بی تدبیری در کنار خشکسالی به وضعیت بحرانی امروزی دامن زده است، افزود: باروری ابرها به دلیل هزینه بری بالا و اثربخشی کم در دنیا مورد توجه نیست.
وی با اشاره به مشکلات و تنش های اجتماعی حاصل از انتقال بین حوضه ای آب حتی در سطح مدیران و نماینده های مردم در خانه ملت، گفت: ادبیات استفاده از آب در کشور ما ضعیف است.
وی با اعلام اینکه در 20 سال گذشته 200 میلیارد متر مکعب اضافه برداشت از سفره های زیر زمینی اتفاق افتاده است، گفت: فرونشست زمین و ریزگردها از تبعات کاهش آب سفره های زیرزمینی است.
صیادی با اشاره به اینکه سازمان ملل هم در سال 2011 آب و محیط زیست را به عنوان یکی از چالش های جهانی مطرح کرد، گفت: سالانه 200 میلیارد متر مکعب فاضلاب خام وارد مجراهای طبیعی می شود.
وی با اشاره به اینکه در کشور ما هم بر اساس برآورد 33 میلیارد متر مکعب پساب تولید می شود، گفت: این در حالی است که توسط 183 تصفیه خانه موجود تنها 3 میلیارد مترمکعب پساب صفیه می شود.
صیادی با اشاره به اینکه 112 تصفیه خانه فاضلاب در کشور در دست احداث است، گفت: پساب جزوی از چرخه طبیعی است و با توجه به چالش آب، چاره ای جز بازچرخانی پساب نداریم و در کنار مدیریت مصرف آب باید اطلس بازیابی پساب تدوین شود.
دبیر کارگروه آب ستاد توسعه فناوری آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هم با اشاره به انتخاب شعار 'پساب، طلای خاکستری' به عنوان شعار روز جهانی آب در سال 2017 میلادی، گفت: سند ملی فناوری‌های راهبردی آب به عنوان یک نقشه راه برای مدیریت بهینه آب کشور تدوین شده است.
علی اصغر اعلم الهدی اظهارکرد: در این سند بر اجرای سه سیاست شامل حکمرانی با مشارکت تمامی ذی نفعان، مدیریت یکپارچه و مدیریت هوشمندانه تاکید شده است.
وی با اشاره به مقرون به صرفه و پایدار بودن پساب، گفت: برای تسهیل در امر تصفیه باید آلودگی آب را در سرمنشاء کنترل کنیم.
اعلم الهدی با بیان اینکه الگوی قدیمی کشورمان در مورد جدا بودن فاضلاب آب مورد استفاده در آشپزخانه با آب مصرفی در بخش های دیگر، مورد توجه کارشناسان اروپایی قرار دارد، گفت: امروز هم برای نتیجه گیری بهتر باید پساب خاکستری را از پساب سیاه جدا کنیم.
به گزارش ایرنا، فاضلاب تولید شده در خانه شامل فاضلاب تولیدی آشپزخانه، حمام و لباس‌شویی (به جز فاضلاب توالت) را آب خاکستری می‌گویند که تقریباً ۵۰ تا ۸۰ درصد فاضلاب شهری را تشکیل می‌دهد.
آب خاکستری پس از تصفیه می‌تواند بسته به نوع و میزان تصفیه اعمال شده، برای مصارف غیرشرب، آبیاری سطحی و زیرزمینی، لباس‌شویی و سرویس بهداشتی مورد استفاده مجدد قرار گیرد.
بطور کلی سامانه‌های بازچرخانی و استفاده‌ی مجدد از آب خاکستری شامل چند بخش و واحد اصلی است:
• سامانه جمع‌آوری متشکل از شیرها و لوله به منظور انتقال آب خاکستری به بیرون از خانه
• مخزن جمع‌آوری برای نگهداری موقت مقدار زیادی از آب خاکستری
• سامانه‌ها و واحدهای مربوط به فرایندهای مختلف تصفیه همچون آشغال‌گیری، انواع فیلترها و گندزدایی
• پمپ برای انتقال آب خاکستری تصفیه شده از مخزن جمع‌آوری به مقاصد مورد استفاده
بر اساس این گزارش، استفاده مجدد از آب خاکستری و بازچرخانی آن بخصوص در بخش کشاورزی، به عنوان یکی از راهکارهای اصولی مورد اجماع مجامع علمی به منظور مقابله با بحران های کیفی و کمی منابع آب درکشورهای درحال توسعه توصیه و دربسیاری از این کشورها اجرا شده است.
نشست تخصصی چندساعته بازچرخانی پساب در تبریز به عنوان یکی از برنامه های جنبی پنجمین نمایشگاه نوآوری و فناوری ( ربع رشیدی ) برگزار شد.
گزارش از پرویز انصاری**انتشار: عزیزی راد
3071/518

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۵۵۳۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امنیت غذایی پایدار و رونق صادرات محور؛ نقشه راه تولیدات کشاورزی است

به گزارش قدس آنلاین، « محمد علی نیکبخت » در گردهمایی مدیران بازرسی ؛ ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات سازمان های ملی و استانی وزارت جهاد کشاورزی افزود: استفاده از ظرفیت بازرسی و نظارت مردمی گامی مهم به سوی شفافیت و حرکت به سوی بهره وری است.

وزیر جهاد کشاورزی، تولید صادرات محور و عامل فراوانی در داخل کشور را بستر ساز راهبرد « کشاورزی اقتصادی » دانست و اظهارداشت: تحقق این راهبرد به حاکمیت کشاورزی برای دستیابی به امنیت غذایی پایدار منجر می شود.

نیکبخت با یادآوری اینکه تامین امنیت غذایی پایدار مطالبه رهبر معظم انقلاب اسلامی و بنابراین رسالت اصلی وزارت جهاد کشاورزی است گفت: حفظ و تداوم این راهبرد نیازمند هماهنگی و پایش دقیق همه ارکان مدیریت کلان این وزارتخانه است.

وزیر جهاد کشاورزی شرایط اقلیمی و چهار فصل را « موهبت بزرگ سرزمینی » ایران دانست و با تاکید بر اینکه در تولید محصولات اساسی هیچ محدودیتی نداریم تصریح کرد: این ویژگی عامل تعیین کننده در کاهش نوسان تولید و قیمت محصولات در سراسر سال است.

وی به نامگذاری سال ۱۴۰۳ به « جهش تولید با مشارکت مردم » اشاره کرد و گفت: جهش تولید و تحول در کشاورزی و دست یافتن به اهداف کلان در این حوزه با مشارکت مردم و حضور بخش خصوصی محقق می شود.

نیکبخت افزود: ایران می تواند صادر کننده پایدار برخی محصولات کشاورزی باشد مشروط به اینکه به مردم و تشکل ها فرصت و نقش دهیم و موانع و محدودیت ها را رفع و اجرای سیاست ها تسهیل شود.

نقش آفرینی مردم در افزایش تولیدات کشاورزی

وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه برای حفظ منابع پایدار و زیرساخت ها باید به آبخیزداری؛ آبخوان داری و طرح های کوچک زود بازده باید اولویت بدهیم اظهارداشت: اگرچه دانش و مهندسی اجرای طرح ها و زیرساخت ها در کشور بومی شده و توسط کارشناسان داخلی انجام می‌شود اما مشارکت مردم برای اجرا، نگهداری، افزایش بهره وری و جبران عقب ماندگی ها از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی یکی دیگر از اولویت‌های وزارت جهاد کشاورزی را « سرمایه‌گذاری در شیلات » دانست و خاطرنشان کرد : صید و صیادی و آبزی پروری بخصوص پرورش ماهی در قفس با توجه به سواحل طولانی و منابع آبی ویژه پرورش ماهی سردابی و گرمابی بدون نیاز به تغییر کاربری امکان پذیر است.

نیکبخت از تعداد زیاد متقاضیان به عنوان ویژگی و ظرفیت بخش تولیدات گلخانه ای یاد کرد و گفت: گره خوردن تولید با کارآفرینان کشاورز ؛ صنعت کشاورزی را در مسیر رشد و گسترش قرار می دهد.

برداشت کلزا در مناطق گرمسیری در دستور کار است

وزیر جهاد کشاورزی به « برداشت کلزا در مناطق گرمسیری برای نخستین بار » اشاره کرد و افزود: برای حمایت از تولید داخلی ؛ کارخانه ها و وارد کنندگان دانه های روغنی و روغن خام برای ثبت سفارش و واردات به خرید دانه های روغنی تولید داخل ملزم شده اند.

وی اضافه کرد: این شرایط برای واردات برنج و چای هم حاکم است و واردات در صورت خرید محصول کشاورز مجوز دریافت می کند.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • کاهش ۶۰ درصدی مصرف ازن با بهره‌گیری از سامانه نانو حباب در فرایند تصفیه آب
  • تعریف ۷۵ پروژه در قالب ۵۲ تصفیه‌خانه برای ۹.۳ میلیون نفر
  • برداشت کلزا از مناطق گرمسیری برای اولین بار
  • آزادسازی آب شرب از صنایع آذربایجان شرقی
  • آبرسانی پایدار به ۱۰ هزار روستا رویکرد محوری دولت سیزدهم است
  • حمایت آبفای کشور از پروژه های اولویت دار ایلام در حوزه آبرسانی
  • امنیت غذایی پایدار و رونق صادرات محور؛ نقشه راه تولیدات کشاورزی است
  • بهره مندی هشت روستای مجتمع امام علی (ع) شهرستان کرمانشاه از آب آشامیدنی
  • خودکفایی، اشتغال و معیشت با استفاده از پساب‌های کشاورزی
  • روایت ۲۰۰۰ نفری که بعد از چند دهه صاحب «آب» شدند